▲ Condamnare la moarte
Azi s-a dat sentinţa finală într-un proces început în aprilie 1999. Un tînăr de 18 ani a intrat într-un apartament din Hikarimachi (pref.Yamaguchi) şi a ucis o femeie împreună cu fiica-i în vîrstă de numia 11 luni. Iniţial tînărul a luat închisoare pe viaţă, dar la Curtea Supremă a Japoniei, s-au descoperit cîteva vicii de procedură, iar procesul a fost reluat. La reluare, a ieşit condamnare la moarte. Azi, Curtea Supremă a validat sentinţa. În ultimii 45 de ani, este cel mai tînăr condamnat la moarte (vîrsta de la data comiterii crimei). Probabil, în cîţiva ani, va avea loc şi execuţia (spînzurătoare). În Japonia, vîrsta majoratului este de 20 de ani, dar vîrsta răspunderii penale depline rămîne la 18 ani. Tertipul avocăţesc cu sănătatea mintală precară nu ţine. Cele mai multe excepţii motivate psihic se resping.
Din august 2009, procesele crimelor se desfăşoară cu 6 juraţi în complet. Faza experimentală este aproape de bilanţ. Durata cea mai mare de deliberare înregistrată pînă acum la stadiul de curte cu juri, fost de circa 40 de zile, ceea ce a ridicat niţel costurile (pe lîngă cele de recrutare, instruire şi eventual consiliere post-deliberare). În linii mari, se profilează permanentizarea procedurii cu juraţi.
Chiar acum aflu de la radio că, mai nou, juraţilor li se va da şi dreptul de a interpela în instanţă, direct, procurori, poliţişti, avocaţi şi inculpaţi. Totodată, juraţii au primit şi dreptul de a ţine conferinţe de presă după încheierea procesului.
Salut 🙂
Nu stiu de ce? Dar nu-mi place!
Salut,
Păi, nu l-am pus de entertainment. L-am pus pentru că tot se discută de reintroducerea pedepsei capitale în codul penal.
Însă logica judecătorească merge pe căutarea elementelor de umanitate în făptaş. Atunci cînd făptaşul dă semne nesemnificative de umanitate (lipsa regretelor, lipsa căinţei, lipsa recunoaşterii faptei), iar fapta este vădit gravă, condamnarea la moarte este una din opţiuni.
Anual sunt înregistraţi cam 50 de condamnaţi la moarte, însă de executat se execută mult mai puţini. Tasta [Enter] este în mîna ministrului justiţiei, iar adesea trec şi 15 ani pînă la executare.
Pedeapsa capitală, deşi pare mai expeditivă, este o soluţie scumpă. Pe lîngă procesul laborios prin care trece, de multe ori, la scurt timp după o sentinţă de condamnare la moarte, judecătorul este atît de zdruncinat, încît demisionează.
Un alt fel de justitie – relatare dupa un caz prezentat de CNN cu cateva saptamani in urma
Statul Oklahoma, USA, decembrie 2012
In ziua de Craciun 2012 unei tinere de 20 de ani ii moare sotul, dupa o lunga suferinta. Dupa inmormantare, un individ se prezinta la usa ei prezentandu-se ca fiind un prieten al sotului. Tanara nu-l crede si nu-i permite sa intre in casa..
La cateva zile acelasi individ se intoarce insotit de un al 2-lea, si forteaza intrarea in casa. Pana la urma reusesc sa intre, tanara speriata refugiindu-se intr-un dormitor impreuna cu copilul ei de numai 3 luni. In cele 21 de minute de conversatii cu cei de la 911 ( sincer sa fiu nu inteleg de ce a durat atat, dar ma rog !) tanara intreaba operatoarea: „Am langa mine 2 arme, daca intra peste mine in dormitor POT SA-L IMPUSC?” Operatoarea ii raspunde ” Nu pot sa-ti spun ca il poti omori dar FA CE CREZI DE CUVIINTA SA-TI APERI COPILUL !”
In cele din urma bestiile sparg usa dormitorului si in clipa in care primul a intrat in camera – cu un singur foc este impuscat mortal de femeia speriata. Al 2-lea fuge de la fata locului, fiind prins in scurt timp.
Pana aici totul este clar si ok ! Tinerei nu i se aduce nici o acuzatie, si-a aparat viata ei si a copilului, etc. Se pare ca indivizii erau dependenti de droguri si ei sperau sa gaseasca morfina in casa, morfina ramasa in urma tratamentului sotului decedat..
Surpriza abia urmeaza !
In momentul in care fugarul supravietuitor este adus in fata judecatorului i se aduce la cunostiinta ca este acuzat de CRIMA !!!!
De ce? ptr ca in OKlahoma esti considerat criminal daca participi cu buna stiinta la o infractiune soldata cu moartea cuiva, chiar daca nu ai comis-o tu direct ! Ei considera ca puteai impiedica aceasta moarte ! N-ai facut-o? Iti iei pedeapsa ca si cum tu singur ai infaptuit-o !
Recunosc ca-mi place genul asta de justitie !
Toate bune !
ps: am reusit sa gasesc si linkul
http://articles.cnn.com/2012-01-04/justice/justice_oklahoma-intruder-shooting_1_affidavit-walters-ill-husband/2?_s=PM:JUSTICE
Da, este o justiţie ce ţine seama de datele naturale ale omului, şi în acelaşi timp taie cheful de infracţiune. În general, dreptul anglo-saxon este mai dur. Odată intrat pe canalul procedural, cu greu mai poţi fi considerat liber pînă la încetarea acţiunii.
În aceeaşi idee, cînd un constructor moare pe şantier, primul ordin care vine este stoparea instantanee a lucrărilor. Uneori, pedeapsa poate include chiar şi anularea proiectului.
Aşadar, sunt multe conexe necesare, pe care sofiştii noştri legiuitori le ignoră. Ei nu sunt în stare să facă legătura dintre sentinţa de condamnare şi anularea automată a mandatului de parlamentar, cînd condamnatul este parlamentar.
ERATA
Evident era vb de Decembrie 2011… scuze de eroare !
pai in 15 ani (din ex. tau) poate sa mai ia niste salarii bune de parlamentar – nu vad nici o incompatibilitate :D:D
[…] Sursa […]