Fără buletin

★ Scrisoarea I către Premier – Taxa de dezrobire

Posted in Scatoalce de Stat by Marius Delaepicentru on 2012/02/12

Abstract

Acţiune de contestare informală a cuantumului taxei consulare la depunerea cererii de renunţare la cetăţenia română. Se contestă nu atît cuantumul în valoare absolută, cît cel în valoare relativă, raportat atît la cel perceput la încetăţenire, cît şi prin compararea cu similarele practicate în alte state. Subiectul a descoperit un raport inechitabil, de 10:1. Susţine că raportul are baze iraţionale. Face o analiză axiologocă, argumentează şi documentează. Propune raţionalizarea raportului prin procedura descrisă în L198/2008 art. 13.
–––––––––––

Stimate domnule Mihai Răzvan Ungureanu – premier al României,

Este prima dată cînd vă contactez. Mă numesc Marius Mistreţu, cetăţean româno-internet, cîrciumar la Hiroşima.
Permiteţi-mi să vă felicit pentru noua dumneavoastră misiune în serviciul public. Vă mărturisesc, sunt entuziasmat de viziunea politică pe care o emanaţi. Rămîn însă sceptic faţă de felul în care veţi reuşi a deosebi, în situaţii particulare, valorile şi principiile apropriate. Pentru scepticismul meu nu sunteţi dumneavoastră vinovat, ci oamenii politici ce îmi vorbesc despre Max Weber*, oameni pe care îi monitorizez, dar la care nu prea găsesc cimiliturile weberiene transpuse în acţiune. Nici ei, săracii, nu sunt de vină. Furaţi de idei de anvergură, consideră că totul e să dea din gură. Vorba prietenului meu de tinereţe tîrzie, ID Sîrbu: Rezist la bătaie, la pălmuire şi scuipat – dar nu mai rezist la idei generale.

Stimate domnule Ungureanu, din spirit de frondă, dar şi din obstinaţia de a gîndi cu capul meu, evit bibliografia la zi. Cred totuşi că vă pot ajuta să infiltraţi principiile Dreptei, în acte normative mărunte, pentru că de acolo vine presa mecano-legalistă ce ne striveşte zilnic, nouă, cetăţenilor, stima de sine şi cheful de viaţă.
Lenea în a da zăpada este numai una din formele ce vădesc apatia cu atrofierea simţului civic. Un rol critic îl au legalismele absurde în care se bălăceşte statul, în raporturile sale cu cetăţeanul.

Planul meu este să vă scot la iveală cîteva din multele putreziciuni normative moştenite din legislaturi anterioare, unele reflectînd chiar şi resturi de gîndire totalitară.
Întrucît intenţionez a-mi întări poziţia de negociere cu statul al cărui exponent sunteţi, voi începe cu sfîrşitul.

Cuantumul taxei de dezcetăţenire

Este vorba despre o taxă consulară anormal de mare pentru o ţară ce se doreşte a fi europeană. (argumentele mai jos) Doresc să o supuneţi unui examen realist de echitate, din perspectiva drepturilor fundamentale negative. Odată ce reglajul taxei va fi gata, la următoarele teme de discuţie mă voi putea prevala de dreptul inalienabil de a renunţa la cetăţenia română. Cred că astfel vom putea discuta de pe poziţii de egalitate, eliberîndu-mă astfel de perspectiva de a fi din nou umilit. Cel puţin un atuu să am.

Fără să fie un reproş, cuantumul taxei (605 euro) a trecut neobservat şi în mandatul dumneavoastră la Externe, şi ulterior. Am semnalat inechitatea începînd cu iulie 2009, de pe vremea cînd actualul ministru de externe era tot ministru de externe. Rezultatul: doi ani şi jumătate de autism de partid şi de stat.

Concret, am început cu o sesizare la Avocatul Poporului. Primul răspuns sosit de la AvP a fost unul de neputinţă. Am verificat textul de lege la care m-a trimis chiar AvP în motivaţie, şi am constatat că AvP ARE căderea să pretindă egalizarea cuantumului taxei de dobîndire/renunţare (la) cetăţenie, drept care am insistat. În sfîrşit, AvP declară că ia în calcul atacarea prevederii legale. Se petrecea în august 2009. Se pare că AvP nu a făcut nimic. Şi nici dl. ministru Diaconescu nu pare să fi citit memoriul meu din 25 iulie. Nici succesorul său la MAE nu a excelat în particularizarea ideilor măreţe, deşi arătam îm memoriul din 13 mai 2010 că taxa are mai multe în comun cu contingentarea exportului de cetăţeni în viu, cu răscumpărarea din sclavie, decît cu teologia politică, cum ar fi fost firesc. În general primeam de la DRCo răspunsuri aţoase, goale de orice urmă de umanitate. Niciun răspuns din partea titularilor.

Stimate domnule Ungureanu, de vă va parveni epistola de faţă, şi veţi găsi de cuvinţă să acţionaţi în sensul egalizării taxei în ambele sensuri, consider de datoria mea să vă previn că s-ar putea să daţi de două opinii în consiliul legislativ al Executivului. Una care susţine calea parlamentară, iar alta, calea ordonanţei ministeriale. Vă pot spune că, în doi ani şi jumătate, cuantumul taxelor consulare a fost modificat de două ori. O dată parlamentar, cealaltă, ministerial. Aşadar, ambele soluţii sunt fiabile şi fezabile.

În iunie 2010 a mai fost o tentativă parlamentară, abandonată ulterior. Despre fîţîiala legislativ-executivă m-am exprimat niţel liric într-o epistolă din septembrie 2010, trimisă atît la DRCo cît şi deputatului Sever Voinescu. Cum era de aşteptat, fără măcar un: %&/()%&%/)=* drept răspuns.

Stimate domnule Ungureanu – prim ministru al României,

de veţi găsi de cuvinţă a lua în considerare demersul meu întru îndreptarea lucrurilor, v-aş fi recunoscător. Odată îndreptarea făcută, putem spune că România s-a mai desprins niţel din fostul bloc sovietic**. Cel puţin în privinţa respectului pentru voinţa cetăţenilor de a nu mai fi cetăţeni.

Cu speranţa că veţi acţiona rapid şi corect, şi cu inima cît un purice pentru lăbărţare, permiteţi-mi să vă urez putere de muncă.

Al dumneavoastră, cu credinţă,

cîrciumar Marius Mistreţu
Preşedintele Republicii Marius Mistreţu-Balc***

–––––––
* aluzia este la Sever Voinescu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
** Doar Serbia şi Rusia mai practică taxe atît de mari.
*** Numele republicii mele familiale, înfiinţate în urma unui incident politico-conţopist. Poate voi detalia cu altă ocazie.

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ștefan A. said, on 2012/02/12 at 04:39

    Salut Marius
    1- Sa inteleg ca ai renuntat sau doresti sa renunti la cetatenia romana ?
    2- In alta ordine de idei , fiind si eu un emigrant cu multa vechime , nici o sansa sa schimbi ceva in birocratia miscarii hartiilor din cadrul ministerului de Externe . Ca cetatean roman cu domiciliu in strainatate din 1990 , am abandonat si ultima speranta de a vedea un minister eficient . Destul sa mentionez niste exemple clare , traite in prima persoana .
    La fiecare reinoire a pasaportului romanesc CRDS (cetatean roman cu domicilu in strainatate ) si am facut vreo 4 pina acum , sint necesare printre altele , urmatoarele acte personale care exista de ani buni in arhivele ministerului dar si in arhivele serviciului pasapoarte din judetul care emite pasaportul . Adica dubla miscare , arhivare a hartiilor . 🙂
    A- copie certificat de nastere . 🙂 Pina acum si doar in cazul meu au acumulat cam 5 astfel de copii in 22 de ani . Incepind cu anul 1989 cind aveam depuse deja actele de plecare definitiva din tara . 🙂
    B – copie primele pagini pasaport vechi cind documentul respectiv a fost eliberat chiar de cei care cer aceste copii . 🙂
    B bis – prezentare pasaport vechi . Absolut logica acesta obligatie dar atunci la ce mai este necesara copierea unor pagini din acelasi document ?
    C- cerere scrisa tipizata catre consul cu descrierea serviciului consular deziderat cind formularele tipizate, de complectat in consulat specifica clar si la vedere ca se cere eliberarea pasaport nou CDRS .
    Cindva , in epoca iubitului conducator exista o sceneta comica tv. legata de DMH (directia miscarii hartiilor ) . Valabila si azi 100% . Trebuie fiecare angajat sa justifice un salar . In RO prin volumul hartiilor inutile acumulate pe masa sau birou . 😦
    Chestia cu cei 605 euro e stabilita din foame de valuta . Calcul brici caci sint multi care renunta la cetatenie din diverite motive . Principal ca sint satui de o tara care vede cetateanul doar ca o vaca de muls si bun de plata . Mereu si pentru orice .
    PS . Eu inca nu am pierdut rabdarea . 🙂

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/02/12 at 04:52

      Salut, Ştefan!

      Nu intenţionez să renunţ la cetăţenie, dar vreau doar ca, în cazul în care mă voi scîrbi îndeajuns, să ies cu fruntea sus din balamucul legal. Am scris şi mai sus că cel puţin la ieşire să nu mi se mai tragă zmetia de 600 euro. Dacă vei urma link-urile din text, vei găsi întreaga argumentaţie. Aşadar, nu o fac neapărat pentru mine, ci pentru cei ce într-adevăr sunt nevoiţi a renunţa la cetăţenia română.

      În rest, un paşaport CRDS mă costă în general vreo 800-1700 USD, pentru că statul mă vrea de două ori în faţa ghişeului (situat la 900Km distanţă). Consulii itineranţi nu se plimbă decît prin Canada, că acolo e comunitatea mai mare.

      • Ștefan A. said, on 2012/02/12 at 05:07

        Eu trebuie sa ma prezint la Roma . La consulat ca e doar asta pentru zona mea care elibereaza documentele .
        Oricum fac 596 kilometri . Cumulat dus – intors . Sintem 3 in familie cu 3 date diverse de scadenta a pasapoartelor CDRS . 😦 Din pacate maretii nostri burocrati si politicieni nu au descoperit internetul si posta recomandata . Nemtii dar si polonezii folosesc acest sitem . Cel putin pentru a retrage pasaportul nou , la astia e suficienta o scrisoare recomandata cu valoare declarata . Semnezi , iei plicul cu pasaportul . Nu semnezi , merge inapoi la consulat . Se pierde pe drum (si daca mergi personal dupa el poti sa il pierzi) , se anuleaza dar fiind scrisoare cu valoare declarata , curierul plateste consulatului despagubirea stabilita .
        Destul sa vedem circul cu votul prin corespondenta (ca sa nu vorbim de cel prin internet) pentru a intelege mai bine inapoierea intelectuala a unora numiti pompos politicieni . Asta avem de zeci de ani . 😦

      • Marius Delaepicentru said, on 2012/02/12 at 05:14

        Îl ţinem în probe tehnologice. 🙂

        Acuma, despre paşaport, am reuşit să îi conving pe consulii mei să îmi trimită paşaportul nou împreună cu cel vechi (anulat) în plic autoadresat, preplătit şi jurnalizat online. Am scutit un drum de 1800Km (dus întors). E drept, îmi prinseră şi frica. 2009 (şi 2010) am ţinut-o într-un scandal. Cînd am fost la alegerile prezidenţiale, mi-au făcut gratuit un titlu de călătorie, numai ca să scape de gura mea, după scandalul din vară, de la alegerile pentru PE.

  2. Ștefan A. said, on 2012/02/12 at 05:28

    Doamne cit e de greu sa faci ceva normal in tara asta anormala . 😦
    Aia au frica de tine . 😆 Se vede ca proverbul vechi cu magarul ,morcovul si bastonul este perfect valabil si azi . 🙂

  3. laurentiuth said, on 2012/02/12 at 17:14

    Respectele mele domnilor Marius și Ștefan pentru consecvenţă și dăruire în lupta pentru normalitate. Din inima ţării, de la Sibiu, un gând bun. Laurenţiu Theodoru

  4. laurentiuth said, on 2012/02/12 at 17:16

    Reblogged this on Noua Republică, Filiala Sibiu.

  5. ovidiu said, on 2012/02/16 at 05:39

    Oare va va raspunde PM ?

  6. ovidiu said, on 2012/02/16 at 18:37

    Ar face bine sa raspunda, asta e de fapt un mail nu?

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/02/17 at 01:46

      Da, este un mail trimis într-o formă ceva mai scurtă, pe adresa biroului de relaţii cu publicul al guvernului.

  7. […] multe detalii și interpelări despre aberația acestor taxe găsiți aici, la prietenul nostru Marius Mistrețu, aka Marius Delaepicentru. Un român stabilit în Hiroșima, de unde bombardează autoritățile cu o seamă de observații […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: