Fără buletin

★★☆ Breaking news – Comunicat Ad Astra – pozitia fata de premierea de la Salonul de Inventica de la Geneva

Posted in Scatoalce de Stat, Teste by Marius Delaepicentru on 2011/05/10

Întrerupem programul pentru un anunţ important.

Pentru cei neinteresaţi de comentariul meu, aplic aici direct linkul către comunicatul Ad Astra.
http://docs.ad-astra.ro/Comunicat_AdAstra_Geneva.pdf

Primesc prin mail de la Gabriel Preda, un stimabil cercetător, care (precum actualul ministru al învăţămîntului şi ştiinţei, Daniel Funeriu) a lucrat cîţiva ani în cercetare de vîrf pe teritoriul Japoniei, un comunicat prin care se ridică problema imposturii în lumea ştiinţifică. Că e impostură nu ar fi nimic, dacă nu ar fi fost clădită cu bani publici.

Spun de la bun început că lumea este plină de „saloane de inventică”, aşa cum e plină de căsuţe poştale „universităţi prestigioase” de unde Corneliu Vadim Tudor şi alţi politicieni din diferite „boarduri” îşi cumpără pe nimica diplome şi medalii, cu deosebirea că universităţile CP sunt ceva mai abstracte, dar la fel de productive ca „Spiru Haret” la tipărirea diplomelor. Cel puţin la salonul de la Geneva, toate, dar absolut toate exponatele primesc „premii de excelenţă”. Dacă vrei să prosteşti vreo gîsculiţă, achiţi taxa aferentă „salonului” (puţin mai scumpă decît la un salon de frumuseţe) şi pleci cu patalamaua, chiar dacă expui o glastră „ecologică”, făcută prin retezarea gîtului unei butelii de PET.

Ca unul care a lucrat în cercetarea medicală, şi care, la scurt timp după revoluţie a renunţat la a mai mînca banii publici zbuciumînd în eprubetă chestii minore sau vag băbeşti (dar remunerate) vă pot spune că privesc întotdeauna cu scepticism „invenţiile epocale” şi „şcoala românească de inventică”. E bine ca guvidul majoritar să ştie că nu tot bulşitul este comestibil.

Sunt mai mult decît circumspect cu „epocalele” pocale minune şi cu panaceele învăluite în „mister” bănos, cum ar fi misterul apei kangen.

Cred că şi comunicatul Ad Astra (PDF) este menit să facă limpede, în mod punctual, impostura din domeniul cercetării medicale româneşti.

(din păcate, nu reuşesc să transpun aici litere din fişiere PDF.)

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. fadryans said, on 2011/05/11 at 05:33

    nu am mai scris demult aici , dar de urmarit te-am urmarit tot timpul vis-a-vis de noutatile din Japonia. atata timp cat nu ai mai postat nimic de japonia , m-am uitat doar „el-fugitivo” peste articolele tale (dar asta e de bine , cred , deoarece daca era ceva grav automat scriai ) . toate articolele tale (citite in mare si in graba) sunt foarte interesante . cred ca mi-ar trebui cam 2 saptamani sa stau linistit sa citesc si sa ma delectez (si sa admir pozele) , dar cineva trebuie sa si munceasca (aici in „straienica”) , dar nu conteaza = MERGEM INAINTE . apropo : da-mi un mesaj (oricare) pe adresa de e-mail sa-ti trimit o carte pe care trebuie sa o citesti (daca nu cumva ai citit-o) si sa vezi cum iti va schimba gandirea .
    despre politicieni vreau sa-ti spun o istorioara : eram in Oltenita in 2007 la inaugurarea unui magazin marisor (1400 mp) unde contribuisem si eu cu cate ceava , iar la masa au fost invitate si autoritatiile locale. eu am dus 4 litrii de palinca de prune , iar primarul de atunci se pilise bine de la ea , si m-a luat la intrebari cu voce tare de rasuna tot restaurantul (noroc pt el ca eram doar noi in el) : „Mai „b”ula; recunoaste ma , cat ai dat la Boc (atunci era doar primarul Clujului si mana dreapta a lui Base) ca sa ajungi sa ai lucrari la magazinul asta , ca eu recunosc ca am dat 100.000 de euro sa ajung primar aici !!!!(nu sunt fabule , se poate verifica: el si ciuhandru de la timisoara au fost singurii primari de la PNT-CD)”. toti sefii de la acel magazin s-au spart de ras iar la inaugurarea de a doua zi din Mangalia toti ne-am distrat de aceasta povestioara. de aceea deputatii nu sunt domni. domnii sunt la Geneva. ca sa ajungi ca deputat trebuia sa „platesti” 50.000 de euro iar ca senator 100.000 de euro in PDL (am fost din 2002 membru si vicepresedinte la IMM in PDL deci cunosc dedesubturile afacerilor”). dar iti veida seama cu timpul ca mai este o singura sansa pentru Romanica noastra scumpa si draga : sa intre in faliment total si sa fie preluata de Uniunea Europeana ,din punct de vedere a guvernului, si de ce nu, si a parlamentului si senatului . sa fim seriosi : indiferent cine ar fi acum la guvernare , nu ar avea ce sa faca , deoarece toata economia este la pamant! fara economie = bugetul este gol . ar fii prea multe de povestit = cam cate butoane ar fi pe tastatura ori cate cazuri (si necazuri) cunoastem.
    Ma bucur ca sunteti bine si nu mai ai vest proaste!

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/11 at 18:40

      Mulţumesc pentru intervenţie, Fadryans. Îţi mulţumesc şi pentru disponibilitatea de a-mi trimite cartea, însă încerc să-i prind din urmă pe tinerii gazetari profesionişti, anume, să scriu mai mult decît citesc.

      Acuma, serios, iţele fanariote nu mă atrag nici măcar antropologic. Iar cifrele vehiculate de autorii „monografiilor” cu atît mai puţin. Oricum deosebesc oamenii politici de politicieni.

      Ca un mic exemplu, am vizitat în toamnă un parlamentar european român, la locul său de muncă: o universitate românească de stat. Cît a durat întrevederea cu mine, uşa cabinetului a rămas deschisă larg. Bineînţeles, pretextul a fost ventilaţia. Dar, în realitate, uşa era deschisă pentru a preveni orice bănuială, de orice natură. Ce rost are să citim cărţi (inductoare de defetism), cînd ne putem da seama cu mult mai simplu de calităţile morale ale omului politic doar privindu-i uşa? În exemplul de mai sus, transparenţa este cea a aerului liber. Spre deosebire de oamenii politici, politicienii invocă prezumpţii de nevinovăţie şi alte sofisme, cînd ar fi putut sta cu uşile deschise în loc să „cadă victimă” laparoscopiei editoriale.

      • fadryans said, on 2011/05/12 at 06:54

        am incercat sa pun virgula si punctul (cam) unde trebuie!!! cartea este „Turner,_Colin_-_Nascut_pentru_succes” probabil o poti download de pe alte site-uri. este o carte in care te poti regasi si deasemenea iti poate da putere de a merge mai departe ! nu e vorba de politica. exemplul pe care l-am dat, cu „politicul” nu are legatura cu cartea!!!

      • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/12 at 09:33

        Iartă-mă, nu mi-am dat seama de discontinuitate. Să ştii că aplicaţia interpretează corect* returul de car (clava Enter). Se pot despărţi ideile între ele prin paragrafe.

        Acuma, ce să spun despre literatura motivaţională? Mulţumesc, nu sunt consumator. Aş considera un succes dacă m-aş putea lăsa de fumat.

        –––––-
        * unele aplicaţii online nu permit despărţirea în paragrafe fără scrierea explicită a balizei html.

      • fadryans said, on 2011/05/13 at 04:33

        „succesul” nu consta intotdeauna in bani sau averi . oricum din ceea ce citesc deobicei extrag doar ceea ce mi se pare interesant .
        ai dreptate vis-a-vis de punctuatie si paragrafe (oricum eram prea obosit dupa o zi lunga de munca sa ma gandesc la asta , dar am retinut pt. viitor )

      • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/13 at 12:12

        Încă o dată, mulţumesc, Fadryans.

  2. gupi said, on 2011/05/11 at 12:43

    Marius, nitel offtopic: ca să scoţi literele din pdf, selectează textul cu şoarecul (dacă eşti pe text, săgeata se transformă în cursor şi poţi selecta) şi apoi Ctrl+C/Ctrl+V

    Uite o felie
    =====
    Comunicat de presă
    O susținută campanie de presă, combinată cu o festivitate de premiere organizată
    de Autoritatea Natională pentru Cercetare Științifică (ANCS), a vizat recent promovarea
    unora dintre așa-zisele succese ale cercetării românești medaliate la Salonul de Inventică
    de la Geneva. Asociația Ad Astra își exprimă regretul că, în lipsa unor evaluări științifice
    de nivel internațional, astfel de studii trec drept realizări meritorii şi, implicit, pot umbri
    valoarea cercetărilor veritabile. Asociația Ad Astra atrage atenția că astfel de campanii
    media nu fac decât să susțină, încă o dată, o falsa ierarhizare a valorilor din cercetare, în
    condițiile în care „produsele promovate” se remarcă printr-o frapantă lipsă de onestitate
    științifică și prin abaterea de la cele mai elementare exigențe academice.
    ================

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/11 at 18:53

      Mulţumesc, Gupi. Aşa este. Pentru un paragraf merge. Însă aveam de transpus patru pagini, iar Ctrl+A nu merge.
      Nu am insistat pentru că aveam şi o curiozitate statistică. Ieri au urmat linkul către document maximum 24% din cititori. Azi, pînă la ora asta, max.29,5%. Zic maximum, pentru că postul e lizibil integral şi din pagina Home.
      Cifrele dau măsura curiozităţii cu care citesc oamenii online. Cu toate că pare mic 1/4 e dintre cele mai optimiste. Am întîlnit cu alte ocazii şi rapoarte mai mici. 1/14 (7%) e media.

  3. __Vali said, on 2011/05/11 at 13:28

    Privitor la cercetarea romanesca si „stralucitele” ei rezultate: e cam timpul sa apara, si sa fie popularizat, un alt mare om de stiinta roman care tocmai a descoperit (iar, ca doar se tot intimpla din 5 in 5 ani de o juma’ de secol) leacul pentru vindecarea cancerului 😉

  4. Gabriel Preda said, on 2011/05/11 at 15:51

    @Vali

    Comunicatul este chiar despre aceste practici nepotrivite ale media, de a promova rezultate premiate pentru prezenta la un salon de inventica, patente acordate fara fundamentare stiintifica, campanii de promovare ale unor persoane despre care scriu ziarele cu entuziasm dar despre care lumea stiintifica are o opinie mult mai rezervata. E usor sa impresionezi publicul cu stiri despre descoperiri epocale, dar ar fi mult mai productiv, si pentru educarea publicului, sa se prezinte rezultatele unor cercetatori recunoscuti de comunitatea stiintifica, activand in centre de cercetare mari si recunoscute, de exemplu in marile universitati din lume, chiar daca nu au afaceri in Romania. Scriind astfel de neadevaruri, usor de probat ca fiind neadevaruri, despre cercetarea stiintifica, se intampla, pe termen mediu, 2 lucruri:
    -pentru ca lumea isi da seama ca e vorba de false rezultate, e treptat convinsa ca cercetarea stiintifica e inutila, din moment ce produce, conform media romaneasca, doar rezultate senzationale care se dovedesc dupa un timp simple hoax-uri;
    -nimeni nu afla de adevaratele cercetari, desfasurate si de romani, fie in tara, fie in strainatate.

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/11 at 18:57

      Ai dreptate, Gabriel. Trebuia să accentuez pe responsabilitatea presei în atari situaţii. Îmi pare rău.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: