Fără buletin

◎ Conjuncţie de astre

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2012/06/06

Azi se petrecu un eveniment rar. Planeta Venus trecu prin faţa discului solar. Ultima dată cînd s-a văzut a fost acum 8 ani. Următoarea rundă va fi peste 105 ani.
Aşadar, tot un fel de eclipsă solară, dar de anvergură infinit mai mică decît cea de pe 21 mai anul curent.

Întrucît ocultarea a durat peste 6 ore, am prelevat probe cam la 40-45 de minute. Poate doar în prima oră să fi fost şi o probă intermediară.
Cerul a fost în general senin, însă un văl subţire, ce anunţă apropierea taifunului #24/3, tot s-a simţit. Ultima probă am luat-o cu numai două secunde înainte de intrarea Soarelui într-un nor opac.
Iluminarea nu a fost uniformă. Pe lîngă că am ajustat parametrii expunerii pe parcurs, a fost nevoie şi de prelucrarea ulterioară a imaginii.

Am fotografiat din mînă, cu un aparat Sony A-300, cu obiectiv Minolta 100-300mm, la 300mm, obiectiv căruia i-am interpus un teleconverter x2. Ţinînd seama de dimensiunile senzorului fotografic, ar ieşi echivalentul unui telescop cu focala de 0,9m.
Nefiind propriu-zis un telescop, nu am avut posibilitatea să ajustez poziţia faţă de soare. Practic, nu am avut un sistem de coordonate. Am luat două pete solare cărora le-am atribuit axa verticală. La prelucrarea imaginilor am căutat să păstrez cele două pete în acelaşi loc. Nu răspund pentru eventuala migraţie a petelor solare pe durata observaţiei. 🙂

Vizionare plăcută!

Această prezentare necesită JavaScript.

Tagged with: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: