Fără buletin

◎ Cioara veterinară

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/05/11

(continuare de aici)

Mă trezii niţel buimac şi asudat, deşi mă umbrisem cu sacul de dormit întins pe cort. Mîncai la repezeală pîine de casă* cu curry din plic (încălzit aproximativ).
Pe la orele 16 am încălecat bicicleta şi am luat-o spre aria locuită în căutare de subiecte.
Pe terenul de baseball al campingului, căprioare zăceau răpuse de neaşteptata căldură. Văd o pată neagră pe grumazul uneia. Scot aparatul.

Scuzaţi neclaritatea. Am fost nevoit să trag pozele de la distanţă mare, pentru interferenţă minimă.
Cioara sare pe altă căprioară. Îi şopteşte ceva la ureche:

Inspecţia la cei patru pacienţi a durat 2 minute. Între orele 16:29 şi 16:31. Pacienţii nu au dat semne de nelinişte sau de nervozitate. Nu au schiţat niciun gest ostil faţă de cioară.

Sigur, fenomenul nu este necunoscut. Hipopotamii şi rechinii de talie mare umblă cu alai de păsări şi respectiv de peşti pilot. Diferenţa este că, mai devreme sau mai tîrziu, căprioara devine hrană pentru cioară.
Ca animal care se hrăneşte şi cu cadavre, cioara nu ar avea niciun interes ca viitoarea hrană să trăiască prea mult. Cu toate astea, cioara are grijă să scoată eventualele căpuşe şi alţi paraziţi de talie mare din pielea animalului. E drept, o căpuşă plină de sînge poate fi la fel de hrănitoare. Însă esenţial e că cioara îşi face, precum laponii, planuri pe termen ceva mai lung.

Cioara face diferenţa între vîntăoare şi zootehnie. Puse una peste alta, cioara arată nu numai inteligenţă, ci şi înţelepciune.

(va urma)

––––––
* adaug în aluatul de pîine 2% wakame uscată (o algă de mare) şi deloc sare.

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Victor D said, on 2011/05/11 at 16:22

  Ciorile sunt chiar foarte inteligente.
  Probabil cioara considera caprioara un activ generator de venituri (capuse) cu lichidare la termen (cadavru). Deci ciorile sunt niste capitalisti fara scrupule.

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/11 at 19:00

   Aş zice că scrupulul este să nu moară toate activele deodată, că intră biotopul în criză de supraproducţie. E un capitalism ce are grijă şi de reproducţia economică alături de reproducţia biologică.

 2. Mélanie said, on 2011/05/11 at 17:11

  ohayo-gozaimas, Mariu’-san! 🙂

  înainte de-a te citi, mi-am preparat o tofu miso soup, ieri am „baut” o wakame soup… sunt „made in Japan”, le gasesc în plicuri de 3 portii, 4 euros-max.

  Hokkaido era plin de ciori enorme(corbi?), „croncaiau” sinistru de tare, le-am întâlnit peste tot, inclusiv în cel mai mare parc din Sapporo(downtown), ca la un moment-dat aveam impresia ca suntem în „The Birds”(Hitchcock)… ah, am facut o poza quasi-identica, la Nara, cu cea facuta de tine sub crengile de cires…

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/11 at 19:14

   Ohayo, Mélanie!

   Mă bucur că te îngrijeşti de culoarea părului. Se spune că wakame înegreşte părul. La mine nu merge.

   Va să zică e o practică universală deparazitarea căprioarelor. Credeam că ţine de cultura locală. 🙂

   Păi, cioara e la origine pasăre de pădure. Şi cum 70% din teritoriu e împădurit, nu e o surpriză. Acuma, cred că şi deşeurile industriei alimentare din Hokkaido contribuie la proliferarea ciorilor, însă cioara nu e rău văzută în Japonia. (v. cîntecelul). Mai multe ciori înseamnă mai puţine turturele, mai puţine rozătoare. În Tokio au făcut greşeala să strîpescă ciorile, iar după un timp s-au lăsat păgubaşi. În schimb, edilii propun să se izoleaze/ camufleze* mai bine sacii de gunoi.

   ––––––––
   * În sectorul Setagaya auzisem că sacii de gunoi urmau să fie galbeni. Se credea că aşa vor trece neobservaţi de ciori. Nu ştiu ce s-a ales de experiment.

   • Mélanie said, on 2011/05/11 at 21:03

    🙂 Marius, n-am nici-o „apasare” de culoarea parului si nici-un caz nu va fi negru, pen’ca nu nu ma vopsesc si nici n-am de gând, sclavie-curata… 🙂

    ai dreptate despre ciori… faceau parte din peisaj, doar pe noi ne „agasau”… nu-s la curent despre rezultatul acelui experiment.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: