Fără buletin

★ Cît aur conţine o tonă de maidanezi?

Posted in Drepturi individuale, Scatoalce de Stat, Soluţii alternative by Marius Delaepicentru on 2012/06/07

Candidatul la primăria Bucureştilor, medicul primar Sorin Oprescu, a venit cu un proiect mai ceva ca cel de la Roşia Montană. Vrea, nici mai mult nici mai puţin, decît să construiască un stabiliment pentru cîinii maidanezi din Bucureşti, iar cu aceasta, să rezolve, chipurile, problema cîinilor vagabonzi. Se anunţă a fi o investiţie măreaţă, de – ţineţi-vă bine – 100.000.000 euro(!) (o-sută-milioane-euro).
Vă propun să luăm de bune afirmaţiile medicului primar şi să vedem ce implică o astfel de investiţie şi care sunt suveicile de extracţie a aurului din buzunarele bucureştenilor.

Să o luăm direct. Luăm cifrele avansate de Oprescu pentru efectivul de cîini din oraş: 40.000 (estimat). Împărţim costul investiţiei la numărul cîinilor, pentru a obţine indicatorul specific: 100.000.000 euro, împărţit la 40.000 maidanezi = 2.500 euro/maidanez.
Estimăm masa corporală la 10Kg/individ. Rezultă 100 de exemplare/tonă. În termeni pecuniari: 250.000 euro/tona de maidanezi. Trebuie să recunoaştem că e mai bănoasă decît dîra de vopsea pentru pistele bicicletelor (180.000 euro/kilometru).
Împărţim la preţul aurului (42,0601 euro/gram). Rezultă că dintr-o tonă de maidanezi se pot extrage minimum 5943.87 grame de aur. 6 Kilograme/tonă.
Conţinutul de aur din minereul de la Roşia Montană este de 1,5g Au şi 6g Ag. Rotund ar fi vreo 70 euro/tonă.
Împărţim 250.000 la 70. Rezultă o rentabilitate de 3.571 de ori mai mare la instalaţia de îmbogăţire a rudelor, prietenilor şi a milostivilor comilitoni ai medicului primar, decît la instalaţia de îmbogăţire a aurului de la Roşia Montană.
Cine dă banii?… Cum, cine? Priveşte-te în oglindă, prostule!

Nu vă îngrijoraţi de costuri. Ele vor fi sigur mai mari. De obicei, o investiţie de felul celei pomenite, se ridică la între 1,7 şi 2,5 ori mai mult decît devizul iniţial. Aşa e în construcţii. Începi să sapi, dar nu ştii peste ce dai, pentru că şi geologii au limitele lor la şpagă şi competenţă.
Dar, ca să n-o mai lungim, în final, tona de maidanezi îl va costa pe bucureştean între 425.000 euro şi 625.000 euro. Şi sunt 4.000 de tone de maidanezi. Dacă socotim că sunt 625.000 de cetăţeni activi fiscal în Bucureşti, asta înseamnă 400 euro/de persoană în cîmpul muncii.

Dar lucrurile nu se oprescu aici. Bucureşteanul tălîmb poate fi muls în continuare de euro. Nu mai vorbesc despre mizilicuri, cum ar fi costurile de rulare a mega-afacerii, şi de iluzorii profituri din vînzarea maidanezilor, ci de impocrize şi mai mănoase. Pariem că organele de avizare şi control vor aduce obiecţii că mirosul se răspîndeşte pe o rază prea mare, că staţia de epurare a apelor reziduale nu corespunde normelor UE, că incineratorul nu respectă demnitatea şi intimitatea maidanezului mort, şi că fiecare control se va lăsa cu alte articole de calculaţie în bugetul primăriei? Dacă nu i-aş cunoaşte pe ţeparii de partid şi de stat, ţi-aş da dreptate ţie, bucureştean prost de milostiv.
Sigur, nu am pus la socoteală alte căi legale de ţepuire a bucureşteanului, cum ar fi creşterea bruscă a chiriei terenului mega-fermei de maidanezi. Desigur, totul în folosul băieţilor deştepţi şi interlopi din Ilfov.
Vrei să ştii cît îţi va sălta din buzunar ziua de „grevă” a personalului instalaţiei de cultură maidaneză? Vei afla. Votează-l pe medicul primar. Are bisturiu cu care ştie să-ţi taie cel puţin buzunarele.

Ai de ales: milostenie şi sărăcie, sau pragmatism civil.

Dacă vei pune botul la „diagnosticul” felcerului primar, vei constata curînd, milostenia în sărăcie NU va rezolva problema cîinilor vagabonzi, ci o va scumpi de minimum 312,5 ori, deoarece, habitatele cîinilor ce şi-au ratat, din cauza ta, statutul de cîini comunitari vor fi ocupate de alţi cîini vagabonzi. Din ce în ce mai mulţi. Unii, poate aduşi prin contrabandă, ca suveică de îmbogăţire a băieţilor medicului primar, chiar de la stabilimentul ilfovean.

Dacă alegi pragmatismul civil, vei înţelege că principiul proximităţii de rang minim este cel mai ieftin şi mai sănătos în transformarea cîinilor vagabonzi în cîini comunitari.
Medicul primar îţi propune o ţeapă în baza principiului proximităţii de rang maxim. Cu preţuri umflate la maximum.

Ştii cît costă tona de maidanezi în Japonia?
100 euro pentru 40Kg de dioxid de carbon şi alţi 700 euro incinerarea. Total, 800 euro. Un pic mai scumpă decît tona de stavrizi.

36 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dumitru lui Nae said, on 2012/06/07 at 15:41

  excelent articol, am sa preiau, sper sa nu te superi 🙂

 2. Dumitru lui Nae said, on 2012/06/07 at 15:43

  Reblogged this on Blogul lui Dumitru lui Nae and commented:
  Pentru iubitorii de animale (aici nu mă refer la câini):

 3. Dorin Melinte said, on 2012/06/07 at 19:23

  Bine zis! Ma gandesc insa cati bucuresteni din Bucuresti vor citi articolul. Si mai ales cati bucuresteni care pro-Oprescu!

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/07 at 22:03

   Vă mulţumesc.
   Pînă acum, articolul a fost citit de 146 de cititori unici. Dacă credeţi că articolul este util, îl puteţi răspîndi în lanţ ramificat. La raţia de 10 inşi, în numai 6 trepe în cascadă, un milion de oameni vor şti ce îi paşte. Succes!

 4. Ovidiu said, on 2012/06/07 at 19:25

  Multumesc.

 5. manuela said, on 2012/06/07 at 22:57

  Locuiesc la bloc.In Deva.Aveam 9 caini in jurul blocului nostru.Am strans bani de la vecini (sume modice) si am adus veterinarul.Intr-o singura zi au fost dusi,sterilizati, vaccinati,crotaliati.Acum la mai bine de un an de la aceasta actiune mai sunt doar doi caini (restul au murit in diferite imprejurari) si nici un pui.Am construit si un mic padoc intr-una din zonele verzi ca sa fie totul ok.Ma gandesc ca daca multi dintre noi am proceda asa cum am facut noi, numarul cainilor comunitari ar scadea drastic si nici oficialitatile nu ar mai avea curajul sa vehiculeze asemenea sume pentru ingrijirea animalelor pentru ca nu ar mai fi necesar.Iubesc cainii.Dar ii prefer crescuti in curtile oamenilor si banii mei din taxe si impozite folositi asa cum trebuie.Dar si noi mai trebuie sa ne asumam ceva responsabilitati si sa nu mai asteptam sa ne rezolve alesii nostri pe toate.Ca ,uite asa ne baga in datorii pentru tot restul zilelor noastre…….

  • iubitor de viata said, on 2012/06/12 at 00:45

   Manuela ,felicitari daca fiecare roman ar face asa ceva ,am rezolva multe probleme .eu am 5 ciini comunitari in curte si cred ca mi-am facut datoria .

  • roman in alta tara said, on 2012/09/10 at 21:05

   Nu puteai sa stringi bani ptr. copii nevoiasi, ca sint destui in Romania ?
   Nu voi intelege niciodata cum o persoana poate sa aleaga sa tina in viata ciini periculosi si sa puna in pericol viata semenilor sai. Cred ca o persoana de tipul acesta nu are pe nimeni pe lume sa iubeasca si sa fie iubit si atunci se ataseaza de ciini. Dar asta e o boala. E adevarat se poate trata, la psiholog.

 6. TD said, on 2012/06/08 at 10:44

  Reblogged this on Daniel Todoran.

 7. Ana said, on 2012/06/11 at 18:00

  sa cheltuiasca si 100000 miliarde de euro numai sa ii ia de pe strada sa nu ne mai muste.

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/11 at 18:16

   Pariez că după ce îţi vei vedea înştiinţările de plată vei prefera să fii muşcată.

   • roman in alta tara said, on 2012/08/20 at 19:38

    Exista o posibilitate de a scapa de maidanezi fara a cheltui nimic, ci dimpotriva primaria ar putea castiga ceva bani pentru ceteteni. Aceasta posibilitate se numeste : folosirea cainilor vagabonzi pentru teste de laborator. In strainatate multinationalele farmaceutice au nevoie de animale de laborator pentru teste. Dam o mana stiintei, nu cheltuim nici un ban si mai castigam si ceva. Bineinteles nu trebuie sa puna bete in roate ONG-urile care in acest fel isi pierd castigul. Castigul lor e de a incasa bani de la primaria si de a nu face nimic (sterilizeaza citeodata nici bine cativa caini, le da drumul in strada, iar ii aduna, iar ii sterilizeaza pe aceeasi -ptr. ca intre timp s-a descoperit ca nu fusesera bine sterilizati si facusera pui…) Intre timp maidanezii sterilizati si nesterilizati continua sa muste si sa omoara lumea, primaria cheltuie bani.

 8. Andrei said, on 2012/06/11 at 19:44

  Documentat articol, ce sa zic. Calcule, matematica… bine, bine; prinde la prostime si e spectaculos de preluat si de altii. Banuiesc ca macar ai sunat si la cei care administreaza adapostul, ca ai fost acolo. Adica vorbesti in cunostinta de cauza, nu scoti niste calcule aberante din burta si dezinformezi cu buna stiinta! Sau pe bani.

  EDIT (MM): Am subliniat porcăria retorică a comentatorului Andrei.

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/11 at 19:48

   De obicei nu le răspund postacilor profesionişti. Îmi permiţi să te calific postac profesionist. 🙂 Nu de alta, dar acreditezi la coadă oarece interese materiale din partea-mi.

   Săracul de tine! Chair dacă cifrele ar fi pentru de zece ori mai mulţi maidanezi, pe 10 ani, cît se preconizează a se lungi pelteaua de exploatare a bănoşilor maidanezi, tot ies 250 de euro pe cap de maidanez. Adică de 28 de ori mai mult decît într-o ţară civilizată.

  • andra dadau said, on 2012/06/11 at 20:17

   Bravo Andrei! Subscriu si mai adaug ca in incercarea de a parea interesant, acest autor oarecare foloseste cuvine care nu isi au rostul in text. Dar sa nu facem acum analiza frazei, ci analiza cifrelor vehiculate in articol. Dar cu date reale, pe hartie. E adevarat ca in ultimul timp au aparut cateva razboaie personale ale unora, din motive diverse, gen campanii electorale, invidie, orgolii, sau pur si simplu vorba zicalei: vulpea care nu ajunge la struguri, zice ca-s acrii….E normal sa se foloseasca tot felul de tertipuri in incercarea de a castiga, dar toata lumea uita ca in razboaie apar si victime colaterale si in acest caz ele sunt CAINII!

   • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/11 at 20:23

    Maidanezii sunt acum victime, pentru că miloşii de serviciu nu îşi asumă răspunderea.
    Ia, la moşu, să afli cum e cu responsabilitatea. Îţi vorbesc dintr-o ţară fără maidanezi, dar care a depăşit milostenia de partid şi de stat acum vreo 300 de ani.
    https://delaepicentru.com/2012/04/06/%e2%97%8f-ciinii-comunitari-si-subsidiaritatea/

   • andra dadau said, on 2012/06/11 at 20:24

    Nu te obosi sa-mi raspunzi, nu are rost…sunt satula de d-astia ca voi, care fac pe desteptii!

   • mobutu said, on 2012/06/12 at 04:35

    Îți răspund eu, andra dudau, fără să mă obosesc: Ești proastă, da’ rău de tot.

   • roman in alta tara said, on 2012/08/20 at 19:42

    Doamna Andra Dulau, poate ca atunci cind veti fi muscata va veti convinge de aberatiile pe care le ziceti.
    Fara respect.
    Cetatean antimaidanezi

 9. Andrei said, on 2012/06/11 at 20:02

  Nu, nu sunt postac si nu iti permit sa ma califici in nicun fel! Intamplator lucrez in protectia copiilor si prin natura meseriei am interactionat cu cei de la asociatia care a construit acest adapost FARA NICIUN BAN de la primarie! Am fost acolo, spre deosebire de tine, pentru ca m-a interesat sa vad pe ce se duc banii. Am inteles, am pus intrebari, am urmarit subiectul, am tras de limba angajatii (care, ca sa vezi, sunt la randul lor cazuri sociale si primesc o paine si calificare in diverse domenii). Daca ti-ai fi mutat fundul pana acolo sau macar ai fi trimis un email, te-ai fi lamurit pana si tu, chiar daca pare greu de crezut dupa inversunarea cu care scrii.
  Nu mai posta cifre aberante, calcule fantasmagorice si alte date presupus-reale! Daca ai o problema cu subiectul treaba ta, exprima-ti opinia. Dar NU MAI VINDE GOGOSI ca si cum stii tu detalii.
  Acolo sunt bani exclusiv privati, de la oameni de afaceri care, ca si tine, nu mai vor cainii pe strazi dar din cauza unora ca tine care arunca cu noroi si daca iei cainii, si daca ii lasi, au preferat sa nu faca valuri in presa ca sa nu le dauneze afacerilor lor (banca, asigurari, cabinet de avocatura, persoane private etc.).
  Deci nu, nu sunt postac pentru ca numai in mintea ta campania electorala continua… Sunt doar un cetatean care, pana sa arunce minciuni pe bloguri, m-am interesat in ce consta parteneriatul cu autoritatile si ce se intampla cu banii mei din taxe. Adica ce ar fi trebuit sa faci si tu, inainte sa scrii si apoi sa ma acuzi!
  Ziua buna!

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/11 at 20:16

   Vorbesc pe cifre publice. Apreciez cît de milostiv eşti cu copiii, dar mă doare în cur ce imagine proiectezi tu, despre tine. Aici e vorba de maidanezi. Adică, despre animale sălbatice şi feroce, ce produc pagube costisitoare în termeni de timp şi sănătate umană, animale care nu sunt monumente ale naturii şi pe care nimeni nu şi le revendică.

   Dacă nu îmi permiţi să te fac postac, de ce ai început cu insinuări de căcat socialist? Hai, ia-ţi sofismele în pizda mă-tii!

   • andra dadau said, on 2012/06/11 at 20:22

    In fine….astfel de oameni cu o asemenea educatie …ce mai este de adaugat?
    Toti dati din gura, sau scrieti articole despre cainii maidanezi….dar cand te vad si pe tine acest Marius Delaepicentru la un voluntariat, la o campanie de adoptie, la un veterinar cu un caine accidentat, etc….

   • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/11 at 20:25

    Singurul voluntariat raţional este uciderea sălbăticiunilor pe care nimeni nu şi le asumă, sau în cel mai bun caz, scoaterea dinţilor.

  • chtah said, on 2012/08/03 at 02:04

   Milostivule. Am fost muscat de o javra maidaneza. Nu-i urasc, dar cu privire la voi (pupincuristii maidanezilor), sa nu ne intalnim ca te bag in pamant. Jigodie.

 10. Andrei said, on 2012/06/11 at 20:30

  Eu am intrebat politicos daca te-ai documentat cand ai scos cifre din burta – tu m-ai facut postac (nu te amagi, esti prea mic ca sa se oboseasca vreun partid politic sa plateasca oameni pt tine).
  Ti-am spus ca am fost acolo sa vad ce se intampla, curios ca si tine – tu imi jignesti munca si ma injuri de mama!!!
  Ce dialog sa merite un om ca tine?! Acolo sunt doar 130 de caini, nu 10.000, intretinuti de o clinica vetrinara privata, nu din banii tai.
  Mi-a parut rau ca te-am cunoscut…

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/11 at 20:32

   Dacă asta numeşti tu „politeţe”, îmi pare rău că ţi-am aprobat primul comentariu. Îţi promit că următoarele vor merge în lada de spam, acolo unde e locul sofiştilor şi cel al dezaxaţilor axiologici.

 11. TD said, on 2012/06/11 at 21:26

  Andrei, sunt mai importanţi câinii fără stăpân sau copiii săraci?
  Spun pentru că după opinia mea există priorităţi. Mi-ar place ca banii în primul rând să meargă spre Centre de Îngrijire a Copiilor Orfani apoi alocaţi în adăposturi pentru câini. Pentru câini, sterilizarea şi eutanasierea civilizată a câinilor fără stăpâni, bolnavi e soluţia. E incomod pentru un iubitor de animale să accepte că sunt probleme mai urgente şi soluţii ce cer alocarea prioritară de fonduri. Laissez-vivre ul pronat de iubitorii incondiţionaţi de animale, fără să vadă şi partea negativă a atittudinii lor traduse în haite de animale pe străzi care se atacă la oameni, tone de dejecţii pe care nimeni nu le revendică(aici sancţionarea stăpânilor care nu culeg excrementele ar trebui aplicată fără resentimente).
  Civilizat înseamnă responsabil.

 12. TD said, on 2012/06/11 at 21:35

  Şi tot pentru inveteraţii apărători ai animalelor, ar trebui să se uite la soluţiile adoptate în alte ţări.
  SPCA unde trăiesc e un exemplu de urmat. Controlează rata de înmulţire a câinilor în mod eficient într-un oraş de mărimea Bucureştiului,. Funcţionează perfect cu FONDURI PRIVATE şi 350 voluntari şi a redus prin aplicarea unor politici consistente- sterilizarea obligatorie şi eutanasierea civilizată fără contestaţii de natură sentimentală a câinilor bătrâni şi bolnavi care nu-îşi găsesc stăpâni. Principiul, nici un animal fără stăpân. Ştiu că pare o crimă oribilă din punctul de vedere al iubitorilor de animale ultimul punct, dar decât să se ajungă la hingheri inumani şi schingiuri inutile precum şi victime umane, mai bine o politică clară şi umană.
  Sunt oamenii inconştienţi, nu animalele.

  • Andrei said, on 2012/06/12 at 04:23

   Asta este in sfarsit o discutie ratinala si argumentata, pacat ca semnezi numai cu TD. Nu stiu cum sa ma adresez.
   Problema virulentului autor al articolului (lasand la o parte injuraturile, lipsa de documentare si autosuficienta) era ca se aloca bani publici pentru un adapost. Ideea este ca sunt bani PRIVATI, iar cei mai multi sponsori aloca sume importante si pentru copii, si pentru alte proiecte sociale. Aici, in cazul de fata, a fost decizia lor sa se implice intr-o problema care te deranjeaza si pe tine, si pe mine in egala masura. Pentru moment legea de resort este neadaptata realitatii si nu permite nicio reglementare sau solutie clara. Pe de alta parte, cei care au caini de apartament nu sunt obligati sa ii sterilizeze si astfel arunca puii intre blocuri. Deci e o problema legislativa si una de responsabilizare a cetatenilor. Ambele suprapuse pe fondul unei isterii a „iubitorilor” vs. incrancenatii precum autorul acestui blog care scoate din burta tot felul de calcule absolut inventate care ii alimenteaza nevoia sa para inteligent doar aici, unde „taie si spanzura”, dar in afara acestei pagini demonstratia nu mai tine.

   • mobutu said, on 2012/06/12 at 04:38

    Sunt bani privați în visele tale umede stimabilule.

   • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/12 at 04:40

    Te pot îngropa în soluţii alternative simple şi eficiente, deoarece trăiesc într-o ţară fără maidanezi, dar pentru care situaţia românească e un deja vu. Acum cîteva sute de ani, un shogun descreierat făcuse din oraşele Japoniei un paradis canin. Cei care nu se purtau frumos cu maidanezii erau pedepsiţi inclusiv cu moartea. Asta, pînă cînd costurile dementei protecţii (inclusiv în adăposturi dedicate) au ruinat administraţia.

    Dacă vei face socotelile necesare (inclusiv în milioane de ore pierdute de victimele maidanezilor de suferinţe fizice şi psihice) vei constata că maidanezii sunt o MARE problemă. În primul rînd de igienă publică, în al doilea rînd, financiară şi în al treilea rînd, morală.
    Altfel, sunt sătul de refrenul cu „inoportunitatea”. (ex: de ce A şi nu B? de ce acum şi nu mîine?)

    Soluţia e simplă şi constă în gazarea cu dioxid de carbon a cîinilor excedentari. În 10 secunde, animalul îşi pierde cunoştinţa. În unele oraşe, (Shimonoseki, de pildă) înainte de gazare se face asomare.

    În rest, pentru alt gen de obiecţii, ţi-aş fi recunoscător dacă ai citi screenshot-ul de mai jos.

   • Stelian said, on 2012/06/23 at 02:02

    NIMENI, nici un privat, nicaieri in lume nu da bani fara un scop. ACestea pot fi: scutirea sumei de impozit si caderea in alta zona de impozitare, deci sporirea prifitului net ramas, capatarea de contracte pe bani publici (mita oarecum mascata), asocierea cu domeniul public in scopul profitului…
    In cazul adaposturilor pentru ciini. Sa zicem ca ele se construiesc din bani privati… Urmeaza mega-afacerea. Ciinii sunt adusi acolo si hraniti si ingrijiti la niste preturi ce permit amortizarea investitiei initiale imediat… Ciinii trebuie prinsi si asta costa…
    Daca nu iese profit nu e interesant deloc. Si cu cit mai mare si mai repede, cu atit mai bine….
    Propietarul acestei pagini a propus citeva „solutii” interesante pentru a „sensibiliza” autoritatile locale.
    Iubesti animalele. Foarte bine, n-ai decit sa ai in apartament si 100 de ciini, e o problema personala, dar, nu deranja pe cei din jur (sa nu latre noaptea cind eu dorm, sa nu le lasi mizeriile pe scara, sa nu puta de-ti muta nasul din loc cind intru pe scara, sa-i plimbi in lesa si cu botnita).

 13. Carmen said, on 2012/06/12 at 00:29

  „Onorabile”! Imi pare rau ca nu te-a cunoscut Base! Cum de n-a aflat de tine?! Nici Udrea nu stie nimic? Pai la calculele pe care te pricepi asa de bine sa le faci… La cati „prieteni” iti adora excelenta si-si doresc sa raspandeasca „cu bucurie” rodul sudorii fruntii tale, sigur ai fi asigurat un succes fulminant portocaliilor-verzi de suferinta… Sa faci tot posibilul sa ajungi consilier! Nu rata! Esti bun, ce mai !

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/06/12 at 01:06

   Nu văd legătura cu vreo formaţiune politică. E vorba de comunitate. Mai bine zis de o cruntă ipocrizie a comunităţii, exploatată de interlopa de partid şi de stat..

   Poate vei fi mai puţin lirică data viitoare. Dar poate vii cu argumente raţionale, că de data asta nu prea ţi-a reuşit. Succes! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: