Fără buletin

▲ Japonia – un TVA mai mare, un Parlament mai mic

Posted in Soluţii alternative by Marius Delaepicentru on 2011/11/27

Într-o bună zi, o mamă, exasperată de consumul nemăsurat de zahăr al fiului său, se duse la Gandhi, rugîndu-l să îi dojenească niţel fiul, că poate pe el îl va crede că zahărul nu e bun pentru sănătate. Gandhi o rugă să revină după trei zile. Zis şi făcut. Întrebat de mamă de ce i-a cerut să revină, cînd putea să îi sfătuiască fiul pe loc, Gandhi răspunse: -„Nu am putut. Mi-am dat seama că eu însumi mîncam zahăr. Între timp am renunţat la obicei.”

Dar, să lăsăm parabolele anecdotice şi să vedem ideile lor în practica curentă:

Partidul Democrat (PDJ), de guvernămînt, încearcă o reformă a bugetului de stat. Pe lîngă o controversată comasare a unui fond de sănătate cu unul de pensii, PDJ propune alimentarea deficitului cronic* al fondului de pensii, prin sporirea TVA, de la 5% cît e în prezent, la 10%, treptat, pînă în 2015.

Spre deosebire de inculta noastră clasă politică, orice parlamentar japonez ştie că legitimitatea unui reprezentant popular nu este numai electorală. Se ridică în mod legitim o problemă suplimentară de legitimitate, cînd vine vorba de sporirea TVA.

Unul din argumente este că nu poţi scumpi TVA dacă nu arăţi, prin fapte, disponibilitatea de a fi alături de popor, în previzibila scădere a nivelului general de trai. Problema este într-adevăr una de leadership. Nu te poţi identifica cu un lider obişnuit să te sperie cu cheltuielile sale, decît dacă eşti moralmente, muci.

Liderii PDJ, în consultarea cu artizanul alternativei guvernamentale din urmă cu doi ani, cînd, pentru prima oară, sistemul politic cu partid central (PLD) a virat net şi natural către unul bipolar, cum ziceam, liderul din umbră, Ozawa, a simţit că, fără o concesie din partea clasei politice, nu e posibilă creşterea TVA. Ar însemna ca PDJ să le ofere partidelor de opoziţie, pe tavă, o retorică erozivă, fatală pentru el.

În aceste condiţii, PDJ a iniţiat discuţiile cu opoziţia, pentru reducerea numărului de reprezentanţi** în camera inferioară a Dietei. Ozawa declara azi: „simt miros de alegeri anticipate în 2012” (cu un an mai devreme decît expirarea mandatului actualei camere).

Sigur, economiile rezultate din reducerea numărului deputaţilor nu sunt mare scofală. Dar nu efectul pecuniar este problema, ci efectul moral. Un semnal clar că aleşii sunt parte a poporului, iar nu castă intangibilă.

După cum v-aţi dat seama, ordinea morală bate ordinea legală. Inclusiv cronologic. E firesc aşa. Întîi arăţi că te strîngi, şi abia apoi ai căderea morală să mă obligi a mă (re)strînge. Dacă îl întrebaţi pe nesimţitul eurodeputat Adrian Severin, el e de altă părere. Una „academic-şpăgară”, în dispreţul absolut faţă de alegătorii săi.

Dacă îi întrebaţi pe Filopat*** Antonescu, pe şeful său socialist şi direct Miki Mao, şi pe fericitul codoş securist-conservator, ei nu sunt în stare să îşi dea seama nici măcar cum e cu ordinea legală, impusă prin referendumul din 22 noiembrie 2009, de reducere a numărului de paralamentari. Ce să mai vorbim despre vreo ordine morală în promiscuitatea lor? Este o minune că cei trei încă mai sunt lideri de partid. Nesimţirea liderilor şi asfigmia eşalonului II, se răsfrîng asupra fiecărui membru al PSD, PNL şi PC. Pot afirma fără să nedreptăţesc pe cineva, că în opoziţie sunt trei partide (cu UDMR, patru) constituite din membri-viermi, care se iluzionează că opoziţia partidelor lor va înfrînge voinţa poporului.

––––––
* din cauze demografice, pensiile sunt alimentate numai pe jumătate din contribuţii. Restul, de la bugetul de stat.
** Camera Deputaţilor numără 480 de fotolii, la o populaţie de 130 mil.loc.
*** Filopat, adică Iubeşte-Patul

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vasile said, on 2011/11/27 at 03:16

  Important e ca se poate discuta cu opozitia ! .. ramane de vazut insa si reactia mediului de afaceri .
  Multa sanatate, Marius !

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/11/27 at 03:33

   Mulţumesc, Vasile! 🙂 Mediul de afaceri nu va fi prea mult afectat, întrucît privatul are arma imaginaţiei. Vor apărea metode „marketinge” de rotire mai rapidă a banilor. În orice caz, creşterea TVA, pe lîngă că va avea loc în paşi mărunţi, va afecta mai puţin economia decît relocalizările cauzate de aprecirerea yenului. Nu mai departe, Elpida şi-a mutat producţia de memorii din Higashi-Hiroshima.

 2. skorpion said, on 2011/11/27 at 04:57

  pina si numarul deputatilor romani este infinit mai mare decit in Japonia, unde populatie este de 120 milioane, iar la noi doar de vreo 19 milioane….

  sanatate!

 3. Ștefan A. said, on 2011/11/28 at 01:22

  Salut Marius san 🙂
  Uite , moralitate e prima problema a tuturor politicienilor de azi .
  La italieni , cu 952 parlamentari si senatori , nici vorba de a reduce numarul acestora . Exact ca in Romania, acelasi tip de clasa politica bazata pe interese personale si atit . Capabili sa tina cu mainile , dintii , cu legile aprobate sau respinse oricare tentativa de a readuce politica la bunul simt si cei 7 ani de acasa .
  PS . Au marit si italienii TVA cu 1 % (acum e ajuns la 21 % ). Vor marii cu cel putin alt 2 % din lipsa cronica de vointa in a reduce cheltuielile bugetare . Dupa cum evolueaza situatia internationala , sint aceste masuri doar frectii la picior de lemn. 😦

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/11/28 at 17:38

   Mamă, ce înghesuială e în Parlamentul ciociolin! Şi io, care ziceam că Dieta Japoniei e cea mai numeroasă (480+240=720).

 4. David Benit said, on 2011/11/29 at 20:46

  Salut, e buna povestea si numele personajelor, apropo te intereseaza un schimb de linkuri cu oglinda de vest, personal te-am adaugat pe http://oglindadevest.ro/partenerii/

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/11/29 at 21:59

   Cu toată plăcerea, însă după ce mai învăţaţi a scrie româneşte. Iată numai două titluri de pe pagina voastră:

   Adriean Videanu îi dă dreptate acuzelor președintelui
   Cel mai lung trabuc din lume de 81,80 de metri, record mondial la Cuba

   • Ștefan A. said, on 2011/11/30 at 07:50

    😆

 5. zalexro2 said, on 2011/11/30 at 21:21

  Invitata la matianul de la Radio Guerrila, Adriana Saftoiu (no comment despre prestatia ei politica) a spus un lucru care i-a facut cinste – ca politician: „clasa politica din Romania nu este presata de populatie in nici un fel sa rezolve problemele”. A aratat ca atunci cand a existat o astfel de presiune, clasa politica nu a avut de ales si a raspuns dorintelor populare (mai bine sau mai prost reprezentate). Ideea e ca poporul asta sufera de incultura – politica, in cazul de fata – si nu stie / nu vrea sa faca presiuni (lobby) pentru ca o problema a comunitatii sa fie rezolvata. Eu cred ca cei mai multi dintre cei pe care ii cainam ca sunt prost condusi de policieni sunt de fapt total indiferenti la „viata cetatii”. TOTAL!

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/12/01 at 00:47

   Cu părere de rău, dar AS NU a fost un politician adevărat atunci cînd a spus ceea ce ai reprodus aici. Un politician adevărat nu ar fi zis nimic de incomptetenţa poporului, ci ar fi făcut ceva pentru educarea lui. Adriana Săftoiu este de 7 ani în preaja puterii. Dacă ar fi iniţiat cel puţin o şcoală de cateheză politică în cei 7 ani, dacă într-adevăr ar fi vrut binele poporului, atunci aş fi admis reflecţia ei ca pe o constatare legitimă. Deocamdată, nu pot identifica decît cinismul aserţiunii.

   • zalexro2 said, on 2011/12/01 at 02:20

    Cred ca primul pas pe drumul emanciparii e sa(-ti) recunosti lipsurile. In acest sens, AS a facut un lucru rar in peisajul politic romanesc – a avertizat deopotriva asupra hibelor electoratului (ca nu stie ce vrea si ca atunci cand stie ce vrea nu stie cum sa-i determine pe politicieni sa lucreze in favoarea lui) si ale politicienilor (ca nu au prea multa putere in fata presiunii populare). Sa-i spui copilului cand greseste e primul pas in educarea lui (urmatorii pasi sunt sa-i arati unde a gresit, de ce a gresit si ce ar fi trebuit sa faca ca sa nu greseasca si, mai ales, ce beneficii are daca nu va repeta greseala). De acord ca AS a facut doar primul pas – poate cel mai facil, poate cel mai la indemana, poate cel mai „cinic” (cum il numesti).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: