Fără buletin

● Despre tirania majorităţii în PDL

Posted in Drepturi individuale by Marius Delaepicentru on 2012/04/03

În urma unei şedinţe a BPN, conducerea „medulară” a PDL a decis că Cristian Preda nu mai merită să fie membru al partidului. Decizia urmează a fi examinată de CNC, adică, de conducerea „cerebrală” a PDL.

Am frunzărit statutul PDL şi am constatat că, într-adevăr, BPN a încălcat procedural art.29 din statut. Dar nu numai procedural ci şi principial. Înseşi clauzele din preambulul statutului, precum şi articolele despre drepturile membrilor sunt încălcate flagrant. E drept, tot în statut, la articolele despre disciplina de partid sunt prevăzute obligaţii de mucles, referitoare la chestiunile gata-decise. Dar ce te faci cînd înseşi deciziile, cum ar fi cea de tabloidizare a candidaturii la primăria Bucureştilor, sunt strîmbe? Ai de ales între a te compromite prin consimţirea tacită la primadonismul lui Progoană, sau a „compromite” imaginea partidului prin opoziţia strict verbală, dar făţişă la o decizie atît de strîmbă; cel puţin principial, dacă nu şi tactic. În urma exprimării opoziţiei, pe termen scurt e posibil ca partidul să piardă electoral, însă pe termen lung, vorbirea în contracurent face ca partidul să aibă resurse de primenire. Dl. Prigoană ştie mai bine ca oricine că gunoiul unanim lăsat în soare se împute unanim.

După cum au evoluat lurcurile pînă acum, se pot desprinde cîteva concluzii:

 1. Numărul mare de „uituci” ai dreptului la apărare, din BPN (30 de membri din 33) este semn că loialităţile lor sunt faţă de persoane, iar nu faţă de principii. Dacă ar fi fost faţă de principii, cei 30 nu ar fi citit unilateral statutul, ci cel puţin unul ar fi ridicat problema dreptului la apărare.
 2. Sancţionarea exprimării publice în cotracurent nu ţine de disciplina de partid, ci reprezintă o atitudine jignitoare faţă de electori. Mircea Toader ne consideră tîmpiţi, uşor de „confuzat” de către un oponent explicit, precum Cristian Preda. Nu este deloc aşa. Cristian Preda a vorbit în răspăr, dar, din fericire, a vorbit drept. Dojana venită de la Mircea Toader nu poate şterge cabotinismul candidatului. A acoperi o loialitate faţă de persoane nu poate înăbuşi nici loialitatea vorbitorului, nici loialitatea receptorului pentru de idei, principii şi valori. E bine ca şi Emil Boc să renunţe la sofisme dacă vrea să îl mai asculte cineva.
 3. A „citi aerul” şi a urma turma nu este o virtute, ci o cale sigură spre catastrofă. Personală şi colectivă, totodată. De exemplu, catastrofa de la Fukushima ar fi putut fi evitată dacă mai multe persoane ar fi renunţat să mai „citească aerul” şi ar fi ridicat ferm problema siguranţei nucleare, în baza datelor stratigrafice pe care le prelevaseră cu ani în urmă. Sper că Teodor Baconschi să înţeleagă că a fi plătit de către o companie nu îţi impune obligaţia de a tăcea mîlc atunci cînd găseşti pe teren cote istorice mari de ţunami, ci dimpotrivă, salvezi compania dacă alertezi în timp util. Spus direct, sprijinul din trecut al partidului pentru Cristian Preda nu poate fi invocat întru încăluşarea titularului. Nu toate cauzele sunt atît de „superioare” pentru a impune autocenzura.
 4. Partidul Democrat Liberal a fost golit de conţinut odată cu decizia BPN de excludere a lui Cristian Preda. Tirania majorităţii nu este nici democrată nici liberală.
 5. Prigoană senior ar avea de nutrit oarece recunoştinţă pentru Cristian Preda. Mai bine un opozant loial valorilor şi principiilor partidului, decît un prieten loial persoanelor, dar care să te mai şi saboteze din interiorul echipei de campanie. Mircea Geoană ştie ce vreau să spun.
 6. Problema tuturor partidelor din România este proasta înţelegere a ideii de loialitate. Dacă DNA, ANI, DIICOT şi alte instituţii ale statului nu îşi văd capul de cît au de anchetat, este pentru că loialităţile de gaşcă au produs prea multe confrerii interlope. Dacă diferitele consilii, agenţii, Avocaţi ai Poporului sunt edentate, este pentru că loialităţile sunt faţă de persoane, iar nu faţă de cetăţean.
 7. Loialităţile personale sunt şi cele ce duc la decizii paradoxale. Un inculpat membru PDL nu este exclus. În schimb, un membru ce îşi exprimă în baza dreptului constituţional, opinia, este.
 8. Candidatul PDL la primăria Bucureştilor nu ştie să identifice problemele oraşului. Dacă, cu două luni înainte de alegeri, Cristian Preda este singurul obstacol în calea planului de dezvoltare a Bucureştilor, înseamnă că planul este prost sau inexistent. 

Toate acestea se văd de la zece mii de kilometri.

8 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. stefan60 said, on 2012/04/03 at 17:04

  Salut Marius
  Era doar o chestie de timp pentru a confirma teoria mea privind egalitatea in cuget si simtiri a partidelor mioritice . Si curvele practica aceiasi meserie indiferent ca una e mai bine imbracata sau nu , alta munceste pe strada sau in locuinta personala . Diferentele sint doar de tarif . 🙂 Este tot cea mai veche meserie din lume . 🙂
  Eu , cu experienta tineretii socialiste ramin extaziat cind vad ca dupa atitia amar de ani aceiasi politica a partidului unic se aplica si in partidele democratiei de fatada mioritice . „cine nu e cu noi , e impotriva noastra „.
  Cind scriam pe blogul amicului comun ca PDL=PSD=PNL , mama citi au sarit in sus . Acum tac din gura ca faptele sint mai tari decit vorbele . 🙂
  PS . Iarasi cutremur linga centrala aia atomica in ruina ?

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/04/03 at 17:35

   Salut, Ştefan!

   Cutremure tot sunt. Nu le putem opri. 🙂 Am aflat lucruri noi despre cutremure. Printre altele, mi-am verificat şi teoria cum că la 11 martie 2011 au fost de fapt mai multe cutremure ce s-au succedat la interval de secunde, pînă a ieşit magnitudinea de 9,0. Un seismolog a confirmat teoria, prin juxtapunerea curbei de oscilaţie cu alte curbe înregistrate în trecut.

 2. stefan60 said, on 2012/04/03 at 17:43

  Pai sa faca guvernul un OUG sa opreasca cutremurele . Sa le declare ilegale sau sa le aresteze preventiv . 😆
  Acum vad ca de fapt nu exista nici o speranta din punctul asta de vedere . Scriam de guvernul japonez crezind ca e ca ala romanesc . 😆

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/04/03 at 17:47

   Oricum, se va opune Frunda încarcerării plăcii tectonice pe motiv că de ea depinde planul de cadastru. Placa va fi judecată în libertate.

 3. mariusmioc said, on 2012/04/03 at 19:16

  Prevăd că Preda va deveni traseist politic. Dacă la Parlamentul European ar fi avut legi împotriva traseismului, odată cu excluderea din partid Preda ar fi trebuit să-şi piardă şi mandatul de europarlamentar. Dar într-un asemenea caz probabil n-ar fi îndrăznit să-l critice pe Prigoană.
  Profit de faptul că nu sînt membru PDL şi n-are nimeni de unde să mă dea afară, ca să comentez şi eu activitatea politică a lui Prigoană:
  – Silviu Prigoană, adept al cenzurii: http://wp.me/pjejF-281
  – Silviu Prigoană, susţinător de iniţiative legislative care sufocă micii întreprinzători, în favoarea marilor firme: http://wp.me/pjejF-1Kx

 4. Sare'n Ochi said, on 2012/04/04 at 14:40

  vezi bine.

 5. didi said, on 2012/04/05 at 00:18

  Cea mai tare informatie e ca a terminat Prigoana liceul la 27 de ani…Pai radeau toti de Igas ca il terminase la 24…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: