Fără buletin

▲ Pensia de boală va fi eradicată

Posted in Soluţii alternative by Marius Delaepicentru on 2012/11/03

În buletinul radio NHK de azi, de la ora 6 dimineaţă, am aflat că, în maximum 10 ani, statul va desfiinţa sistemul de pensii de boală şi de invaliditate. Desfiinţarea fondului va avea loc în două etape. Una de 5 ani, după care agenţii economici nu vor mai participa la constituirea fondului, iar cea de-a doua, de alţi 5 ani, la capătul cărora, întregul sistem va dispărea.

Japonia cheltuieşte actualmente 12 md.USD pe pensii de boală. În ultimii ani însă, capacitatea sectorului de producţie de a acoperi necesarul de bani, a scăzut la mai puţin de 50%. Restul fiind bani de la buget. Pe lîngă sustenabilitatea proastă, sistemul generează, ca peste tot, inechităţi flagrante. De aceea va fi desfiinţat definitiv, urmînd ca fiecare angajator să îşi constituie propriile fonduri, prin poliţe nenominale, încheiate cu companiile private de asigurări. Cuvîntul de ordine este: „jikosekinin” – răspunderea personală.

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Geo Scripcariu said, on 2012/11/06 at 22:22

    Pai si tu ce o sa te faci, bre’ Mariuse?

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/11/07 at 01:21

      Eu sunt autoangajat. Nu intru în niciun fel în schemă. Am asigurări private vreo trei sau patru poliţe, din care cel puţin două prevăd şi ceva similar pensiei de invaliditate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: