Fără buletin

★ Cum ne putem proteja votul neexprimat

Posted in Drepturi individuale, Scatoalce de Stat, Soluţii alternative by Marius Delaepicentru on 2012/07/17

Ştiţi desigur că un elector absent la scrutin poate fi substituit fără mai riscuri. Pentru a evita substituţia puteţi trimite un mail la AEP. În mail cereţi ca CNP-ul dv. să fie inclus într-o listă cu datele personale ale cetăţenilor care şi-au declarat public neparticiparea. Lista va putea fi lesne intersectată cu cea rezultată din procesul de votare.

Datele personale pe care le veţi introduce în mail vor fi: Numele, CNP, Adresa (doar judeţul şi oraşul). Ele vă folosesc doar pentru a putea anula opţiunea în cazul în care vă răzgîndiţi.

Dacă vă răzgîndiţi, puteţi trimite un mail cu cererea de radiere din lista electorilor care nu doresc să îşi exprime votul. Cheia de autentificare va fi coincidenţa originii mailului cu datele personale din cerere.

(Daţi să circule.)

–––––––––––––

Am trimis deja la AEP un mail cu următorul conţinut:

–– Original Message ––
From: Marius
To: office@roaep.ro
Sent: Tuesday, July 17, 2012 5:23 PM
Subject: Protecţia votului neexprimat

(adresa)

Stimaţi domni,

Vă rog să publicaţi o adresă de mail la care oricine să îşi poată exprima în avans opţiunea de a NU participa la referendum.
Formularul va cuprinde: Numele, CNP şi adresa titularului (doar Judeţul şi Localitatea)

De asemeni, în numele transparenţei instituţionale, vă rog ca, în termen de 48 de ore de la încheierea procesului de vot, să publicaţi online, lista anonimizată a persoanelor (doar CNP, fără alte date personale) care figurează că ar fi votat.

Din intersecţia celor două liste se pot identifica eventualele fraude.

Vă rog, nu aş vrea să mă decepţionaţi cu tradiţionalul răspuns „nu avem bază legală”, deoarece nu vă cer să divulgaţi secrete de stat, ci să măriţi încrederea în instituţiile statului.

Vă mulţumesc.

Marius Mistreţu

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. cristi said, on 2012/07/17 at 17:52

    salut Marius,
    Ti-au raspuns cei de la AEP?
    mersi,
    cristi

  2. CAP-istul said, on 2012/07/17 at 19:58

    Salut Marius
    sa inteleg ca n-a mai ajuns ambasadorul, cu ricsa cu urna mobila.

  3. ovidiu said, on 2012/07/17 at 22:53

    Sunteti tare, nu m-am gandit la asta!
    Buna ziua.

  4. ovidiu said, on 2012/07/18 at 00:08

    Am trimis, Multumesc!

  5. Autogol varanul si copy-paste said, on 2012/07/18 at 03:38

    Merita vizionat cum se da de gol pictor tonta si varanul felix:

  6. Ovidiu@ConsumatInRomania said, on 2012/07/18 at 18:27

    Voturile anulate se contorizeaza la pragul de prezenta (50% + 1)?
    Daca nu, o varianta mai sigura ca nu voteaza altcineva cu CNP-ul tau ar fi anularea votului. Pentru cine e aproape de sectiile de votare.

  7. miticosul said, on 2012/07/19 at 20:31

    dream on, baby … ei nu fac centralizarea online pe voturile curente pentru ca asa si-ar da seama mai usor cine voteaza de 2 ori si tu vrei sa faca baza de date publica cu cine nu voteaza? :-))

  8. Sare'n Ochi said, on 2012/07/22 at 05:54

    am trimis.

  9. Letitia Nica said, on 2012/07/22 at 06:13

    aparati-va mai bine CNP-urile pt ca rezultatele recensamantului nu au fost inca publicate si peste vreo 30 de zile cand le vor publica nu mai au nicio importanta…si cititi regulamentul de desfasurare si cine se pronunta asupra reclamatiilor cand acestea exista: parchetul prin decizie definitiva, CCR nu mai poate interveni -conform Art.3 din OUG…si judeca parlamentul!…asa ca stati cuminti acasa aia care nu vreti sa votati ca e cel mai sanatos. Prea multa tactica o sa va ameteasca pana la urma toatal de cap. Cert este ca votul va fi fraudat, asa ca logic este sa fie cat mai putini participanti. Cu cat sunt mai multi, cu atat frauda e mai usoara. Lasati-o p-asta cu orele, cu sondajele etc… ca softul ala pregatit are nevoie exact de 10 minute….si orucm votul va fi fraudat…:( incercati macar sa nu dati prea multe motive de contestatii

  10. mihai said, on 2012/07/22 at 15:31

    D-le Marius, sa-i solicitam d-nei A.Merkel , returnarea titlului academic oferit de actualul ministru de externe , intrucat, solidarizandu-se cu seful sau la furt intelectual,afecteaza ,probabil pentru o buna perioada de timp,tot ceea ce inseamna munca de cercetare romaneasca.Chiar asa , oare vara asta fierbinte , i-a toropit de tot pe universitari? Se uita cum un neispravit de utc ist isi permite sa jigneasca pe ditamai presedinte de Academie , si nu numai, iar colegii d-lui Haiduc se fac ca nu „aud ” RUSINE !!! Prezenta d-lui Marga in „echipa” PM , inclina balanta ,pe nedrept, in favorea unui ,pana la urma hot . Strainii care stiu ca d-l Marga a fost rectorul UBB , pot fi indusi in eroare de acesta. Revin.De aceea va rog sa concepeti o scrisoare adresata d-nei Merkel ,cu rugamintea expresa , de a se desolidariza de prezenta si mai ales actiunile d-lui Marga in guvern,prin returnararea cat mai grabnica a unui titlu academic onorific ,care , murdareste un CV , si implicit o viata demna de mult respect.
    唯一の良い !

  11. dorinstroia said, on 2012/07/22 at 21:37

    Nu sunt de acord cu politica dl-ui Mistretu, de unde stiu eu ca toate datele pe care le dau eu, CNP-ul etc… pentru ce sa-l public pe internet?????
    Daca merge PDL-ul si baga buletine cu Nu in urne si pe datele mele pe CNP-ul meu daca eu nu merg la vot. Asa sa intamplat in Spania in urma cu cativa ani oameni care apareau ca au votat si ei erau in Romania.
    La mijloc e o hotie cu siguranta.
    Romani, nu va lasati pacaliti de asemenea mesaje pe internet.

  12. Claudiu Tamaș said, on 2012/07/23 at 07:55

    Nu știam eu de unde a pornit textul ăsta.
    Întrebare: ce înseamnă tehnic „lesne intersectată”.

    Calculatoare să zicem că se găsesc, dar software nu există, iar buletinele (cărțile de identitate) românești nu conțin vreun cod de bare (respectiv cip) care să faciliteze introducerea CNP-ului.
    Sau presupui că poate cineva să introducă CNP-uri toată ziua fără să se enerveze sau să greșească la fiecare 10-15 introduceri ?

    Apropo, pe la tine (Japonia dacă nu mă înșel) există vreun cod de bare sau cip pe cartea de identitate ?

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/07/23 at 15:25

      „Lesne intersectată” ar fi analiza reuniunii a două baze de date. Orice bază de date poate afişa entry-urile identice (duble sau multiple). Cel puţin un ancestral Lotus Approach, un program pe care îl folosesc la contabilitate, îmi poate afişa instant numărul de entry-uri identice ce ar rezulta din suprapunerea a două baze de date. Nu e nevoie de niciun program suplimentar. Nu e nevoie de mai mult decît numele de familie şi de primele 7 cifre ale CNP.

      În Japonia nu există buletin de identitate. Identificarea persoanei se face verbal, din faţa terminalului. E adevărat, electorul poate aduce cartea poştală-invitaţie la scrutin, un carton ce conţine şi un cod de bare pentru accesul rapid în baza de date de evidenţă a populaţiei. Însă cartea poştală nu este obligatorie. Un set de întrebări simple, la care numai titularul poate răspunde, rezolvă problema identificării.

      • Nicu Buculei said, on 2012/07/23 at 23:53

        Nu se compara bazele de date, baza de date cu cetatenii cu drept de vot are peste 18 milioane de linii, nu zeci, sute sau maxim mii cit folosesti in Approach.

      • Marius Delaepicentru said, on 2012/07/24 at 00:00

        Dar un Lotus Domino poate.

      • Claudiu Tamaș said, on 2012/07/24 at 18:48

        Lucrez zilnic cu baze de date. Nu aplicația este problema (sau un amărât de query).
        Problema este înregistrarea / identificarea electronică a persoanelor care votează până în ultimul sătuc.

        Interesantă metoda utilizată în Japonia, dar în România – datorită încercărilor multiple de fraudare (măcar pe baza acuzelor dintre partide) – ar trebui metode paralele de verificare.
        Dacă s-ar dori, o astfel de aplicație se poate face în câteva zile, introducerea datelor la fel, iar verificarea corectitudinii o poate face online fiecare cetățean prin introducerea CNP-ului personal.

        Cât privește solicitarea ta către AEP, nu vor putea afișa CNP-urile (online sau liste scrise). Este ilegal și nesigur.
        Dar pot face o aplicație online de 100 – 500 Euro care să permită introducerea unui CNP și să întoarcă răspuns: Ați votat / NU ați votat / Ați votat de N ori (verificări în curs).

      • Marius Delaepicentru said, on 2012/07/24 at 20:07

        Repet, simpla afişare a CNP nu afectează în niciun fel protecţia datelor personale, nefiind vorba de cupluri de date. (Nume + CNP). Numai dacă CNP ar avea asociat vreun nume poate fi o problemă.

  13. CoanaKiritza said, on 2012/07/23 at 16:31

    O institutie publica este obligata prin lege sa raspunda solicitarilor, petitiilor, etc, in termen de 30 de zile!
    Nu continui rationamente… e inutil.

  14. rodica said, on 2012/07/23 at 16:52

    Mai oameni buni nimeni nu mai intzelege nimic,pe Net sa nu iti spui parerea,pe strada nu ca iti dau in cap CEI CARE AU FOST MANIPULATZI (nu conteaza culoarea politica) de MAESTRII in ACEASTA” ARTA” oare ce bun de facut sa avem si noi o tzara frumoasa,trai decent si sa fim privitzi cu altzi OCHI de restul tzarilor civilizate,fiindca suntem primiti in rindurile lor(desi nu meritam) dar nu stim sa ne mentinem datorita MASS MEDIEI si HOTZILOR care au pus stapanire pe bogatziile noastre naturale si bineanteles si pe inteligenta multora dintre noi.

  15. Lavinia Sabin said, on 2012/07/23 at 17:27

    E foarte buna ideea!
    Poate insa se gaseste o cale legala si rapida de urmat.
    Sa ma anunti te rog daca ti-a raspuns, ca sa putem sa iti urmam exemplul.

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/07/23 at 18:06

      Le-am dat ideea celor de la PDL. Dacă tot vor scormoni după votul multiplu, să pună şi un motor de căutare pentru cei care nu se vor fi dus la referendum.

      • Lavinia Sabin said, on 2012/07/23 at 18:28

        Foarte bine. Si eu ma gandeam ca PDL ar putea avea pe site un formular pe care sa il scanam si sa il semnam (un fel de reclaratie pe proprie raspundere si sa le de lor dreptul de a verifica mai departe) prin care spunem ca nu mergem la vot. Cu datele date de noi, ei pot sa isi faca o baza de date si vor putea verifica repede.

  16. dana said, on 2012/07/23 at 22:11

    Trebuie facut ceva , cit de repede si popularizat la fel de repede. Eu deja am semnat o petitie on line acum citeva zile , unde m-am inscris ca persoana care nu merg la vot.

  17. […]                                                        Sursa : blog Fără buletin […]

  18. Nicu Buculei said, on 2012/07/23 at 23:37

    Frumoasa initiativa de a limita cumva frauda electorala, dar sistemul propus nu poate functiona din punct de vedere tehnic: desi teoretic CNP-ul se incadreaza in datele personale si ar trebui sa fie confidential, realitatea practica face sa fie o informatie comuna, ni se cere sa ne dam CNP-ulin multe locuri. Daca cineva pune mina pe o lista cu nume si CNP-uri, poate foarte usor impersona oamenii de pe lista aia, sa zicem ca le falsifica adresele de mail si trimite mailuri in numele tuturor.
    Si pentru ca CNP-ul intra la protectia datelor cu caracter personal, nu poate fi facut public, conform legii (http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/date-cu-caracter-personal/legea-nr822012-privind-retinerea-datelor.html).
    Probabil asa o sa iti raspunda si din pacate o sa aiba dreptate.

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/07/24 at 00:00

      Mulţumesc. CNP însă devine informaţie confidenţială numai dacă e asociat cu un nume complet. Se pot însă imagina şi combinaţii e informaţii incomplete, cum ar fi numele de familie şi primele 7 cifre ale CNP. În acest fel se pot proteja datele cu caracter personal.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: