Fără buletin

Studiu amatoristic de epidemiologie internetă

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2010/05/14

Am măsurat adîncimea pînă la care a pătruns articolul Baconschi – test de coerenţă după o expunere de 22 de ore. Articolul face o trimitere la corespondenţa mea oficială cu Avocatul Poporului, publicată în Neamurile proaste legiferează.

Pînă la ora la care am scris aceste rînduri, situaţia stătea după cum urmează: numărul de cititori unici ai articolului este de 40, din pagina principală, şi 30, adunaţi direct din link-uri de pe alte bloguri. Totalul optimist este de 70 cititori (suma), iar cel pesimist, 40, egal cu numărul de deschideri ale paginii principale. Din cele 70 de evenimente, doar 3 par a fi fost urmate de accesul la referinţa Neamurile proaste legiferează, ceea ce înseamnă maximum unul din treiprezece, şi minimum zero din 70 (în cazul în care socotim că accesul la referinţă ar fi avut loc pur şi simplu accidental, şi fără legătură cu articolul-obiect).

Concluzia nu este deloc încurajatoare, nici dacă socotim, optimist, că doar unul din treisprezece oameni a găsit util să-şi facă o imagine de ansamblu asupra problemei expuse experimental. Ceea ce arată cît de superficiali am devenit noi, oamenii, deîndată ce ne-am făcut idol din iluzia puterii dată de informaţia electronică. În medii electronice, oamenii se contaminează relativ uşor, dar numai epidermic. Şi în forme ultrauşoare.

Am pus oglinda aceasta doar pentru a ne vedea mai bine.

––––––––––––
14 mai, ora 14:45. Ieri, Alin Fumurescu a preluat articolul (cu tot cu linkul-indicator de profunzime) pe altă platformă, unde l-a expus în capul listei timp de 3 ore, iar pînă la ora 14:41 (UTC+9) încă 10 ore pe poziţia a II-a. Au fost 556 de vizualizări, ceea ce, optimist, înseamnă tot atîţia vizitatori unici, iar pesimist, jumătate. În răstimp, numărul de vizitatori unici la referinţa Neamurile proaste legiferează de pe blogul de faţă a fost de 29 21, majoritatea provenind de pe platforma lui Alin. Ceea ce, inversînd, ar corespunde unui raport de minimum 1:19 1:26 şi maximum 1:10 1:13. Probabil, adevărul se află undeva între, cu observaţia că e mai probabil ca proporţia de cititori într-adevăr interesaţi de subiect să fie chiar mai mică de 1:13.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: