Fără buletin

▲ Repere fluide (apocalipsa după Mohorovičić)

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/06/21

Nu vă speriaţi. 😀 Moho este amicul nostru.

În urma cataclismului din 11 martie curent, toate standardele de siguranţă ale Japoniei sunt în curs de revizuire. La geografie nouă, standarde noi.

Apropo de geografie, planurile de cadastru trebuie redesenate. Jumătate din Japonia a patinat pe astenosferă cu 20 cm mai spre est. Pe aria supusă translaţiei tectonice se află 100.000 de repere topografice. 45.000 s-au deplasat cu pînă la 5m şi nu mai pot servi la nimic, pînă la redefinirea coordonatelor fiecăruia. Însuşi reperul de rang zero, care este şi originea axelor de coordonate din sistemul cadastral japonez, (un punct din Tokio, hotărît prin lege în 1891), s-a deplasat. Pentru Japonia, o eroare de numai 50mm poate fi obiect de cauză civilă în instanţă. Redefinirea reperelor va dura pînă în octombrie. Operatorii umblă cu prăjini de cîte 15m, cu ajutorul cărora, prin GPS, stabilesc: latitudinea, longitudinea şi respectiv altitudinea (au fost şi deplasări pe verticală) fiecărui punct de reper.

Nici după redefinirea reperelor topografice nu este sigur că proprietăţile funciare vor putea fi comercializate şi întabulate, întrucît se aşteaptă noi cutremure în To- şi Nan-kai. E de aşteptat ca şi viitoarele evenimente telurice să ceară ajustări ulterioare.

Pînă atunci, se fac ajustări în pregătire. Într-un hotel din Shizuoka a avut loc primul exerciţiu de evacuare cu simularea unei alarme de ţunami. Aţi zice că nu e nimic neobişnuit. Noutatea este că hotelul se află la altitudinea de 14m, pînă deunăzi, considerată ferită de ţunami. Proximul punct de refugiu este la 400m distanţă. Se pune problema deplasării în siguranţă a vilegiaturiştilor, nu toţi în cea mai bună formă sportivă. Pe timp de noapte, 5-6 angajaţi, cîţi numără schimbul, trebuie să îndrume în cel mai scurt timp, 200 de persoane – e de aşteptat – unele invalide. Concluziile exerciţiului nu sunt chiar optimiste.

Nici ţinta guvernamentală de 15% pentru reducerea consumului de electricitate nu este uşor de atins. Au început căldurile. Mulţi operatori industriali au anunţat mutarea zilelor libere joia şi vinerea, pentru a aplatisa vîrfurile de sarcină. Cu toate astea, viziunea de înlocuire a energiei nucleare este departe de parametri realişti. Printre altele, bugetul de cercetare pentru surse neconvenţionale de energie nu trece de 30 milioane de dolari pentru anul în curs.
Premirerul Kan a depus un proiect de lege prin care obligă marii producători de energie (care sunt şi distribuitori) să cumpere energia excedentară a micilor producători. Proiectul este la fel de nerealist ca cel de suprimare a reactoarelor nucleare. Cum să sincronizezi frecvenţa a sute de mii de producători, din care majoritatea, casnici*? Preşedintele companiei de energie electrică din Kansai a declarat răspicat că fără cele 13 reactoare din prefectura Fukui nu e în stare să asigure continuitatea şi calitatea electricităţii livrate, întrucît sursele alternative sunt nesemnificative. Desincronizarea dintre ofensiva energiei neconvenţionale şi regresul energiei „murdare” este flagrantă. Vor fi pene de curent.

PLD şi-a început ofensiva de înlăturare a regimului Kan, rămas cu un sprijin parlamentar din ce în ce mai firav.

–––––––
* Una din soluţiile în discuţie este separarea producţiei de distribuţie. În acest fel, se speră ca producătorii mici să fie angrenaţi. Soluţia i-ar putea linişti şi pe enoriaşii ecologişti. Odată despărţită producţia de distribuţie, ecologimea poate opta liber pentru o sursă în acord cu idealul propriu. Nimic nu îi va împiedica să aleagă o companie ce distribuie exclusiv energie regenerabilă. Factura la electricitate îi va ajuta să îşi dea seama şi cît costă idealul. Aşadar, segregarea distribuţiei şi a consumului de energie electrică din motive de conştiinţă este posibilă. Să vedem cît va ţine. 😀

EDIT Declaraţia IAEA în urma vizitei în Japonia. (PDF) La Viena se desfăşoară lucrările unui autoclav conclav, mă rog, congres al IAEA. După 24 iunie vom şti mai în detaliu ce s-a comis. Pe semne va ieşi o rezoluţie şi va fi editat un nou teanc de guidelines.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dolfin said, on 2011/06/22 at 06:45

    Noua harta care cuprinde masuratori private ale multor oameni releva o contaminare mai mult decat ingrijoratoare dupa evenimentele de la Fukushima.
    http://www.nnistar.com/gmap/fukushima.html

    Trecand atlanticul in USA, se pare ca avem un incident de gradul 4 la centrala nucleara de la Fort Calhoun care a fost inundata de raul Misouri si dupa ce a pierdut si alimentarea cu energie electrica acum se pare ca a avut si-o gaura pe undeva in structura si au fost afectate sistemele de siguranta.
    Se pare ca in zona este „no fly zone”, iar rusii spun chiar despre un „partial meltdown”.
    Si reactorul asta este foarte vechi si exploatarea a fost extinsa suprinzator.

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/06/23 at 14:25

      Salutare, Dolfin!

      Dă-mi voie să mă îndoiesc de acurateţea hărţilor neoficiale. În orice caz, acolo unde nivelul de radiaţie este mare, oamenii sunt evacuaţi. Aşa, de pildă, locuitorii din Iitatemura au primit ordinul de evacuare recent, după ce s-a constatat că limita anuală e posibil să fie depăşită. Norma anuală este de 20mSv. Cu toate astea, limita expunerii a fost coborîtă la 1mSv/an, tocmai pentru a scuti guvernul de viitoare răspunderi civile, survenite ca urmare a creşteri frecvenţei cancerelor, de pildă.

      Oricum, nu văd nicio raţiune în a supramediatiza subiectul. Este deja supramediatizat. Nu mai departe, fiul meu de 10 ani, după ce a învăţat la şcoală cum să citească o etichetă comercială, se arată acum preocupat de conţinutul caloric al alimentelor. Însă, în loc de kilocalorii, îl ia gura pe dinainte şi zice sieverţi: „Biscuiţii ăştia au 400 sieverţi.” Este un simptom al unei uşoare spălări pe creier.

  2. Dolfin said, on 2011/06/22 at 15:31

    Trecand pacificul…

  3. Ștefan A. said, on 2011/06/23 at 01:51

    Ziua /seara / dimineata buna ca habar nu am ce ora e acuma in Japan . 🙂
    Citesc in Italia ca TEPCO e tot mai aproape sa fie nationalizata . Nereusind sa faca fata cheltuielilor cu centralele oprite si despagubirile care se aproprie tot mai mult de ora platii . Ce ma preocupa mai mult 🙂 de unde scoate guvernul japonez toti banii necesari avind cea mai mare datorie din lume in procente PIB .

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/06/23 at 14:15

      Salutare, Ştefan A! Mulţumesc pentru urare.

      Nu ştiu de unde va scoate guvernul banii, însă, cel puţin TVA se va dubla în următorii 4 ani. Va junge la 10%.

  4. Ștefan A. said, on 2011/06/23 at 01:52

    Aha ! 🙂 E aproape 2 noaptea . 🙂 Somn usor si fara cutremure . 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: