Fără buletin

★★★ Viaţa după cataclism

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/03/14

La cererea unui grup de cititori, am deschis un nou fir de informare şi comentarii. Am reintrodus moderarea, însă în următoarele ore nu voi avea prea mult timp pentru sortarea comentariilor. Vă mulţumesc pentru înţelegere. Le mulţumesc de asemeni, tot pauşal (din păcate), tuturor celor cărora nu am apucat să le răspund personal. A mai rămas să răspund la cîteva întrebări adresate de cititori. În măsura timpului voi căuta să le şi găsesc un răspuns cît de cît onest.

Centrala Fukushima: Pericolul acumulărilor de hidrogen persistă. Specialiştii asigură că, deşi combustibilul pare să se fi topit parţial, cuirasa unui reactor e proiectată să reziste chiar şi la cîte o explozie (atenţie!) pe zi. Se fac eforturi de înlocuire a motoarelor electrice la pompele de (re)circulare a agentului de răcire desemnate prin proiect. S-a încercat de asemeni disiparea căldurii şi prin acţionarea turbinelor, însă, se pare, nici ele nu sunt în cea mai bună formă. Acum, suspiciunea că barele de uraniu s-au deformat descurajează orice altă soluţie îndrăzneaţă.

Despre hibaku în rîndul populaţiei: Se raportează persoane din locurile de refugiu, ce nu apucaseră iniţial să părăsească zona de protecţie, persoane ce cer să fie controlate radiologic. În situaţii de acest fel, deşi, la majoritatea, contaminarea (peri)corporală nu poate fi obiectiv prea mare, dorinţa le este satisfăcută. La urma urmei şi ipohondria merită atenţie. Însă sunt şi persoane cu motive serioase, ce au traversat chiar norul radioactiv. Solicitanţii sunt introduşi în corturile de decontaminare (în fapt, camere cu duş) iar hainele presupuse a fi contaminate sunt scoase definitiv din uz. Li se dau solicitanţilor alte haine. Apoi sunt triaţi actinic. Pentru cercetarea contaminării au fost aduşi din Chiba, de la un centru de cercetare de profil, specialişti radiologi, precum şi medici radiologi şi ingineri (ultimii, probabil specialişti în defectoscopie în metale, reprofilaţi ad hoc, precum şi metrologi). Pentru orice eventualitate, s-au făcut pregătirile de primire a eventualilor pacienţi inclusiv la spitalul Genbaku din Hiroşima.

Spitalul are experienţă îndelungată în tratarea efectelor contaminării radioactive. Pacienţii vechi s-au împuţinat din motive mai mult sau mai puţin biologice. Rămîne o capacitate de tratament disponibilă. De aceea, în ultimele două decenii, capacitatea este acoperită cu programe umanitare de tratament, la Hiroşima, pentru copiii din regiunile încă afectate, din Ucraina şi Belaruş.

Este ora 06:30. La radio se difuzează programul de exerciţii fizice de dimineaţă. 10 minute. Mai este unul la ora 12. NHK nu a renunţat la ele, deşi ar părea de mică prioritate. De ce nu a renunţat?
Iată motivul: din cauza supraaglomerării incintelor de refugiu, au rămas în vecinătatea lor persoane ce preferă să se adăpostească în automobilul personal. Şederea îndelungată în spaţii strîmte poate duce la apariţia sindromului economy class. Cînd şederea depăşeşte două ore, staza sanguină devine periculoasă. Se pot forma cheaguri, ce, odată puse în mişcare, pot provoca infarcturi de cord sau cerebrale. Pentru reducerea numărului de victime colaterale, şi în urma experienţei refugiului prelungit de la seria de cutremure Jo-etsu (Niigata) din 2004, cînd s-au înregistrat 3 decese descrise ca mai sus, medicii recomandă frecvente exerciţii fizice uşoare. E suficientă chiar şi o mică plimbare de 5 minute, cu rotirea mîinilor şi a capului. Ora de gimnastică trezeşte reflexe vechi, ceea ce face ca oamenii să îşi amintească recomandările difuzate altminteri şi la radio.

Iată şi o imagine din viaţa de după regimul tablajorilor. Lada de şpan. Sordid securist scăpătat ameninţă cu moartea: 😀

Tagged with: ,

52 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 08:49

  Primul cîntec la radio NHK. După aproape trei zile de anunţuri şi conferinţe de presă. Carol King, în programul obişnuit de dimineaţă, intitulat Radio-vitamin.

  În adăposturi, oamenilor li se recomandă să converseze unii cu alţii.
  Citez aproximativ:
  –„Oameni buni, vorbiţi-vă. Comunicaţi. Ai un vecin bătrîn? Vorbeşte cu el. Un străin? Vorbeşte cu el. Împărtăşiţi-vă necazurile.”

  Acum, Paul Mc Cartney – I love you.

  Ambele cîntece au fost întrerupte de anunţuri.

 2. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 09:38

  Indicele bursier Nikkei a scăzut la sub 10.000 yen după mai bine de un an (mai exact un an şi trei luni). Se înregistrează însă un salt semnificativ al cotei yenului, ceea ce atenuează aparenta cădere a indicelui bursier. Am observat că ieftinirea yenului e însoţită de regulă de ascensiunea indicelui Nikkei. Şi viceversa. Nefiind de specialitate, presupun că pe căi numai de finanţişti ştiute, de fapt, yenul încă mai este legat într-un fel sau altul de dolar. Altfel nu văd quasilegitatea observată. Sau poate că micii deţinători de acţiuni au început să le vîndă pentru acoperirea cheltuielilor provocate de cataclism. Dar în acest caz, saltul yenului ar fi iterpretat ca fiind unul de natură speculativă. Nu putem concluziona acum pînă nu se adună mai multe puncte în grafic.

 3. Adrian Florea said, on 2011/03/14 at 10:02

  Guvernatorul Bancii Nationale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, a declarat duminica ca luni va face o infuzie imensa de lichitati in sistemul bancar, in dorinta de a pastra stabila piata in urma cutremurului devastator de vineri.

  „Ministrul Economiei, Kaoru Yosano, a declarat si el ca Guvernul va lupta impotriva mutarilor speculative si nu va tolera ca prin vanzari sa se profite de pe urma cutremurului. ”

  „Vom monitoriza conditiile de piata si planuim sa oferim pietelor multe lichiditati maine dimineata (n.red. luni)”, a declarat Shirakawa, dupa o discutie cu ministrii Cabinetului privind economia Japoniei, potrivit Reuters.”
  Guvernatorul a anuntat ca va injecta intre doua si trei miliarde de yeni, adica intre 24 si aproape 37 de miliarde de dolari, in fonduri prin intermediul operatiunilor de piata.

  Ministrul de Finante Yoshihiko Noda a declarat la reunirea ministrilor Cabinetului ca va monitoriza atent cursul valutar si rata dobanzilor. ”

  Salut!
  Te urmaresc si te citesc din „umbra” , cu toate ca de multe ori ma „musc de limba” cand ii vad pe altii cum se „musca” intre ei si n-au nici o treaba cu problemele din Japonia .
  La o asemenea infuzie de capital, din partea Bancii Nationale Japoneze , este normal sa se intareasca moneda nationala .
  La bursa, actiunile scad si daca un presedinte fondator al vreunui concern international este suspectat de vreo boala , daramite dupa catastrofa din Japonia .
  Sper sa mai auzim si vesti bune de la tine .
  P.S. probabil sunt multi care te citesc din „umbra” deci sa stii ca nu esti singur .

 4. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 10:07

  Cutremur relativ puternic în Kanto, în largul pref. Ibaraki. S-a simţit şi la Tokio şi la Yokohama. Intensitate maximă 5-slab pe scara efectelor la suprafaţă. Adîncimea 10Km. Se prevede tsunami.

 5. Chip & Dale said, on 2011/03/14 at 10:25

  ‘mneata, moshuletule!
  Veveritele sunt tare mindre pentru toate cuvintele bune spuse cind cu „mai prietene, tu si eu”. Nu s-au inselat. Au avut dreptate. Si chiar mai mult decit atit. Ai fost bun, echilibrat, ponderat, nuantat, mereu atent la detaliul semnificativ. Si nici nu ti-ai iesit din pepeni cind au aparut papagalii. Ai facut un lucru extraordinar desi sitiu ca doar printre picaturi pentru ca inteleg ca intre timp mai faceai si altceva. Ai stofa care te aseaza intre Spatarul M. si Shogunul crestin nimerit printre japonezi.
  Pentru ca intre timp vad ca oamenii sunt ivitati sa asculte muzica si sa vorbeasca intre ei, pentru cind vei avea timp, asculta asta.

  Ginduri bune!
  n

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 01:16

   Salutare, Chip&Dale!
   Am stat toată ziua să rezolv dilema în care mă băgarăţi cu copleşitorul comentariu. Dacă v-aş aprecia flerul în termeni prea elogioşi, implicit m-aş lustrui pe mine. Şi nu acesta ar fi scopul. Aşa că transferul de răspundere îl voi face afirmînd că sunteţi catalizator de competenţă, dacă nu direct producător. Vă mulţumesc mult. În rest, ne înţelegem din priviri.

   E drept, am dat şi destule rateuri. Dar cine poate fi egal cu el însuşi 24/7/365?

   Mulţumesc şi pentru cîntec.
   Cu recunoştinţă,
   MD
   Să auzim numai de bine!

 6. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 10:33

  Pompele de bază au fost restaurate spre dimineaţă. Se înregistrază însă creşterea nivelului radioactivităţii la valori de ordinul sutelor de μ~ (adică nu prea mare). Responsabilul declară că nu ştie deocamdată cauza. Aşa zice el. Nu e greu să ne dăm seama că creşterea era previzibilă, din moment ce piscina a fost alimentată cu apă de mare. Impurităţile din apa de mare (nu şi apa) au devenit între timp radioactive. Şi au început să fie antrenate de vaporii de apă în atmosferă. Dacă actualul agent de răcire nu va fi înlocuit cu apă distilată/ demineralizată, şi nu cred că au de unde lua atîta apă pură, cît să o disloce pe cea de mare (posibil înlocuită deja cu apă de robinet) vom asista şi la nivele mai mari de radiaţie, însă nu neapărat catastrofale. Cert este că ieri se raportase nivelul de gravitate 4 cu pompe mici, iar azi este 5 cu mare pompă. Şi mai ales, cu speranţă.

 7. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 11:10

  În patru 14 minute, pe coasta Iwate vine un tsunami de 3 5 m, raportat din elicopterul pompierilor plecat în larg. Se dă alarma de refugiu în locuri înalte. Pe teren şes, şi este şes în Kanto, şi în răspărul rîurilor, valul poate avansa pînă la 10 Km în amonte.

  11:01 Explozie la centrala Fukushima. Nu am încă detalii. Probabil, hidrogenul. Nu ştiu la care reactor.
  Edit: Confirmat: Fum alb = hidrogen.

  Edit: magnitudinea cutremurului a fost medie R6,2, dar cu hipocentru superficial, ceea ce fac ca, la epicentru, densitatea de energie pe metrul pătrat să fie mare

  (parcă văd pe burtiera mogulizorului: „bomba cu hidrogen a măturat atolul nippon” iar corul de bocitoare de studio: „vreau apocalipsa! da’ acum!”)

 8. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 12:14

  La loc, comada! A fost o alarmă falsă de tsunami. Alarma a fost retrasă. Se constată oarecare confuzie în transmiterea informaţiilor inter-arme, pe fondul însuşirii recentului anunţ de quasiiminenţă (probabilitate 0.7) a unui cutremur major în următoarele două zile în regiunea Kanto.

  Nici eu nu am scăpat. Automanipulare într-un orizont de aşteptare. Am început să gîndim din toate poziţiile şi să tragem din şold. Sau viceversa. (vreo similitudine cu fantasmele colective de la revoluţie?) După cum vedeţi mai sus, am fost gata să raţionalizez existenţa inexistentului val. Începem să distorsionăm, să facem, să colportăm şi să spunem prostii.
  Interesant fenomen. Merită analizat. Dar nu acum.

 9. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 13:11

  Pauză:
  Am încheiat în sfîrşit calculul încrucişat la bilanţul contabil pentru declaraţia la fisc. Cod galben de avarie financiară. Dar nu-i bai. Am însă certitudinea că voi plăti impozitul. Mulţumită lui Gheorghe Neacşu colonelul secu în rezervă cu o pensioară nesimţită, am şi promisiunea celei de-a doua certitudini. Moartea. Se autosesizează vreun organ al statului român de drept? Ăla, eu, ăla, eu… 😀 Iată încă un motiv pentru care a meritat să-mi fac republică separată de statul român.

  • Mihaela said, on 2011/03/14 at 14:20

   Credeti ca baiatul cu ochi albastri mai are vreo putere in afara de a muta IP-uri pe ce servere vrea muschiul lui cataleptic?
   Habar nu am cine e acest individ, dar, dupa mesajele pe care le scrie, cu siguranta nu poate fi incadrat la categoria „typical individual”. Dati-mi voie sa citez o brosura destinata celor care au de-a face cu persoane mai putin tipice:
   „If people’s delusional worlds indicate that they have special importance to the universe, they naturally hesitate to trade this state for the ordinary world in which they feel no special significance.”

  • elena said, on 2011/03/14 at 16:05

   Esti sigura ca tipul este cine zice el (nume, loc de munca, grade, etc.)? Nu de alta dar chestia cu schimbatul IP-ului este treaba de copil de 12 ani. Un prieten de-al meu care incerca sa-si voteze copilul ca fiind „cel mai frumos copil” pe un site pentru a cistiga nu stiu ce prostii pentru copii (si care s-a vazut impiedicat de administratorul site-ului pe motiv ca nu poate vota de mai multe ori de pe acelasi IP) a primit o mina de ajutor de la nepotul lui de 12 ani, care i-a indicat de unde sa ia un soft cu care poti sa schimbi cite IP-uri vrei (milioane, miliarde, cite doreste „domnul”). Asa ca asta nu este un criteriu, „colonelul tau” poate fi un simplu adolescent plin de cosuri care se da drept James Bond pe net, ca si asa nu il vede nimeni si poate fi cine vrea el.

 10. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 13:31

  Pauză publicitară

  Într-una din ediţiile viitoare, Revista Kamikaze va publica în exclusivitate absolută un interviu cu un pîrlit norocos din Japonia. Mărturii cutremurătoare de la epicentru. Nu închideţi portofelele. Staţi la coadă şi cumpăraţi. O parte din cifra vînzărilor pe care din pudoare nu o dezvăluim, va fi redirecţionată în scopuri umanioare umanitare.

 11. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 13:42

  Revenim cu informaţii. Mai sunt circa 4.500 de supravieţuitori refugiaţi încă nerecuperaţi.

 12. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 14:12

  Au rămas oameni închişi în lift odată cu una din primele întreruperi anunţate a alimentării cu energie electrică. Au apărut obiecţii faţă de felul în care a fost comunicată oficial raţionalizarea distribuţiei energiei electrice. I se reproşează premierului că nu a lăsat o rezervă de timp suficientă între momentul anunţului şi cel al intrării în aplicare a planului, astfel încît, toţi locuitorii să fie la curent cu împărţirea în cele cinci categorii de clustere receptoare, şi cu orarul de întrerupere pe fiecare categorie.
  Să vedem cît de raţională ar fi o asemenea obiecţie. Păi, alternativa ar fi fost iscarea unei avarii de anvergură cel puţin regională.

  Prin oprirea pentru revizie şi reparaţii a unei părţi din centralele termice, au rămas în funcţiune majoritatea celor pe combustibili fosili şi niciuna nucleară. Necesarul de putere estimat pentru zona dintre Kanto şi Tohoku este de circa 41GW Producţia, 31GW. (E posibil să fi greşit la conversie). Mă rog, sunt 一千万KW diferenţă.

  Hm! Pînă şi situaţiile excepţionale trebuie anunţate cu ceva timp înainte. Dacă ar ştii japonezii că în România modificarea ditamai cotei de impozitare* se anunţă cam cu acelaşi avans, ar bombăni şi mai puţin.

  ––––––
  * În Japonie, de regulă, modificarea cotelor de impozitare se anunţă cu cel puţin doi ani înainte. Excepţie face creşterea drastică a accizei pe tutun, din octombrie anul trecut, anunţată cam cu 5 luni înainte.

 13. Creanga said, on 2011/03/14 at 14:19

  Ziua buna,
  Viata de dupa cataclism, de dupa tzunami si eroism.
  Daca nu e cu suparare, ne poti spune cum se comporta oamenii intalniti de tine? Inteleg ca esti din alt ‘cartier’, la mare distanta de epicentru, spuneai ca toate utilitaile sunt online. Oamenii obsinuiti isi continua viata normal, discuta despre cutremur, se vaita, dau o mana de ajutor?
  Imi cer scuze ca nu m-am putut abtine cand am mai vazut unele jivine, sunt mereu surprins ca aceste jivine pot tasta cu copitele din dotare.

 14. Radu said, on 2011/03/14 at 19:10

  Marius, sincere felicitari pentru ceea ce faci. Demonstrezi fara echivoc ca exista si altfel de romani. Toata stima!

 15. Diana said, on 2011/03/14 at 19:54

  Marius,
  Fac și eu pate din categoria cititorilor din umbră și, de cîteva zile, îți urmăresc blogul ceas de ceas.
  Îți mulțumesc pentru efortul de a ne ține la curent, felicitări pentru onestitate și profesionalism – deși bag sama ca jurnalismul nu e tocmai pita ta zilnică 🙂 – și un gînd bun și din partea mea, pentru tine și pentru întreg neamul japonez atât de greu încercat, alături de care ai ales să-ți faci o viață.
  Sa va dea Domnul sănatate și multă putere tuturor, să ieșiți întregi și cu fruntea sus din toate câte-au fost.

  Chapeau, maître!

 16. Claude said, on 2011/03/14 at 19:59

  Salut Marius

  Vin informatii destul de grave privind capacitatile de racire de la centrala Fukushima. Cit de grava e situatia? Nu pot sa nu observ si manevrele america de indepartare de zonele tarmului…

  Bafta multa! Va tinem pumnii!

 17. Diana said, on 2011/03/14 at 20:20

  Na că ne-am cutremurat și noi! 3,5 pe Richter, cutremur de suprafață, resimțit în Banat, și anunțat cu mare pompă pe Realitatea, oarecum ca o contrapondere a tragediei nipone.
  Ceva de genu păi ce, numa ăia au parte de așa ceva? Stați să vedeți ce-i la noi!

  Omuleți dezaxați, asta deja nu mai ține de mogulizare, e prostie în stare pură…

 18. Turnofftheglory said, on 2011/03/14 at 20:29

  Marius, nemernicii care ameninta sunt o categorie aparte, keyboard heroes. Ma bucur ca ne-ai dat o idee despre comentariile moderate.
  Cat despre partea mai haioasa, Creanga te propune presedinte al republicii, asta daca Akihito nu iti da un post mai bun. 🙂
  Iti multumesc inca odata pentru efortul urias pe care il faci pentru noi, cei interesati de Japonia acestor zile.

 19. alinapavelescu said, on 2011/03/15 at 03:20

  Nu pot sa cred ca exista nebuni romani care il gasesc pe om si in Japonia ca sa il ameninte cu aberatii abjecte. In orice caz, te citesc din umbra cat pot de des, cred ca esti singura sursa credibila in limba romana pentru ce se intampla acum in Japonia. Bafta maxima! 🙂

 20. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 03:22

  Aeroportul din Sendai a fost deschis pentru elicoptere. Deocamdată este loc de aterizare-decolare numai pentru max. 4 elicoptere. Funcţional zi şi noapte.
  Dificultăţile la degajarea molozului au fost amplificate de scufundarea terenului pe alocuri (şi persistenţa băltoacelor). Cît de mare trebuie să fie dezastrul încît, din zecile de hectare de teren cît de cît neted, să faci loc abia pentru patru elicoptere şi să dureze operaţia două zile?

  La centrala nucleară Fukushima, unul din reactoare* a ajuns de două ori la expunere pe aproape întreaga lungime (cca 4m) pe durate relativ lungi (una de aproape două ore) în urma deselor incidente în funcţionarea, fie a supapei de evacuare, fie a pompelor ce nu izbutesc să învingă rezistenţa de sens contrar. De fiecare dată soluţia de avarie a fost pomparea (nu mă întrebaţi pe unde) a apei de mare. Se pare că în bilanţul de apă se menţine un echilibru metastabil între intrări şi ieşiri, atît cît să le dea tuturor palpitaţii. La unul din reactoare, (probabil 3) în sfîrşit operatorii s-au gîndit să atenueze efectele acumulărilor de hidrogen dînd o gaură în peretele clădirii. Asta nu prea a ajutat din moment ce, după explozie, 9 persoane, majoritatea militari, au fost accidentate (una, grav).

  Zona de protecţie se menţine la 20Km, însă în perimetrul de siguranţă se mai găsesc circa 350 de civili ce, pe semne, refuză să îl părăsească. Lor li s-a recomandat să stea cu locuinţele cît mai bine închise, şi să nu folosească aparate de condiţionare a aerului. Să poarte fular sau prosop umed la gură şi la nas. Nivelul de radiaţie este de 3000μ~, 6x faţă de cel maxim admisibil, stabil dar nu este exclus ca, din cauza ploii ce se anunţă, să se înregistreze sedimentări locale periculoase. În situaţii de acest fel, ploaia nu este niciodată de bun augur.

  Prognoza de cutremur major în Kanto pentru următoarele 3 zile este de 0,4 (40%) în scădere nesemnificativă. De regulă probabilităţile pe termen scurt, în perioade de calm tectonic, sunt de 0,000ţ. Dar ştim cu toţii, şi dacă nu ştim, aflăm, că toate probabilităţile de pe lume sunt 0,5.

  În ariile intens populate din Kanto, am aflat că oameni, speriaţi de eventualitatea ca miezul reactoarelor să facă şi mai urît, başca cutremurul anunţat, caută soluţii alternative de salvare. Deja găzduim o mamă şi o fiică, sosite azi, iar mîine e posibil să mai vină o mamă cu un copil. Toţi patru, din Tokio. Taţii rămîn în Tokio.

  Sony trimite 30.000 de aparate de radio în cele peste 2.000 de locuri de refugiu calificate, ce adăpostesc 450.000 de refugiaţi (1,5x faţă de ieri). Se înregistrează penurie de alimente şi de apă în adăposturile calificate. Din relatările unui reporter NHK pe teren, am socotit că raţia zilnică nu depăşeşte 400 de kilocalorii. Coca Cola participă şi ea cu butelii de apă.

  În logistică intră şi mii de cabine de toaletă, dar nu peste tot ajung la destinaţie, din cauza multelor denivelări şi crevase apărute pe şosele. Unele şosele sunt redeschise cu buldozere grele, însă viteza lor de avans nu poate fi prea mare. Cum să spulberi stîlpi, case şi arbori ca pe scobitori? Făcusem mai demult socoteala că densitate de drumuri în Japonia este de 6 ori mai mare decît în România. Asta înseamnă că reţeaua totală de şosele în regiunile calamitate este comparabilă, dacă nu egală, cu lungimea tuturor drumurilor din România.

  O cifră aproape revoltătoare este încincirea supravieţuitorilor izolaţi şi încă nesalvaţi. Ieri erau în jur de 4.500. Azi se raportau peste 22.000. Iar prognoza pentru mîine şi poimîne în regiunile Tohoku şi parţial în Hokuriku este de ninsoare. Vor fi şi mulţi morţi cu zile.

  Insuficienţa energetică afectează şi bolnavii supuşi dializei (bolnavi cronici de rinichi). Iar cei dializaţi la domiciliu nu prea găsesc nici în vecini generatoare electrice. În nu-ştiu-ce spital, stocurile de cartuşe de dializă nu mai ajung decît pentru două zile.

  Penurie severă de carburanţi.

  Tohoku-shinkansen încă nu a început să circule. Sunt peste 600 de locuri în neregulă pe traseu. La cutremurul din Niigata din 2004, cînd a deraiat şi shinkansen, linia a fost redeschisă complet după două luni.

  Consideraţii tectonice.
  Un grup de seismologi de la Universiatatea Tokio (după unele auzenii Hiroşima mă rog, mai puţin important) au comparat imagini luate din satelit înainte şi după marele cutremur. A apărut o diferenţă de culoare în zona şelfului marin, pe o lungime de circa 400 Km. La început au crezut că nuanţa negricioasă s-ar datora debritelor şi a molozului cărate de val la retragere. Însă concluzia a fost că shelful s-a prăbuşit cu totul (probabil) zeci de metri. Porţiunea litorală a Oceanului s-a adîncit.
  O echipă de cercetători de la o universitate din Tohoku a intrat în amonte în căutarea martorilor de cotă. La 11Km în adîncime, au fost găsite urmele frontului valului. Concluzia este că în locurile vizitate, tsunami a depăşit binişor 10m amplitudine.
  În zona de subducţie a fundului oceanic sub arhipelag, sunt cîteva falii perpendiculare pe linia ţărmului. De la Nord la Sud, pe lungimea de 500-600 Km, segmentarea fundului oceanic în blocuri (5 sau 6 blocuri) a făcut ca, decenii la rînd, frecventele cutremure din zonă să se limiteze la cîte un bloc. De data asta detenta în fiecare bloc s-a făcut simultan. Practic, punctul figurat cu aplomb şi gipies pe hartă este unul convenţional. Sunt de fapt mai multe cutremure sincrone, cu hipocentre înşirate pe sute de kilometri. Aşa a fost şi în Chile.

  O femeie de 32 de ani a născut un copil de 3,310Kg la lumina farurilor maşinii, asistată de soţul ei, şi de personalul medical, ce a intervenit cu materiale high-tech, cum ar fi compresele cu apă caldă. Atît pruncul cît şi mama sunt sănătoşi.

  –––––––
  * Nu mă întrebaţi care reactor. Tot ce scriu scriu numai din memorie, atunci cînd nu am claviatura la mînă în momentul producerii ştirii.

 21. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 04:17

  Răspundem ascultătorilor
  Japonia nu este singură în faţa dezastrului. Şi-au anunţat contribuţia 94 de state şi 9 organizaţii internaţionale. Pînă luni la ora 19 (ora memorării) sosiseră ajutoare umane şi echipament din 14 state.

  Nu ştiu, şi nu ştiu cum să caut date despre colapsul releelor de telecomunicaţii.

  Contribuţii băneşti pentru Crucea Roşie se colectează sub oblăduirea NHK, via Yucho-ginko, pe teritoriul Japoniei. Pentru colectele pe filiere externe, căutaţi înafara Japoniei. Atenţie la spoof!

  Organizaţiile de voluntari încă nu sunt binevenite de capul lor. (Vedeţi mai sus, condiţiile de recuperare palmă cu palmă a teritoriului afectat de cataclism şi veţi înţelege)

  Scuzaţi vă rog tonul cazon. E pentru repartizarea echitabilă a proporţiei dintre minte şi afect în una şi aceeaşi persoană. Oricare ar fi ea, şi oricît de bine intenţionată.

 22. Mihaela said, on 2011/03/15 at 04:56

  Multumim ca ne tineti la curent. In ciuda tonului cazon, se simte o unda de ingrijorare care nu exista acum doua zile. Cineva scria pe site-ul bbc:
  ” I am preparing to leave Tokyo and/or Japan. So are many of my friends. There is a sense of deserting Tokyo as soon as possible.”

 23. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 05:24

  Conferinţă de presă. Unul din reactoare este complet expus încă de la ora 03:00. Uite aşa ne ţin.

  EDIT (09:25) cam la ora 3 s-a înregistrat şi un maxim de peste 8000μ~.

  În oraşul Mitaka (pref.Tokio) ora de tăiere a curentului se va anunţa în prealabil pe Twit.

 24. MBadragan said, on 2011/03/15 at 07:07

  Salut Marius,

  Stii ceva despre orasul Hitachi? Inca n’am primit nici o veste despre colegii de acolo.

  Va doresc sa se termine nebunia cit mai repede si sa reveniti la normalitate, atit cit se poate numi ea normalitate in asemenea conditii. Sint alaturi de voi cu sufletul. O sa fiu si cu ajutoare imediat ce aflu un canal oficial sigur pentru donatii. Ultimul lucru pe care as vrea sa’l fac acum ar fi sa umplu buzunarele vreunui idiot care vrea sa profite.

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 07:41

   Nu ştiu mare lucru. Însă victimele din Ibaraki-ken sunt puţine. Asahi News are doar două referinţe la Hitachi-shi. O femeie moartă şi raportată pe 11 martie la ora 19:14, şi o altă referinţă la ora 18:45 a aceleiaşi zi, despre 35.000 de locuinţe afectate de oprirea reţelei de gaz.
   http://news.tv-asahi.co.jp/news/web/html/210311065.html
   Colegii tăi au toate şansele să fie întregi, numai că s-ar putea ca timpul să şi-l petreacă stînd la cozi de tot felul.

 25. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 07:18

  Fukushima: R1 şi R3 sunt puse în repaos. Temperatura a scăzut la mai puţin de 100. Eforturile se concentrează acum asupra R2, ce manifestă semne din ce în ce mai evidente de deformare parţială a combustibilului.

 26. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 08:28

  08:16 Anunţ difuzat cu întîrziere de aproape două ore. Expunere 2.7m a R2(?).
  la ora 06:10 s-a auzit un zgomot. O bubuitură moale. Presiunea în reactor scade brusc de la 3 la 1 atmosferă. Se pare că s-a spart o ţeavă. Din bazinul de supresie curge un fluid, pe undeva, dar nu ştim dacă e gaz sau apa cotaminată ce iese necontrolat în mediu. (Nu ştim dacă mai e vreo gardă pînă la mediu. n.MM) Însă pierderea integrităţii/ etanşeităţii intră în scenariile sumbre.

  Actualmente radiaţie 882μ~(!) după un maxim de aproape 1000 (exact 965), dar considerată acceptabilă pe termen scurt. La ora 07:50 scăzuse în jurul a 387.

  (Scăderea rapidă e semn de gaz mai degrabă decît de lichid. n.MM)

  Direcţia vîntului este N→S.

  • Matei said, on 2011/03/15 at 09:01

   Scenariul (in lipsa unor informatii oficiale reale!!) optimist, daca mai poate fi numit asa e ca explozia a fost miezul reactorului, caz in care a mai ramas o singura bariera spre mediu (sarcofagul de beton). Nu gasesc confirmata scurgerea de fluid.

   • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 09:02

    Transpun ceea ce spune radioul. Nu inventez.

   • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 17:30

    Fluidul era norul murdar rezultat în urma exploziei. Se folosesc multe eufemisme pentru a nu produce panică.

 27. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 08:51

  08:37 Conferinţă de presă. ….bulşiturile alunecoase obişnuite…

  Reacţie iritată a unui jurnalist la bulşitul reprezentantului oficial al TEPCO. Este somat să o spună pe şleau, dar oficialul companiei de electricitate vorbeşte cam ca Frunda prins cu sofismu-n gură.
  Ziarist: cîte victime?
  Of: Nu ştiu exact.
  Ziarist: Care sunt cifrele radiaţiei?
  Of: nu ştiu, dar e posibil să crească.
  Ziariştii protestează din ce în ce mai sever faţă de prea multele posibil să-uri bîlbîieli şi .
  Cîţi oameni erau acolo?
  Cam 50, plus minus α β.
  Cît e nivelul de radiaţie?
  Presiunea este bla bla. . mă întreb dacă nu cumva o fi valva. Dar… (Ăsta minte de se simte şi pe unde medii)
  Şi dacă presiunea a scăzut, unde s-a dus materia ieşită? Nu e ea radioactivă?
  Probabil o fi ieşit pe vreo gaură.
  Dacă e o gaură înseamnă că se scurge ceva…
  [Timpul acordat comunicatului a expirat]

 28. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 08:54

  Opinia specialistului din studio> Dacă s-a rupt vreun perete, e rău. Însă cea mai mare parte a materiei radioactive din agregat nu e în stare fluidă.

 29. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 08:56

  Comunicatul companiei o dă pe seama hidrogenului.

 30. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 09:03

  Oficialul spune că muncitorii erau la adăpost în momentul exploziei.

 31. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 09:04

  Localnicii care au auzit zgomotul exploziei se tem că nu vor mai putea să mai facă agricultură vreodată acolo.

 32. nicole said, on 2011/03/15 at 09:12

  Marius, salut!
  La ce distanta va aflati de reactoarele acelea?
  Sper din toata inima sa va tineti si in continuare sufletul si sa va puteti cumva adaposti si proteja.
  Cu Dumnezeu inainte!

 33. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 09:29

  Comunicat TEPCO: „[Scuze] Personalul nu a fost lovit de explozie. [Scuze]”

 34. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 09:38

  Legea e strictă. Au fost retraşi muncitorii expuşi la radiaţia de 8000. Au primit într-o oră echivalentul dozei anuale naturale de radiaţii, sau echivalentul a două luni de expunere în condiţii normale de muncă, conform normativului breslei.

 35. […] Marius Delaepicentru continuă să furnizeze informații mai credibile decât cele din sursele convenționale. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 03:22 […]

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/15 at 18:44

   Mulţumesc, dar nici nu era nevoie. Nu joc politic, deşi Kan mi-e antipatic, şi nici senzaţionalist, deşi trafic nu am cine ştie ce. Cine ştie să citească ceea ce am scris, poate înţelege că reducerea schimbului de lucru la minute/om este ceva extrem de nasol. Dacă vei citi în cheia asta, vei găsi şi alte indicii.

 36. Alin Varga said, on 2011/03/17 at 02:18

  Felicitari Marius pentru tot ce faci. Esti singura sursa credibila de informatii si care mai si explica lucrurile.

  Mult mult noroc….sper sa rezolv si eu problema vizitei in Corea macar (Japonia a picat clar).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: