▲ Nu numai populaţia îmbătrîneşte
Conform unei ştiri NHK de azi după amiază, ce citează dintr-un raport al Ministerului Transportului şi Amenajării Teritoriului, numărul podurilor pe care s-a interzis circulaţia sau pentru care s-a limitat tonajul maxim admisibil, este de 1,6 ori mai mare în comparaţie cu anul 2008. Astfel, în aprilie a.c., 172 de poduri mai lungi de 15m erau închise, iar pe alte 1130, era limitată semnificativ încărcarea maximă admisibilă. Diagnosticul semnalează coroziune avansată, denivelarea suprafeţei de rulaj, cojirea betonului şi expunerea armăturii metalice.
La ora actuală, în Japonia, din cele 150.000* de poduri, circa 8% au vîrsta de peste 50 de ani. Peste 10 de ani, proporţia va creşte la 26%, iar peste 20 de ani, la 56%. Pensionarea podurilor construite în perioada de expansiune economică are o mică întîrziere în comparaţie cu pensionarea generaţiei postbelice baby-boom (echivalentul decreţeilor) dar asta nu amelioreză situaţia, întrucît, reparaţia sau înlocuirea podurilor se va lovi inevitabil de limite bugetare, previzibile a fi din ce în ce mai strînse. După durata normată de exploatare, costurile de întreţinere şi reparaţii devine comparabil cu cel al reconstrucţiei, ceea ce complică ecuaţia şi înmulţeşte situaţiile dilematice.
––––––
* Reţeaua de drumuri numără circa un milion de kilometri. Asta înseamnă un pod la fiecare 6700m, sau, în termeni demografici, un pod la fiecare 850 locuitori.
Salut Marius
Se vede ca macar „samuraii” controleaza situatia periodic . 🙂
„Mamaligarii ” mioritici asteapta sa cada podurile pentru a declansa prin procedura de urgenta o tratativa privata „cu dedicatie” la reabilitarea constructilor . Cred ca nici macar nu controleaza mare lucru . 😦
Uite , vezi , 🙂 o idee pentru „crisma ” . 🙂 In menu mamaliga . 🙂 Combinata cu ceva specialitati „japan” . 🙂
Nu întotdeauna se prind la timp. Recent a căzut un podeţ cu tot cu camion. Se pare că sunt redundanţe multe în reţeaua drumurilor. Sigur asta nu strică, dar, din păcate, se mai strică.