● Cu CNP, sau fără CNP?
Cu bască, sau fără bască? S-a tot bătut apa în piuă pe tema „divulgării” CNP la recensămînt. Într-adevăr, măsura cu~, trădează gîndirea poliţienească a legiuitorului. Însă ultimii care ar fi avut căderea morală să protesteze verbos faţă de cerinţa CNP din protocolul de recenzare, ar fi fost Ion Iliescu şi Adrian Năstase, adică exponenţii şi respectiv continuatorii statului poliţienesc. Adică, tu, legiuitor, mă obligi să port „numărul matrix” în toate circumstanţele, mi-l iei şi mi-l publici de cîte ori ai ocazia, şi tot tu faci garagaţă?
Domnii cu chestiunea nu au decît să caute pe Google alăturarea „preşedinteleANDcamereiANDCNP”, „primANDministruANDCNP” pentru a-şi inventaria normele promulgate, şi respectiv adoptate, cu propriile lor mînuţe, norme ce provoacă şi la această oră scurgeri masive de date personale în Natură, mai ceva ca drobul de cianură de la Roşia Montană. După cum vă puteţi da seama, domnii şi respectiv tovarăşii cu obiecţia şi-au doborît propriile recorduri de ipocrizie.
Iată un exemplu luat la întîmplare:
Reprezentantii spitalelor clujene nu aveau habar de faptul ca CNP-ul le este publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii,…(…)
Argumentul trompeţilor şi trombonilor USL ar fi că PDL ar vrea să fraudeze nici mai mult nici mai puţin decît alegerile. Pe lîngă că afirmaţia e un proces de intenţie, un joc de gleznă, nu e clar cum ar putea CNP ajuta ipotetica fraudă. Dacă domnii Iliescu-Năstase s-au gîndit că CNP-urile căpşunarilor ar fi cele vizate, ar putea să afle acum că persoanele lipsă la apel au plecat cu tot cu CNP din ţară, iar recensămîntul este pentru „soldul” demografic, iar nu pentru „expaţi”; ca să folosesc o expresie stîngist-resentimentară.
Cum ar putea fi folosit la fraudare un CNP, cînd nu ai controlul participării la scrutin? Cine ar fi atît de tîmpit să fraudeze în scripte, cînd acelaşi CNP, apărut în două locuri, l-ar putea da în gît şi băga în puşcărie?
Bine, USL a jucat la plezneală, pentru că ştie că „pulimea” pune botul la toate trăznăile mediatice. Însă inepta ieşire a USL, mie îmi foloseşte în demersurile individuale de modernizare a statului. USL îşi va fi tăiat craca logică şi contraargumentele în viitor. De acum înainte, eu însumi mă pot folosi de frica semănată de tromboanele USL, pentru a avansa tactic. 😀
Le-aş propune eventualilor specialişti IT ce vor trece pe aici, să întocmească un recoltor informatic de date personale din flora internetă. Nu e greu. Cu un generator logic de CNP, în care primele 7 cifre sunt oricum semnificative (sexul şi data naşterii), ar putea strînge datele personale a cel puţin 11 milioane de locuitori, adică, exact lista celor care, într-un fel sau altul au primit ajutoare de la stat. Başca CNP publicate în deciziile judecătoreşti, în contracte, tranzacţii, sau chiar (in)voluntar, de către titulari. Le propun să scoată la imprimantă listele şi să trimită coletele pe adresa PSD (ca să moară de ciudă PNL) cu menţiunea: pentru contrafaraudare. Asta ar fi o măsură de backup, pentru cazul în care PSD a pierdut CD-urile sustrase de la Evidenţa Populaţiei, în timpul mandatului Nica.
Revenind la procedura de recenzare, există şi CNP 100% public. El se numeşte număr de telefon, şi poate fi comun mai multor persoane, fără să îi facă pe miliţieni să se scarpine în creştet.
Spre deosebire de CNP administrativ, numărul de telefon are avantajul că poate fi folosit ex post, la lămurirea rapidă şi telefonică a confuziilor şi inadvertenţelor din formularele de recensămînt.
Nu încetez să mă minunez de cît de troglodit sunt gîndite normele de aplicare ale legilor ce se referă la relaţia dintre stat şi cetăţean.
Marius, ceea ce spui e corect si adevarat. Dar singurul vinovat in tot scandalul asta legat de recensamant e INS. O institutie a sec. 21 trebuie sa anticipeze toate riscurile atunci cand demareaza un „‘proiect”. Iar INS tocmai asta nu a facut, nu a anticipat riscurile (politizarea, problema datelor confidentiale etc), s-a confruntat cu o criza mediatica in timpul desfasurarii recensamantului si nu a avut pregatite strategiile de raspuns corespunzatoare, unde mai pui ca atunci cand a raspuns, a facut-o prost, necoordonat si a dat impresia ca e depasit de situatie.
Nu am scris pentru a apăra INS. Am scris încă de la început că viziunea este una poliţienească şi am arătat şi de ce. Ce să le fac dacă sunt proşti? 😀 Însă INS nu este singurul vinovat.
Acţiunea opoziţiei depăşeşte jocul politic, întrucît, niciunul, dar niciunul dintre gornişti nu a arătat care ar fi soluţia alternativă. O opoziţie care lucrează NUMAI întru slăbirea încrederii în stat este una ticăloasă.
asa e, gestul opozitiei e penibil. Normal ar fi fost sa adreseze mesaje prin care sa incurajeze populatia sa participe la recensamant asa cum o cere statul. N-au facut-o, n-ai ce sa le ceri. Dar iar revin la INS. 🙂 A avut 9 luni la dispozitie sa pregateasca recensamantul, n-a facut-o sau a facut-o in bataie de joc. Era nevoie doar de comunicare cu populatia, cu presa, cu partidele politice. Cate meeting-uri a avut INS cu presa inainte de recensamant? O institutie care intelege ”spiritul vremii” ar fi trebuit sa aiba multe intalniri formale si informale cu presa, sa le prezinte sincer situatiunea, sa raspunda argumentat la problemele ridicate si sa ”ceara” ajutorul ca recensamantul sa se desfasoare normal. Tot normal mi s-ar fi parut ca INS sa se intalneasca si cu partidele politice, acelasi scenariu, o comunicare sincera si lucrurile ar fi sta altfel. Iar daca nu beneficiezi de sprijinul partidelor, oki, tu, INS informezi cu mult inainte populatie asupra problemei politizarii recensamantului, reactionezi proactiv ca sa le iei painea de la gura partidelor de opozitie…parerea mea.
Ai dreptate. Au lucrat după norme europene şi heirupisme dîmboviţene.
Apropo, campania de informare a bucureştenilor să nu mai arunce tampoane şi ulei la canal trebuia să fi început odată cu primul cancioc de beton de la staţia de epurare Glina. Presupun că nici azi, după 8 ani de la demararea construcţiei, gospodinele nu au aflat că au obiceiuri proaste şi scumpe. Ce să mai aştept de la INS?
Habar n-am de vreo asemenea campanie…n-am auzit niciodata de ea.
Toata povestea cu CNP-ul seamana a experiment: cineva a vrut sa afle cat de manipulabili mai sunt romanii si ce impact mai are mass-mdia asupra lor. Si au aflat
E posibil. Contează prea puţin. E bine să ne concentrăm asupra părţii luminoase a experimentului. Protagoniştii sunt acum mai prost echipaţi să combată o excepţie de neconstituţionalitate la legea 14/2003, excepţie motivată EXACT pe temeiul protecţiei datelor cu caracter personal. Presiunea creeată de „psihoza bună” va duce în final la relaxarea condiţiilor procedurale la înfiinţarea de noi partide politice. 😀
Salut Marius 🙂
Este imposibil ca un stat sa nu aiba deja toate CNP. Si persoanele cu nume , prenume legate de fiecare cod in parte . La aia plecati definitiv din tara , CNP este sters automat . La aia plecati la munca peste hotare il gasesti imediat prin controale la frontiere . La iesire si intoarcere in tara . 🙂 Deci , banci de date . 🙂 Personal cred ca toata bulibaseala asta cu CNP sau fara e o dovada crasa a incompetentei care guverneaza Romania la toate nivelurile .
Salut, Ştefan 🙂
Celor plecaţi diefinitiv din ţară nu li se radiază CNP, ci numai buletinul. CNP rămîne în certificatul de naştere (pentru cei născuţi după 1968) şi în paşaportul CRDS.
CNP îl pierd numai cei descetăţeniţi.
MAI are bănci de date, dar fragmentate. Bulibăşeală e pentru că mai toate serviciile erau stat în stat şi aveau, sau mai au, propriile învîrteli. Mentalitatea miliţienească se regăseşte şi în fragmentarea sistemelor informatice.
Am avut chiar ocazia să constat că Evidenţa Populaţiei nu comunică cu Paşapoartele, şi niciunul nu comunică cu Poliţia de Frontieră şi nici cu Biroul de Imigrare.
Sureal . 🙂
Moama ca harababura .
Si ca sa intregeasca tabloul absurdului iata ca e bagat si Ministerul turismului http://dumitruluinae.wordpress.com/2011/06/07/spre-statul-politienesc-cu-pasi-mari-tot-inainte/
Kafka frate!
Buna Marius 🙂
Am vazut doar azi, postarea ta, dar sa stii ca nu ai dreptate ;( , asa ca ma grabesc sa-ti raspund si sa te cert ca dezinformezi. 😆 .(gluma misteaux)
E vorba nu de 7 ci de 9 cifre. Cele 2 cifre cunoscute pe care le-ai uitat reprezinta „judetul”, dupa un algoritm banal: Alba= 01; Arad= 02; Bacau = 03, … Bihor =05 s.a.m.d. in ordinea alfabetica a judetelor (cu exceptia Bucurestiului care are cate o cifra pt. fiecare sector). Se gaseste la orice cautare simpla. Ca urmare raman doar 4 cifre de retinut (din care ultimul e o cifra bazata pe joaca cu celelalte cifre).
Apropo de cat de dobitocomilitienesc e statul, am cerut odata oficial (de la politie) algoritmul de calcul a ultimei cifre (aia de control), si am primit un raspuns stupefiant: „este o informatie secreta”. Dupa raspunsul oficial, (ca sa nu mor de ras), am dedus algoritmul pe baza unui lot destul de maricel de CNP-uri. Pe atunci (’95-’97) internetul nu era chiar atat de raspandit. Normal ca dupa cateva zile l-am gasit si pe net, dar nu a facut decat sa-mi confirme ce gasisem deja.
Salut, DanSu,
Mulţumesc pentru completare. Spus altfel, datele din formular răspund la întrebările: ce fel?, cînd?, unde?. Cu ele se poate reconstitui CNP în proporţie de 69%.
Cînd CNP e incomplet, nu răspunde la întrebarea cine?. Dar la întrebarea cine? răspunde numele titularului. Cele patru cifre „ascunse”, la o adică, pot fi găsite pe listele electorale. De aceea am zis că nu e clar cum ar influenţa „divulgarea” CNP (in)corectitudinea alegerilor. Borşul este alimentul preferat al socialiştilor.
[…] Atunci, Dr. Plg. Victor Ponta era trompeta naţional-socialiştilor, cerînd verbos ca oamenii să nu divulge CNP în faţa recenzorilor autorizaţi. Socialiştii obstrucţionează un organ respectabil al statului […]