Fără buletin

În care autorul încearcă să arate cum ne ucide Statul, cu buletinul în mînă

Fără buletin este o viziune. Imobilismul statului român face ca problemele ridicate pe blogul de faţă să fie subiecte atemporale. Cronice. Dacă tu, cititorule, eşti conectat strict la slideshow-l actualităţii trivial-politice, poţi pleca chiar acum de aici. Fără regrete. Nu am nevoie de oameni epidermici. Am nevoie de oameni care gîndesc pînă la os. Pînă la măduvă.

Trăiesc într-un stat în care nu există buletin de identitate decît pentru străini. Iar asta, dintr-un motiv cît se poate de raţional. Străinul nu e dator să cunoască limba locului, nici să poarte paşaportul cu el.  La polul celălalt, nicio autoritate a statului nu e datoare să înveţe limba în care a fost scris paşaportul străinului. Cele două părţi au convenit că e bine să existe un document intermediar, eliberat gratuit de primărie, şi numit curent buletin de identitate pentru străini.  Sau, mai simplu: 外国人登録証明書.

V-a expirat vreodată buletinul în România?… Nu? Înseamnă fie că sunteţi prea mici pentru a vă da seama că trăiţi într-un stat poliţienesc, fie prea bine integraţi în statul poliţienesc. De ce, poliţienesc? Pentru că numai în statele poliţieneşti cel căruia i-a expirat un act de identitate este luat drept maidanez. O particularitate a regimurilor totalitare este că reprimă, printre altele, prin mijloace legislative, persoana juridică din cetăţean. O golesc de atributele fundamentale. Talanga noastră de identitate, numită în deobşte buletin, biroul populaţiei, paşaport sau carte de identitate, odată expirată, devine mai tare decît Constituţia României. Bate pînă şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Nu credeţi? Urmăriţi acest blog şi îmi veţi da dreptate.

EDIT: Începînd cu 1 iulie 2012, cartea de identitate pentru străini (外国人登録証明書) a fost abolită. Sistemul românesc de legi însă, se afundă din ce în ce mai tare în paranoia legislativă. Iată un motiv în plus să luptăm cu prostia agresivă.

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Niki said, on 2010/08/13 at 22:28

    Talanga noastra de identitate va fi electronica si va contine si amprentele.

    http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1281509992&archive=

  2. Reika said, on 2011/03/11 at 20:00

    Marius,

    Fac parte din generatia tanara a Romaniei si vreau sa-ti multumesc pentru informatiile publicate si timpul investit in acest blog. Imi pare rau ca o mare parte din romani nu s-au trezit inca din somnul in care i-a infundat propaganda politica de-a lungul timpului.

    Salut initiativa ta de a trezi spiritul libertatii si adevarului. Iti doresc toate cele bune si sper sa nu te lasi descurajat sau mahnit de comentariile celor care nu inteleg.

    Ki o tsukete.

  3. Bucur said, on 2011/03/12 at 21:57

    Te rog mai da-ne exemple cu tari asemenea, USA poate etc.

    • Adrian said, on 2011/03/13 at 04:36

      Pai in Suedia nu era pana de curand nici o carte de identitate. Ca sa-ti faci pasaport sau permis de conducere, preotul de la biserica parohiei iti dadea un fel de adeverinta. Si nu era treaba ta sa dovedesti politiei cine esti, doar spuneai, politia verifica si atat.

  4. […] Citeste tot articolul pe blogul delaepicentru.wordpress.com […]

  5. Dana said, on 2011/08/21 at 21:19

    Am dat mai departe, pe facebook.

  6. […] asta birocratică îmi aminteşte de vizitatorul nostru ocazional Marius, care şi el duce o astfel de luptă absurdă cu Statul român. În toate aceste frecuşuri, “Statul” rămâne cuvânt mare şi […]

  7. Geo Scripcariu said, on 2012/11/06 at 22:38

    Marius, nu doar abolirea Gaikokujintoroku face Japonia un stat mai putin politienesc. Ce te faci cu mecanismele sociale (prea bine rodate!) de control strict? Astea nu pot fi abolite prin ucaz 😉

    • Marius Delaepicentru said, on 2012/11/07 at 01:23

      Nu am zis nicăieri că ar fi stat poliţienesc. Altfel, în Japonia, eşti recunoscut drept om în tot ceea ce priveşte drepturile negative. Ai nevoie de cel puţin un document doar la exercitarea drepturilor pozitive.


Lasă un comentariu