▲ Zeolit
…este denumirea mineralului ce va fi folosit la decontaminarea radioactivă a apei şi a solului.
Zeoliţii* au proprietatea de a reţine în structura lor labirintică ionii deveniţi la un moment dat indezirabili. Sunt folosiţi încă demult la purificarea şi demineralizarea apei. În instalaţiile ce cer demineralizare avansată, au fost înlocuiţi însă cu răşini schimbătoare de ioni. Se pare, tehnologia franţuzească de reciclare a apelor radioactive se bazează tot pe zeoliţi.
Tocmai am auzit la radio că una din căile de decontaminare a păşunilor constă în împrăştierea pulberilor zeolitice, urmată, după întărire, de răzuirea stratului superficial. Ionii de cesiu vor fi adsorbiţi şi îndepărtaţi. Zeoliţii îmbogăţiţi în elemente radioactive pot fi brichetaţi şi îngropaţi.
Japonia are zăcăminte şi exploataţii importante de zeoliţi. Unele la mai puţin de 300Km distanţă de focarul de materii radioactive. Din cîte îmi amintesc, în Aomori, sau chiar Iwate, sunt cîteva cariere. Soluţia este la îndemînă.
Pentru radioactivitatea reziduală se vor aplica tratamente cu îngrăşăminte potasice. Metal alcalin, cesiul este rudă bună cu potasiul. Îmbogăţirea solului în potasiu face ca cesiul să piardă competiţia* atunci cînd plantele îşi vor extrage nutrienţii necesari din sol. Soluţia practică îşi are originea la Cernobîl. Aşa au reprimat specialiştii sovietici cesiul radioactiv. Probabil, stronţiul de la Cernobîl a fost angajat într-o competiţie similară, dar cu concurenţi dolomitici (carbonaţi de calciu şi magneziu).
Sunt 23.000ha de sărături agricole rămase după retragerea valului seismic. Se vor săpa şanţuri de drenaj, terenurile vor fi inundate cu apă dulce, şi desecate, alternativ, în cîteva rînduri. Desărarea va dura cîţiva ani***.
Un lucru e sigur: pe terenurile supuse tratamentelor de decontaminare/ desărare produsele horticole vor fi mai dulci decît de obicei. În general potasiul face vegetalele mai dulci. Iar un aport de natriu adus de briză pe teren nisipos, face şi ceapa (eşalotă) o dulceaţă de legumă. Fenomenul este cunoscut în ariile litorale din Ibaraki şi Chiba.
––––––––-
* Am indicat articolul în limba engleză. Cel în limba română accentuează pe latura naturist-băbească. Nu vreau să mă fac agent colportor de hoax.
** Un fenomen asemănător are loc la absorbţia digestivă a aminoacizilor. Un exces de acid glutamic de pildă, poate inhiba absorbţia altor aminoacizi. De aceea nutriţioniştii mai mult sau mai puţin amatori blamează acidul glutamic. În fapt, el este un aminoacid important. Fără el, creierul funcţionează mai prost. Se intoxică mai uşor cu amine. Rău e excesul de acid glutamic, din motivele expuse.
*** Cam prin aceeaşi metodă îşi desărează gospodinele ghivecele de muşcate. Le cufundă peste noapte în cada de baie.
Ohayo-gozaimas, Marius-san!
iata ce tocmai citii:
Japon: pertes abyssales chez Tepco, le patron congédié…
–
La compagnie d’électricité japonaise qui espérait faire des bénéfices en 2011 se retrouve avec un déficit de plus de 10 milliards d’euros sur les bras. Son patron limogé, Tepco a décidé de démentaler quatre réacteurs de la centrale de Fukushima.
http://lci.tf1.fr/monde/asie/japon-pertes-abyssales-chez-tepco-le-patron-congedie-6495036.html
===
nu ma încumet la comentarii tehnico-stiintifice, pentru motivele pe care le stii deja: sunt literara… 🙂
Din paguba prevăzută, 1cho (cca 8Md euro) reprezintă costul suplimentului de combustibil fosil necesar acoperirii găurii de putere lăsată de oprirea reactoarelor nucleare de la Pacific (spre satisfacţia ecologarilor). Toden a anunţat că renunţă şi la construcţia reactoarelor 7 şi 8 de la Iwaki (Fukushima #1). Se ţinteşte reducereaa consumului cu 15%, prin cooperarea populaţiei şi a agenţilor economici. Depinde totuşi foarte mult de vreme, ţinînd seama că, în regiune, instalaţiile de climatizare au o putere instalată efectivă de aproape 2GW. Orele cele mai delicate sunt 18-20, cînd o pană de curent sau o oprire planificată este posibilă în orice moment.
Imperativul economisirii energiei electrice este un bun prilej de lansare a noi iniţiative comerciale. Poate le voi strînge într-un articol separat.