Fără buletin

▲ Numărul „Fiarei” va lovi Japonia

Posted in Soluţii alternative, Teste by Marius Delaepicentru on 2012/02/23

În Dieta Japoniei se află un proiect de lege pentru înfiinţarea unui nou document de identitate, intitulat my number (MN).

Nu, nu este CNP. CNP există, dar este folosit numai în back office de către autorităţile Ministerului General (echivalentul japonez al MAI) la validarea internă a relaţiei dintre persoană şi adresa persoanei, inclusiv în procesul electoral, însă nu devine o parolă de acces pentru elector la urne*. CNP nu apare pe niciun document de circulaţie publică, dar, la cererea titularului, el poate fi aplicat explicit. CNP poate fi şi schimbat, dacă titularul consideră că cifrele îi sunt nefaste.

Să trecem la noul document. El va avea altă utilitate, similară cu cea a social security number din SUA. Va fi vehicolul de comunicare între bazele de date din agregatul sistemelor de asistenţă socială, fisc, autorizare (permise de armă, de conducere etc.).

S-a calculat că timpul de căutare prin hîrtii, şi confirmarea intermediată, a anumitor date despre cetăţeni, costă anual echivalentul a circa 3 md.euro. Asta, în condiţiile în care, statistic, cetăţeanul nu pierde mai mult de 2-3 ore/an pe la ghişeele statului. (comparaţi cu 74 ore/an în România)
Aşadar, documentul este menit a ridica productivitatea personalului din spatele ghişeelor, atît în folosul administraţiei, cît şi al cetăţeanului.

Fizic, documentul va fi de mărimea unei cărţi de vizită, cu fotografie şi CIP. Rolul CIP-ului este cel de criptare a numărului şi de securizare parţială a accesului.

Pe scurt, MN este mulţimea cu un singur element, concepută ca nod la intersecţia mai multor mulţimi de naturi diferite.

-MN fizic nu va fi obligatoriu de purtat. Este doar unul din multele documente admisibile pentru stabilirea identităţii.
-MN nu va fi obligatoriu de arătat la ghişeu. Cifrele pot fi reproduse pe gură, sau în scris, chiar la ghişeu, cu observaţia că operaţia ia mai mult timp pe „comanda manuală”.
-MN nu va fi destinat autentificării în tranzacţiile private. Cu alte cuvinte, nu trebuie să îl arăţi atunci cînd cumperi un automobil.
-MN poate fi înmînat unui reprezentant (un membru al familiei), fără prea multe farafastîcuri, procuri şi autentificări.
-MN pierdut poate fi anulat cu un telefon**.

Calendar

Proiectul de lege prevede eliberarea MN începînd cu ianuarie 2014. Operaţional va deveni 1 an mai tîrziu.
După 3 ani de aplicare experimentală vor urma rapoartele privind impactul, eventualele efecte perverse, inclusiv cele despre scurgerile de date personale în natură.

Obiecţiile faţă de introducerea MN în practică sunt îndreptăţite, mai ales cele ce privesc protecţia datelor cu caracter personal. Pentru a nu pune cetăţeanul în insecuritate, au fost prevăzute cîteva pîrghii în mîna sa.

Cu MN, cetăţeanul va putea alege dacă le lasă libere sau le blochează anumitor autorităţi accesul la date despre sănătatea sa. Switch-ul are două tăişuri. E firesc să vrei a ascunde numărul de plombe din gură. Dar cînd eşti diabetic, mai bine laşi datele la vedere. Cînd eşti diabetic şi locuieşti într-o zonă expusă catastrofelor, în locul de refugiu provizoriu poţi avea plăcuta surpriză ca, odată înregistrat acolo, să ţi se înmîneze şi raţia de insulină odată cu pătura.

Cetăţeanul nu va putea însă bloca accesul fiscului la datele sale despre venituri şi cheltuieli. Şi aici ar fi o mică discuţie. Cînd faci un „ciubuc”, te poţi trezi că fiscul a aflat de el şi ţi l-a înregistrat. Însă pentru a nu fi pus în insecuritate, în baza aceluiaşi număr, poţi accesa, eventual monitoriza online, orice mişcare despre circulaţia datelor tale personale. Cine, ce date şi cui i le-a transmis.
Există şi o parte luminoasă: formularul de declaraţie de venituri, îţi va veni parţial completat. Şi la venituri, dar şi la deduceri. Cînd ai înregistrat un nou născut, automat, deducerea de bază va fi ajustată. Sau: actualmente, pentru a deduce cheltuielile pentru sănătate (coplata, îngrijirea la domiciliu etc.) cetăţeanul trebuie să strîngă toate chitanţele de peste an şi să le depună odată cu declaraţia.
În noua configuraţie însă, nu va mai fi nevoie de chitanţe. Fiscul le va fi înregistrat deja, indiferent unde ai beneficiat de serviciile medicale, întrucît, în baza aceluiaşi sistem integrat, agenţii medicali şi paramedicali vor putea deconta mai des, creanţele la fondul de sănătate. (în prezent, unii agenţi medicali nu decontează serviciile decît la încheierea anului fiscal).

Un alt avantaj este că circulaţia informaţiilor financiare poate fi şi invers: de la fiscal la social. Cînd intri sub un anumit plafon de venituri, nu trebuie să mergi tu la primărie pentru a depune cererea de ajutoare (de încălzire de naştere etc.) Vei fi anunţat că, la data cutare, îţi va intra în cont suma cutare.

Chiar şi pentru contribuţia la pensie îţi poţi verifica online soldul. Deja sistemul de automonitorizare este gata, însă nu bazat pe MN, ci pe o carte poştală cu un număr provizoriu de acces.

Puse una peste alta, avantajele date de my number par a fi mai mari decît dezavantajele, altminteri bine compensate atît prin transparenţă, cît şi prin posibilitatea de reglaj al nivelului de transparenţă. Însă pentru ca un asemenea sistem să poată fi aplicat în România, este nevoie ca mentalitatea punitivă, resentimentară, intoleranţa la eroare, la pierdere/ distrugere, monotonia autentificării, intoleranţa la diferenţe contabile, atitudinea hiperprevenivă, paranoică, a legiuitorului, să fie suprimate definitiv.

––––––––
* La secţia de votare e suficient ca electorul să spună pe gură: numele (complet), adresa (sumar), data naşterii (sumar).
** În ROmânia, procedura de anulare a unui document pierdut este vital să fie simplificată la maximum. În legislaţia românească, anularea unui document de identitate este atît de greoaie, încît pare făcută în duşmănie. Este urgent ca anularea documentelor pierdute să nu mai necesite publicări în MO şi în gazete.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nik said, on 2012/02/23 at 01:51

  Poate peste vreo 30 de ani ?

 2. Ștefan A. said, on 2012/02/23 at 01:52

  Salut Marius
  Dupa cite inteleg e cam echivalentul italian al codului fiscal personal . Fiecare cetatean are un card cu numarul de cod fiscal pe care trebuie sa il prezinte la oricare consultatie medicala , trebuie scris pe oricare reteta dar prezentat si la oricare ghiseu public pentru oricare cerere . E un fel de „semnatura numerica” individuala si in cazul bancilor de date integrate asigura o monitorare a relatilor intre stat si cetatean sau cetatean si sanatate . Nu am ajuns sa vad o declaratie de venit complectata de stat si preventiv cum exista in Franta . 🙂
  In Italia sint cam 300.000 de contabili autorizati sa complecteze aceste declaratii . Alaturi de ei si sindicatele sint autorizate dar absoluti toti asigura serviciul contra cost . Ar creste somajul in rindul celor cu diplome . 🙂

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/02/23 at 02:01

   Salut, Ştefan!

   Le-ai făcut o mare nedreptate notarilor. 🙂

   În altă ordine de idei, un specialist de la Institutul General Fujitsu (probabil institut de cercetări în administraţie) dădea exemplul Estoniei, unde, se pare, integrarea este mai avansată, tot în baza numărului matricol.

 3. Scurtissime | Diverse | Robintel said, on 2012/02/23 at 14:00

  […] De citit. […]

 4. Radu said, on 2012/02/23 at 17:55

  Salut,

  Dupa cum ziceam intr-o postare mai demult, in Romania nici nu se doreste implementarea unui astfel de sistem, desi avantajele pe care le-ar oferi sunt de domeniul evidentei. Fiindca legiuitorii, guvernantii si politicienii nostri sunt ultimii care ar dori, din motive usor de banuit, o integrare a informatiilor, in special a celor financiare. Sa ne gandim doar ce ar insemna oentru ei, si pentru clientela care ii sustine, ca statul sa poata sti exact si in timp real situatia financiara a oricarui individ – cum sa mai faci evaziune fiscala, cum sa mai iei ajutoare sociale coborand din ultimul model de mertzan, cum sa iti mai iei mertzanul in cauza, sau vila in curtea careia il parchezi din veniturile tale de bugetar sarac si cinstit etc.

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/02/23 at 23:00

   Salut, Radu,

   Nu mă interesează dacă se doreşte sau nu. Mă interesează să fie cît mai multe scandaluri legate de modul în care statul înţelege să administreze datele personale ale oamenilor. Actualmente găseşti cîte CNP-uri vrei, chiar pe internet, în documente publicate chiar de către autorităţile statului.

   Mi-ai dat o idee. O să întocmesc un ghid de bune practici în eliberarea, administrarea şi stingerea documentelor de indentitate. Voi trasa cîteva principii, pe care le voi exemplifica acolo unde se simte nevoia. Cît despre bugetari şi căpuşele aferente; zero milă! 🙂

   • Radu said, on 2012/02/24 at 18:50

    Salut Marius,

    Daca vrei o lista exhaustiva de CNP-uri le gasesti in Monitorul Oficial. Datele complete de identificare ale celor care infiinteaza/administreaza/desfiinteaza societati comerciale sunt obligatorii.

    De acord cu tine, sunt necesare cat mai multe scandaluri, nu doar legat de administrarea datelor personale, ci de orice alte detalii ale modului in care isi face statul roman datoria fata de cetatean.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: