▲ Viaţa după cataclism (II)
Rezultatul unei anchete făcute de NHK în rîndul a 600 de locatari din casele provizorii arată o scădere drastică a veniturilor. 17% au un venit de mai puţin de ¼ din cît aveau înainte de cataclism. 17% – circa ½, iar 15% – circa ¾. 41% din locatari au cam aceleaşi venituri, iar pentru 5%, veniturile au crescut.
Se înregistrează însă o astenie socială, cauzată atît de stresul strămutării, cît şi de destrămarea comunităţilor prin atribuirea aleatorie a locuinţelor. Locuinţe situate adesea la distanţe mari de comunităţile din care provin locatarii. 38% percep starea proprie ca pe o slăbire a legăturilor sociale. Se adaugă sărăcia, pe fondul lipsei de perspective de reactivare rapidă a economiei locale.
Astfel, dacă, înainte de cataclism, 70% din respondenţi ieşeau zilnic din casă, după, însă, proporţia lor a scăzut la 48%. A sporit numărul celor ce ies de 3 ori pe săptămînă, de la 15%, la 23%. De asemeni, numărul celor ce ies doar o dată pe săptămînă: 18% după, comparativ cu 10% înainte. Cei ce nu ies aproape deloc, reprezintă 6%, faţă de numai 2% înainte. Retractilitatea respondenţilor prefigurează o boală socială severă: izolarea şi moartea în singurătate.
Din datele statistice asupra morţilor, rezultă că peste 350 de victime au fost pompieri voluntari. 60% au murit în timp ce umblau să îi salveze pe alţi oameni din calea apelor. 30% au murit înecaţi în timp ce închideau stăvilarele porturilor pescăreşti.
Numărul mare de pompieri voluntari morţi pune problema protecţiei propri. Faptul că ei provin din comunitate îi ajută ca, la apelul refugiaţilor, să ştie cine şi unde a rămas. Legăturile strînse cu membrii comunităţii îi îi face să se simtă obligaţi să îşi neglijeze propria siguranţă. Nu puţini au plecat în căutarea celor rămaşi în urmă, să le arunce furtunul pentru a-i trage din vîltoare, dar să fie înghiţiţi cu toţii. Se examinează posibilitatea acţionării stăvilarelor de la distanţă, pentru a preveni accidente similare în viitor. De asemeni, manualul de intervenţie va cuprinde şi clauze suplimentare referitoare la protecţia personală la inundaţii severe.
Pompierii voluntari şi-au dovedit utilitatea în primele 7 zile după cataclism, pînă cînd au sosit echipele speciale de protecţie civilă. Astfel, înafara stingerii incendiilor, pompierii voluntari au iniţiat operaţii de căutare şi salvare din ruine, au dirijat circulaţia, au patrulat pentru prevenirea jafurilor, au cărat alimente şi echipament, au scos din dărîmături şi au recondiţionat fotografii, albume, au organizat cazarea în adăposturile temporare, au întocmit situaţia statistică a supravieţuitorilor. Pe scurt, au preluat toate sarcinile statului.
Pompierii voluntari sunt oameni obişnuiţi, plătiţi cu între 20.000 şi 30.000 yen/an. (echivalentul a 2 zile de salariu mediu) la care se adaugă între 2.000 şi 3.000 yen per intervenţie.
Fukushima
În urma cercetărilor în zona de protecţie din jurul centralei nucleare Fukushima #1, rezultă că peste 8.500 de locuinţe, aproape 1/3 din cele circa 27.000 rămase goale după evacuare, sunt într-o stare avansată de degradare. Multele cutremure le-au afectat fără posibilitatea de reparaţie în timp util. Majoritatea locuinţelor au acoperişurile sparte, ceea ce accelerează degradarea lor. Atît fizică, cît şi prin favorizarea invaziei vegetale.
Din cele 54 de reactoare nucleare ale Japoniei, 52 sunt oprite pentru reacreditare în urma unor cronofage şi scumpe teste de stres. Ultimele două, programate pentru revizia generală, vor fi oprite în luna mai.
trist ce ai scris, Marius, foarte trist….viitorul pentru multi japonezi afectati de tsunami arata prost.
m-a impresionat, insa, asta: pompierii voluntari…..au recondiţionat fotografii, albume, …
este fascinant sa afli asa ceva!
…..degradarea caselor. Atît fizică, cît şi prin favorizarea invaziei vegetale.
si nimic despre hoti???
(intrebare retorica)
treceam zilele astea pe calea Grivitei dincolo de podul Grant…o cladire de vreo 4-5 etaje solida, dar parasita si deci…………fara nici un geam! toate geamurile furate!
Salut Marius
Catastrofa asta devine tot mai tragica din toate punctele de vedere cu trecerea timpului si publicarea cifrelor .
Ma uimeste cum reuseste Japonia sa mearga inainte cu 52 reactoare nucleare oprite din 54 . Deficitul de energie trebuie sa fie colosal . Cu tot ce inseamna pentru economia japoneza dar si pentru viata de zi cu zi a oamenilor .
Nu stiam ca sint angajati pompieri pe criterii locale . Care e o buna idee . Pace suflelelor lor si a tuturor celor care au murit in dezastrul asta .
Reuşeşte pentru că are capacităţi excedentare. E drept, a fost nevoită să reactiveze cîteva centrale pe gaz, lucru ce a agravat balanţa import-export.
Buna,Marius
Imi aduc aminte ca acum un an stateam,ca multi altii,cu sufletul la gura sa aflu vestile postate de tine.
Iti multumesc astazi pentru uriasul efort depus si echilibrul tau.
Imi plec fruntea in fata celor care au suferit in evenimentele de atunci. Revad in presa felul in care au reusit sa refaca totul si sa o ia de la capat.Este extraordinar!
Mulţumesc, Ela. Nu am făcut decît să povestesc ceea ce ascultam la radio. Imagini am văzut mult mai tîrziu. 🙂