★★★ Trăim cu radiaţii
A fost extinsă zona de (ne)siguranţă, la 30Km. Toată lumea papă iod.
17:10 Premierul Kan anunţă oficial că explozia urmată de incendiu la clădirea reactorului 4 are potenţial nociv mare. (prin antrenarea particulelor radioactive de flăcări) Recomandă populaţiei conduită calmă şi izolarea în clădiri.
ÎN zona de siguranţă patrulează maşinile poliţiei şi invită eventualii locuitori rămaşi
să intre în casă. Măsurile de protecţie personală recomandate sunt similare celor împotriva polenului de plante.
Expunerea maximă admisibilă pentru muncitorii din vecinătatea focarului radioactiv s-a redus de la ore/schimb la minute/schimb.
În toată jumătatea estică a Insulei Honshu se acutizează penuria de combustibil pentru transport.
Industria de automobile este complet paralizată. Toyota plănuieşte să îşi reactiveze liniile de asamblare în cursul săptămînii. Estimarea este uşor îndrăzneaţă, ţinînd seama că pînă şi liniile Mazda din Hiroşima şi Yamaguchi, deşi situate în zona de 60Hz, depind de aprovizionarea cu cîteva repere produse în zona de 50Hz, încă puternic afectată de raţionalizarea consumului. Ajutorul rus cu 6GW nu acoperă încă deficitul de cca. 10GW din zona de 50Hz. Pînă nu se rezolvă problema energiei, chiar dacă planurile marilor producători de profil ar începe să dea roade, ritmul de aprovizionare precum şi cadenţa de asamblare vor fi serios perturbate în viitorul imediat şi apropiat.
O şcoală din Sendai utilizată ca adăpost calificat pentru circa 500 de persoane a fost abandonată fiind prea şubrezită de nesfîrşitele replici. Refugiaţii au fost mutaţi într-o clădire a Universităţii.
15:12 Tokio: s-a semnalat creşterea nivelului de radioactivitate şi în Tokio, dar la valori încă nepericuloase. Direcţia vîntului însă nu se va schimba pînă mîine, ceea ce nu e o garanţie că radioactivitatea din Kanto nu va creşte.
Căderea de la Bursa din Tokio a depăşit-o pe cea consecutivă Şocului Lehman.
În Tohoku, drumurile deschise de trupele de autoapărare încep să se lege între ele. Încet, încet, reţeaua se reface, deşi lăţimea carosabilului se limitează încă la strictul necesar.
Imagini recomandate spre difuzare televiziunilor mogular-necrofile (ca de ex. Realitatea TV) de către Oficiul de Standardizare a Imbecilizării Populaţiei, pentru ilustrarea apocalipsei-nau (art.2012 paragraful 666 din Charta Băşcăliae):
Dacă daţi de vreo secvenţă în care un chelios loveşte un copil, decupaţi-o şi difuzaţi-o în loop. Spuneţi că ăla e Preşedintele, da?
Opinia specialistului (r.NHK, telefonic): explozia din bazinul de supresie a ridicat în atmosferă radioactiviate atît de mare (mili- nu micro-) probabil pentru că bazinul era uscat. S-a adăugat fisurarea bazinului. Nivelul de radioactivitate în vecinătatea reactoarelor – cît să apară simptome de intoxicaţie acută, palpabilă la nivelul ganglionilor limfatici.
Salut Marius,
Megalitul din video care se scufunda seamana cu Vantu: ii va scufunda pe toti odata cu el.
Cat despre radiatii, presupun ca este a doua portie pentru tine dupa Cernobal. Probabil ca stii ca tu ai si optiunea intoarcerii (fie si partiale) in tara, desi nu bag mana in foc ca aici va fi mai bine, chiar si fara radiatii. 🙂
Ne gandim la voi si avem incredere ca veti trece peste toate sanatosi.
Mulţumim, Andrei. Cel puţin ăştia anunţă la o oră după decolarea norului radioactiv. La Cernobîl a durat trei zile pînă cînd am fost „postveniţi” să ne ferim, că am fost iradiaţi.
În altă ordine de idei, au început să mişte telecomunicaţiile în Tohoku. Pentru cei în căutarea celor dragi, cu mare noroc se poate lua legătura telefonic în zonă. Să sperăm că receptorii sunt teferi şi au… baterie…
Doamne ajuta sa fie bine. Citesc multe articole in care se spune ca lumea are incredere in japonezi. Nu stiu daca, Doamne fereste, era invers, japonezii scriau acelasi lucru.
Corect cu „postvenirea” aia. Eu tin minte ca pe noi in Bucuresti ne-au adunat la dispensar sa ne dea pastile pe 2 mai si dupa aia cand s-a reluat scoala au venit de la cabinetul medical sa intrebe cine nu a luat respectivele pastile. Habar n-aveam ce sunt. Abia in anul urmator am aflat care era treaba cu pastilele ca ne-a explicat profa’ de chimie de ce ni le-au dat.
Compania de electricitate Chugoku Denryoku, din vestul insulei Honshu, a comunicat că, în urma accidentului nuclear din Fukushima, a decis să renunţe la proiectata centrală nucleară ce urma să fie construită în Kami-no-seki (pref. Yamaguchi) pe un teren smuls din mare. Opoziţia vecinilor faţă de proiect era veche.
Comentariu: Terenurile rezultate din extinderea antropică a uscatului sunt instabile. Au tendinţa de tasare. Inginerii iau în calcul şi tasarea naturală atunci cînd construiesc ceva pe ele, însă uneori mai dau şi chix. Un caz notoriu este clădirea aeroportului Kansai, ai cărei piloni au înălţimea reglabilă pentru a compensa tensiunile apărute prin tasare. Însă viteza de scufundare a terenului este mai mare decît cea prevăzută. S-ar putea ca demolarea clădirii din motive de siguranţă să aibă loc înainte chiar de expirarea termenului de amortizare financiară.
Seismele grăbesc adesea scufundarea terenurilor de origine antropică. De asemeni, uscatul permanent, obţinut prin îndiguireaa grindurilor sau sau a estuarelor, reacţionează urît la seisme. În funcţie de granulometria substratului, se pot transforma în mlaştini, ce se întăresc la loc după liniştirea vibraţiei. Se poate întîmpla ca după seism să găseşti terenul, dar să nu mai găseşti casa.
Te plângeai că nu ai trafic eu te citesc frecvent nu comentez că sânt prea bătrân să accept toate înjurăturile postacilor.Să ai parte numaj de bucurii.
Dan Pop cu stimă. 🙂
Vă mulţumesc.
O precizare: Nu mă plîng de trafic. L-am invocat doar retoric. 🙂
Într-o corespondenţă telefonică cu primarul unei suburbii, Sakurai-cho, a oraşului Fukushima, s-a făcut auzită la radio prima voce manifest revoltată. Primarul se întreba: după ce că locuitorii sunt nevoiţi să suporte consecinţele directe ale cutremurelor, de ce, mai trebuie să pătimească şi prin sărăcirea din cauza contaminării radioactive?
Comentariu: Ceea ce s-a vrut a fi o investiţie pentru uşurarea vieţii locuitorilor s-a transformat într-un coşmar. Fukushima este o prefectură relativ săracă, şi istoric unul din marii furnizori de muncitori nevoiţi să muncească departe de casă, mai la sud, în oraşele puternic industrializate. Prinşi geografic în menghina dintre coasta Pacifică, devenită din nou ucigaşă, şi vulcanul Bandai, (activ) locuitorii prefecturii Fukushima au mai suportat o catastrofă postbelică. Una socială. Demografic-tăcută. Munca departe de casă a fost percepută ca o catastrofă. Circula şi o vorbă: după război, munca departe de casă. Cealaltă falcă a menghinei sociale tocmai s-a pus în mişcare. Are propulsie atomică.
Buna dimiineata, Marius (eu abia am facut ochi, sunt la a 5-a sorbitura de cafea, la prima tigare). Motivul din care grozavenia asta m-a lovit direct, in moalele capului, este acela ca am cativa elevi japonezi, niste prichindei absolut extraordinari, frumosi intr-un fel greu de descris in cuvinte, inteligenti mult peste medie, delicati, educati intr-un fel… infine!
Ieri dimineata (luni 15 martie), cand am intrat in clasa, prima persoana asupra careia mi-au cazut ochii a fost una dintre tinerele mamici japoneze. Am paralizat, efectiv! Calculasem deja posibilitatea asta, intentionasem sa te intreb… ce anume te-as fi putut intreba? Ce cuvinte de consolare poti adresa in asemenea imprejurari?
…ca eu n-am gasit nici unul. Am imbratisat-o strans, am strans din dinti sa nu izbucnesc in plans, mioritic, si am stat asa, strans imbratisate cateva luni minute.
…iar tie iti multumesc pentru tot.
Ai făcut ceea ce trebuia. Cuvintele sunt de prisos. Îmbăţişările, nu. Dar dacă îţi vine să plîngi nu trebuie să te abţii.
22:31 Cutremur foarte(?) puternic în
nordulestul pref Shizuoka 6-tare(!). Cutremur de falie. Adîncime mică, (10 Km14Km) dar magnitudine, proporţional, mare6,06,4. (Ăsta va face ravagii punctual.) S-a simţit puternic în Chubu-Kanto.Aeroportul Haneda (Tokio) e OK.
Centralele electrice nu sunt afectate.
În zona epicentrală, indicatorul de cutremur din primărie arată totuşi gradul 4.
Circulaţia trenurilor a trecut la coordonare manuală.
Centrala Hamaoka e OK. Operează în continuare fără probleme.
6-tare Fujinomiya. Cad stîlpi electrici. Incendiu la o clădire din faţa gării. Se raportează (neconfirmat) o alunecare de teren.
Pe autostrada dintre Kanagawa şi Shizuoka s-a întrerupt circulaţia.
Tokaido shinkansen, în segmentul de la Odawara mai la vest este coordonat manual în ambele sensuri.
NU e pericol de tsunami.
Se aşteaptă replici.
Presimţire: Cutremurul pare să fie legat de aparatul vulcanic, judecînd după răspîndire. Sper să mă contrazică cineva.
M-a contrazis implicit, punînd mecanismul în similitudine cu seria de cutremure de pe partea Mării Japoniei (Niigata, Nagano).
Reţeaua de telefonie celulară a trecut temporar la raţionalizarea traficului, ca urmare a depăşirii încărcării de 80%.
–––––––––––-
cuvintele şi cifrele tăiate cu linii orizontale sunt fie erori, fie caducităţi înlocuite la revizii radiofonice ulterioare, fie previziuni raţionale, dar neconfirmate.
–––––––––––-
Opinia specialistului: încă nu e puternic, dar trebuie văzut dacă are vreo legătură cu complexul de falii din bazinul marin de la răsărit.
Conferinţă de presă – seismolog:
În două locuri s-a exprimat la suprafaţă cu gradul 6-tare.
E legat de Placa Filipinelor (aici n-am înţeles prea bine).
Locul este la 4-5 Km sud de Fuji, într-o antifalie, unde focare de Richter mai mari de 6 sunt rare.
Seismul s-a simţit în Shizuoka, Kanagawa, Yamanashi, Izu.
NU se cunoaşte mecanismul. E aproape de placa pe care se află microplaca Izu, cu Fuji, în coliziune cu Placa Filipinelor. De obicei, pe (anti)falia cu pricina au loc seisme de clasa Richter 4.
Replici: 4×1, 3×2 şamd. Replicile pot da cel mult bobîrnace pentru alunecări de teren amorsate de cutremur.
Pericol real de epidemie virală în locurile de refugiu din Tohoku. Sunt condiţii de propagare rapidă a noroviruşilor (prin fecale) şi a gripei (pe cale aeriană) pe fondul aglomeraţiei, frigului, subalimentaţei şi penuriei de apă. Oamenii sunt instruiţi şi urmează procedurile, în să ce te faci cînd ai un prunc pentru care nu ai paperşi, nici apă de spălat, nici scutece…?
Buna seara,
De ce nu sunt dusi, oamenii, in zonele unde nu a lovit tsunami? Nu se pot transporta?? Macar femeile si copiii… 😦
Ovidiu, drept să-ţi spun, întrebarea ta mă descumpăneşte. Înseamnă că nici televiziunea, nici descrierile făcute de mine nu au avut darul să te facă să înţelegi că, timp de 48 de ore, singurul mijloc de transport a fost numai elicopterul. Şi la randamente de transport foarte mici. Încearcă numai să împarţi 450.000 de refugiaţi la 5, cît ar putea duce un elicopter (dacă ar avea unde ateriza) Cîte drumuri dus-întors, cîte elicoptere şi cîte zeci de mii de tone de combustibil (adus pe ce cale?) ar fi necesare. Pe scurt, acolo unde avem dificultăţi în percepţie, e bine să apelăm la aritmetică, pentru a ne mai tempera elanul salvator.
Am vazut zeci de fotografii din Japonia in ultimele zile si tin sa-ti spun ca cel mai bun mijloc de transport (e-adevarat, nu in comun, ci personal) e… bicicleta! Imagineaza-ti munti de masini intoarse cu planetarele-n sus si pe langa ele… biciclisti! Ar trebui sa fiu mai ingaduitor cu bicla de pe balcon care, in conditiile de trafic (infecte) din Bucuresti, nu prea a vazut asfaltul anul care-a trecut…
…ah, am uitat :)))) Vorbeam prin casa despre ce s-a intamplat la voi, ala mic avea urechile palnie…Am vorbit si despre Marius Delaepicentru, ca e sursa noastra de informare, la care ala mic se baga si el in vorba si zice „Marius e Japonia mea”!!!
Am zambit si l-am luat in brate 😛
Suntem alaturi de voi si vrem sa se termine odata toate astea.
Numai de bine sa auzim!
Vă mulţumim pentru gîndurile bune. Transmite-i salutări celui mic. 🙂
suntem alaturi de tine. nu uita sa iei in calcul la modul serios varianta romania, chiar daca viata aici e cam la fel de afurisita si urgisita ca in japonia acum, dar din cu totul alte motive. as primi cu drag o familie de japonezi daca s-ar pune problema ca oamenii sa-si paraseasca tara, asa cum si tu gazduiesti doua familii, din cate am inteles
Marius, bafta multa si din partea mea, acum ca va confruntati cu o alta napasta. Dar sinteti tari si speram sa scapati cu bine.
Tin minte ca ultima oara am sta cu sufletul la gura la moartea Papei Ioan Paul, desi sint ortodox, dar simpatia fata de persoana sa m-a facut sa fiu cu sufletul alaturi de toti cei ce-l apreciau si il simpatizau. NUmai astfel de oameni sau popoare pot trezi asemenea reactii.
Marius, respect deplin pentru ceea ce faci! Postul Mirelei m-a incurajat sa-mi exprim gandul, as gazdui cu bucurie si dragoste pe perioada verii (iunie – septembrie) o adolescenta sau chiar doua, si-ar petrece timpul impreuna cu fiica mea. Chiar daca probabil, nesemnificativa, ar fi o alinare dupa o primavara chinuita. Problema este ca, desi asa s-ar cuveni, nu pot suporta cheltuielile de drum 😦 …
Mai are vreo valoare mica mea intentie buna?
Salut domnule Marius . De cind nenorocirea sta , va citesc in fiecare zi .
Italienii au declarat ca toti cetatenii lor din Japonia sint invitati sa reintre in patrie . Va fi si un zbor special Alitalia . Cu dublu echipaj pentru a nu fi nevoiti sa doarma la Tokyo . Presupun ca din cauza problemelor cu radiatile .
Au italienii citeva sute de muzicisti in turneu in Japonia si vor sa repatrieze . (un fel de ansamblu folcloric )
Da, fiecare stat este dator să îşi protejeze cetăţenii.
Salut Marius
Relatarile de pe blogul asta sunt o mana cereasca pentru mine, care, de vineri, nu contenesc sa ma minunez de ce se intampla in Japonia (si sa adun informatii calde despre evenimentele care par sa nu se mai opreasca…).
Sa dea Dumnezeu sa ramaneti sanatosi!
Zalex
Stire de bagat in seama:
Thirty-five years ago, Dale G. Bridenbaugh and two of his colleagues at General Electric resigned from their jobs after becoming increasingly convinced that the nuclear reactor design they were reviewing – the Mark 1 – was so flawed it could lead to a devastating accident.
Questions persisted for decades about the ability of the Mark 1 to handle the immense pressures that would result if the reactor lost cooling power, and today that design is being put to the ultimate test in Japan. Five of the six reactors at the Fukushima Daiichi plant, which has been wracked since Friday’s earthquake with explosions and radiation leaks, are Mark 1s.
http://abcnews.go.com/Blotter/fukushima-mark-nuclear-reactor-design-caused-ge-scientist/story?id=13141287
Tu esti dovada vie ca Drakkula ce bantuieste Japonia nu e atat de negru, cel putin deocamdata. Dincolo de marea tragedie, e si destula hiisterie si chiar fandacsie, cum se intampla de obicei, in gura lumii sloboda. Apocalipsa in Japonia – cum se exprima unii, nu chiar oarecari, prin Ioropa asta – va incepe abia dupa ce vei pleca tu de acolo si vei reveni la vatra rumaneasca, n-asa ?
Daca Domnu Zeu ar renunta sa mai apere Tara Soarelui Rasare, ce rost ar mai avea lumina zilei pamantesti ?
Tine-ne la curent.
Cît mai am lumină în fibră (optică), voi relata. De părăsit Japonia, poate mai la vară, cînd se mai încălzeşte apa mării şi vom putea înota. 😀
Salut Marius. Citesc de cateva zile informatiile pe care ni le aduci la cunostinta. Iti multumim pentru efortul tau de a ne face „partasi” la evenimentele ce au loc in Japonia.
Poate suna ciudat dar si eu ma alatur persoanei ce a postat sub numele „mirela” si imi declar posibilitatea si disponibilitatea de a caza o familie din Japonia (pe termen mic-mediu-sau lung).
Cu deosebit respect si apreciere pt ceea ce faci: multumim!
E lăudabilă disponibilitatea, însă dacă, împreună cu Mirela şi cu alţii la fel de filantropi, încercaţi să socotiţi aritmetic: cîte mii de avioane, cîte zeci de aeroporturi şi cîte milioane de tone de petrol lampant ar fi necesare, sper să înţelegeţi că suntem cu toţii niţel prizonieri ai concretului.
Salut Marius,
Cineva scria mai sus ca multi oameni au parasit si parasesc in continuare Tokyo incepand de duminica.
Este ceea ce am observat si eu.
Noi ne-am mutat de luni in Kyoto. Am asteptat la rand la bilete, Shinkansen-ul era full. O batranica japoneza ne spunea in tren „I escaped Tokyo”, urmand sa se mute temporar in Kyushu. Ne-am cazat la un hotel, unde aseara (marti) deja nu mai erau camere disponibile.
Un coleg de birou (din Germania) ne spunea ca ambasada i-a recomandat sa paraseasca Tokyo, a plecat deja. Alti colegi au plecat fiecare pe unde a putut pentru cateva zile sau mai mult. Sunt vreo 2-3 persoane de care stiu, care au decis sa paraseasca Japonia definitiv.
Speram sa se stabilizeze situatia, dar pe langa problemele de la reactoare, inca sunt cutremure. Chiar si aici in Kyoto (unde ne-au cazat la etajul 10) am simtit aseara un cutremur destul de puternic (cel din Shizuoka). Azi dimineata am vazut ca a fost alta explozie.
Baietelul nostru in schimb e foarte incantat ca nu se duce la hoikuen si e in vacanta. 🙂
Mai mult decît importantă această relatare.
Iata ce troneaza pe site-ul wikipedia:
On August 29, 2002, the government of Japan revealed that TEPCO was guilty of false reporting in routine governmental inspection of its nuclear plants and systematic concealment of plant safety incidents. All seventeen of its boiling-water reactors were shut down for inspection as a result. TEPCO’s chairman Hiroshi Araki, President Nobuya Minami, Vice-President Toshiaki Enomoto, as well as the advisers Shō Nasu and Gaishi Hiraiwa stepped-down by September 30, 2002.[6] The utility „eventually admitted to two hundred occasions over more than two decades between 1977 and 2002, involving the submission of false technical data to authorities”.[7] Upon taking over leadership responsibilities, TEPCO’s new president issued a public commitment that the company would take all the countermeasures necessary to prevent fraud and restore the nation’s confidence. By the end of 2005, generation at suspended plants had been restarted, with government approval.
In 2007, however, the company announced to the public that an internal investigation had revealed a large number of unreported incidents. These included an unexpected unit criticality in 1978 and additional systematic false reporting, which had not been uncovered during the 2002 inquiry. Along with scandals at other Japanese electric companies, this failure to ensure corporate compliance resulted in strong public criticism of Japan’s electric power industry and the nation’s nuclear energy policy. Again, the company made no effort to identify those responsible.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_Electric_Power_Company#cite_note-6
Mulţumesc pentru semnalare, dar nu am timp să citesc. Azi nu e momentul hăituirii presupuşilor vinovaţi.
Salut ,Marius.Cum o duci?Aseara au anuntat ca nu se gasesc bilete pentru avion, nu mai zboara nimeni in directia Japoniei sau de ce?Cum iti merge restaurantul in situatia asta?
Vineri, sîmbătă, duminică şi luni a mers bine. Marţi nu am avut niciun client. Azi cred că am avut o rezervare pentru lunch (sunt un pic confuz) însă cred că am ratat-o. M-am trezit la ora 12:30. Tot ce sper e ca eventualii clienţi să se fi convins cu ochii lor şi să mă fi înţeles. (Am lăsat descuiată prăvălia.)
Aflu că la centrala Fukushima iar s-a ridicat un nor alb. Vîntul bate din sectorul nordic. Ascult la radio pentru prima oară termenul iodură de potasiu, în contextul unui mic instructaj radio pentru mame şi gravide.
La ora 13 aflu de încă o replică de Richter 6,0 în Ibaraki, Chiba.
Apeluri ale Crucii Roşii filiala Iwate, pentru apă, truse medicale, şerveţele umede, lapte praf, biberoane, materiale de tamponare a menstrei, rechizite etc.
Kanto: Pe fondul penuriei de detoate şi a terorii tectonice, s-a pornit migraţia masivă a populaţiei spre vest. Străinii (rezidenţi sau turişti) se înghesuie la Narita.
În Hiroşima, vînt şi cer variabil. Fulguie uşor.
Scuzaţi-mă pentru absenţă. Azinoapte am plecat acasă după două nopţi petrecute în prăvălie. Am dormit tun şi vinovat 8 ore. Cînd m-am trezit se crăpa de prînz.
Buna ziua Marius,
Am gasit pe net, Narita este un orasel micut 100 si ceva demii de locuitori care are si aeroportul international ce deserveste Tokio. Strainii se ingramadesc acolo pentru a pleca?
Spui ca lumea migreaza masiv spre vest, doar din cauza terorii tectonice sau si din cauza unoer eventuale radiatii? In ce zona se distribuie KI?
Iartă-mă pentru gaura informaţională. Da, străinii merg la Narita pentru a se urca în avion şi a părăsi teritoriul japonez.
Precipitarea spre vest are cauze multiple, dar în principal nesiguranţa traiului în Kanto-Hokuriku-Tohoku.
În zonele de risc se distribuie iodură de potasiu, însă nu am o hartă a distribuţiei, şi nici nu ştiu pe ce filieră.
Soţia mea a scris pe blogul ei ce înlocuitori pot fi folosiţi, arătînd totodată şi riscurile. Pe piaţa japoneză sunt două preparate ce pot suplini iodura de potasiu. Tinctura de iod şi o soluţie pentru gargară. E preferabilă tinctura, chiar dacă conţine şi ceva iodat de potasiu (toxic, ca de altfel şi iodul). Conţine în schimb din plin iodură, ca stabilizator. Două picături de tinctură amestecate în lapte (sau mai bine în vin) apoi lăsat amestecul cîteva ore să se trezească (să mai dispară iodul elementar) e destul pentru persoane de la 8 ani în sus. Doar alergicii la halogeni şi cei cu hipertiroidism sunt mai problematici, înctrucît corpul lor gestionează în mod periculos aportul de iod. Supradozarea este rea din cauza iodului elementar, iar nu a excesului de iodură. (Îmi amintesc, după Cernobîl, un coleg de la institut a înghiţit în grabă 5g de iodură de potasiu, deşi necesarul era de numai 5mg. N-a avut nici pe dracu.)
Calvarul pare ca nu se mai termina…
De la spitalul Genbaku din Hiroşima a plecat spre zona sinsitrată o echipă de 6 medici cu 7 aparate de determinare preicisă a dozei de radiaţii în corpul uman. Este prima lor angajare pe teren, de la accidentul nuclear dintr-o fabrică de procesare a deşeurilor din Ibaraki, de acum vreo 10 ani.
Accidentul din Ibaraki s-a datorat unei defecţiuni la o pompă dozatoare. Într-un vas de reacţie (chimică) trebuia adăugat un agent chimic cu o rată anume. Operatorii au încercat să înlocuiască funcţional pompa dozatoare româneşte. Cu găleata. Şi atunci s-a atins masa critică. Conţinutul reactorului chimic a început să lumineze albastru. Ulterior, albastrul s-a extins asupra situaţiei.
Vă semnalez apariţia în revista Kamikaze a unui dublu interviu cu Aţuşi şi cu mine, luat de Alexandru Căutiş – un tînăr jurnalist căruia trebuie să îi fim recunoscători pentru darea lui Geoană în gît, atunci cînd Geoană (un obscur politician român) s-a dus la Nuşulică să-i maseze glandul, cu cîteva ore înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Numărul persoanelor izolate creşte, în loc să scadă, semn că echipele de salvare încă nu pot pătrunde în toate ungherele. Sîmbătă se semnalau 4.500. Duminică, numărul lor era apreciat la 22.000. Ieri nu s-a avansat readiofonic nicio cifră. Acum cîteva ore, pe saitul NHK apărea
23.00023.300. Iar vremea este de iarnă.Multumesc Marius pentru tot ce faci.Esti singurul care m-ai mai linistit.Fiul meu e in concediu in Japonia.A vizitat-o de la nord (asta da noroc!)la sud si cutremurul l-a prins in Osaka.Vine pe 18.Multumesc Marius!
Mă bucur că ai primit veşti bune de la fiul tău. Cu atît mai bucuros, cu cît, aflu că, din vreo 5000 de turişti raportaţi de cîteva companii de turism că ar fi fost în Tohoku, despre soarta a mai puţin de jumătate se ştie.
Mesaj (înregistrat), de compasiune şi încurajare din partea Împăratului, cu observaţia prealabilă a crainicului NHK că e posibil ca difuzarea mesajului să fie întreruptă de orice ştire/avertizare, de mare urgenţă.
Modulaţia vocii, ritmul, ma şi tonul, sunt cele potrivite. Nici prea teatrale nici prea seci.
Pentru televiziunile tabloide de ştiri: Nu vă aşteptaţi la ordine şi „indicăţii” din partea Împăratului! NU îl contactaţi pe mirc, twit facebook etc.! Împăratul este un simbol. Simbolurile nu au altă utilizare decît cea de a fi arborate. Împăratul nu răspunde la întrebări. Cum ar fi să îi luaţi interviu unui drapel? Nu v-ar lua lumea drept nebuni? Aşadar, mesajul Împăratului este strict emoţional.
Foarte mumos spus 🙂 Randuri demne de un intelectual ce merita un loc important intre formatorii de opinie din hyperspatz.
Ei, acum Corina Dragotescu poate dormi linistita: Casa Imperiala si-a facut datoria. Pacat ca stilul nu a fost prea teatral, probabil Imparatul va fi aspru criticat la (i)Realitatea 😉
http://www.nytimes.com/interactive/2011/03/13/world/asia/satellite-photos-japan-before-and-after-tsunami.html?src=tp
Mulţumesc. Foarte util în evaluarea din exterior. Compararea vizuală răspunde multor dece-uri ingenue. Ce nu se vede prea bine sunt maldărele de moloz reavăn şi crăpăturile de pe, şi respectiv din, carosabil.
Fukushima: Din zona de siguranţă de 20 Km (ulterior 30Km), un apel telefonic la poliţie. O femeie nevăzătoare, în vîrstă de 78 de ani, întreabă, după trei zile de la ordinul de evacuare, ce se întîmplă, de nimeni nu mai e în jur.
Salut Marius,
Felicitari pentru ca ti-ai pastrat calmul si luciditatea si, mai ales, umorul. Situatia este grava, iar in media din Romania informatiile despre ce se intampla acolo sunt deformate la modul halucinant. Blogul tau e o sursa excelenta de informatii la prima mana.
Apropo de ce spunea Marius din Tokyo mai sus: am auzit de o cunostinta, japonez casatorit cu romanca, la cateva ore dupa seism au reusit sa rezerve bilete de avion spre Romania, ajung maine. Planifica sa stea cateva luni bune.
Succes in continuare, multa lume e alaturi de tine si de oamenii de acolo!
Planul de răcire a reactoarelor prin turnarea apei de mare din elicopter a fost suspendat pe ziua de azi, ca urmare a creşterii bruşte a cifrelor radioactivităţii în atmosferă la
11,9peste 50mili-.Mulţumesc, băieţi şi fete!
Pentru Aţuşi (Kamikaze): Vezi că NHK a băgat 第一総合ラジオ pe internet live. Preia o parte din flux şi învaţă-i pe filomoguli jurnalism. Succes!
http://www91.nhk.or.jp/r1live/index.html
Marius,
Felicitări pentru interviu, te pune pe gânduri sub multe aspecte. Așa, la o primă cetire, m-a impresionat mult aerul de firesc și normalitate care se degajă din cuvintele și atitudinea ta, și aici, pe blog, și în interviu. Amărîți vom mai fi fiind noi, ăștia, de-ai țaței Miorica, de-am ajuns să percepem normalitatea drept ceva excepțional.
Un gând bun ție și tuturor celor greu încercați.
Cu respect și pentru tine, și pentru întreg neamul japonez și… felicitări doamnei tale: a avut mână bună când te-a ales :), dar sunt sigură că și reciproca e la fel de valabilă.
Un articol foarte competent, unde se arata ca Drakkula nuclear din Japonia nu e atat de negru pe cat l-au vazut unii. Asta nu inseamna ca tragedia din Japonia nu este ingrozitoare, ci doar ca nu e totusi apocaliptica.
http://inliniedreapta.net/in-japonia-cad-bocanci-din-cer/
Despre preluarea mesajelor de interes personal. Din motive lesne de înţeles, NHK-Radio nu preia şi nu difuzează anunţuri interpersonale de interes privat. Însă, postul TV NHK Educational afişează un flux neîntrerupt de asemenea mesaje. Neavînd televizor aici, şi nici timpul pentru a privi unul, nu pot descrie în amănunt tehnica.
A început screeningul radiologic al populaţiei presupus a fi fost expuse actinic.
Salut Marius,
Multumesc pentru stirile proaspete. Multumesc si pentru vizita. De ce este nevoie deja stim, pote ne spui sau ne scri si cum poate fi trimis acolo!
Salut Teophyle! Cred ca cel mai bine e sa luati legatura chiar cu d-na Geonana, ca are ceva atributii pe la CR. Glumesc. E bine sa folositi un vector international calificat.
Marius
IAEA inca zice asa: „Iodine tablets have been distributed to evacuation centres but no decision has yet been taken on their administration.”
au anuntat la voi ca s-au dat?
Nu s-a anunţat nimic, deşi ştirea circulă de vreo două zile pe agenţii. Sunt centre de distribuire, ce se adresează direct populaţiei. Yomiuri shinbun, în ediţia pe hîrtie de azi face întreaga informare preliminară. De asemeni, NHK.
Pastilele sunt distribuite preferenţial persoanelor de sub 40 de ani. Nu, nu e discriminare, ci doar că persoanele de peste 40 nu absorb aşa de uşor iodul şi deci nici iodul radioactiv.
Prevenirea intoxicaţiei cu cesiu nu poate fi decît prin mijloace mecanice (măşti curăţenirea hainelor etc.) Iar în caz de Doamne fereşte, tratamentul pentru scoaterea din corp nu se face decît sub supraveghere medicală.
Despre felul în care ajutorarea ar fi eficientă:
Pentru ajutoarele în obiecte încă nu există o infrastructură care să le poată prelua. Ar trebui ca măcar pistele de aterizare-decolare să fie restaurate. Locurile în care avioane mari ar putea ateriza (cu piste de 3 Km şi peste) sunt extrem de puţine. În schimb sunt foarte aglomerate. Deocamdată, dacă în urma degajării terenului pista se poate utiliza pe jumătate din lungime şi tot se chamă că l-am apucat pe Dumnezeu de picior.
Şi chiar dacă individual cineva ar trimite lucuri netrebuincioase, e imposibil ca în mijlocul de transport, îmbinarea coletelor să ducă la eficienţă. Cu alte cuvinte, obiectele uzate nu merită transportate, pentru că nu au raţonal cum ajunge la locul şi la omul potrivit. Ele încurcă mai degrabă locul. Cine să inventarieze, deparaziteze, sorteze, ambaleze ce pică de la alţii, după cum dă Dumnezeu?
Ineficienţa donaţiilor în obiecte a fost probată la cutremurul din Kobe Awaji din 1995. Rezultatul nu a fost decît sporirea volumului de gunoi, şi consecutiv creşterea costurilor de prelucrare.
Banii în schimb circulă cel mai repede. Nu ocupă loc. Cu ei se pot cumpăra obiecte aliniate în lăzi cu dimensiuni standardizate, uşor de stivuit, şi duse în locurile potrivite la momentele potrivite.
Dacă vreţi să vă debarasaţi de un obiect şi totodată să şi ajutaţi, cel mai bine este să scoateţi obiectul la licitaţie, iar banii obţinuţi să îi donaţi. În felul acesta, obiectul îşi găseşte persoana potrivită, iar dumneavoastră vă satisfaceţi şi propensiunea pentru ajutorarea seamănului.
Pentru trimiterea banilor, folosiţi organizaţii de încredere. Crucea Roşie este OK.
Vă mulţumim pentru înţelegere.
Azi la ora 18:00 Guvernul Japoniei a fost suplimentat cu un nou membru profesionist dinafara lumii politice. Un academic a devenit secretar general, responsabil cu gestionarea dezastrului.
Stocul de benzina e in scadere. In pref. Iwate „se da” numai de 1000yen de persoana. (6-7l),
In schimb, rezerva de orez este de 8ml.tone, la care se adauga stocurile fermierilor, ceea ce se traduce in cifre printr-un total de 11.2 ml.tone. Plus cele 910mii tone din rzerva de stat, rezulta autosuficientza asiguratoare pe termen mediu.
Ca un off-topic 😐
Mai bine japonezii ar incepe sa construieasca orase spatiale …sunt prea buni pentru Pământ..
O dezbatere live interesanta aici
http://www.lemonde.fr/japon/chat/2011/03/16/comment-la-societe-japonaise-reagit-elle-a-la-catastrophe_1493733_1492975.html
cu Ph. Mesmer, corespondentul Le Monde în Japonia, om echilibrat și normal, care trăiește de 8 ani în arhipelag.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/8381874/After-each-disaster-Japan-rebuilds-bigger-and-better.html
Marius,
Ce se întîmplă la Fukushima 2? Au fost detectate și acolo radiații? Tocmai am citit că sunt evacuați oamenii și de acolo, pe o rază de 10 km.
Nu ştiu despre ce zici. La 25 Km de focar, radiaţia este de ordinul zecilor de micro- (nu mili-) cu excepţia sectorului SV, unde nivelul este mai scăzut de 10 (exact-6,7). E drept, a fost un puf!, la reactorul 1. Au o problemă cu căutarea unei metode mai puţin dătătoare de dureri de cap pentru umplerea la loc a bazinului de represie. Dar nu numai la reactorul 1, ci şi la celelalte. Astea sunt informaţiile de la orele 22.
Ar fi timpul să ne obişnuim, să înţelegem că fumul alb nu înseamnă napărat catastrofă. E aubur amestecat cu acid boric şi cu ceva murdărie nucleară. Îl putem numi acid noric.
Vor trimite vehicule blindate pentru manevrarea tulumbei.
Probabil că e vreo încurcătură în presa română. Deunăzi am citit şi eu că nu-ş ce s-a întâmplat la Fukushima II, când, de fapt, era vorba de reactorul 2, de la Fukushima I…
Da, de Fukushima II era vorba. Sper sa fie prostia alor noștri, ca prin presa internațională nu am găsit nimic.
Se pare ca concetatenii mei s-au speriat atat de tare de ce se intampla acolo incat vreau sa renunte nu doar la calatoria in Japonia ci nu mai vor sa mearga deloc in zona ASIEI.
Clar datorita APOCALIPSEI prezentata la televiziunile din Romania.
EU urmaresc doar NHK in limba engleza.
Fi atent ce se mai vehiculeaza pe la noi prin presa:
http://www.realitatea.net/catastrofa-la-centralele-nucleare-japonia-in-cateva-ore-anunta-comisarul-ue-pe-energie_814542.html
Nu e menit sa te bage in sperieti?
Pentru Alin.Te inseli.Din 2005 am fost in concediu in Asia, anul asta tot in Asia merg, nu in Japonia, ca e cam scump.Daca e sa se intimple o nenorocire se intimpla oriunde.
Pînă la urmă au nevoie de energie electrică (6000V) dinafară, pentru acţionarea cîtorva subsisteme la centrala Fukushima. Se lucrează atît la cuplarea electrică, cît şi la răcirea cu blindate, cu tulumbe de mare presiune. Avansul s-a făcut dinspre sud, însă din cauza vîntului tirul nu a avut precizie satisfăcătoare. În paralel, bombardament cu apă din elicopter la reactoarele* 3 şi 4.
Pentru populaţie, vîntul bate în direcţie bună. Dinspre uscat spre mare. Pentru populaţie se menţine zona de evacuare la 10Km, iar între 10 şi 30Km, recomandarea de a sta adăpostită.
Numărul refugiaţiolor scade la 330.000 în 2300 de locuri. Din care 310.000 în Tohoku, în circa 2000 de locuri.
Probabilitatea ca un cutremur de 6-tare să afecteze reg. Kanto se menţine.
Raţionalizarea energiei electrice continuă. Din anul 1951, de cînd s-a înfiinţat compania, este prima dată cînd e nevoită să repartizeze energia cu întreruperi planificate.
Ieri, în Tokio, numărul incidentelor de claustrare a oamenilor în lift s-a ridicat la peste 100. Revenirea energiei electrice în sector nu garantează repornirea liftului. El poate fi repornit numai de la tablou, ceea ce reclamă deplasarea electricianului companiei de întreţinere.
Creşterea valorii yenului a atins un maxim nemaiîntîlnit din 1995 încoace (mai exact de 15 ani şi 10 luni). Şi 1995 a fost un an cu catastrofă.
–––––––
* Am o neclaritate pe care cineva ar putea să mi-o lămurească dacă s-ar uita pe GoogleEarth (eu nu îl pot manevra). În Fukushima mai există vreo centrală nucleară înafara celei fumegînde? Ca mijloc de recunoaştere, centrala cu bucluc are o baterie de 6 reactoare. Aşadar, după ce localizaţi bateria, vă rog, căutaţi ceva asemănător în jur. Dacă nu găsiţi, înseamnă că agenţiile de ştiri vorbesc (în neştire) despre o imaginară centrală 2.
Da, exista Fukushima Daiini http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_II_Nuclear_Power_Plant
(stiu ca-i wikipedia…)
9/11/01 + 3/10/11 = 12/21/12
Da, şi? Dacă vrei neapărat să găseşti şi alte „fatalităţi”, îţi dau două hinturi: Cutremurul catastrofal de pe falia San Andrea s-a petrecut cu fix un an înaintea celui din 17 ianuarie 1995 în Kobe. Atentatele de la Madrid au avut loc tot pe 11 martie.
Mai vrei? Mai am, dar acum nu mă ocup de prostii.
LOL
mie imi da 12/21/4012 :))
scary…
Reactoarele 5 şi 6 sunt pe cale să nu mai poată fi răcite, însă situaţia nu este critică. Încă.
Se aşteaptă sosirea din SUA a vehiculelor de intervenţie, de mare productivitate, pentru răcirea reactoarelor. Întîrzirea se datorează, se pare, lipsei unei piste suficient de lungi pentru aterizarea în proximitate.
The Fukushima I Nuclear Power Plant (福島第一原子力発電所, Fukushima Dai-Ichi Genshiryoku Hatsudensho?, Fukushima I NPP), often referred to as Fukushima Dai-ichi (Dai-ichi simply means number 1), is a nuclear power plant located in the town of Okuma in the Futaba District of Fukushima Prefecture, Japan, first commissioned in 1971. The plant consists of six boiling water reactors. These light water reactors[1] have a combined power of 4.7 GW, making Fukushima I one of the 15 largest nuclear power stations in the world. Fukushima I was the first nuclear plant to be constructed and run entirely by the Tokyo Electric Power Company (TEPCO). The plant suffered major damage from the 9.0 earthquake and subsequent tsunami that hit Japan on March 11, 2011, disabling the reactor cooling systems and triggering a widespread evacuation surrounding the plant. The gravity of the ongoing fires and meltdown of several of the plant’s reactors has sparked international concern that the disaster is heading towards becoming an environmental calamity similar to that suffered at Chernobyl in 1986. International experts estimate that if a chain reaction is initiated in stored fissile material at the plant, it could affect an area up to 200 miles from the stricken nuclear complex.[2]
The Fukushima II Nuclear Power Plant, 11.5 kilometres (7.1 mi) to the south, is also run by TEPCO.
Buna dimineata,
Tot ce am gasit privitor ultimele evolutii la reactoare (vezi grafic 13):
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12726591
Urmaresc tot timpul ce scrii, felicitari si multumiri pentru relatarile obiective.
Ti-am citit interviul pentru kamikatze.
iti doresc tot binele din lume! O zi buna!
Da, in Fukushima sunt 2 centrale: Fukushima Daiichi si Fukushima Daini. Sursa: http://www.tepco.co.jp/en/news/gallery/nuclear-e.html. Din fotografiile marite, prima pare sa aiba 6 reactoare grupate in 4 si in 2 (in planul usor indepartat al fotografiei marite cu rezolutia maxim disponibila), iar cea de a doua pare sa aiba 4 reactoare.
Care mai e situatia pe aeroporturi? Pleaca multi straini de frica radiatiilor?
Oamenii pleacă din multe motive. Cred că cele mai aglomerate aeroporturi sunt Narita (Tokio), Haneda (Tokio) şi Kansai (Osaka). Şi Fukuoka este practicabil, numai că e departe de zona aflată în nevoie. Mai sunt aeroporturi internaţionale, şi în alte prefecturi neafectate de seism, însă pentru avioane mai mici. Judecînd după coada de peste 700 persoane la biroul de imigraţie* din Tokio, se pare că pleacă mulţi. Dar se vor şi reîntoarce mulţi. Altminteri s-ar fi precipitat direct la Narita.
–––––––––––
* Străinii cu statut de şedere lungă sau permanentă trebuie ca înainte de ieşirea temporară din Japonia să obţină viza de reintrare. Viza de reintrare are două raţiuni. Să facă reintrarea netedă, iar din punct de vedere legal, să facă puntea temporală pentru cazul în care titularii au nevoie să dovedească şederea continuă pentru alte proceduri legale. Lipsa vizei de reintrare resetează cronometrul de şedere.