● Cristian Preda – Lecţia de mnemologie politică. Elev Victor Ponta
Politicienii români mizează pe mintea memoria scurtă a românului. Pleznesc cîte un atac la persoană, apoi, cînd persoana se dovedeşte a fi fost vizionară, iar atacul abuziv, tac ca porcul în păpuşoi, aşteptînd evaporarea memoriei, în loc să îşi ceară scuze pentru eroare. Din păcate, presarii români sunt la fel de uituci ca buimacul elector român. Degeaba stau cu curul pe munţi de baze de date, dacă nu ştiu să le exploateze în interesul adevărului.
Iată că, ceea ce ar fi trebuit să facă Presa, face Cristian Preda. Este lăudabil că i se aduce aminte lui Victor Ponta că intră prea adesea în bălării, dar, la cît se contrazic politicienii români (uneori de la un minut la altul) fiecare partid ar fi necesar să aibă cîte un departament de mnemologie, pentru a arăta disonanţele cognitive ale adversarului în timp. Eventual prin grafice, în care fracturile de logică, minciunile, dările după cireş etc., s-ar evidenţia mai bine.
Exemplul de azi îl pune pe Ponta în dificultate, dar îi dă şi şansa de a dovedi că nu trăieşte doar pentru băşcălie. Dacă Victor Ponta îşi va retrage cuvintele ofensatoare la adresa Preşedintelui, şi va accepta să discute pe tema constituţionalizării limitelor deficitelor bugetare, atunci, Ponta are viitor. Dacă, nu, vom avea dovada limpede că USL este alianţa dintre Tenie, Astenie şi Şiretenie. (am enumerat cele trei partide în ordinea descrescătoare a susţinerii electorale). Iar într-un tîrziu, electoratul îşi va aminti care sunt forţele retrograde. Şi le va taxa la urne.
salve,
da, am remarcat vorbele lui C.Preda…l-a lovit exact unde il doare ideologic mai tare sau ar trebui sa-l doara
Tenie, Astenie şi Şiretenie. – mortal
🙂
Citand Reuters, „masura (luata de Spania) trebuie aprobata pana la 30 iunie 2012 si va include, totodata, o lege ce va stabili un plafon pentru deficitul structural la 0,4% din PIB. De asemenea, acordul politic lasa loc de exceptii si modificari, deoarece prevede ca limitele pot fi modificate in 2015 si 2018 pentru a da mai multa flexibilitate economiei.”
Deci este vorba de deficitul structural si nu de cel bugetar.
Daniel Daianu spunea in luna iunie, pentru NewsIn ca „trebuie sa vorbim despre deficitul structural si nu despre deficitul ca atare, care poate fi afectat de miscarea ciclica a economiei, de o recesiune si daca esti foarte rigid din acest punct de vedere poti ca intr-o recesiune sa ai o executie bugetara prociclica, care sa adanceasca sau sa amplifice niste dureri ale economiei.”
Prin urmare, nici Cristian Preda nu prea stie despre ce vorbeste.
P.S. Exprimarea mai fericita ar fi „datul/daturile dupa cires” si nu „darile dupa cires”. No offense!
De obicei, ciclicitatea este dată de întinderea mai mult decît plapuma, de vînzarea blănii ursului din pădure, de gonflarea produselor derivate. Ce o fi aşa de greu de înţeles că abolirea lui „to big to fail” duce la însănătoşirea finanţelor? La urma urmei, nimeni nu ne obligă să creştem dinozauri şi să le rînim rahatul. Statul este al oamenilor, iar nu al corporaţiilor. Dacă o excrescenţă economică o ia razna, atunci, nu are decît să se usuce şi să cadă. Gigantismul a fost întotdeauna aspru pedepsit pe Planetă.
PS: Observaţia ta îmi aminteşte de coin locker-ele din Gara de nord, pe al căror front scria în dreptul găurii de restituire a monedei (de 1leu): datul leulor. S-o luăm altfel. Îţi propun să vedem o similitudine: a da şi a aborda. Ce ce zici de abordatul după cireş? Vorba unui clasic în viaţă: „sună ca dracu”; nu-i aşa?
Daca tot va e de mistouri si de similitudini, sunteti convins ca era cires si nu visin?
Cat despre prima parte a comentariului meu, replica dumneavoastra rodeste ca samburele de cireasa pe asfalt.
Ciclitatea economica: este forma normala de miscare a activitatii economice în cadrul economiei nationale, în care se succed, cu o anumita regularitate si amplitudine, fazele de expansiune cu cele de descrestere, contractie. Mai cititi o data ce spune Daianu sau sunati un prieten!
…iar eu îţi spun că intervenţia etatistă sub forma ajutoarelor guvernamentale, ce inevitabil umflă bugetul, nu rezolvă ciclicitatea naturală, ci o adînceşte mai rău la următoarea depresie. O limită constituţională este binevenită pentru a descuraja dezmăţul bugetar. Că e 3% sau 0,4% e mai puţin important în discuţie. Nu discutăm aici despre politici, ci de limitele politicilor. Îţi reamintesc că discuţia este strict calitativă. Binară. Dacă.. da, sau dacă… nu. Preşedintele zice da, Ponta zice nu, deşi Preşedintele nu e singurul care zice da. Asta e tot. Nu am nevoie de divagaţii keynesiene pe aici. Mulţumesc pentru înţelegere.
Bineinteles ca am intelegere. Mai ales ca eu comentam cele scrise de Cristian Preda si nu de dumneavoastra. Ca s-ar putea sa fie utila o asemenea prevedere constitutionala, inclin sa cred ca da. In discutie aduceam insa emfaza cu care Cristian Preda da lectii de pe pozitii eronate.
La buna vedere!
Aşteptam totuşi o vorbă despre impertinenţa lui Ponta. Parcă te-ar fi educat Ion Iliescu. Numai el, atunci cînd îl încurcă vreunul, spune despre el că nu are pregătire. Pe semne, procurorul macroeconomist Ponta este doctor în bugete.
Ponta este un impertinent ca toti tinerii gaunosi, de prin toate partidele, ce si-au gasit salas in politica de azi.
Dar oare Ponta era subiectul comentariului meu? Si Cristian Preda e vreun doctor in bugete?
Dar oare nu e impertinenta din partea ta cand afirmi „Parcă te-ar fi educat Ion Iliescu”? Oare doar atasamentul neconditionat si „corect” colorat politic m-ar face eligibil educational pentru inaltele tale criterii?
M-ai dezamagit profund, domnule. Sau sunt impertinent si cand iti spun domn?!
Eu sunt partinitor din doua motive: 1) am fost si eu in Franta, la fel ca Ponta si ca Preda, dar la invatatura, ca Preda, nu la cersit, ca Ponta. 2) Preda e frate-meu.
Asa, partinitor fiind, zic si eu: Sneezy are dreptate intr-un singur punct: nici Preda, nici Ponta nu sunt economisti. In rest, tot ce spune Preda acolo e corect. Textul lui nu e despre bugete ci despre consecventa in declaratii si despre onestitatea lui Ponta. Nu trebuie sa fi economist pentru a constata fractura logica permanenta a copilului PSD promovat copilot al lui Ion Iliescu.
Salut, Gabriel!
S-ar putea să pară brutală remarca mea despre filiaţia lui Sneezy. Însă, şirul de comentarii semnate de el urmează negreşit cărticica propagandistului:
1) Cînd subiectul este neconvenabil, abate atenţia, ascunde-l şi denigrează emitentul.
2) Dacă nu poţi, minimalizeză subiectul şi dă-te ţîfnos, vexat etc.
3) Dacă nu convingi nici aşa, încearcă să izolezi emitentul. Denigrează-i/ intimidează-i pe susţinătorii emitentului.
Îl previn pe Sneezy şi pe alţi propagandişti ca el, că trucurile sunt demult cunoscute, şi că nu mai pot convinge pe nimeni. Aşteptăm cu interes niţică creativitate. Ne place enorm să demontăm maşinuţe, fie ele şi de propagandă. Succes!
Salut Marius,
Inteleg ca orice spui si oricum spui despre mine si opiniile mele este axiomatic. E clar ca stii despre mine mai mult decat sunt eu capabil. Ma declar infrant in fata acestu Adevar, dar intru totul impacat. Spor!
@ Gabriel Preda
Sunt intru totul de acord daca este vorba despre consecventa in declaratii. Mie unuia nu mi s-a parut ca e doar atat.
Iar despre fractura logica, oh!, asta e boala veche pe la noi. Si uneori nici nu ne mai dam seama ca-i boala.
Va doresc o zi frumoasa!