Fără buletin

★★★ Cutremur, tsunami şi eroism

Posted in Chestii, urgenţe umanitare by Marius Delaepicentru on 2011/03/11

Cutremur în Kanto, Hokuriku, Tohoku.
Epicentrul, probabil în largul prefecturii Miyagi. (nu am imagini)

Emisiunea NHK de la studioul din Shibuya (Tokio) nu s-a întrerupt. Crainicul continuă să vorbească, deşi cu un uşor (cu)tremur în voce. În fundal se aud obiecte buşind prin studio.
(Întotdeauna am apreciat dăruirea şi adesea eroismul cu care muncesc jurnaliştii de la NHK.)

Se aşteaptă un tsunami de între 2 şi 6 metri*, ceea ce va reprezenta o catastrofă pentru coasta pacifică a prefecturilor Miyagi, Aomori, Fukushima, Ibaraki, Iwate, Chiba, precum şi în micul arhipelag Izu. Locuitorii sunt demult antrenaţi să părăsească litoralul, însă nu totdeauna au şi unde se refugia. Coasta e prevăzută din loc în loc cu scări de acces către locurile sigure, însă este mai greu pentru bolnavii ţintuiţi la pat şi pentru copii.

Intensitatea în Miyagi a fost de 7-tare (10 din 10) pe scara efectelor la suprafaţă. (omologa scării Mercali) La 4-tare de pildă, cad calcanele, tencuiala şi ţigla.

Tokio, Minato-ku – se semnalează un incendiu.

15:15 Studioul din Tokio se clatină de multele replici**.

––-
* la 1 metru şi peste, buşesc canalele din cauza curgerii în răspăr
** Cutremurele de mare adîncime, durează mai mult, din cauza reflectării multiple de masivele muntoase. Unda se duce, se întoarce, interferă cu alte unde reflectate, ceea ce amplifică efectele la suprafaţă. Cel de azi a durat cîteva minute. Se pare că şi replicile vor fi multe. La cutremurul din Niigata din 2004, timp de cîteva săptămîni se înregistrau cîte 300-500 de replici zilnic, din care cîteva zeci erau evidente organoleptic.
Nici tsunami nu vine o singură dată. Cînd se loveşte de flancurile unui golf, se reflectă, se compune cu alte reflexii. De aceea, local, uneori, la al doilea impact amplitudinea poate fi mai mare decît la primul, datorită ventrelor de rezonanţă, precum şi ghinionului ca între timp, orarul mareei să intre într-un maxim.

Sursa; NHK

15:33 Miyagi: tsumani de peste 10m.
15:40 Hokkaido tsunami 3m.
15:40 Se semnalează alunecări de teren. Cîteva case au fost înghiţite.
15:48 Se aşteptă chiar şi în golful Tokio un tsunami de circa 1m.
16:15 S-a extins aria de alarmare şi pe coasta Mării Japoniei, şi pe coasta sudică a Pacificului (Shizuoka, Kanagawa, Kagawa, Mie). În Marea Interioară Seto se recomandă doar atenţie.
16:20: Pe coasta Fukushimei s-a înregistrat tsunami de 7,30m.
16:26 Sendai: Incendii. Aeroportul Sendai a fost lovit de tsunami. Nu sunt victime. Nu s-a raportat încă prăbuşirea vreunei clădiri.
Yamagata: incendiu într-un hotel. Nu se ştie încă dacă sunt victime.
Chiba: La un combinat s-a iscat un incediu.
16:30 La Hiroşima, tsunami de 50cm. Cotă de atenţie.
13:32 Sendai: copil dispărut, antrenat de tsunami. 20 de răniţi. O clădire prăbuşită cu o victimă între 50-60 de ani.
17:20 La Hiroşima, tsunami va sosi în jurul orelor 22:30. Mai e timp. 🙂
17:25 Specialiştii spun că un cutremur de 8,4 nu a mai fost din anul 1854, de la un mare cutremur din Nan-kai (Marea dinspre Sud)

Brake: Profit de ocazie, pentru a demonta încă un clişeu. Majoritatea românilor au impresia că japonezii sunt obişnuiţi cu cutremurele şi nu se sperie aşa uşor. Nu este aşa. Şi japonezii se sperie la fel de tare ca românii, numai că sunt mai puţin colerici în reacţii. Ceva mai înţelegători, mai bine instruiţi şi deci, mai disciplinaţi. Pregătirea psihologică începe încă de la grădiniţă.

17:43 Replică puternică în prefectura Fukushima şi Ibaraki.

19:35 Replica pref. Fukushima. Max 5 pe scara efectelor.
19:50 Centralele nucleare din zona au intrat automat in rutina de oprire, inca de la primul cutremur. Actualmente nu se inregistreaza vreo scurgere de radiatii. Intrucit sistemul energetic nu este unificat, oprirea centralelor in jumatatea estica nu afecteaza distributia de energie in jumatatea vestica.

Continua rationalzarea telecomunicatiilor. Mesajele telefonice intre cetateni sunt limitate la 10 secunde, centralizate si trimise din cache.

20:00 Centrala Fukushima are probleme de supraincalzire in urma caderii citorva sisteme de racire. Este prima alarma nucleara la o centrala.

21:10 Un bazin de colectare a apelor de racire al unei centrale din Ibaraki(?) pare sa fi deversat sau a se fi fisurat. Deocamdata s-a descoperit o baltaca in vecinatatea sa.
O parte din liniile de metrou din Tokio au inceput sa isi reia activitatea.

Fara energie electrica, refugiatii sunt nevoiti sa suporte frigul de noapte. In Sendai fulguie. La radio, crainicul transmite informatiile de interes public. Sfaturi de supravietuire in frig. Cu sediul prefectural Fukushima legatura a cazut, semn fie ca urmatorul val a fost mai mare decit a fost prevazut, fie ca functionarii au fost nevoiti sa paraseasca centrul de monitorizare si interventie. Telefoanele celulare sunt in continuare practic inutilizabile. NTT pune la dispozitie gratuit reteaua de telefoane publice. Cozile sunt interminabile. NTT a pusla dispozitie o plicatie online, .php, „pearson search” unde oamenii se pot regasi si comunica in limita a 100 de cuvinte.

Ordin preventiv de evacuare a citorva localitati din vecinatatea unei centrale nucleare din Fukusima, pe o raza de 3 Km. Probabilitate relativ mica de scurgeri, dar nu se stie niciodata. Evacuarea seva face fara graba, intrucit e destul timp.

22:20 Scuzaţi laconismul de pînă acum. Am scris (fără diacritice) din bucătărie, între o spaghetă şi o piţă, de la un K6-2, acum, în epoca cloud-computing. 🙂 Staţi niţel să o hrănesc şi pe soţia mea, şi revin.

Actualizez în coloana de comentarii pentru că e mai bine jurnalizată.
EDIT: 14 martie 01:18 S-ar putea ca pe firul de comentarii, pe segmentul din 13 martie (cît a stat nemoderat) să găsiţi cîteva comentarii aparent fără sens. Ele sunt reacţii la invazia unui nemernic „polinominal” ce a postat circa 60 de mesaje injurioase, de la IP 184.160.30.213. Este, foarte probabil, acelaşi tablajor de pe la Secu (iar ulterior aciuit pe la STS). Un tip care mă urăşte de moarte. Ultima sa „intervenţie” a făcut-o de la Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre el, îl găsiţi uşor. Este un pacient vechi, cunoscut iniţial cu nick-ul „bibi cucernicu”, şi dat în gît de către jurnaliştii unui cotidian central. Numele adevărat al pacientului este Ghorghe Neacşu – colonel în rezervă.

Editat din nou, azi 6 iunie 2012. În urma unei verificări de rutină, am constatat lipsa comentariilor dintre 11 martie 2011 ora 14:56 şi 13 martie ora 03:44.
Le aplic aici, la grămadă, dintr-un backup din aprilie 2011. Cei interesaţi vor putea căuta cu comanda Ctrl+F în cuprinsul paginii.

2011/03/11 la 2:56 pm
––––––––

Inteleg ca tu esti bine Marius…

Turnofftheglory

2011/03/11 at 3:41 pm Editare
Răspunde

Suntem la mai bine de 1300Km distanţă, iar Hiroşima (unde sunt eu, şi unde nu s-a simţit), deşi are deschidere la mare, iar pe jumătate are altitudine negativă, are norocul să fie la mare (quasi)închisă. Vezi că actualizez postul. În măsura timpului.

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 4:02 pm Editare
Răspunde

Marius, ai cumva un numar de telefon acolo, in Japonia? As vrea sa te sunam si sa vorbim despre cutremur. Multam frumos,
Catalin Rosioru, Realitatea FM.

Catalin

2011/03/11 at 4:52 pm Editare

Cătăline (Roşioru) am, dar, îmi pare rău pentru voi, nu stau de vorbă cu persoane juridice mogulare, care au dovedit în nenumărate rînduri că li se rupe de interesul public. Pe 7 iunie 2009 v-am trimis două fişiere audio cu proba că statul român nesocoteşte drepturi fundamentale, precum cel de vot. Aţi tăcut ca porcul în păpuşoi, deşi era despre demnitate, libertate şi democraţie.

Şi-apoi, acum sunt foarte ocupat. Mă pregătesc să deschid prăvălia.

La urma urmei, ce fel de jurnalist eşti, de vrei mură în gură numărul de telefon, altminteri public? Unde se află el scris? Caută-l, să vedem cît de jurnalist eşti.

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 5:00 pm Editare

Marius, habar n-am ce se intampla la data respectiva. Mogulul intre timp e nitel plecat, iar daca te comporti ca un copil care-si ia jucariile si pleaca, degeaba te-ai dus in Japonia. Numai bine!

catalin

2011/03/11 at 5:35 pm Editare

Aşa spuneţi toţi. Nişte habarnişti. 🙂 Ai aflat numărul de telefon? Hai, fuguţa! Măcar să-mi tragi o înjurătură în direct. 😀

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 5:45 pm Editare

Auci, ce urat din partea Realitatea. Inca mai tremura, tremura 🙂

Anca

2011/03/11 at 5:43 pm Editare

da, atitudine tipic romaneasca… nu stau sa dau explicatii de ce nu stiam ce nu aveam cum sti. sunt doar mahnit. sa aveti o viata frumoasa!

catalin

2011/03/11 at 5:48 pm Editare

Marius .. sincer .. foarte sincer imi place atitudinea ta .. si nu neaparat la grupul Realitate .. pentru ca ai avut ghinionul sa interactionezi cu ei.. media in general in Romania e politizata si denaturata ..
Ma bucur ca esti ok,
Numai bine 🙂

Daniel

2011/03/11 at 6:32 pm Editare

Buna ziua! Ati fi de acord sa acordati un interviu pentru Europa FM in care sa ne povestiti atmosfera de acolo? Pe valentin.chisoceanu@europafm.ro imi puteti lasa un numar de contact (telefon sau id de skype/mess) Multumesc mult!

Chisoceanu Valentin

2011/03/11 at 6:33 pm Editare

Nu ai de ce sa fii mahnit Cataline, ci doar resemnat. Ati intrat in proces de eroziune a credibilitatii , daca v-a mai ramas ceva. Din cauza emisiunilor de dezbateri pe care le difuzati si in care incercati din greu sa dezinformati , greu va mai poate considera cineva televiziune de stiri…

vlad

2011/03/11 at 6:37 pm Editare

Buna Marius.
Sunt din Cluj si impreuna cu alti 23 de romani am rezervat bilete pentru o vizita in Korea si Japonia. Plecarea este programata pe 2 aprilie si sosirea in Japonia pe 7 aprilie.
Doream sa vizitam Japonia (in jurul orasului Tokyo).
Crezi ca e sigur sa mai facem calatoria?

Multumesc.

Alin Varga

2011/03/11 at 11:16 pm Editare

Pînă pe 7 aprilie se reface infrastructura, mai ales că în partea expusă Oceanului nu prea sunt munţi. În Tokio nu e aşa mult de muncă. La căile ferate durează mai mult inspecţia. Aeroportul Narita nu este expus la tsumani ca cel din Sendai, de pildă, unde peste 2000 de călători s-au refugiat pe acoperiş.
Replici puternice încă se mai aşteaptă, ţinînd seama că falia submarină s-a zdrelit pe o lungime de 500-600Km, iar pînă se aşează, mai durează, şi nu e exclus să asistăm şi la cutremure mijlocii, chiar şi mai apropiate de Tokio.

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 11:39 pm Editare

Buna Marius. Sunt fata Irinei. Ma mai ti minte? Mergeam cu tine la munte. Incerc sa dau de tine si nu reusesc. Crezi ca-mi poti trimite un mesaj?

Ruxandra

2011/03/22 at 4:37 am Editare

[…] Mai multe puteti afla de la Marius Mistretu, in direct din Tokio, pe blogul Delaepicentru. Posted in De prin targ adunate Tags: cataclism natural, curaj, cutremur, eroism, Japonia, tsunami « Pisica si porumbelul You can leave a response, or trackback from your own site. […]

Cataclism in Japonia « De Prin Targ Adunate « Turnofftheglory

2011/03/11 at 3:54 pm Editare
Răspunde

Marius salut,
Sper ca esti bine. Anunta-ma daca aveti nevoie de ceva. Am prieteni aproape (Coreea) si pot ajuta rapid. Te rog sa ma anunti!

Numai bine tie, familiei tale si poporului japonez

Theophyle

2011/03/11 at 4:07 pm Editare
Răspunde

Salut, Teophyle! Aici, la Hiroşima nu e nicio problemă. Coasta pacifică ia, sau va lua, tsunami din plin.

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 4:09 pm Editare
Răspunde

Salut Marius,
imi pare bine ca esti bine tu si ai tai.

victor L

2011/03/11 at 4:58 pm Editare
Răspunde

Salut! Înţeleg că eşti bine şi sper să fii în continuare.
De români din zona afectată ştii ceva?

Florina

2011/03/11 at 5:01 pm Editare
Răspunde

sanatate multa,tie si celor dragi!

ela

2011/03/11 at 5:02 pm Editare
Răspunde

Un cutremur de 8.8 grade mi se pare intr-atat de puternic incat mintea mea refuza sa inteleaga conceptul. Pur si simplu nu pot trece peste valoare, cred ca in incercarea de a nu vizualiza dezastrul in sine. Si in acelasi timp ma socheaza stilul calm in care relatezi. Insa daca asociez acest stil cu cel al crainicului NHK, nu pot decat sa va admir, pe voi si pe toti cei care pot sa isi faca meseriile cand lucrurile se prabusesc (de data asta fizic, real, palpabil) pe langa ei. Va admir si sunt alaturi de voi

ecou

2011/03/11 at 5:04 pm Editare
Răspunde

Norocul e ca nu a fost pe uscat de 8.8 ca altfel ar fi fost o noua Atlantida.

starkiller

2011/03/11 at 9:17 pm Editare
Răspunde

la magnitudinea aia sa vorbesti de noroc e ironic. noroc ar fi fost daca nu s-ar fi intamplat…

ecou

2011/03/14 at 7:33 pm Editare

Marius, toata stima!
Sanatate si … tin pumnii.

gupi

2011/03/11 at 5:45 pm Editare
Răspunde

salut

sunt la de B1 TV, imi poti lasa te rog nr de telefon sa te sunam pt o interventie la TV?

mailul meu este: mihaela.pana@b1tv.ro

Multumesc

Mihaela

2011/03/11 at 5:46 pm Editare
Răspunde

Îmi pare rău, dar peste 10 minute îmi vin clienţii. Oricum nu am decît informaţii la mîna a II-a. Iartă-mă!

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 5:49 pm Editare
Răspunde

Hm, cum, fara atitudine? Fara d-astea “La urma urmei, ce fel de jurnalist eşti, de vrei mură în gură numărul de telefon, altminteri public? Unde se află el scris? Caută-l, să vedem cît de jurnalist eşti.”?
Fara “moguli”? Sau na, la B1 sunt mogulii buni. 😀
Oricum, e bine ca esti in regula, numai bine in continuare.

CheshireCat

2011/03/11 at 6:32 pm Editare

mu ma pot abtine. draga mihaela, esti la fel de proasta ca atunci cind erai la catavencu. vezi poate te ajuta colegu de la realitatea fm. puteti inventa stiri unul pt altul.

a

2011/03/11 at 6:43 pm Editare
Răspunde

Simplu fapt ca sunt ziaristi le creaza impresia ca totul li se cuvine!

Bravos, amatorilor, copii imberbi ai unui jurnalism provincial cu patroni analfabeti si plini de ei! Totul costa in viata asta, mai, reportofoanelor !

Bravo Marius!

Radu D. L. Popescu

2011/03/11 at 6:05 pm Editare
Răspunde

Ai grija de tine, prietene virtual! Iti tin pumnii sa fie totul bine.

alinapavelescu

2011/03/11 at 6:31 pm Editare
Răspunde

Bine că eşti ok.

filadel

2011/03/11 at 6:33 pm Editare
Răspunde

Bravo omule! Nu te cunosc, dar mi-a placut ce ai scris si atitudinea ta la adresa “jurnalistilor” flamanzi de audienta.

filip balan

2011/03/11 at 6:38 pm Editare
Răspunde

este impresionant ceea ce descrieti. stim ca sunt multi romani stabiliti in japonia. stam cu ochii lipsiti pe televizoarea, imaginile transmise de cnn sunt terifiante. putem lua legatura cu dvs pe SKYPE? numele meu este Carmen Bulic, sunt editor la televiziunea B1 TV, din Bucuresti. va rog, imi puteti scrie pe mail? carmen.bulic@b1tv.ro Multumesc frumos!

carmen bulic

2011/03/11 at 6:41 pm Editare
Răspunde

draga carmen, colega ta mihaela a reusit sa se faca de ris mult mai devreme. in cursa asta, ea a cistigat. goana dupa o eventuala prima la salariu va face sa nu mai comunicati deloc intre voi.

a

2011/03/11 at 7:02 pm Editare
Răspunde

Un gand bun si de la Timisoara. 🙂

Andrei

2011/03/11 at 6:42 pm Editare
Răspunde

Intrați mă unii pe Skype din Drumul Taberei la Antena3 în direct și ziceți că sunteți din Osaka … faceți mișto de ei că merită! 😀

ConstantinTeodorescu via twitter

Turnofftheglory

2011/03/11 at 6:49 pm Editare
Răspunde

🙂 ))
Super idee

gogu

2011/03/11 at 7:29 pm Editare
Răspunde

Îmi place ideea. Dar nu mi se pare originală… Cel puţin, unii jurnalişti tv de la Chişinău au făcut deja aşa ceva. Din biroul de alături (sau cine mai ştie de unde), cu un sunet cam “prost”, vorbea reporteriţa de “la faţa locului”, adică de la Moscova (a fost nu de mult un atentat…). Imaginile, desigur, erau “preluate” de “unde trebuie”…

Tatiana

2011/03/11 at 10:34 pm Editare
Răspunde

ha ha ha ha! 🙂

Dumitru lui Nae

2011/03/12 at 3:54 pm Editare
Răspunde

Marius,

Multa sananatate iti doresc tie si familiei tale, sa va fereasca bunul Dumnezeu de necazuri.
Multa sanatate si speranta poporului japonez, care trece prin asemenea momente cumplite.
Sunt absolut uluita de modul demn si controlat in care japonezii reactioneaza la panica. Teribil exemplu pentru noi, ca romani.

Pentru noi, aici, sunt extrem de utile si credibile informatiile tale. Apropo, ai fost preluat la A3 cu un pasaj din textul de mai sus, fara insa a se preciza numele blogului. In fine…

nicole

2011/03/11 at 6:49 pm Editare
Răspunde

Pentru asta l-au tot bătut la cap, ca pînă la urmă să le fie lene să numească sursa… Mi-i ruşine… sunt şi eu jurnalistă…

Tatiana

2011/03/11 at 10:35 pm Editare
Răspunde

ma bucur sa vad ca sunteti bine.

Sare’n Ochi

2011/03/11 at 7:01 pm Editare
Răspunde

multa sanatate!

lucia

2011/03/11 at 7:06 pm Editare
Răspunde

Da, ce pacat pentru ei ca nu au gasit unul care sa vorbeasca in direct in timp ce oameni horcaie pe fundal !
Mai bine asa, sa mai dea bani la altii care investesc in corespondenti si sa-si mai micsoreze profitul . Oricum jurnalingii din Romania nu fac informare ci prostitutie.
Ca sa nu mai zic ca formatori de opinie…

olah

2011/03/11 at 7:12 pm Editare
Răspunde

Multa sanatate!

gaby

2011/03/11 at 7:17 pm Editare
Răspunde

cer scuze ca la primul contact cu blogul tau m-am apucat sa vinez asa-zis jurnalisti. daca asta este o justificare, pot sa spun ca am lucrat printre ei si stiu cit de idioti, oportunisti si incopetenti sint.
mult bine tie si oamenilor de acolo.

a

2011/03/11 at 7:20 pm Editare
Răspunde

Salut Marius!
Iti scriu din 3 motive: 1.-ti-am intilnit destul de des comentariile si deci imi esti cunoscut
2- traiesti in Japonia (am inteles bine?) si eu am un var insurat si stabilit acolo, in Kyoto si 3.- ca sa-ti urez numai bine si sa-ti spun ca ma bucur ca mai exista romani implicati chiar de la mare departare, iar cei de langa mine ar trebui sa-ti urmeze exemplul.
PS: nu sunt cel de la iRealitateaTV !! 🙂

Catalin

2011/03/11 at 7:57 pm Editare
Răspunde

dupa cele citite mai sus, imi este din ce in ce mai rusine, sincer zic, ca sunt roman deci ma jur; omul asta ” marius”, nu-l cunosc dar traieste o drama pe pielea lui iar rapitorii fac orice sa obtina si ei o stire noua pt ca seful lor sa le dea sau sa-i felicite pt priceperea lor… in timp ce marius ar putea foarte bine si ” muri”. dar asta nu mai conteaza … bine ca a apucat sa ne spuna ce se intampla si noi avem premiu… bai jalnicilor va urasc precum urasc tara asta, niste fatarnici si niste farisei cum nu ai vazut … tot acolo lovesc cataclismele unde nu trebuie…batar de-ar lovi unul direct peste “fomistii” din romania vai bine ar fi

alex

2011/03/11 at 7:58 pm Editare
Răspunde

Salut, prietene de la epicentru! Gânduri bune pentru tine ca şi pentru concetăţenii tăi. Măcar atât.

noradamian

2011/03/11 at 8:01 pm Editare
Răspunde

Salut Marius.

Cred si eu ca si tine ca avem de invatat de la comportamentul celor de acolo. Ca si de la comportamentul altor natii care nu intamplator sunt cu mult inaintea noastra.
Nu ceea ce actioneaza asupra ta te defineste ci modul in care raspunzi la asta.
Cat esti in interiorul societatii nostre e teorie, o poveste fara consistenta.
Afara e practica curenta despre care nici nu e cazul sa vorbesti.

Evenimentul e bucuros ca are informatii de la “un roman stabilit la Hirosinma..”
http://www.evz.ro/detalii/stiri/marturii-incredibile-de-la-cutremurul-din-japonia-923738.html

Viq

2011/03/11 at 8:25 pm Editare
Răspunde

[…] psychologically train for such events from kindergarten – writes a Romanian living in Japan on his blog (in Romanian). Read More: Hot News Related Stories8.9 Richter scale quake hit Japan, followed by a tsunami with […]

The story of a Romanian in Japan: Japanese are as frightened of quakes as Romanians, but they’re less choleric and are trained psychologically from kindergarten | Breaking News Europe

2011/03/11 at 8:31 pm Editare
Răspunde

http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2011/03/11/cabrera.japan.quake.cnn

deci nu imi vine sa cred !
pur si simplu am ramas fara cuvinte … 😐

Daniel

2011/03/11 at 8:36 pm Editare
Răspunde

Marius “Delaepicentru” ti-ai dat acceptul mogulilor buni, orangisti sa preia in Ev Zilei pasaje de pe blogul tau sau daca aia sunt bashishti si eu anti-basinescu et comp., nu am dreptul la informatie?

Al Capone

2011/03/11 at 8:37 pm Editare
Răspunde

Salut!
Un raspuns pentru intrebarea pe care o pui pe blogul Politeia:
Scara Richter este scara care defineste amplitudinea oscilatiilor seismice , iar scara Mercali este sca ra care masoara efectele produse la nivelul scoartei terestre. Sunt masurati doi parametrii diferiti .Ambii parametri sunt importanti si sunt complementari nu alternativi.
Oricum m-am gandit si la tine cand am auzit de acest cutremur.
Multa sanatate !

andrzej

2011/03/11 at 8:55 pm Editare
Răspunde

Notabila ideea ta. Ma bucur ca esti bine.
Cat despre jurnalistii care iti cer nr de telefon sau adresa de skype… ignora-i … si gandeste ca si ei sunt romani…

Emil

2011/03/11 at 9:00 pm Editare
Răspunde

Pai la ce a fost :

Georg

2011/03/11 at 9:09 pm Editare
Răspunde

Salut, Marius. Ai grija de tine pe-acolosa si sa dea Domnu sa nu ne loveasca si pe noi prea curand, drea… Ti-am preluat linku pe Feisbuc. ps. Pt domnii si dsoarele din media (cu care totusi fusesi prea dur, parca…): cand stai langa un mogul pleen de rahat, nu poti sa nu mirosi, oricat ai fi de parfumat & nevinovat, helas…

AVP

2011/03/11 at 9:11 pm Editare
Răspunde

In Hiroshima e cod galben nu se intampla nimic acolo, sunt pe partea vestica, exact in partea opusa cutremurului.

starkiller

2011/03/11 at 9:12 pm Editare
Răspunde

Salut, tine-te tare, bine ca ai scapat si esti in viata.Te tin minte de pe forumul Cotidianului.

Li

2011/03/11 at 9:12 pm Editare
Răspunde

Sunteti ok?

Geni

2011/03/11 at 9:14 pm Editare
Răspunde

salut, mare grija de tine si iti multumim pentru informatii

carla

2011/03/11 at 9:29 pm Editare
Răspunde

Marius,
ma bucur ca esti bine.

ek

2011/03/11 at 9:55 pm Editare
Răspunde

Buna ziua! (sau buna seara, la dvs.). Citesc de mult blogul dvs. si cand am auzit ce s-a intamplat primul meu gand v-a fost dedicat. Ma bucur ca sunteti ok.

savedanube

2011/03/11 at 10:04 pm Editare
Răspunde

care e situatia in tokyo si yokohama????????????
ce se anunta k se va mai intampla?
replici mai mari dekat pana akum?

leyla

2011/03/11 at 10:07 pm Editare
Răspunde

salut,si multa bafta!

mariano

2011/03/11 at 10:10 pm Editare
Răspunde

[…] sunt cele mai importante cuvinte ale zilei de azi. Restul sunt nimicuri. Mai departe va las cu un blogger roman cu carciuma la japonezi, un vizitator virtual cu care ne mai conversam din cand in cand. Marius a […]

Japonia. Seism + Tsunami | La colţu’ străzii

2011/03/11 at 10:18 pm Editare
Răspunde

Salut Marius,
sper ca totul va fi ok pt tine.
felicitari pt abordarea pseudo-jurnalistilor.
asta a ramas din presa romaneasca – stiri inventate sau copiate de pe net si eventual cerseala unor exclusivitati fara pic de efort sau inteligenta.
mi-ar placea sa-ti citesc postarile despre viata ta in japonia dupa ce trece perioada asta grea pt ei. sigur va trece repede; in istoria lor au fost loviti de multe probleme.
Nu am avut ocazia sa ajung in Japonia, dar imi doresc sa o fac intr-o perioada viitoare…
succes,
sorin

sorin

2011/03/11 at 10:19 pm Editare
Răspunde

va tin pumnii si respect pentru ceea ce faci aici…

si un sfat prietenesc, da-le cu FLIT tuturor ziaristilor…mari nesimtiti:D

ccvbetips

2011/03/11 at 10:20 pm Editare
Răspunde

Nu prind Fecalitatea aici. Dar ar fi fun de urmarit daca nu cumva iti preiau content-ul fara aprobare in ‘breaking news’urile lor.

miticosul

2011/03/11 at 10:23 pm Editare
Răspunde

Eventual scrie ceva de genul ‘presedintele japoniei mort’. 😉

miticosul

2011/03/11 at 10:24 pm Editare
Răspunde

Marius sa le spui prietenilor japonezi ca regretam dezastrul lor.

MARIA

2011/03/11 at 10:31 pm Editare
Răspunde

Salutari din Romania si … stai in casa 🙂 pana trece

Tudor

2011/03/11 at 10:34 pm Editare
Răspunde

Salut, Marius !
http://www.gandul.info/news/live-de-la-un-blogger-roman-din-hiroshima-in-timpul-cutremurului-crainicul-tv-continua-sa-vorbeasca-in-fundal-se-aud-obiecte-busind-prin-studio-8053492e
Te-au preluat si in GANDUL . Te-au facut vedeta . Poate iti platesc si drepturi de autor.
Dumnezeu sa te apere . Iti tin pumnii.

luminita

2011/03/11 at 10:36 pm Editare
Răspunde

Marius, sau oricine altcineva stie… Ibaraki-shi, Osaka a fost afectata?? Daca nu pana acum, exista vreun pericol sa ajunga tsunami pana acolo? Sora mea este acolo si nu au semnal si nu pot da de ei acum! Doar de dimineata a putut scrie ceva pe facebook. Ca este bine si ca va sta in masina in noaptea asta. Sunt foarte ingrijorata!
Multumesc anticipat!!

Alexandra

2011/03/11 at 10:44 pm Editare
Răspunde

Ibaraki e foarte expus şi afectat. În special oraşul Hitachi. La Osaka s-ar putea ca cutremurul să nu se fi simţit deloc.
Refugiul constă în a urca la înălţimi cît mai mari, pe teren solid, cît se poate de repede. Dacă nu e nicio înălţime în vecinătate, la un val de 7m e nevoie de 10 km distanţa minimă de siguranţă pînă la ţărm. Valul persistă cel puţin 20 de minute, iar după cîteva ore poate reveni chiar mai puternic. Spre deosebire de valurile eoliene, cele seismice se propagă cu deplasare de masă, nu numai la suprafaţă, ci şi în adîncime. De aceea, chiar şi un val de 1m poate lua construcţii de lemn sau construcţii de beton şubrede. Nu ia cu el costrucţii de beton armat.

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 10:54 pm Editare
Răspunde

Concluzia???? Ce se intampla in momentul asta in Ibaraki??? Doamne, m-ai dat de tot peste cap!!! Cum dau de ea acum?? 😦 (((

Alexandra

2011/03/11 at 11:04 pm Editare

Alexandra, urmareste http://twitter.com/#search?q=%23ibaraki daca alt mijloc de comunicare nu ai 😦
Mult noroc!

adspedia

2011/03/12 at 9:32 pm Editare

Multumesc frumos, dar Twitter nu am nici eu, nici ea. Ieri de dimineata a intrat de pe telefon pe Facebook si mi-a zis ca sunt bine, dar de atunci nu mai stiu nimic. Asa ca si acum tot pe facebook astept.. ca pe mobil sunt putine sanse…

Alexandra

2011/03/12 at 9:42 pm Editare
Răspunde

0822400237 – incercati sa plecati de aici in a gasi numarul de telefon al lui marius. nu sunt jurnalist dar m-am simtit provocat de el cand a zis indrazniti sa il aflati. daca as fi avut service pack 2 sa instalez si caracterele japoneze as fi fost mai sigur decat sunt acum ca asta e numarul. dar … plecati si voi de aici si vedeti ce aflati! 🙂 ))

joeskimo1

2011/03/11 at 10:49 pm Editare
Răspunde

Bingo!

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 11:14 pm Editare
Răspunde

[…] ca vine implacabil din urma si va depasi in curand televiziune. Din Japonia direct impresii pe blogul unui roman. GA_googleAddAttr(„AdOpt”, „1”); GA_googleAddAttr(„Origin”, „other”); […]

Cutremurul din Japonia | [ipostaze]

2011/03/11 at 11:10 pm Editare
Răspunde

Nasol ce se intampla acolo, imi pare rau sa aud asta, Dumnezeu sa-i ajute !

Tigara Electronica

2011/03/11 at 11:13 pm Editare
Răspunde

http://www.lamarius.net/shop.html

Acesta este restaurantul lui Mariusdelaepicentru, din Japonia. Iar numarul de telefon gasit de joeskimo 1 apare pe site 🙂

Oricare dintre noi e mai bun decat jurnalistii mogulilor!

Mobgirl

2011/03/11 at 11:13 pm Editare
Răspunde

@Alexandra. Îţi înţeleg neliniştea. Deocamdată sunt raportaţi 39 de dispăruţi în Ibaraki. Dacă persoana de care eşti îngrijorată ştie limba, atunci e în siguranţă. Doar că e lipsită de mijloace de comunicare. Nu e curent, doar centralele pe combustibil fosil mai sunt în funcţiune. Deja 700 de mari consumatori industriali au primit ordin de reducere a consumului. Populaţia are prioritate, însă, de multe ori, la revenirea energiei electrice se înmulţesc incendiile, întrucît nimeni nu apucă să verifice sîrmele în clădiri. Una peste alta, te rog, ai răbdare.

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 11:17 pm Editare
Răspunde

vaaaaiiii, nu stie limba!!! nu are nici macar un an acolo, si cred ca stii mai bine decat noi toti cat de greu e sa inveti japoneza!! Sotul ei e din Peru, are 13 ani in Japonia dar nici el nu stie cine stie ce limba, avand in vedere ca e cu toata familia acolo si vorbesc spaniola intre ei. Ce sa mai zic? Nu-mi ramane decat sa ma rog la Dumnezeu si sa astept inca un semn de la sora mea, sa o aud ca e bine!
Oricum, multumesc mult pt informatii!

Alexandra

2011/03/11 at 11:21 pm Editare
Răspunde

Oricum, chiar dacă nu ştie limba, vecinii sunt instruiţi să se anunţe între ei. DIn fericire, între cutremur şi tsunami a fost un interval destul de mare de timp. Sora ta este în siguranţă. Cu Dumnezeu, înainte!

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 11:30 pm Editare

Sunt la job si urmarim cu totii ce e la voi… Va imbratisam si va tinem pumnii! Lujerului & Apusului. :*

Geni

2011/03/11 at 11:21 pm Editare
Răspunde

Mulţumim, Geni! Am vorbit cu mama. E liniştită, sper. 🙂

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 11:32 pm Editare
Răspunde

Da, e linistita. Si tata, la fel. You work like a charm 🙂 Pe cat de “live” e transmisia ta si pe cat de dezastruoase sunt imaginile pe BBC, tot pe atata stăpânire de sine ai tu. Jos palaria! :*

Geni

2011/03/11 at 11:39 pm Editare

[…] mai disciplinati. Pregatirea psihologica incepe inca de la gradinita” – asa scrie pe blogul sau un roman care traieste in Japonia.Citeste tot articolul: […]

Roman in Japonia: Si japonezii se sperie de cutremur la fel de tare ca romanii, numai ca sunt mai putin colerici in reactii. Pregatirea psihologica incepe inca de la gradinita | Ziare net – Stiri din presa

2011/03/11 at 11:31 pm Editare
Răspunde

Salut Marius! Vezi ca te-au preluat si mogulii de la Adevarul (http://www.adevarul.ro/cutremurjaponia/cutremur-japonia-roman-hiroshima_0_442156081.html). Eu zic sa le ceri tuturor drepturi de autor.

Mi-au placut replicile date celor de la iRealitatea. N-am inteles de ce nu s-au bucurat de aceeasi onoare si cei de Labe 1 TV… sau te pomenesti ca de-acolo, din Tara Soarelui rasare, se vede totul mai portocaliu?

Oricum, hang in there! Sayonara!

Rocky

2011/03/11 at 11:41 pm Editare
Răspunde

Nu le cer drepturi. Dar nici nu le acord exclusivităţi. Urăsc să văd hiene mîncînd din trupuri vii. Tocmai am răspuns unui lot de gazetari să stea la robinet. Doar Kamikaze are aprobarea să publice exclusivităţi din baza de date actuală. Intră de curiozitate acolo. 😀

Marius Delaepicentru

2011/03/11 at 11:52 pm Editare
Răspunde

Salut
in primul rand cred ca trebuie sa tinem seama de problemele care le au oamenii de acolo, si cred ca poporul japonez o sa treaca peste aceste probleme asa cum au facut de multe ori pana acum

faptul ca toata mass-media de la noi da in saracul om care are si el un blog mi se pare ca este o chestie ff nasoala (dar este presa de la noi si este asa cum sunt si conducatoriiei)

je

2011/03/11 at 11:53 pm Editare
Răspunde

CUVINTELE SUNT DE PRISOS.NU NE RAMANE DECAT SA NE RUGAM PENTRU VOI TOTI CEI DIN JAPONIA.PLANGE SUFLETUL IN MINE PENTRU VOI SI CEEA CE IAR SE INTAMPLA, DE DATA ACEASTA LA VOI ACOLO. SE PARE CA ,DRAGUL NOSTRU PAMANT SE REVOLTA TOT MAI DES PENTRU CEEA CE I-AM FACUT NOI TOTI.DUMNEZEU SA VA AJUTE!

Eliza

2011/03/12 at 12:00 am Editare
Răspunde

@Alexandra (23:21)
Poţi încerca să intri aici: https://www.web171.jp/top.php Este un billboard pentru luat legătura online. Dacă sora ta va putea, vă puteţi întîlni prin intermediul aplicaţiei. Încă nu ştiu cum arată. Pe semne că şi serverul gazdă e supraaglomerat. Încearcă mai tîrziu să intri şi să te înscri ca user. Sper să aibă şi o interfaţă grafică cu caractere latine. Eu n-am reuşit. Am reuşit. Nu este “internaţionalizabilă” în formă, dar poate e în conţinut. Încearcă să înscrii numărul tău de telefon. Eu nu am celular. La bullşitul EULA, bifează căsuţa din dreapta ca să intri.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 12:09 am Editare
Răspunde

Incerc acum! Multumesc mult!

Alexandra

2011/03/12 at 12:12 am Editare
Răspunde

NTT East says messages of up to 100 letters can be posted at
https://www.web171.jp/top.php

Mobile phone carriers — NTT Docomo, KDDI and Softbank — and personal handy-phone system operator Wilcom also have bulletin boards.

NTT East and Docomo users can only post messages from six prefectures in Tohoku, but they can be read anywhere.

Phone users can post messages of up to 100 letters on the boards. The messages can be read by anyone who enters the writer’s phone number.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 12:17 am Editare

Nu pot, nu intra numarul de telefon cu cate cifre zic ei! intelegi ce spun?

Alexandra

2011/03/12 at 12:28 am Editare

Sper sa nu spun prostii, dar cred ca nu vorbiti de acelasi oras. Exista orasul Ibaraki in prefectura Osaka despre care vorbeste Alexandra si orasul Ibaraki in prefectura Ibarak in nord-estul Japoniei. Doar cel din urma a fost afectat de cutremur si tsunami.

Ionut

2011/03/12 at 1:04 am Editare

Da, eu de Ibaraki – Osaka vorbesc! Nu e acelasi lucru? Nu este afectat? Sper ca tu sa ai dreptate!

Alexandra

2011/03/12 at 1:25 am Editare

Stai liniştită, Alexandra Mulţumită lui Ionuţ, sora ta e înafara oricărui pericol. Iartă-mă că nu am ştiut că mai e un Ibaraki în Osaka-fu.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:42 am Editare

Inregistrez numarul meu sau numarul lor de telefon. Eu sunt in Grecia, deci mobil de aici. Crezi ca o sa mearga?

Alexandra

2011/03/12 at 12:24 am Editare
Răspunde

Scrie numărul ei de telefon, în formula: xxx-xxxx-xxxx. Ea îţi va răspunde probabil direct de pe telefon, pe pagina web.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 12:53 am Editare
Răspunde

gata, nr l-a luat! dar acum ce fac? scrie numai in japoneza 😦

Edit (MM): Îţi răspund aici. Ia auzi ce zice Ionuţ că ar fi un toponim fonetic identic în prefectura Osaka. Soţia mea mi-a confirmat. Dacă sora ta e în Ibaraki-Osaka, înseamnă că e în siguranţă. Mai ai niţică răbdare, că totul va fi bine. Peste vreo 4 ore poate se mai elierează reţeaua telefonică. Dă-mi numărul ei, că încerc să o sun.

Alexandra

2011/03/12 at 12:59 am Editare

Nu-i nimic, o sun eu! M-am mai linistit cat de cat acum! Atept sa se faca 6-7 dimineata la voi ca sa sun iar…chiar daca nu cred ca doarme nimeni in Japonia in noaptea asta. Acum oricum nu au semnal! Multumesc mult baieti!

Alexandra

2011/03/12 at 1:31 am Editare

Poate ii foloseste Alexandrei, cea care-si cauta sora: http://japan.person-finder.appspot.com/

Marius, tot respectul pentru atitudine si pentru efortul pe care il faci.

Mihaela

2011/03/12 at 2:26 am Editare

Mulţumesc, Mihaela. E pe cale de rezolvare Se pare că a fost o neînţelegere din partea mea. Confuzia a plecat de la o omofonie rezolvată de Ionuţ mai sus. Nu era Cîmpulung-Argeş, ci celălalt Cîmpulung. Îmi pare rău că i-am dat frisoane Alexandrei.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:37 am Editare

Asta e intradevar folositor, mai ales ca are si varianta in Engleza, si pot sa inteleg. MUltumesc frumos, Mihaela.

Alexandra

2011/03/12 at 2:38 am Editare

Nuuu, stai linistit! Doamne fereste, dupa cate informatii ne-ai dat aici, si cum te zapaceste toata lumea, te inteleg!!
Sunt un pic mai linistita acum, dar pana nu vorbesc cu ea…………………..

Alexandra

2011/03/12 at 2:53 am Editare
Răspunde

În Tokio, cu excepţia liniei Seibu Yurakucho, metroul şi liniile de suprafaţă şi-au reluat circulaţia.

În zona sinistrată au fost mobilizate forţele armate. Trupele de autoapărare, împreună cu breasla camionagiilor şi cu personalul bazelor americane din Japonia, (ce au pus la dispoziţie inclusiv elicoptere cu echipament de stingere a incendiilor).

Radioul a rămas practic singura sursă de informaţii pentru refugiaţi. Din păcate, nici mîine nu se vor putea întoarce la viaţa normală. Pericolul de tsunami persistă în următoarele 12 ore, chiar dacă nu ar mai fi nicio replică seismică.
Cei mai expuşi sunt copiii refugiaţi pe terasele şcolilor. Ei vor fi transportaţi cu prioritate.

Pînă la ora 0:00 s-au înregistrat 116 morţi. Însă sunt informaţii neconfirmate că undeva în Miyagi au fost văzute între 200 şi 300 de trupuri aflate într-un loc deocamdată inaccesibil şi nu pot fi încă identificate.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 12:45 am Editare
Răspunde

presupun ca imaginile de pe google earth nu sunt actualizate.. as fi vrut sa’mi fac o idee.. e imposibil de inchipuit asa ceva..

Doamne ajuta echipelor de salvare!!

iulia

2011/03/12 at 1:03 am Editare
Răspunde

[…] Un blogger român stabilit în Japonia scrie informaţii la cald despre dezastrul din […]

Un tsunami a măturat Japonia după un cutremur de 8,8

2011/03/12 at 1:06 am Editare
Răspunde

Stii ceva de baiatul Liiceanului, ca era si el, parca prin Japonia?

Radu D. L. Popescu

2011/03/12 at 1:11 am Editare
Răspunde

Numărul morţilor dispăruţilor se ridică la 531.

Rectificare 03:35: sunt raportaţi morţi 165.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 1:18 am Editare
Răspunde

Salut, Marius,
îmi pare rău că a trebuit să apară cutremurul acesta ca să-și dorească atîta lume să te cunoască. Sînt alături de tine, mai ales că și în vreme de cutremur te comporți pe placul meu. Ne vedem pe Kamikaze, on line sau în varianta print.
Cu bine.

Alexandru Căutiș

2011/03/12 at 2:07 am Editare
Răspunde

MARIUS, urmaresc toate postarile tale dar nu am stiut cum sa iau legatura cu tine.
Sunt Mariana Tuna , am fost colegi de clasa la liceul de chimie!
Daca vrei ma poti suna 0745101XXX sau Email: [ceνζθρατ]
Sanatate si succes in tot ce faci!

MARIANA TUNA

2011/03/12 at 2:21 am Editare
Răspunde

Mulţumesc, Mariana! Cum să nu-mi amintesc? Eram îndrăgostit de tine. (pst! să nu m-audă familia). Ce mai faci? Adică, lasă că-ţi iau io urma. Îţi şterg însă datele de contact.

Vezi că după confesiunile astea s-ar putea să te caute Click şi “Pubertatea”. Flituieşte-le, sau pune-le la plată. 😀

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:33 am Editare
Răspunde

[…] Cutremur în Kanto, Hokuriku, Tohoku. Epicentrul, probabil în largul prefecturii Miyagi. (nu am imagini) Emisiunea NHK de la studioul din Shibuya (Tokio) nu s-a întrerupt. Crainicul continuă să vorbească, deşi cu un uşor (cu)tremur în voce. În fundal se aud obiecte buşind prin studio. (Întotdeauna am apreciat dăruirea şi adesea eroismul cu care muncesc jurnaliştii de la NHK.) Se aşteaptă un tsunami de între 2 şi 6 metri*, ceea ce va reprezenta o c … Read More […]

Cutremur, tsunami şi eroism (via Fără buletin) « TOP . Bloguri interesante

2011/03/12 at 2:41 am Editare
Răspunde

Buna,

Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat 😦 . Ma bucur mult ca macar o parte a tarii nu a fost atat de afectata si ca voi sunteti cat de cat ok acolo.
Greul abia incepe. Am fost socata de imaginile vazute si vreau sa ajut cumva.
Ai idee unde putem face donatii? Este cumva un site dedicat donatiilor sau sa donam direct la Crucea Rosie?
Scuze ca pun intrebari din astea dar nu ma pot gandi la altceva…

Coffeebeans

2011/03/12 at 2:49 am Editare
Răspunde

Este încă prea devreme pentru donaţii.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:56 am Editare
Răspunde

Am gasit o pagina de donatii pe Facebook.
Voi mai astepta si apoi o sa ma decid cum sa procedez.
Multumesc!

Coffeebeans

2011/03/12 at 2:58 am Editare

Este frig. Energia electrică nu va reveni curînd. Oamenii se încălzesc la sobiţe cu petrol, îndelung uitate prin debarale. Din cauza vechimii lor, sobiţele emană monoxid de carbon, ceea ce, în zonele la adăpost de tsunami, ridică numărul victimelor cu simptome de intoxicaţie.

Peste circa patru ore se va lumina de ziuă. Abia atunci se va putea face o evaluare cît de cît realistă a dezastrului.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:49 am Editare
Răspunde

Doamne, ajuta-i!!!

Alexandra

2011/03/12 at 2:59 am Editare
Răspunde

Si abia acuma marturisesti, omule??? Oricum mai bine mai tarziu decat niciodata!
Cu Serban m-am vazut acum 2 ani dar acum e plecat in Grecia si mi-a zis ca el a reusit sa se intalneasca cu tine. Te pup!

MARIANA TUNA

2011/03/12 at 2:58 am Editare
Răspunde

Salut Marius,
Astăzi stăteam de vorbă cu domnul Atsushi Onoghi și ne întrebam: oare ce le gătești japonezilor? Poate facem un interviu pe tema asta pentru ‘Bucătăria pentru toți’ când se vor mai liniști apele. Și Bpt a plecat de la mogul. 🙂
Cele bune,
Răzvan

Răzvan Cucui

2011/03/12 at 3:13 am Editare
Răspunde

03:11 Cutremur puternic în largul pref. Ibaraki, Chiba. Detalii:…
…….(recomandări de autoprotectie)…….

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:15 am Editare
Răspunde

Ref. C. 03:11: NU a fost aşa de puternic pe cît au zis la radio. Gradul 3 pe scara efectelor la suprafaţă (la gradul 3 cad obiecte din rafturi).

Informaţii feroviare. Yamagata Shinkansen nu se ştie dacă poate reporni la prima oră. Linia este în curs de inspecţie pentru siguranţă.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:17 am Editare
Răspunde

Se anunţă un nou tsunami pe coasta pacifică. Surprinzător este că se anunţă amplitudini de peste 10 m între Ibaraki şi pînă în Hokkaido, şi de circa 6m în Chiba, şi insula Ogasawara, scăzînd la circa 3 m în Kochi (Shikoku).

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:26 am Editare
Răspunde

Ibaraki… cel “urat”, nu cel unde e sora mea, adica in Osaka, nu? Oamenii de acolo cum reactioneaza? Au fost evacuati? Cam in cat timp s-ar declansa noul tsunami?
Offff, sa ne rugam pentru ei!!!

Alexandra

2011/03/12 at 3:31 am Editare
Răspunde

Sora ta e în siguranţă. Nu te îngrijora că nu poţi lua legătura cu ea. Sunt mai multe primării de tîrguri şi de sate cu care nu s-a putut lua legătura încă. Şi dacă “telefoanele roşii” nu merg, îţi dai seama de precaritatea comunicaţiilor.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:46 am Editare

Presiunea în cazanul centralei nucleare creşte. Pericol real de scurgeri radioactive. Se repetă apelul de evacuare pe o rază de minimum 3Km. Mai sigur, la 10Km. Vehicule de cercetare a nivelului de radioactivitate patrulează pentru trasarea eventualelor izoactine în timp real.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:31 am Editare
Răspunde

nasol 😦
Tu nu te duci la culcare?

Theophyle

2011/03/12 at 3:46 am Editare
Răspunde

Păi, trebuie să răsucesc sarmalele că mi se strică aluatul.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:54 am Editare

Salut, Omule!
M-am bucurat sa aflu ca in prefectura voastra japonezo-romaneasca totul e in regula (cit de cit). M-am gindit mult azi la voi (romani, japonezi si juma-juma)i, pina cind am aflat ca esti la… datorie. Bravo! Cu felicitari!
Un car de ginduri bune si s-auzim… asa si pe dincolo…
ncm

Chip & Dale

2011/03/12 at 3:50 am Editare
Răspunde

Oho! Bine aţi venit, Chip&Dale! Vă mulţumesc pentru gîndurile bune.
Încă ne fereşte Dumnezeu, dar văd că hipocentrele sapă, şi încet, încet, trecură mai încoace, spre Marea Japoniei, şi îmi ameninţă şi republica familială. Acuma, dacă mă pun să dorm, se impacientează poporul. Mai bine stau treaz, să ţin firma dacă e să vină peste mine. 🙂

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:09 am Editare
Răspunde

Cred că exagerează cu estimările de tsunami pentru că e noapte, şi preferă să fie siguri că oamenii sunt în locuri mai sigure. Acum e şi greu să faci estimări de amplitudine, cînd Pacificul întreg arată ca un iaz mic în care a căzut un bolovan, şi se încrucişează deja cercurile.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 3:54 am Editare
Răspunde

Se pare că deranjul teluric e mai mare. S-a petrecut un cutremur pe partea cealată a insulei, în prefectura Niigata, Nagano, Fukushima, nordul Gunma, nordul Saitama, sudul Tochigi. Intensitate maximă (înregistrată în nordul pref.Nagano) 6-tare(!!!) (puţin sub maximul înregistrat la cel de ieri din Pacific). Magnitudinea nu este mare, dar, fiind un cutremur de falie (10Km adîncime) local, efectele pot fi dezastruoase. În Niigata n-a mai fost un cutremur aşa de mare de aproape 7 ani.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:01 am Editare
Răspunde

Salut Marius.

Imi pare rau ca nu am aflat mai repede de cutremur. Sper sa fiti bine si sa fiti scutiti de alte replici seismice.

mac gregor

2011/03/12 at 4:13 am Editare
Răspunde

Păi, nici acum nu e tîrziu. Mulţumim pentru gîndurile bune. Uite, tocmai s-a determinat că sunt vreo 40cm diferenţă între ceea ce arată GPS şi ceea ce e pe teren. Cred că Honshu s-a deplasat niţel.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:24 am Editare
Răspunde

Marius,

La noi, precum ştii, abia vine noaptea. Nu-mi vine să mă culc. Poate dacă stau trează n-or să vină veşti mai rele. E numai o dorinţă, dar simt că trebuie să veghez.

Ana

2011/03/12 at 4:22 am Editare
Răspunde

Păi vezi? Şi mă faci să mă simt obligat să stau şi eu treaz. 🙂 Oricum, dacă nu mai scriu, înseamnă fie că dorm, fie că am murit, fie că nu s-a mai petrecut nimic. Cu alte cuvinte, no news is good news.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:42 am Editare
Răspunde

Marius,

Tu nu mai sta. Vezi de te poţi odihni puţin. Oricum ar fi asta.

Ana

2011/03/12 at 4:45 am Editare

04:23 Replică de tăria 4 pe scara efectelor, în pref. Chiba.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:27 am Editare
Răspunde

vai vai, nu se mai termina odata?!

Alexandra

2011/03/12 at 4:29 am Editare
Răspunde

Ai tot respectul meu.Sanatate.Citesc ce scrii uneori ,cind am timp,oricum da-i bice inainte.

ileana sut

2011/03/12 at 4:31 am Editare
Răspunde

4:31 Nagano replică 6-slab

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:35 am Editare
Răspunde

mariuse fratiorul meu, profiti de catastrofa asta ca sa iesi in evidenta si deja ai luat alura unui amfitrion, a unui stie tot….e trist. nu am auzit niciodata de tine…cine esti?….ce vrei?

trezeste-te la viata….dupa ce trec fiorii cutremurului te vei intoarce la a fi ce ai fost si pana acum…un nimeni

si un sfat pt cititorii (de conjunctura) ai acestui blog….baiatul asta marius e in bezna mai rau decat noi…habar nu are pe ce lume traieste…daca vreti sa va informati in timp real exista cnn, al jazeera, site-urile oficiale ale guvernului japonez

o zi buna

iulian naceanu

2011/03/12 at 4:46 am Editare
Răspunde

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:53 am Editare
Răspunde

Marius cantitatea de prostie in blogosfera romaneasca este direct proportionala cu imbecilitatea si hidosenia analfabetilor de genul lui naceanu. Probabil un pitic cu cosuri pe fata si o laba trista. Multumesc pentru efortul tau si pentru ca ne ajuti sa intelegem ce se petrece acol.

Theophyle

2011/03/12 at 5:43 am Editare

“DOMNULE” NA(U)CEANU
Nu va puteti adresa cu apelativul “fratiorul meu” pentru simplul motiv ca dvs faceti parte din categoria ROMANI TIPICI iar dnul MARIUS din categoria ROMANI ADEVARATI

MARIANA TUNA

2011/03/12 at 5:17 am Editare
Răspunde

@ naceanu
daca taceai, filozof ramaneai!

Mihaela

2011/03/12 at 12:04 pm Editare
Răspunde

zi drept, defapt esti ala de la Irealitatea sub acoperire! Din cate cunosc legea romana nu scrie nicaieri ca acest blog e lectura obligatorie, asa ca te rog prezinta-ti defularile in alta parte

-Myth-

2011/03/12 at 11:56 pm Editare
Răspunde

Uite ce scrie BBC: “1940: The 8.9-magnitude earthquake which struck Japan on Friday was the strongest in the area in nearly 1,200 years, David Applegate, a senior science adviser at the US Geological Survey, tells the Associated Press. He says the quake ruptured a patch of the earth’s crust 240km (150 miles) long and 80km (50 miles) across.”

Geni

2011/03/12 at 4:47 am Editare
Răspunde

Te urmaresc de vreo 4 ore si o voi face in continuare deoarece chiar ma intereseaza evolutia evenimentelor triste din Japonia (lucru pe care ar trebui sa intereseze pe toata omenirea). Eu sunt in Suedia acum si mi-am pierdut “obiceiul” de a mai urmari tentativele de televiziuni din tara!!!! In ce il priveste pe dl. “iulian naceanu” si pe altii care isi urmaresc propriile interese = raman la acelasi nivel de intelectualitate pe care si-l remarca singuri .
Tot respectul (stiu ce inseamna sa fii printre “altii”) si fii tare pe pozitie!!!

Adrian Florea

2011/03/12 at 5:14 am Editare
Răspunde

Mulţumesc, Adrian. Acum trebuie să plec acasă. Na!, aud că iar fu o replică în largul pref. Ibaraki. Încă nu se cunosc detalii. Însă după natura semnalului sonor, nu pare ceva de gravitate extremă.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 5:24 am Editare
Răspunde

Multe multumiri Marius pentru ca ne tii la curent si mai ales pentru atitudinea fata de “ziaristii” de orice orientare. Urmeaza sa te caute acum si Gotiu…a devenit de azi si specialist in cutremure si tsunami. Sa auzim numai de bine

ribelalu`

2011/03/12 at 5:26 am Editare
Răspunde

Marius e partial vina mea. Pe de alta parte, esti cel mai in masura sa transmiti de acolo. Si chiar dimineata numai la tine ma gandeam.
Cat despre vulturii mogulilor, da-i naibii. Sper ca profesoara mea de gravura japoneza sa fi fost la Tokio azi, sau prin State, nu cautand inspiratie prin Honshu.
Tine-te tare prietene, japonezii au suficienta tarie si hotarare pentru a trece peste dezastre. Sunt niste supravietuitori.
Multumesc pentru efortul colosal pe care l-ai facut astazi.

Turnofftheglory

2011/03/12 at 5:27 am Editare
Răspunde

Poaaa, mie imi e tare frica de cutremure, l-am avut pa viu p-ala mare din Ro, de la Mortisor, ma prinsese si-ntro situatie nasoala, nu bausem nimic, pt. nimic in lume nu as trai in Japonia…
Mariuse, ia-ti japoneza si pleaca intr-o lume mai linistita!

neamtu tiganu

2011/03/12 at 5:40 am Editare
Răspunde

Buna.
Am dat de acest blog de pe un site care spunea despre cutremur si am zis ca e mai bine sa ma informez de la cineva care e acolo.
Sper ca totul sa fie bine in curand. (cred ca ai auzit asta de o gramada de ori)
Sunt foarte ingrijorata cu situatia din Japonia si ma simt groaznic ca nu pot face nimic ca sa ajut.
Sper ca in curand sa aud vesti bune din Japonia.
Numai bine.

Georgiana

2011/03/12 at 5:46 am Editare
Răspunde

Marius, iti multumesc si eu pentru toate eforturile, cu atit mai mult cu cit televiziunile de stiri au fost nefrecventabile si par decise sa ramina asa, iti vine sa le faci o donatie ca sa se intoarca la locul lor, pe centura.

Yeba

2011/03/12 at 5:52 am Editare
Răspunde

Marius,
Te salut! Un cutremur îmi aduce aminte să îţi scriu încă o dată – ţi-am scris, dar nu ai mai dat nici un semn de viaţă.

Cu bine şi drag

Urmuzz

2011/03/12 at 6:07 am Editare
Răspunde

Am citit acum, extraordinar sunteti. Sper sa fiti bine si sa se linisteasca pamantul. Ce tragedie ingrozitoare. Domnul sa va apere!

casandra

2011/03/12 at 6:14 am Editare
Răspunde

Acum am ajuns acasa – ma bucur ca esti/sunteti bine. Am pus un link la blogul tau pe Voxpublica. Sper ca nu e cu banat.

fumurescu

2011/03/12 at 7:20 am Editare
Răspunde

Arigato, Marius-san! Toată ziua ai fost pentru mine şi nu numai cea mai credibilă sursă de informare. Şi mă bucură solidaritatea pe care o văd aici.
Cum spunea cineva mai devreme, s-auzim numai şi numai de bine, atît cît se mai poate în aceste momente.

val_one

2011/03/12 at 7:44 am Editare
Răspunde

De azi dimineata tot aud despre “cutremurul care a lovit Japonia”.
Fals! Arhipeleagul nipon e locul unde natura si-a intalnit egalul si omul s-a ridicat impotriva cutremurelor. In cele din urma totul va fi bine.

Huitzilopochtli

2011/03/12 at 8:23 am Editare
Răspunde

Marius desi inteleg aversiunea ta fata de jurnalisti inteleg si disperarea familiilor din Romania a celor care traiesc in Japonia. Eu locuiesc in Noua Zeelanda si nu demult unul din orasele de aici a fost lovit de un cutremur cumplit. Nu a fost nici pe departe atat de devastator ca cel din Japonia, dar metodele de comunicare au avut de suferit astfel ca familiile celor afectati nu-i puteau contacta pe cei dragi. Astfel s-a constituit celula de criza a cutremurului, si admir dedicarea lui Cristi Dumitrache in aceasta problema.
Asa ca desi nu pledez pentru un “interviu” cu televiziunile cred ca e nevoie de comunicare pentru ca cei din Romania sa afle despre cei dragi, despre dezastrul de acolo. Trebuie precizat ca Cristi, ca si mine de altfel, locuieste in Auckland, zona neafectata de cutremur, la sute de kilometrii distanta, cu informatii la mana a doua. Dar a adus linistea in cateva familii romanesti. Din fericire doar o romanca si-a pierdut viata in cutremurul din Christchurch, si informatia asta o avem datorita lui.
Zic si eu, doar o sugestie, in loc sa fii acid si rece poti incerca sa fii si util celor disperati.
Si crede-ma una e sa ai o stire de la canale in japoneza, sau engleza si alta e sa vina de la un roman care pare sa-i pese de “fratii” lui in necaz.
Inimile si rugaciunile noastre sunt alaturi de cei din Japonia, romani sau nu.
O zi buna.

Gabriela

2011/03/12 at 8:58 am Editare
Răspunde

[…] Cutremur, tsunami şi eroism Cutremur în Kanto, Hokuriku, Tohoku. Epicentrul, probabil în largul prefecturii Miyagi. (nu am imagini) […] […]

Top Posts — WordPress.com

2011/03/12 at 9:09 am Editare
Răspunde

A crescut nivelul de alertă nucleară.
La ora 6 se anunţa că marmida reactorului 1 s-a încins, şi că în spaţiul învecinat din nu-ştiu-ce-cameră, nivelul de radiaţie a ajuns la 100x faţă de cel obişnuit (nu vă speriaţi încă!)
La ora 10, deja nivelul ajunsese la 1000x.
Se pune acut problema răcirii, în urma ratării pornirii grupului electrogen (pe motorină) pentru alimentarea pompelor. Agregatull a început să scoată aerosoli ce pot conţine ceva radioactivitate. De aceea, a fost extinsă raza de siguranţă la minimum 10 Km.
Aşadar, încă nu a intrat în funcţiune sistemul de răcire, şi, se pare, nu va putea intra. S-a hotărît deschiderea manuală a incintei. În condiţii de exploatare, presiunea în reactor este de 4 atmosfere. Acum sunt 8. El este făcut să reziste şi la mai mult, însă acum nu e pe bancul de probe pentru avizarea ISCIR. Se pune problema răcirii lui pînă la cel mult 2 atmosfere pentru a putea fi deschis manual. Se profilează o soluţie de răcire cu aer (ca la Trabant). Dar totodată se pune şi problema decontaminării aerului evacuat în atmosferă. Un profesor de la Universitatea Tokyo a propus construirea unui mare burlan, ce ar mări tirajul, şi deci eficienţa răcirii. Iar pentru reţinerea particulelor cu încărcătură radioactivă, propune trecerea aerului prin mai multe filtre. Eventualul nor radioactiv, curăţit grosier prin filtrare, ar fi diluat ulterior prin evacuarea la înălţime, ceea ce ar scădea nivelul general de radioactivitate, însă ar mări aria de răspîndire. Responsabilii cu operaţiunea spun că s-ar putea ca, local, în raza de 10Km să crească nivelul de radiaţie pînă dincolo de limita hibaku*, însă dincolo de 10Km, doza individuală receptată nu ar depăşi-o pe cea aplicată curent în unele proceduri medicale. Au fost evacuaţi cei 50.000 de locuitori.

Cum s-a ajuns în această situaţie? La Cernobîl, de pildă, cauza dezastrului a fost un experiment ce viza acţionarea pompelor de răcire, prin alimentarea lor cu energia electrică produsă din convertirea energiei reziduale a turbinelor. Se pare că şi la Fukushima a fost încercată soluţia aceasta, după ce grupul electrogen de urgenţă a ratat pornirea. E posibil ca tocmai oprirea automată să fi zădărnicit soluţia alternativă.

Ce speranţe sunt la răcirea cu aer? Nu pot estima, dar pot spune că, chiar şi la răcire forţată cu aer, eficienţa este de 1/100 – 1/10 din cea a răcirii cu apă, de pildă, ceea ce lungeşte cel puţin înzecit durata operaţiei. Personalul de intervenţie are deja ritmul de schimb mai des decît de obicei, ceea ce ar fi un indiciu că nivelul de radiaţie în incinta centralei creşte.
De ce nu se stropeşte cazanul diirect cu apă? Nu ştiu, dar presupun că şocul termic, şi răcirea neuniformă ar mări pericolul de spargere a ţevăriei. O ţeavă spartă poate isca instantaneu un incendiu de nestins. Să nu uităm că agentul curent de răcire nu este apa, ci sodiul metalic. A doua restricţie ar fi sodiul din ţevi. La sub 100 de grade, s-ar solidifica local, ceea ce ar complica lucrurile şi ar tăia orice speranţă de repornire a pompelor. Repet, comentariul îmi aparţine, şi nu reprezintă neapărat realitatea.

Nivelul apei în piscină scade. S-a format o zonă de expunere de circa 50 de cm. Nu ştiu ce înseamnă asta. Crainicul zice că e pericol iminent de iradiere (deocamdată doar în incinta centralei).

—————–
* hibakusha este un termen intrat demult în vocabularul mondial. El desemnează victima unei expuneri la radioactivitatea peste limitele de patogeneză. Hibaku desemnează expunerea cuiva la doză masivă de radiaţii.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 12:09 pm Editare
Răspunde

Salut, Au evacuat centrala? Ce se intampla cu locuitorii din vecinatatea centralei?

Theophyle

2011/03/12 at 12:45 pm Editare
Răspunde

La centrală se lucrează în schimburi de durate scurte. Pe semne, nivelul de radiaţie e în creştere. Aud că folosesc o pompă improvizată pentru recircularea apei.
Locuitorii sunt deja evacuaţi pe o rază de 10Km.â

Acuma, cifrele furnizate de mine sunt reale, preluate de la radio. Interpretarea lor însă îmi aparţine, şi nu garantez acurateţea ei.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 1:16 pm Editare
Răspunde

Nu are importanta. Care sunt sentimentele celo care nu au fost afectati, spre exemplu din regiune ta. Ajung refugiati din zonele afectate?

Theophyle

2011/03/12 at 1:23 pm Editare

scuze regiunea ta. Inca nu mi-am baut cafeau 🙂

Theophyle

2011/03/12 at 1:24 pm Editare
Răspunde

Refugiul nu se întinde pe distanţe atît de lungi. Oricum mobilitatea este drastic redusă de distrugerea pe alocuri a reţelelor de transport. Acolo unde se poate, trenurile circulă, dar pe tronsoane scurte.

Ieri au fost anulate vreo 900 de curse aeriene, ceea ce scade mobilitatea pe distanţe lungi. Un taximetrist povestea ieri că foarte multe comenzi au fost pentru aeroportul din Hiroşima. Oamenii neîncrezători în mjloacele terestre încercau să ajungă în alte părţi cu avionul, fără să realizeze că în zonele sinistrate cel puţin şi aeroporturile pot fi inutilizabile. Azinoapte, pe aeroportul Haneda din Tokio se adunaseră circa 13.000 de călători.

Gările din Tokio erau supraaglomerate în aşteptarea redeschiderii circulaţiei. O prietenă din Tokio i-a trimis un SMS soţiei mele, în care zicea că de la Takadanobaba la Shimokitazawa (cca. 12Km) a fost nevoită să meargă pe jos. A ajuns acasă la 2 noaptea. JR a căutat să refacă mişcarea. Acolo unde s-a putut, au circulat trenurile toată noaptea. Metroul a fost cel mai rapid în refacere.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 1:44 pm Editare
Răspunde

Despre sentimentele oamenilor nu am cum vorbi pauşal. Sunt, ca de obicei, amestecate. Curios, nimeni nu îl învinuie pe Băsescu, ceea ce face totuşi aerul mai respirabil. În zonele neafectate, viaţa decurge în parametri relativ normali.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 1:47 pm Editare
Răspunde

Au sosit primele echipe de sprijin internaţional din Coreea de Sud.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 1:50 pm Editare
Răspunde

Toata admiratia perntru dv !!!
Pentru atitudine, calm, realism, implicare. Pentru informatia accurate si reliable.
Va multumesc !
… am vazut o stire potrivit careia SUA a oferit agenti de racire pentru centrala nucleara de la Fukushima, afectata de cutremur, dar Japonia ar fi refuzat ajutorul. Totusi, problemele s-au agravat acolo, nu au reusit sa receasca mastodontul… ce se intampla ? Thx ! Va doresc numai bine !

dana

2011/03/12 at 2:11 pm Editare
Răspunde

[…] CUTREMUR DEVASTATOR ÎN JAPONIA: 8,9 magnitudine. Sute de morţi şi răniţi. Guvernul a emis alertă nucleară. Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 urmat de un tsunami a afectat vineri nord-estul Japoniei, provocând moartea a sute de persoane, potrivit datelor furnizate de poliţie, într-un bilanţ provizoriu. Cutremurul cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi. (Sursa:Mediafax) Azi la ora 12:09 (5.09), se pune acut problema răcirii, în urma ratării pornirii grupului electrogen (pe motorină) pentru alimentarea pompelor. Agregatull a început să scoată aerosoli ce pot conţine ceva radioactivitate. De aceea, a fost extinsă raza de siguranţă la minimum 10 Km. Aşadar, încă nu a intrat în funcţiune sistemul de răcire, şi, se pare, nu va putea intra. S-a hotărît deschiderea manuală a incintei. În condiţii de exploatare, presiunea în reactor este de 4 atmosfere. Acum sunt 8. El este făcut să reziste şi la mai mult, însă acum nu e pe bancul de probe pentru avizarea ISCIR. Se pune problema răcirii lui pînă la cel mult 2 atmosfere pentru a putea fi deschis manual. Se profilează o soluţie de răcire cu aer (ca la Trabant). Dar totodată se pune şi problema decontaminării aerului evacuat în atmosferă. Un profesor de la Universitatea Tokyo a propus construirea unui mare burlan, ce ar mări tirajul, şi deci eficienţa răcirii. Iar pentru reţinerea particulelor cu încărcătură radioactivă, propune trecerea aerului prin mai multe filtre. Eventualul nor radioactiv, curăţit grosier prin filtrare, ar fi diluat ulterior prin evacuarea la înălţime, ceea ce ar scădea nivelul general de radioactivitate, însă ar mări aria de răspîndire. Responsabilii cu operaţiunea spun că s-ar putea ca, local, în raza de 10Km să crească nivelul de radiaţie, însă dincolo de 10Km, doza individuală receptată nu ar depăşi-o pe cea aplicată curent în unele proceduri medicale. Au fost evacuaţi cei 50.000 de locuitori. (sursa: Marius Delaepicentru) […]

Sfârşit de săptămână – 12 Martie / “cutremur, Antonescu: vând partid pentru o televiziune” « Politeía

2011/03/12 at 2:07 pm Editare
Răspunde

Din nefericire o sa aiba mult de lucru. Ieri am discutat cu doi prieteni de state. Ambii fosti medici militari astazi civili, ambi fosti stationati in trecut in flota a VII-a. Ambi au cerut sa ajunga in Japonia. Inteleg ca un al doilea portavion american (unul stationat acolo intotdeauna) ajunge maine impreuna cu o forta de ajutor destul de semnificativa.

Theophyle

2011/03/12 at 2:14 pm Editare
Răspunde

Fukushima: Barele de uraniu sunt pe cale să de topească. Emanaţii de cesiu (confirmat). Se menţine recomandarea de a sta sub acoperiş, la mai mult de 10Km de focar.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:20 pm Editare
Răspunde

Ultima oră: mai sunt cîteva sute de locuitori ce încă nu au părăsit zona de siguranţă

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 2:23 pm Editare
Răspunde

Ce naiba e cu astia. Parca sunt taranii romani la inundatii 😦

Theophyle

2011/03/12 at 2:52 pm Editare
Răspunde

Nu e pasivitate. Atîta timp cît alerta roşie de tsunami nu se ridică, cine are idei piere. Anunţurile spun clar că, (În esenţă) chiar dacă ţi-ai uitat lingoul de aur pe pian lîngă şemineu, să nu faci imprudenţa să pleci din locul de refugiu petru a-l recupera. Cum ar veni, îţi freacă “euridicea”.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:20 pm Editare

[…] mai disciplinati. Pregatirea psihologica incepe inca de la gradinita” – asa scrie pe blogul sau un roman care traieste in Japonia.By hotnews.ro Yaab No tags for this […]

Roman in Japonia: Si japonezii se sperie de cutremur la fel de tare ca romanii, numai ca sunt mai putin colerici in reactii. Pregatirea psihologica incepe inca de la gradinita – 42203th Edition « RP stiri

2011/03/12 at 3:20 pm Editare
Răspunde

Multumim pentru relatare. Multa sanatate si sincere condoleante pentru poporul eroic al Japoniei. Sa dea Dumnezeu ca problema centralei sa fie rezolvata fara urmari…

Bujold

2011/03/12 at 3:29 pm Editare
Răspunde

Ma gandeam ca laconismul tau este cu mult mai pretios (si autentic) decat al cacanarilor de la televiziunile de stiri moarte de foame pntru cateva puncte de audienta in plus.
Imi dau seama ca sunteti bine si ma bucur de asta.

Dumitru lui Nae

2011/03/12 at 3:40 pm Editare
Răspunde

… atat de bine cat se poate in circumstantele actuale.

Dumitru lui Nae

2011/03/12 at 4:23 pm Editare
Răspunde

Buna dimineata suflete!!
Salutari din Bucuresti, aveti grija de voi.

Ovidiu

2011/03/12 at 3:52 pm Editare
Răspunde

Multumim pentru informatii!
Faci o traba grozava si esti cea mai credibila sursa de informare! Mass-media a ramas la stirile de ieri. Ce bine ca am gasit blogul tau! In Japonia nu am pe nimeni, in schimb am prieteni japonezi in Romania, care sunt foarte ingrijorati pentru familiile si prietenii lor de acolo. Sunt oameni minunati pe care as vrea sa-i ajut cu ceva si pentru care nu pot face nimic mai mult, decat sa fiu alaturi de ei.
Ma rog ca totul sa fie bine, inclusiv la centrala nucleara.
Toate cele bune tie si familiei!

dy

2011/03/12 at 3:54 pm Editare
Răspunde

Marius, aveti grija ce faceti acolo in Japonia ca daca nu rezolvati repede problemele cu reactoarele si sinistratii Boc si Basescu nu mai rezista mult in functii. Titlurilele de pe Realitatea si Antene aseara erau de genul: “Cutremur in Japonia, dezastru in Romania”. Ideea principala vehiculata in diverse forme: daca asta s-a intamplat in Japonia, va dati seama cum va fi in Romania? Incompententii guvernanti nu sunt in stare sa pregateasca tara pentru un cutremur major! Jos Guvernul si Basescu, inconstientii carora nu le pasa de ce se va intampla cu poporul la cutremur!

Mihai

2011/03/12 at 4:08 pm Editare
Răspunde

Jos Guvernul si Basescu, inconstientii carora nu le pasa de ce se va intampla cu poporul la cutremur!
……….mai sus pomenitii sunt cei care au provocat dezastrul din Japonia si tot ei sunt cei care vor provoca asa ceva si in Romania.Basescu e de vina.Si cred ca tot el ede vine si pt cutremurele din Haiti Si din Noua Zeelanda.
Cat de dobitoc poti sa fii…

booze

2011/03/13 at 6:54 pm Editare
Răspunde

În sfîrşit s-au hotărît să deschidă supapele la reactorul 1. O veste bună, dar şi una proastă. Gazele din reactor au fost purjate în atmosferă. Presiunea a scăzut, însă a început contaminarea. Cît de mare este ea? Se pare că e de două ori mai mare decît cea de ieri. 9,9 unităţi (habar n-am, că în trei decenii s-au tot schimbat). dar ştim că acelaşi academic a arătat că zona de siguranţă de 10Km a fost exagerată. Combustibilul era oricum în stare de temperare avansată (probabil cu grafit) şi operaţia de răcire mergea. Chinuit, dar mergea. Zicea academicul că 3Km zonă de protecţie ar fi fost destul. Nu îmi dau seama ce a fost aşa de greu să împiedice expunerea reactorului. Piscina în care e cufundat are cam 5,4m atîncime. Apa s-a evaporat, iar acum o oră expunerea era de 1,7m (din 4 m cît au barele) ceea ce înseamnă o baie severă de raze γ pentru personal.

O lămurire despre cesiu. Cesiul radioactiv este prezent ca impuritate în combustibil. Este mai volatil decît uraniul. Prezenţa lui în mediul înconjurător este un indiciu atît al supraîncălzirii combustibilului, cît şi al unei fisuri, cel puţin, în instalaţie. La încălzirea necontrolată începe să se elibereze şi iodul radioactiv şi stronţiul… Ultima oră: a început şi iodul radioactiv să plutească prin aer.

Azi am intrat în două farmacii din două reţele, în căutarea iodurii de potasiu. Nu numai că nu există în stoc, dar personalul nici nu pare calificat. Abia şeful părea să înţeleagă ceva vag, dar nu se dumirea de ce sunt atît de grăbit, din moment ce ar putea să comande la depozit. El săracu, vroia să-mi vîndă ceva. I-am zis că e bine să aibă măcar 10 grame, căci cu ele poate satura gratuit tiroida a 2000 de clienţi, şi pierde numai vreo 200 de yeni. Mie nu-mi trebuie. La o adică, cu cîte două picături de tinctură de iod, în niţel vin* (pentru sulfit, agent reducător. ) putem trece prin primul val de “polen de peliniţă”**. Oricum, iodul radioactiv nu persistă mult timp.

E ciudat că într-un oraş în care există experienţă în tratarea efectelor radiaţiilor, nu există ştiinţa prevenirii efectelor.

—————————
*Aţi văzut că şi E-urile sunt bune la ceva? 🙂
** joc de cuvinte rezultat din calchierea ucr. cernobîlnik (peliniţă).
Edit:23:20 Ascult la radio sfaturile pentru decontaminarea radioactivă. Prezentatorul face aceeaşi paralelă cu polenul (minus peliniţa)

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:13 pm Editare
Răspunde

sper ca nu esti foarte aproape de dracia aia!

Dumitru lui Nae

2011/03/12 at 4:28 pm Editare
Răspunde

Păi, cam ca de la Iaşi la Cernobîl.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 4:48 pm Editare

[…] poate ca nu avea ce sa faca, poate ca era curios, poate ca era blogat, de teama (acum, citind un comentariu pe postul asta, mi-am dat seama ca vedeam complet gresit situatia, nu era nici teama, nici curiozitatea, ci […]

Tsunami pentru un roman coleric « Toţi îţi vor binele. Nu ţi-l lăsa luat.

2011/03/12 at 4:14 pm Editare
Răspunde

ma bucur ca ti-ai pastrat simtul umorului! sanatate!

ela

2011/03/12 at 4:58 pm Editare
Răspunde

Despre măsuri de prevenire a destrămării ţesutului social.

Deşi pregătiţi psihologic, oamenii supuşi provizoratului prelungit devin irascibili. Pentru a preveni pe cît posibil defulările violente, băncile au primit recomandarea să reconstituie proprietatea asupra economiilor populaţiei şi în lipsa actelor doveditoare cum ar fi carnetului de economii. Oricine poate merge la banca la care are economiile, şi are voie să scoată pînă la 100.000 yeni.

Este sezonul declaraţiilor de venit la fisc. Termenul este 15 martie (aţi văzut ce influent e UDMR?) În cinci prefecturi, s-a amînat termenul.
În acelaşi perimetru, pacienţii vor putea fi trataţi şi în lipsa carnetului de sănătate. De asemeni, vor fi scutiţi temporar de coplată.

Este perioada examenelor de admitere în universităţi. Probele de admitere vor fi amînate.

În zonele sinistrate au fost instalate suplimentar telefoane publice cu acces gratuit.

De asemeni, foamea poate da stări de furie. În locurile izolate de unde refugiaţii nu pot fi transportaţi repede şi aerian, se coboară din elicopter butelii de apă, pesmeţi şi pături.

Aşadar, totul, pentru a preveni resentimente pe termen lung.

Azi dimineaţă efectivul echipelor de intervenţie a fost sporit de la 20.000, la 50.000 de oameni.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 5:12 pm Editare
Răspunde

Pe CNN tocmai am vazut o stire cum ca s-a raportat o explozie la Fukushima.
Da Doamne, sa nu fie grav.

gupi

2011/03/12 at 5:17 pm Editare
Răspunde

Marius sunt al naibii de ingrijorat de explozia de la centrala nucleara. Ai iod la dispozitie?

Turnofftheglory

2011/03/12 at 5:21 pm Editare
Răspunde

Se pare că, fie la deschiderea supapei, fie la deschiderea reactorului a avut loc o explozie. S-a ridicat un nor alb. Patru persoane au fost internate. Nivelul de radiaţie în zonă este de 1015 μ… moloz (microseabolt (?) mă rog, de aproape 9.000 de ori mai mare decît doza anuală naturală. Cu alte cuvinte, într-o oră de expunere, încasezi doza pe un an. Din fericire, deocamdată, direcţia vîntului este înspre Ocean, dar sunt cîteva localităţi atinse de zona roşie.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 5:35 pm Editare
Răspunde

microSievert

floreign

2011/03/12 at 6:17 pm Editare
Răspunde

Marius pe CNN arata unitatea unu de la Fukushima efectiv fara zidurile de beton. A ramas structura de otel acolo. Deci nu o explozie de mici dimensiuni. A sarit in aer unitatea 1.

Turnofftheglory

2011/03/12 at 5:38 pm Editare
Răspunde

Nu ştiu dacă e boilerul sau grupul de turbine. Nici ei nu zic clar. Probabil e nasol. Acum bate vîntul dinspre uscat SSE. La noapte va bătea invers.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 5:44 pm Editare
Răspunde

Din ce înţeleg eu, nu a fost o explozie nucleară, ci una provocată de acumularea de vapori. Iar fumul alb observat în urma exploziei cred că este de fapt un nor de aburi contaminaţi radioactiv.

val_one

2011/03/12 at 5:47 pm Editare
Răspunde

Da, pare mai degrabă o explozie murdară.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 5:56 pm Editare
Răspunde

Marius, semnal la mobile tot nu au! De ce? Daca zona unde e sora mea nu e afectata, de ce nu pot da de ea??

Alexandra

2011/03/12 at 6:04 pm Editare

[…] mai disciplinati. Pregatirea psihologica incepe inca de la gradinita” – asa scrie pe blogul sau un roman care traieste in […]

Roman in Japonia: Si japonezii se sperie de cutremur la fel de tare ca romanii, numai ca sunt mai putin colerici in reactii. Pregatirea psihologica… | Calarasi | judeţ Calaraşi

2011/03/12 at 5:53 pm Editare
Răspunde

Il ascult pe oficialul japonez pe CNN. NU e vocea unui om expunand problema linistit, chemand la calm. Cred ca e nasol.

Turnofftheglory

2011/03/12 at 5:56 pm Editare
Răspunde

Am gasit aici o descriere a tipului de reactor folosit la Fukushima
http://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_Water_Reactor

Huitzilopochtli

2011/03/12 at 6:00 pm Editare
Răspunde

Marius, eu am făcut precizarea asta pentru că o televiziune de la noi (irtv, care alta?) a titrat pe burtiera de breaking news: „explozie nucleară la Fukushima”. nu pun pe seama inculturii din redacţie această confuzie.

val_one

2011/03/12 at 6:10 pm Editare
Răspunde

O explozie nucleara are amplitudine si ia forma binecunoscutei “ciuperci”. Nu vorbim de o astfel de explozie. Bineinteles ca tot ce pleaca de acolo in atmosfera este contaminat radioactiv.

Pentru cei care sunt curiosi, exista o aplicatie Google care arata razele de actiune. Se selecteaza localitatea, apoi tipul de “mijloc de impact” ca sa-i fac o traducere aproximativa (de la “little boy” folosit de americani la Hiroshima si pana la asteroizi): http://www.carloslabs.com/projects/200712B/GroundZero.html

Asa ca cei de la televiziunile din Romania nu prea stiu ce vorbesc.

Andrei

2011/03/12 at 6:30 pm Editare
Răspunde

Val_one si NHK vorbeste de o explozie acolo.

Turnofftheglory

2011/03/12 at 6:13 pm Editare
Răspunde

Asta e media romaneasca Agita spiritele si pe urma ma mir de ce ma suna mama speriata. Ca nu-s in Japonia, ci in SUA. Si nici macar pe coasta Pacificului, ci pe cea a Atlanticului.

Multe salutari lui Marius, iata, din nou la epicentru, din pacate.

floreign

2011/03/12 at 6:16 pm Editare
Răspunde

@floreign 🙂 si pe mine m-a sunat mama. si eu tot in SUA sunt, la Atlantic.

Mihaela

2011/03/12 at 11:39 pm Editare
Răspunde

TOG, este o mare diferenţă între o explozie nucleară şi explozia de la centrala din Fukushima. nici la Cernobîl n-a fost o explozie nucleară în sensul clasic al termenului, deşi se mai face şi astăzi confizia asta.

val_one

2011/03/12 at 6:21 pm Editare
Răspunde

A fost ridicat nivelul de alarmă (10Km zonă de siguranţă) şi la reactorul 2.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 6:24 pm Editare
Răspunde

În caz de nevoi prin alte părţi ale lumii, Japonia este una din ţările de nădejde, de obicei între primele care sar s-ajute. Cel puţin pentru centrala de la Fukushima -şi nu numai- sper să i se ofere ajutor

noradamian

2011/03/12 at 6:27 pm Editare
Răspunde

Val, am vazut ce e pe site la SOV TV. Te inteleg. Ilustratie, informatie trunchiata. Clasic. Da-i naibii de nemernici.

Turnofftheglory

2011/03/12 at 6:28 pm Editare
Răspunde

Tog, uite si o reacţie necesară la nemernicie: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8384227-breaking-news-apocalipsa-stirismului-derizoriu.htm

noradamian

2011/03/12 at 6:31 pm Editare
Răspunde

Sper ca totul sa fie bine 🙂 japonezii sunt printre putinii oameni de pe planteta asta care merita sa traieasca 🙂 . Abia astept ziua in care voi calca pe pamant nipon ….Numai bine si sanatate !!!
p.s Toate trec

thetimeismine

2011/03/12 at 6:56 pm Editare
Răspunde

Ordinul de evacuare se extinde la 20Km pentru ambele reactoare.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 7:10 pm Editare
Răspunde

Cutremur mijlociu Nagano. Acolo, pe costa M Japoniei va mai dura cel putin un an pina se reasaza faliile.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 7:13 pm Editare
Răspunde

Judecind dupa evolutia radioactivitatii, cu un peak scurt, se pare ca integritatea geometrica a combustibilului nu este afectata semnificativ. (NHK) Nu se stie inca daca operatia de racire continua, sau miezul va suferi melt down, si de aceea s-a extins zona de siguranta.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 7:17 pm Editare
Răspunde

Hello, sunt in Tokyo, ieri am ajuns cu cateva ore inainte de cutremur (funny era sa nu ma lase sa intru in tara, o poveste mai intortocheata). Ideea e ca am fost intr’o cladire care s’a zgaltait bine si am fost nevoiti sa ne oprim din lucru si sa iesim afara dar nimeni nu era foarte speriat sau panicat.. toata lumea isi vedea de treaba, japonezii sunt un popor mai obedient si disciplinat de asta nu a fost tavalug.
Dar dupa aia ma suna mama, ca a vazut la TV ca vine apocalipsa si sa iau primul avion sa ma intorc acasa, de ma miram de unde stie ea de apocalipsa ca doar japonezii la TV’urile lor zic doar ca e de rau, si e nevoie de calm, nicidecum onomatopee de astea: incredibil, apocaliptic, etc.
Cand ajung inapoi in tara desfintez cablu si ii las pe ai mei doar cu TVR1, e suficient, cretinii aia de la Realitatea n’au limite, nu zice nimeni ca e parfum ce se intampla aici, dar nu e apocalipsa, au avut un cutremur, au murit multi oameni, se mobilizeaza ii ajuta pe cei ce sunt in dificultate si merg inainte, nu se kk pe ei ca vine apocalipsa de la mii de kilometri departare..

alin m

2011/03/12 at 7:19 pm Editare
Răspunde

Salut, Alin M.! Iartă-mă pentru întîrziere. Acum am citit relatarea ta. Iartă-mă, sunt pe fugă. Ţine-ţi-vă tari! Ganbatte!
Dacă ai nevoie de ceva, dă-mi te rog de ştire la bucataria_mea(la)yahoo.com.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 1:59 am Editare
Răspunde

La R2 s-a revenit la Z 10Km

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 7:30 pm Editare
Răspunde

Scuzati lipsa diacriticelor, dar scriu din bucatarie.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 7:31 pm Editare
Răspunde

Marius ( si pe sotul meu il cheama la fel 🙂 ) ) sanatate si numai bine din Bucuresti; citim blogul tau de ieri si suntem cu sufletul alaturi de voi.
Un gand bun pentru toti cei in viata si o lacrima pentru cei ce au pierit!

Marina

2011/03/12 at 7:34 pm Editare
Răspunde

multumiri pentru informari.

Curaj poporului japonez si tuturor celor care traiesc acolo!

skorpion

2011/03/12 at 7:40 pm Editare
Răspunde

live bbc aici
http://ifreemedia.blogspot.com/p/tsunami-special.html

numai bine, Marius.

Florina

2011/03/12 at 7:46 pm Editare
Răspunde

Aveti aici un inceput de analiza STRATFOR

http://politeianet.wordpress.com/2011/03/12/explosion-reported-at-japanese-nuclear-plant/

Theophyle

2011/03/12 at 7:47 pm Editare
Răspunde

Felicitari Marius, nu te cunosc dar pot sa marturisesc ca dai lectii de jurnalism (si daca amator) pseuso-jurnalistilor diletanti si slugarnici din media romaneasca. Nu ii baga in seama nu merita, au reusit doar sa demonstreze inca odata mocirla morala si profesionala in care se scalda mass-media din Romania. In romania NU MAI EXISTA PRESA, iar daca nu ar exista CNN,Al Jazeera, BBC etc. dar si contributori (bloggeri) din Japonia (cazul tau) si multe alte tari, toti membri ai unei diaspore inteligente si articulata nu am avea idee de ce se intampla cu adevarat in lume.
Felicitari si aveti grija de voi.

georgio

2011/03/12 at 8:05 pm Editare
Răspunde

O vorba despre “pulverizarea” cladirii R1. Imaginile pot fi inselatoare. Peretii sunt inadins construiti in asa fel incit sa se strice usor.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 8:13 pm Editare
Răspunde

Importanta precizare.

Turnofftheglory

2011/03/12 at 10:56 pm Editare
Răspunde

Informatii oficiale despre centrale aici:

http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/11031222-e.html

Marius, ma bucur mult ca sunteti in continuare OK!

Coffeebeans

2011/03/12 at 8:16 pm Editare
Răspunde

In side-ul paginii ai Constitutia Japoniei si pe cea a Romaniei – linkuri. Cea a Japoniei (dupa cutremur) s-a incarcat imediat, cea a Rom. – stai sa vad – still loading! No, Nothing still…

Bucur

2011/03/12 at 8:28 pm Editare
Răspunde

Hmmmm, nu pot decat sa fiu sarcastic la ceea ce scrii, nu stiu de cati ani esti plecat dar gandesti tot precum un roman.

“Brake: Profit de ocazie, pentru a demonta încă un clişeu. Majoritatea românilor au impresia că japonezii sunt obişnuiţi cu cutremurele şi nu se sperie aşa uşor. Nu este aşa. Şi japonezii se sperie la fel de tare ca românii, numai că sunt mai puţin colerici în reacţii. Ceva mai înţelegători, mai bine instruiţi şi deci, mai disciplinaţi. Pregătirea psihologică începe încă de la grădiniţă”.

Daca se taie cumva le curge sange? Dar sangele e tot rosu sau albastru?

Ori esti prost ori esti sub influenta cutremurului pentru ca ceea ce scrii mai sus dovedeste ignoranta si lipsa de cultura psihologica.

Atunci cand citesc comentariile unui roman frustrat ca tine mi se face scarba.

Mihai

2011/03/12 at 8:59 pm Editare
Răspunde

Cu cine vorbesti?

Bucur

2011/03/12 at 9:41 pm Editare
Răspunde

@ Mihai
fa-ti un blog si colaboreaza cu iRTV. si nu-ti lua medicamentele, trebuie sa arati cat mai natural.

Mihaela

2011/03/12 at 11:46 pm Editare
Răspunde

De ce poluezi blogul asta cu aberatii? Nu-ti place cum gandeste autorul, adio! Iti vom simti lipsa pe aici, da’ vom supravietui.

ion

2011/03/13 at 2:42 am Editare
Răspunde

Felicitari lui Alin M pentru comentariul corect si la obiect.

Mihai

2011/03/12 at 9:01 pm Editare
Răspunde

Care Alin M?

Bucur

2011/03/12 at 9:44 pm Editare
Răspunde

Îmi permit o sugestie: există o setare în wordpress, care-ți ordonează comentariile în ordine cronologică, începând cu cel mai proaspăt (adică invers decât sunt acum). Cred că în cazul de față ar fi mai ușor de urmărit relatatea ta “live”.

Daniel Răduță

2011/03/12 at 9:04 pm Editare
Răspunde

Mulţumesc pentru sugestie. Însă aş vrea să evit curgerea turbulentă. Dacă aş face aşa, comentariile vor fi ordonate invers cronologic, iar comentariile la comentarii în sens cronologic.
La rîndul meu, vă propun să apăsaţi Ctrl+F, iar în căsuţa de căutare bateţi cuvîntul de interes. Ex: “delae”, apoi search up. Veţi ajunge la cel mai recent mesaj după una sau mai multe apăsări pe Enter. O altă cale este să apăsaţi direct butonul End.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 9:20 pm Editare
Răspunde

‘End’ button works just fine.

Bucur

2011/03/12 at 9:54 pm Editare

S-a trecut la racirea cu apa de mare. Explozia se datorase acumularilor de hidrogen provenit din piroliza apei.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 9:06 pm Editare
Răspunde

Pardon, “relatarea ta live”

Daniel Răduță

2011/03/12 at 9:07 pm Editare
Răspunde

Trilica intr-una din panseurile tale imbibate cu sake zici:
“Majoritatea românilor au impresia că japonezii sunt obişnuiţi cu cutremurele şi nu se sperie aşa uşor. Nu este aşa. Şi japonezii se sperie la fel de tare ca românii, numai că sunt mai puţin colerici în reacţii. Ceva mai înţelegători, mai bine instruiţi şi deci, mai disciplinaţi”
…De fapt sunt obisnuiti….dar se trezeste un trilica oarecare sa debiteze orice ineptie si idiotie iar mass-media il asculta ca pe guru Bivolaru. Bhai oricine, afla de la tataia ca nu numai ca japonezii sunt obisnuiti dar ca orice fiara instinctul animal primeaza. Si nu toti romanii au impresia asta agariciule. Daca vrei sa stam de vb baga un apel la tataia si mai vb la un sake, dar sa nu-mi debitezi ineptii ca-ti dau cu farfuria de supa in capatzina.
Kamura. (03)3645-0275

Saiko

2011/03/12 at 9:07 pm Editare
Răspunde

Se pare ca exista o specie de gandaci care rezista la radiatii.

Andrei

2011/03/12 at 9:24 pm Editare
Răspunde

Andrei, si gandacii au demnitatea lor. Personajul la care te referi nu a depasit stadiul de “amoeba”.

Robert

2011/03/12 at 9:37 pm Editare

…!
O fi vreo olteancă fierbinte.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 9:37 pm Editare
Răspunde

Noroc ca mai iau unii atitudine impotriva jurnalismului de doi bani de pe iRealitati si asa descopar oameni de valoare. Excelenta tinere la curent cu ce se intimpla acolo, multa sanatate va doresc si bafta in continuare!

claude

2011/03/12 at 9:11 pm Editare
Răspunde

Toate cele bune pentru tine Marius si ai tai, mult noroc japonezilor si tuturor acelora care asemeni tie se afla acum acolo, si multe lacrimi pentru cei disparuti.
Pentru romanii care sunt in tara si vor informatii detaliate aruncati un ochi aici: http://jibtv.com/program/?page=0

E in engleza dar bunuiesc ca nu va deranjeaza.

sf… si de la capat

2011/03/12 at 9:37 pm Editare
Răspunde

Un roman frustrat pleaca in lume, cam nesimti de fel intra in casa incaltat. In acea casa de la epicentru cativa oameni discutau in liniste. Intre doua garaituri spune ca lui nu-i place discutia, ca japonezii de fapt sunt albastri si nu galbeni. Nu stie ca nu a chemat nimeni televizunea, el vrea doar sa dea cu pumnul in masa, baiii, vorbiti prostii, ce capatzana mea. Tov Saiko Kamura, unde are fundul are si gura.

Creanga

2011/03/12 at 9:40 pm Editare
Răspunde

Te inseli @Crenga. Nu are doua organe pentru mancat si c..t!. Zicea cineva ca individul nu a depasit stadiul de anoeba. L-a depasit dar in sens contrar evolutiei.

DanSu

2011/03/12 at 9:44 pm Editare
Răspunde

Gata. lasati mizeriile, faceti liste sa vedem ce mai spune Dan 😉

claude

2011/03/12 at 9:44 pm Editare
Răspunde

🙂 Liniste sau liste penru comentarii? Dati cate un comentariu sa ajunga la toata lumea. Cutremur, tzunami, eroism in Japonia, in Romania, dezbinare, tzatism si egoism.

Creanga

2011/03/12 at 9:51 pm Editare
Răspunde

scuze…am vrut sa spun liniste. Gata, am tacut si eu!

claude

2011/03/12 at 9:55 pm Editare

Trebuie să recunosc că aici am citit cele mai pertinente știri despre dezastrul din Japonia. În special în ceea ce privește centrala nucleară. Mulțumesc.

bukakke

2011/03/12 at 9:44 pm Editare
Răspunde

Scuze @Marius. Am urmarit destul de des site-ul tau, dar nu sunt eu in masura sa comentez pe el, dar indivizii astia de doi bani, ma cutremura uneori cat pot fi de jegosi. Limbajul lor e doar aparent articulat.

DanSu

2011/03/12 at 9:47 pm Editare
Răspunde

Am vorbit la telefon cu un maistru militar de aviaţie de la o unitate din apropiere. Îmi spunea că în ?sanriku-cho (nu am prins prima silabă), unul din orăşelele de pe coasta Pacifică, din cei circa două zeci de mii de locuitori, au reuşit să se refugieze din calea apelor doar vreo cinci mii şi ceva, ceea ce ar ridica bilanţul victimelor cu un ordin de mărime.

Edit: Acum au anunţat şi la NHK. E vorba de oraşul Minamisanriku-cho. Refugiaţi sunt circa 7.500 din aproape 20.000 de locuitori.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 9:50 pm Editare
Răspunde

[…] Cutremur în Kanto, Hokuriku, Tohoku. Epicentrul, probabil în largul prefecturii Miyagi. (nu am imagini) Emisiunea NHK de la studioul din Shibuya (Tokio) nu s-a întrerupt. Crainicul continuă să vorbească, deşi cu un uşor (cu)tremur în voce. În fundal se aud obiecte buşind prin studio. (Întotdeauna am apreciat dăruirea şi adesea eroismul cu care muncesc jurnaliştii de la NHK.) Se aşteaptă un tsunami de între 2 şi 6 metri*, ceea ce va reprezenta o c … Read More […]

Cutremur, tsunami şi eroism (via Fără buletin) « bestdentaloffice

2011/03/12 at 10:02 pm Editare
Răspunde

Cifre atît de surprinzătoare apar din cauza precarităţii telecomunicaţiilor. Au fost (şi probabil mai sunt) localităţi întregi, unde legătura cu primăriile a fost imposibil de luat.
De asemeni, lipsesc date despre parametrii fizici ai dezastrului. Aparatele de evaluare a înălţimii valului fie nu au fost în cea mai bună stare de funcţionare, fie tsunami a fost în unele locuri mai înalt de 10m.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 10:09 pm Editare
Răspunde

Premierul recomandă agenţilor mass-media să relateze în termeni cît mai corecţi. Roagă cetăţenii cu acces la telecomunicaţii să se abţină de la a pune în circulaţie leapşe, farse, chain-mail şi hoax-uri.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 10:13 pm Editare
Răspunde

Iti multumim mult, Marius, pt tot ce faci. Sintem alaturi de voi si va tinem pumnii. In astfel de momente, tot globul e japonez si are ochii oblici. Sa speram ca vor reusi sa tina animalul atomic in friu.

Arigato gozaimashita, Marius san! :bow:

PS: Exista o solutie f simpla in privinta persoanelor mirlane, mai ales in asemenea situatii triste: stergerea comentariilor. In masura in care ai timp, evident. E o maniera mult mai eficienta si mai dreapta de a gestiona nesimtitii 😦

Turambar

2011/03/12 at 10:16 pm Editare
Răspunde

Replică de gradul R6 (max 5-slab) în largul Fukushimei
Încă una tare în largul Iwate. Încă una tare în Miyagi, Aomori. (Nu mai prididesc cu inventarierea)
O vorbă despre zona de subducţie pacifică. Întocmai ca la cutremurele din Chile, epicentrele se aliniază pe lungimi mari, de sute de Km. Cînd se porneşte unul de magnitudinea 8 şi peste, timp de mai bine de o lună replicile continuă. La seism puternic replici puternice, din care nu puţine de magnitudinea 7. Pericolul de tsunami persistă.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 10:33 pm Editare
Răspunde

Ce nebunie, Doamne! Ce nebunie!…

Iti/va doresc sa treci/treceti cat mai repede peste cosmarul asta!

Gicu Maracine

2011/03/12 at 10:43 pm Editare
Răspunde

Marius,

Dar tu cum te simţi? Cum îţi este? Cum rezişti?

Ana

2011/03/12 at 10:47 pm Editare
Răspunde

Păi, aici nu se zguduie nimic. Nu fac decît să ascult radioul, să vorbesc cu clienţii, să gătesc, să coc pîine… Lucruri simple.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 10:53 pm Editare
Răspunde

Mulţumim, băieţi şi fete! Nu fac decît, să scriu după dictare şi să comentez acolo unde simt că mă pricep.
Despre mesajele nepoliticoase: le-am expus doar pentru culoare. Pentru întregirea tabloului.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 10:52 pm Editare
Răspunde

Esti grozav,dar nu crezi ca ar trebui sa te odihnesti? Scuze,esti cam de multisor lipit de taste.

ela

2011/03/12 at 10:56 pm Editare
Răspunde

Sunteti sotia?

Bucur

2011/03/12 at 11:09 pm Editare
Răspunde

Trei din cei patru muncitori internaţi după explozia de hidrogen de la R1 Fukushima au fost confirmaţi ca iradiaţi (hibakusha).

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 10:58 pm Editare
Răspunde

Eu il inteleg pe Marius. Ultimul lucru care i-ar mai ramane de facut ar fi sa doarma.
Daca nu ar mai avea nimic de facut. Dar el mai are.
Stai treaz , Marius, atat cat sa te simti in siguranta. O sa ai timp apoi si de dormit.

luminita

2011/03/12 at 11:08 pm Editare
Răspunde

Adevarat cosmar,ce mai!

yousef59

2011/03/12 at 11:13 pm Editare
Răspunde

Constatam ca scrie continuu.Imi faceam griji.Nu-mi permit sa-i dau sfaturi.Daca asa pare,imi cer scuze.
Abia acum BBC relateaza breaking news despre 10000 disparuti de la Minamisanriku

ela

2011/03/12 at 11:17 pm Editare
Răspunde

BBC are standarde mai stricte de acurateţe. De uinde şi temporizarea.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 11:19 pm Editare
Răspunde

Domnule , esti extraordinar .
O tara intreaga te citeste . Si presa , tv , copiaza din informatile dumneavoastra .
Jos palaria .

Ștefan A.

2011/03/12 at 11:21 pm Editare
Răspunde

Multumim de informatii, Marius – Keep it up !

Bogdan

2011/03/12 at 11:22 pm Editare
Răspunde

Replică puternică (de falie) în Niigata (pe coasta M Japoniei).
23:35 Replică medie pe coasta Pacifică Ibaraki. Asta s-a simţit şi la Tokio.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 11:39 pm Editare
Răspunde

s’a simtit chiar binisor 🙂

alin m

2011/03/13 at 1:06 am Editare
Răspunde

O vorbă despre circumstanţele cutremurelor din Niigata. Sunt cutremure de falie, de adîncimi mici (5-20Km)
….
Din nou replică Iwate, Aomori (4-tare) Pericol de tsunami.

Sunt două feluri de avertizare de tsunami: tsunami şi tsunami mare.

Cum ziceam, superficiale, dar din cauza reliefului muntos şi a zăpezii de pe acoperişuri (50 cm şi chiar mai mult) casele se prăbuşesc chiar şi la cutremure moderate. Pericolul este amplificat de frecventele alunecări de teren şi de avalanşe. Uneori, casele se prăbuşesc şi la R5,2.

Marius Delaepicentru

2011/03/12 at 11:47 pm Editare
Răspunde

Exista un site unde sunt inregistrate toate seismele de pe glob raportate in timp real, apartinand European-Mediterranean Seismological Centre: http://www.emsc-csem.org/Earthquake/index.php?view=1

In ultimele 2 ore au fost 8 cutremure langa coastele Japoniei, cu magnitudini de 5,0 – 6,2, indeosebi aproape de Honshu.

Andrei

2011/03/12 at 11:49 pm Editare
Răspunde

Cele mai calde urări din Iaşi! M-am uitat ieri pe realitatea şi au găsit o româncă din Tokyo. Din păcate nu ştia să vorbească. Au fost multe momente penibile…

andrei.p

2011/03/12 at 11:51 pm Editare
Răspunde

[…] despre masurile luate de autoritati, asa cum le descrie Marius, un blogger roman care traieste in Japonia si ofera informatii la prima mina despre situatia de […]

Despre masuri de prevenire a destramarii tesutului social in Japonia – blogger roman » 220 Network

2011/03/13 at 12:20 am Editare
Răspunde

Marius,
locuiesc in Tokyo si vreau sa iti spun ca simtim inca foarte multe replici. Chiar mai inainte a fost una destul de puternica. Au fost zeci de cutremure incepand de ieri. Parca clocoteste pamantul sub noi.
Cineva intreba de telefon mobil, al meu nu a mers ieri si azi-noapte, acum vad ca a revenit semnalul.

Intregul cartier in care locuiesc nu are apa si nici gaz. Oamenii cara apa cu galeti si cu sticle, de la o sursa de apa pe strada. Avem curent din fericire, deci putem sa ne incalzim. Dar am citit ca e posibil ca TEPCO sa il intrerupa prin rotatie in anumite zone.

Trenurile in zona mea nu au mers toata ziua, din cate am inteles (Keiyo si Tozai line ).
In rest suntem destul de ingrijorati, din cauza cutremurelor repetate si a vestilor despre centrala nucleara. Prietenii mei japonezi ne-au sfatuit sa ne pregatim backpack pentru a fi pregatiti pentru evacuare (in cazuri extreme).

Supermarket-urile sunt aproape goale, iar Sunkus (care e non-stop) a fost inchis. La vending machines s-au cumparat absolut toate sticlele de apa, ceai, sucuri – a ramas doar cafeaua. Nu prea se gaseste apa si mancare, dar speram sa mai aduca maine.
Am vazut poze cu rafturi goale, postate de prieteni pe Facebook – deci probabil aceeasi situatie este si in alte zone.

Imi pare rau pentru toti cei care au avut de suferit, pentru cei din Sendai si zonele din nord, unde pierderile sunt intr-adevar foarte mari.

AltMarius

2011/03/13 at 12:29 am Editare
Răspunde

Salut, Marius! Vai de sufletul vostru! Vă ţinem pumnii!

Dacă s-ar găsi tofu ar fi ca pe vremea lui Ceauşescu. Să-mi spui dacă aveţi nevoie de ceva. Nu îmi dau seama dacă merge poşta dincolo de Kansai, dar o să caut un culoar de aprovizionare.

Centrala de la Fukushima e relativ OK. Nivelul de radiaţii a evoluat rapid în jos. La t。1015μ, după 20 de minute approx. 800, după alte 20 de minute 20μ sau cam pe acolo, iar la coadă 3. (6x nivelul normal, adică vax.) Reactorul e în curs de răcire, deşi o parte din combustibil s-a topit. Nu mai sunt motive de îngrijorare.

S-ar putea ca tocmai numărul mare de replici să fie norocul locuitorilor din Kanto. Se eliberează energia în mod gradat (Richter) şi astfel se evită catastrofa ce se aştepta încă din deceniul trecut, după îndelungata linişte din 1 sept. 1923 şi pînă ieri.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 1:28 am Editare
Răspunde

A doua noapte.
Se semnalează zeci de clădiri în/pe care se “adăpostesc” grupuri complet izolate, de între 6 şi 280 de oameni, printre care şi copii. Locuri identificate abia în ultimele ore. Anvergura dezastrului se pare că excede capacitatea de intervenţie.
În adăposturile calificate, penuria de alimente se profilează.
Este de notat vulnerabilitatea dată de circumstanţe şi de amenajarea teritoriului. Şoselele şi căile ferate urmează în mare parte conturul ţărmului, adică tocmai linia unde eşuează obiecte. Accesul pe mare este de neimaginat încă.
Şi e frig.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 12:59 am Editare
Răspunde

Marius, eu am vesti bune! A sunat sora mea! Pentru 1 minut, dar a sunat! Este bine, stau in casa unei prietene pt ca la ea acasa nu sunt nici gaze, nici curent. M-am linistit si eu! Dar o sa fiu in continuare aici, pt ca asa cum o faci u, nu ne tine nimeni la curent. Multumim pt tot!
Multa putere si bafta!
…si condoleante familiilor celor pieriti!

Alexandra

2011/03/13 at 1:06 am Editare
Răspunde

Slavă Domnului!

Da, în partea aceea este reţeaua de 50Hz. S-a făcut apel la economisirea energiei electrice deoarece numai centralele cu combustibil fosil merg. În partea asta, să economisim, şi tot nu putem ajuta pe nimeni de dincolo de Osaka (graniţa dintre cele două reţele).

În altă ordine de idei, ai văzut gazetarii lu peşte, că au raportat (fără să rectifice ulterior) cum că cei trei muncitori iradiaţi la reactor ar fi fost chipurile locuitori din zonă? Ăştia nici să copieze nu ştiu.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 1:13 am Editare

Alexandra,nu-ti imaginezi cat de mult ma bucur pt sora ta,am vazut de aseara ca esti ingrijorata,nu am indraznit sa scriu nimic dar acum pt ca sunt tare incantata de faptul ca ai vesti de la ea vreau sa-ti spun cat de mult ma bucur.Marius felicitari pt tot ce faci,iti multumim,eu nu am pe nimeni cunoscut in Japonia dar sunt cu gandul la voi si sper sa va fie bine tuturor.Sa auzim de bine.

Ramona

2011/03/13 at 4:37 am Editare

Ramona, multumesc mult! Ma bucur si eu sa vad ca atata lume se intereseaza de ce se intampla acolo, de oamenii de acolo, fie cunoscuti sau rude, fie… in cele mai multe cazuri, necunoscuti. Macar in momente din astea sa fim uniti!
Poate ca aseara am parut un pic egoista pentru ca ma interesam numai de sora mea. Dar nu e asa, crede-ma ca ma uit la stiri si parca astept sa spuna ca numarul atat de mare de decedati a fost de fapt o greseala, si ca numarul lor este de fapt cu mult mult mai mic…

Sa auzim numai de bine!

Alexandra

2011/03/13 at 4:53 am Editare

Marius Delaepicentru, somn usor (daca in Japonia se poate dormi usor vreodata…)! Faci o treaba foarte buna, comunicandu-se noutati (trec peste aluziile si ironiile politice cam gratuite), ca atare meriti felicitari si multa bafta!
Revazand filmuletele cu valul de tsunami (daca nu e vreun pleonasm!) m-a cuprins groaza. “Apocalipsa” e primul cuvant la care m-am gandit, dar nu intelegeam de ce poporul asta merita asta! Sa speram ca lucrurile nu se vor inrautati. Oare ce am putea face concret pentru voi, pentru Japonia, dincolo de a ne ruga sa nu se mai scuture pamantul?

jay

2011/03/13 at 1:00 am Editare
Răspunde

Mulţumesc, Jay!
Pînă adorm mai bag şi ultimele 100 de linii în foaia de calcul că luni mă duc să înfrunt a doua certitudine: declaraţia de impozit. Va fi penultima zi. Şi mă beleşte soţia mea dacă nu predau lucrarea. Acum vă rog să mă iertaţi, “lucrez cu cifre”.

Doamne, ajută-i pe sinistraţi. Dă-le alinare celor rămaşi şi pace celor răpuşi. Amin.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 1:40 am Editare
Răspunde

Amin!

Ana

2011/03/13 at 2:04 am Editare

AMIN

Ramona

2011/03/13 at 4:45 am Editare

Felicitari pentru blog si pentru informatiile extrem de prompte si precise. Sunteti cea mai viabila sursa de informatie in limba romana, fatucile de la televiziuni nu stiu bine nici sa articuleze, ce sa mai vorbim de informatii coerente…

Raluca

2011/03/13 at 1:48 am Editare
Răspunde

Pentru cei contrariaţi de “nepriceprea” unora de a fugi din calea valului: Am aflat viteza lui de avans pe uscat. Este între 8 şi 10 m/s. La viteza asta nu e greu de intuit că numai bunii alergători pot face faţă. Şi numai dacă au pistă.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 2:31 am Editare
Răspunde

Nepriceperea de a fugi din calea valului?

Nu m-am gândit că sunt vinovaţi de nepricepere cei care au fost răpuşi de val. Că ar fi putut să se salveze cumva şi n-au făcut-o din vreo lipsă de abilitate.

Ana

2011/03/13 at 2:39 am Editare
Răspunde

Nu e pentru tine, ci pentru a ofili elanul catastrofist şi “spiritul critic” al gazetarilor de senzaţie.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 2:48 am Editare
Răspunde

Ferească Dumnezeu de…„spirit“ de-ăsta! Şi ce se mai potriveşte critica în situaţia asta…

Ana

2011/03/13 at 3:04 am Editare

sa va apere Dumnezeu pe toti, acolo in Japonia.
ca impresie personala: citind blogul tau ma simt ca in decembrie 89 cand, inca copil, ascultam radioul cu sufletul la gura si speram sa fie bine, sa nu mai moara oameni.

MiDu

2011/03/13 at 2:40 am Editare
Răspunde

[…] fără buletin locuiește undeva în Hiroshima. Și acum povestește aici despre situația din Japonia. Posted in: Clocite, Freaky Tags: cutremur, epicentru, […]

Mesaje de la epicentru | Pârţuri 2.0

2011/03/13 at 2:45 am Editare
Răspunde

Suntem alaturi de voi. Sa fiti sanatosi si in siguranta.

Gabriel Preda

2011/03/13 at 2:50 am Editare
Răspunde

Cred ca ar fi util ca oficilitatile nipone sa dea in judecata Realitatea Tv. si Antenele pentru dezinformare pe care practica in aceste zile.

Vasile

2011/03/13 at 2:52 am Editare
Răspunde

Se anunţă echipe de intervenţie şi ajutoare din 54 de ţări.

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 2:55 am Editare
Răspunde

Marius,
E pur si simplu ingrozitor, cutremurator (…) ce se intampla acolo la voi!
Nu ma pot desprinde de calculator si de televizor, m-a amutit si ametit furia asta a pamantului impotriva celor pe care-i duce in spinare (s-o fi saturat si el/ea de noi)…

Ce putem face sa (va) ajutam!?

Gicu Maracine

2011/03/13 at 2:56 am Editare
Răspunde

Delapisientrule, poate nu ar strica popularizare unei initiative de la Tokyo (intern la DelUE). Anuntarea prin Facebook/Twitter a faptului ca s-a supravietuit… Circa 8000 de persoane au intrat in joc… Eu personal sunt convins ca promovand chestia de mai jos ai ajuta efectiv pe cei care isi cauta rudele, etc. By the way, inclusiv Google are o platforma activa similara…

電話、メールがつながりにくい状態なので、みなさんの安否を確認するために作りました(実際のイベントではありません)
「参加」を押して安全をお知らせください

ご自由に他の方を招待して、安否の確認に使用してください。
…Twitter等でURLを公開するのも自由です。
http://www.facebook.com/event.php?eid=159815784072458

———————————————-
Just created this to confirm your safety and inform each other (This is dummy event)
You can confirm that you are safe now by clicking ‘Attending’.

You can invite your friends to confirm the are safe.
Also feel free to copy the URL to twitter, to your blog, and so on.
http://www.facebook.com/event.php?eid=159815784072458

———————————————-
Cet évènement vous permet de confirmer que vous êtes sain et sauf en cliquant ‘Attending’.
Ce n’est pas un réel évènement physique.

Vous pouvez inviter vos amis pour confirmer qu’ils sont sains et saufs.
N’hésitez pas à copier cette adresse sur Twitter, ou votre blog, etc.
http://www.facebook.com/event.php?eid=159815784072458

Popescu

2011/03/13 at 3:06 am Editare
Răspunde

Gata. http://wp.me/pKahb-Bq

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 4:10 am Editare
Răspunde

Marius, să aveţi parte de noapte liniştită.

Cei de departe putem ajuta prin redcross.org.

gupi

2011/03/13 at 3:09 am Editare
Răspunde

Pînă cînd voi reveni cu noutăţi, aplic aici un text scris acum mai bine de un an, despre ceea ce urma să înceapă alaltăieri în Tohoku, dar proiecţia era pentru Kanto.

septembrie 1, 2009:

Azi e ziua dedicată luptei cu catastrofele naturale. În Tokio, la exerciţii, participă 800.000 de oameni. De la grădiniţă pînă la chiriaşii azilelor de bătrîni. Scenariul – un cutremur de gradul 7(+) pe scara efectelor la suprafaţă (de la 1 la 10). În ultimele decenii, prelunga linişte din adîncuri amplifică neliniştea de la sol. În următorii 30 de ani se aşteaptă cu probabilitate de 87% un cutremur catastrofal în Kanto. Conform previziunii, victimele imediate vor fi de peste 15.000. Pagubele vor depăşi bugetul anual al Executivului (peste 140cho; cca. 1,5 trilioane dolari). Pentru prevenirea destrămării ţesutului social, în primele 24 de ore, vor interveni 29.000 de salvatori şi personal de administrare a vieţii oamenilor, urmînd ca în primele 4 zile, efectivul să fie suplimentat la 180.000. Se studiază posibilitatea producerii rapide, şi a transportului a 20 milioane de porţii de mîncare. De la departamentul situaţiilor de urgenţă se anunţă că recentul cutremur din Shizuoka (gradul 6 minus) nu are legătură cu discontinuitatea tectonică responsabilă de un eventual cutremur major în Kanto. Totodată, avertizează populaţia să-şi ia propriile măsuri de prevedere, deoarece, capacitatea administraţiei de a interveni va fi oricum excedată la un cutremur catastrofal. Legea obligă primăriile să întocmească hărţile de risc, sub sancţiuni penale.
(sursa: Radio NHK)

Acuma, un cutremur catastrofal în Kanto nu poate depăşi gravitatea unei explozii vulcanice în aparatul Fuji. Apropierea de Tokio (cca 80Km) ar face ca precipitaţiile de cenuşi să distrugă reţelele electrice şi clădirile. Mă împac cu gîndul că următorul cutremur major în Hiroşima va fi cam peste 87 de ani. Şi, chiar dacă ar avea loc trei cutremure simultan în Nankai (mările de la sud), Marea Interioară Seto tamponează suficient de bine un eventual tsunami. El nu va depăşi niciodată 1m la Hiroşima. Atît cît să buşească doar canalele de ape uzate. Acuma depinde şi de amplitudinea mareei în momentul maximului de tsunami. Om muri şi-om vedea.

Pentru conformitate: http://fumurescu.wordpress.com/2009/08/29/cat-de-pregatiti-sunteti-pentru-la-o-adica/

Marius Delaepicentru

2011/03/13 at 3:18 am Editare
Răspunde

Off, ma intreb cum mai rezisti, citesc ingrozita cand updatezi, o sa ne ingrijoram cand lipsesti prea mult, dar ai nevoie si de odihna 🙂 Multa putere si sanatate acolo, tuturor!

Raluca

2011/03/13 at 3:33 am Editare
Răspunde

Tagged with: , ,

396 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 03:44

  Se inventariază spitalele disponibile. Se clasează după profil şi grade de gravitate, în aşa fel încît să se îmbuce rapid profilul cu diagnosticul. Se apreciază că deocamdată stocurile de sînge şi rafinate din sînge (pentru arşi) sunt suficiente.

  În oraşul Sendai energia electrică a revenit online.

  Întrucît mii de relee de telecomunicaţii* sunt distruse, sau fără alimentare, echipele de intervenţie au primit de la NTT telefoane cu legătură directă prin satelit.

  ––––––––-
  * De pildă KDD are circa 3000 de relee moarte în regiunea afectată.

 2. […] despre masurile luate de autoritati, asa cum le descrie Marius, un blogger roman care traieste in Japonia si ofera informatii la prima mina despre situatia de […]

 3. Ovidiu said, on 2011/03/13 at 04:11

  Azi, te-am urmarit de la serviciu…acuma, inainte de culcare, revin aici (maine, iar lucrez si nevasta-mea nu stie). Azi am vazut toate clipurile de pe youtube, despre aceasta nenorocire. Sunt ingrozut!!

  Aveti grija de voi,
  Ovidiu si Ana.

 4. ZONA said, on 2011/03/13 at 04:42

  am vazut si eu cele mai importante filme disponibile despre dezastrul din Japonia dar doar dupa ce am citit relatarile tale de aici mi-am facut cat de cat o idee despre ce se intampla acolo… este deosebit de serios
  acum nu stiu cat de de mult estompeaza Ingrozitorul faptul ca cei care sunt sub acest asediu al naturii se cheama japonezi dar probabil ca mult, avand in vedere calitatile lor ca popor
  nici nu pot sa-imi imaginez starea in care s-ar afla populatia Romaniei in mijlocul unei furtuni de cutremure completata de inundatii catastrofale si pericole radioactive
  probabil un soi de capitulare organizationala si o mare de panica si disperare
  iti multumesc in numele meu si al familiei mele pentru faputl ca ne-ai ajutat sa ne informam corect cu privire la cele ce se intampla
  P.S. cu toate ca este un subiect terifiant, raspunsurile tale adresate unora de „calitate nesatisfacatoare” au fost pur si simplu delicioase

  • Alexandra said, on 2011/03/13 at 05:09

   Offff, stiu cum e! 😦 Numai ca ei sunt in cea mai afectata zona din cate am inteles, nu? Sper ca poate cineva sa o ajute, si sa aibe VESTI BUNE!

 5. Alexandra said, on 2011/03/13 at 05:20

  eu nu pot sa vad, am deschis link-ul si imi scrie „There is no record for the specified id.”
  Nu conteaza ce vad eu, important e ca sunt in viata si ca vestea buna ajunge acolo unde trebuie!

  • kamelia said, on 2011/03/13 at 05:25

   am mai deschis si eu si am vazut ca nu mai sunt datele, interesant, scria si adresa (pe care de altfel am vazut-o scrisa pe o hartie la tv) cineva cu numele jane csaba spunea ca e in viata si ca e in legatura cu o persoana. In 5 min nu mai era minic.

 6. kamelia said, on 2011/03/13 at 05:22

  nu mai inteleg nimic, au disparut datele de pe site respectiv

  • kamelia said, on 2011/03/13 at 05:28

   of Doamne, am senzatia ca au completat gresit datele prima oara

 7. Cristofor.C said, on 2011/03/13 at 05:26

  Alexandra ma bucur enorm , ca ai reusit sa vorbesti cu sora ta,sper sa fie bine,ti-am urmarit inca de ieri ingrijorarea si stiam ca este bine. iar tie marius felicitari ,esti un exemplu de urmat,si ma mir , chiar ma mir ca exista, imca mai exista romani cu care sa poti stabili o legatura ,chiar daca e ea si pe internet…esti Un erou pentru unii .Doamne Ajuta!!!

  • Alexandra said, on 2011/03/13 at 05:32

   Cristofor, iti multumesc si iti doresc din suflet sa te fereasca Dumnezeu de astfel de situatii.

   Kamelia, nu inteleg ce s-a intamplat. Mai mult ca sigur si programul asta „People Finder” este foarte incarcat si pe undeva se pierde „semnalul”. Macar sa fii avut timp sa fie anuntata doamna de la Buzau.

 8. kamelia said, on 2011/03/13 at 05:35

  ms, incercam doar sa ajut, toate posturile de stiri si ziarele sa-u intrecut in a da stirea. Saraca femeie e disperata si ei … Macar de ar fi in viata.

 9. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 06:07

  Au venit americanii.

  Din fericire, comandanţii militari ai flotei din Pacific mă contrazic. Intervin pe mare. Nave militare americane staţonate în larg dublează şi sprijină podurile aeriene, după ce 43 de poduri de beton de pe tărîm au fost spulberate de ape. Va fi instalat un aeroport plutitor. Nu îmi dau seama dacă e vorba de vreo figură de stil pentru portavion, sau despre o construcţie modulară.

  La laboratorul de seismologie al Univ. Tokyo s-au încheiat simulările pentru evoluţia valului seismic de după curtremurul mare. Rezultă că primul contact cu ţărmul s-a petrecut după cca 10 minute de la iscare. În cel puţin trei locuri, înălţimea a depăşit 10m. Amplificare datorată ţărmului cu rias (cu insule dispuse paralel cu ţărmul, ca pe coasta Dalmaţiei) şi a reflexiilor multiple în „capcanele de oscilaţii”. Asta explică atît vacanţele din matricea de date, cît şi numărul mare de clădiri de beton de 3-4 etaje (2-3 pe româneşte) spulberate.

  • ela said, on 2011/03/13 at 06:24

   E o veste excelenta! Ma bucur pentru voi toti.

  • alex said, on 2011/03/13 at 07:09

   probabil e vorba de un portavion, americanii au trimis unul care ajunge azi, pe 13. cand se intervine in situatii de genul asta se aduc elicoptere suplimentare la bord.
   e un ajutor semnificativ, in afara de portavion sunt vreo 4 nave amfibii/logistica si 4 distrugatoare, toate cu elicoptere la bord.
   exista si in jur de 40 de nave japoneze in zona (probabil si portelicopterul japonez- Hyuga).
   pana acum autoritatile japoneze au facut totul ca la carte, exceptional de bine au reactionat, extrem de rapid si profesionist se misca, de la first responders la comunicarea cu mass-media.
   felicitari pentru articol si updateuri

  • Razvan said, on 2011/03/13 at 07:24

   O mică obiecţie: Ţărmul cu riass este cel cu golfuri ramificate, iar ţărmul de pe coasta Dalmaţiei este … ţărm dalmatic.

   P.S.: Dacă treci pe la poştă, trimite-ne şi nouă la pachet o televiziune normală la cap, că deştepţii noştri (cu ProTV în frunte) ne tot îmbrobodesc de două zile că tsunami-ul, cutremurul şi toate celelalte nenorociri au fost cauzate de Super Lună (luna plină care o să fie peste vreo săptămână)…

  • Anonimus said, on 2011/03/13 at 08:34

   Din pacate nu pare a fi o informatie, ci doar o solicitare de informatii. Adica cei doi care l-au introdus in baza de date il cauta.

 10. noradamian said, on 2011/03/13 at 07:02

  Toată compasiunea celor ce suferă acum!
  Solidaritatea internaţională, impresionantă, soluţiile practice precum cele cu care tocmai au venit americanii, vor conta enorm pentru revenirea la normalitate chiar dacă asta va dura.

 11. noradamian said, on 2011/03/13 at 07:04

  Felicitări pentru efortul tău, Marius, pentru legătura cu cei de aici şi informaţiile transmise cu acurateţe, cu profesionalism jurnalistic. Şi, nu în ultimul rând, pentru atitudinea ta în această perioadă tragică. Cred că trebuie să-ţi acorzi o binemeritată odihnă.

 12. Ramona-Sandrina Ilie said, on 2011/03/13 at 07:41

  Marius, vă doresc tuturor să fiţi bine şi să treceţi cu bine această grea încercare. Deşi nu am pe nimeni acolo, privesc de două zile încremenită, mă rog şi încerc să găsesc soluţii practice pentru a putea ajuta. Am scris ieri un mail la Ambasada Japoniei la Bucureşti pentru a-mi prezenta solidaritatea firească, iar azi, doresc să iniţiez o campanie umanitară. Deşi ştiu că natura nu alege, nu se joacă, mi-e tare greu să accept ce se întâmplă acum, acolo. E mult, mult prea mult…
  Toate gândurile mele bune şi Dumnezeu să fie alături de voi toţi!

 13. carla said, on 2011/03/13 at 07:46

  daca nu erau cnn, bbc si blogul tau, nu aveam probabil aceeasi empatie pentru poporul japonez, pe care d=zeu sa ma ierte, il cunosc si in aspectele sale pline de cruzime, din vremurile actuale, evident
  sper sa primeasca puterea de a trece peste toate

 14. […] Japonia are opopulatie de 127.5 milioane de locuitori cu o densitate a populatie de 337 loc /kmp, iar Haiti (ultima tara lovita de un puternic cutremur de 7 grade richter) are populatie de 10 milioane de locuitori cu o densitate a populatie de 350 loc/kmp. Remarcati densitatea asemanatoare dar diferente enorme la populatie. Rezultatele: In Japonia cateva mii de victime, iar in Haiti 316.000. Cladirile din Japonia sunt inca in picioare, statul japonez a pus mecanismul de asistenta sociala si intrajutorare la munca dupa cum ne spune Marius Delapicentru in articolul lui […]

 15. Richard Sorge said, on 2011/03/13 at 09:20

  Nimic nu e mai folositor in astfel de momente decit o analiza Stratfor. Poate doar o analiza Theophyle.

  Draga Theophyle,
  Imparatul Japoniei si primul ministru m-au imputernicit sa iti transmit multumiri si salutari cordiale atit tie cit si domnului si doamnei Stratfor. Ca urmare a acestei vesti minunate, Guvernul s-a intrunit in sesiune de urgenta si studiaza textul. De asemenea, se citesc in comisiile parlamentare blogurile lui Theophyle. Toata lumea e plina de speranta si zimbetele au revenit pe fetele oamenilor.

  Japonia iti multumeste, Theophyle!

 16. Li said, on 2011/03/13 at 12:54

  Salut Marius, ce noroc avem cu tine ca esti viu si ne tii la curent.Poturile tv de la noi dau aceleasi imagini.Avem un ministru al sanatatii teribil de competent, a vrut sa inchida spitalul de la Cernavoda, singura unitate medicala din tara prevazuta cu dusuri pentru decontaminare.Si a ramas tot pe post.
  In 2006 am fost ca solo traveller in Japonia, pentru o zi si la Hiroshima.Iubesc enorm aceasta tara si pe minunatii ei locuitori.

 17. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 13:59

  La centrala Fukushima R1 piscina este la cota de siguranţă. Operaţia de răcire a reactorului continuă cu apă dulce.

  În următorare trei zile, probabilitatea unui cutremur de 6-tare sau de 6-slab, de magnitudine Richter 7+, este de peste 70%. Este considerată o probabiliate mare.
  Densitatea hipocentrelor, statistic, pare să coboare de la nord către sud. Se poate extrapola cu aproximaţie că următorul seism de peste Richter 7 va fi mai aproape de regiunea Kanto.

  Orientativ, pentru jurnalişti: la seisme peste Richter 6,5 pe aliniamentul de subducţie din estul Japoniei, întotdeauna se aşteaptă şi tsunami.

 18. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 14:33

  În Tohoku 1.780.000 locuinţe continuă să rămînă fără alimentare cu energie electrică.

  Apeluri repetate ca locuitorii să nu mai folosească automobilele pentru transportul apei în interes personal, ci să meagă pe jos, pentru a uşura circulaţia vehiculelor mari de aprovizionare şi intervenţie în interes public.

 19. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 14:46

  S-a recalculat magnitudinea cutremurului de pe 11 martie. A ieşit Richter 9.0. Efectele în geografia fizică nu sunt greu de intuit. După.

  Măsurată prin GPS, altitudinea în unele locuri, în special în estuare, a scăzut cu pînă la 70 cm, ceea ce face ca apa deversată din ocean să persiste pe uscat, pe arii mai mari decît cele raţional previzibile anterior. S-au format adevărate iazuri în locuri în care altădată erau terenuri uscate.

 20. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 15:06

  În spitalul în care au fost internaţi cei patru muncitori din incinta R1 Fukushima, au fost depistaţi încă 9 hibakusha. Nu e clar dacă e vorba despre contacţi ai celor trei contaminaţi, sau despre o contaminare primară paralelă.

 21. […] despre masurile luate de autoritati, asa cum le descrie Marius, un blogger roman care traieste in Japonia si ofera informatii la prima mina despre situatia de […]

 22. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 15:26

  Conferinţă de presă METI: Subiectul: energie electrică.
  În Tohoku şi Kanto, autosuficienţa energetică aproape imposibil de menţinut actualmente. Apel pentru cooperare în depăşirea stării de avarie. Întrucît unii consumatori industriali şi-au reluat activitatea, se prevăd pene de curent de mare anvergură. Apel către tăierea voluntară a consumului neesenţial în industrie, pentru a nu supune populaţia la privaţiuni greu de îndurat. Energia electrică la parametri stabili pentru populaţie este esenţială acum.

 23. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 15:37

  Conferinţă de presă:
  Despre Fukushima. R1 La 9:05 (neconcordanţă?*) a fost deschisă o supapă pentru reducerea presiunii. S-au stricat una sau mai multe pompe de de apă dulce. Consecinţă: a scăzut nivelul apei la valori alarmante. Reactorul a fost expus pînă la 2,1m. S-a trecut apoi la răcirea cu apă de mare. Se degajă hidrogen, şi nu este exlcus ca el să se acumuleze. Pericol de explozie (chimică). Nimeni să nu fie surprins. Pînă la ora 9 nivelul de radiaţie era la 50μ stabil. După deschiderea supapei, la ora 10 13:55 s-a înregistrat creşterea la un maximum de cca 1500μ. pe durata unei ore. Acum sunt 180μ în scădere. Cam cît încasează un pasager într-un zbor Tokio-New York dus-întors.
  De verificat care din reactoare a fost subiectul conferinţei. Fiind live text e posibil ca eu să fi înţeles greşit. Aşadar, verificaţi locul. Restul e transpus satisfăcător.

  *Pe semne, prin deschiderea supapei, acumularea de radioactivitate s-a făcut mai lent decît ieri, cînd practic cifrele au explodat odată cu hidrogenul. De observat că diluarea de azi merge mai lent, dar deja cifrele sunt în zona de siguranţă relativă.

  Aha! S-a lămurit misterul degajării de hidrogen. La temperatură mare, zirconiul din blindaj este responsabil de activarea pirolizei apei.

 24. CAP-istul said, on 2011/03/13 at 15:40

  Toata dimineata zilei de ieri (sambata), imbecilii de la iRealitatea au avut postat pe ecran anuntul „EXPLOZIE NUCLEARA LA FUKUSHIMA”.
  In orice televiziune normala, conducerea postului i-ar fi aruncat in strada in suturi. La noi nu s-a intamplat nimic. Probabil ca toata organigrama postului este „iradiata” cu o mare doza de imbecilitate.
  Noroc ca noi stim ca sunt imbecili si nu dam nici o atentie informatiilor furnizate de ei.
  Poate macar CNA-ul sa-i tranteasca. Lui DD i-au suspendat licenta pentru cateva prostii spuse pe post, iar idiotii astia au anuntat ditamai explozia nucleara.

 25. Gabriela said, on 2011/03/13 at 16:07

  Chiar daca noi ne vedem de ocupatiile noastre curente, gandurile ni se indreapta iar si iar catre cei afectati.
  Toata compasiunea!
  Multumim pentru informatii.

 26. […] portavion al flotei, Ronald Reagan (CVN-76), s-a alaturat primului, George Washington (CVN-73). Marius Delaepicentru spune: “Nave militare americane staţonate în larg dublează şi sprijină podurile aeriene, […]

 27. […] Pentru cei care au rude in zona afectata este o tragedie din cauza lipsei de informatii despre persoanele dragi, in unele cazuri, dar si din cauza continuarii producerii acestor fenomene seismice in continuare. Asa cum spune Marius Delaepicentru pe blogul sau, "in următorare trei zile, probabilitatea unui cutremur de 6-tare sau de 6-slab, de magnitudine Richt…" […]

 28. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 19:31

  Numărul refugiaţilor a trecut de 300.000. Se pune problema adăpostirii lor pe termen mediu. Actualmente, sunt libere puţin peste 4.000 de locuinţe în regie locală sau prefecturală. A pornit planul de construire a locuinţelor provizorii din prefabricate. Conform exprerienţelor trecute, după cutremurul Hanshin Awaji din 17 ianuarie 1995, în 60 de zile au fost clădite 30.000 de locuinţe. De data aceasta, cam tot atît se plănuieşte. Se pare că atît ar fi limita obiectivă: 20.8 locuinţe/oră. Una la mai puţin de 3 minute.

 29. bratu romeo said, on 2011/03/13 at 19:40

  Buna

  Am o intrebare mai deosebita dar ma intereseaza din pct d evedere profesional
  Ai cunostinta despre situatia retelelor de comunicatii ? Cate procente mai sunt functionale in zoanele afectate, cum se face informarea populatiei in zona afectata, daca retelele de Tv terestre ‘over the air” functioneaza si in ce procent, daca reteaua de radio FM este in functiune sau se utilizeaza receptia AM ?
  Sau poate cunosti vreun link unde pot gasi asa ceva.
  Multumesc pentru efortul tau, esti un om deosebit

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/04/02 at 01:51

   Iartă-mă, acum am descoperit întrebările tale. Îmi pare rău, nu ştiu unde să caut informaţii precise.

   Releele FM de telefonie au murit imediat. Nu de trepidaţii, ci de supraaglomerare şi ulterior de lipsa electricităţii. În Tokyo, Tokyo Tower s-a şi strîmbat niţel.
   Se pare că nu toate releele au avut backup electric de viaţă lungă. Liniştea a durat, cred, vreo trei zile. Dacă îmi amintesc bine, la trei zile am putut vorbi cu o nepoată din Tokio. Momentul cred că a rămas consemnat în firul de discuţii. Dacă nu, caută te rog data şi ora la care am făcut cunoscut că am primit refugiaţi în gazdă, şi scade vreo 48 de ore.

   Recepţia radio pe AM nu a avut de suferit. Şi cred că pe alocuri nici cea FM. Însă, faptul că la trei săptămîni de la catastrofă Radio NHK încă mai anunţă că live-stream e disponibil, e semn că încă nu ajunge unda peste tot. Adevărul e că relieful muntos face ca în multe viroage, recepţia FM să fie imposibilă, sau foarte slabă chiar şi în condiţii de pace. Cînd merg la munte la vreo 60 Km NV de Hiroshima, uneori nu pot prinde nici postul regional NHK pe AM. Prind însă postul regional NHK din Kumamoto (200Km mai la sud).

   Cu scuze.

 30. Claudiu said, on 2011/03/13 at 20:19

  Pentru cei care vor sa sesizeze televiziunile pentru informatii incorecte/nedocumentate: http://www.cna.ro/Formular-de-sesizare-Radio-TV.html

  sunt obligati cei de la CNA sa va raspunda.

 31. […] Continui să citez de aici. […]

 32. […] par a fi la faţa locului vedeţi şi pe blogul lui Marius, un român stabilit în Japonia. Citiţi aici, în subsol, cam ce crede un martor ocular, şi anume unul nu lipsit de spirit de observaţie, despre presa […]

 33. SM said, on 2011/03/13 at 21:35

  Sufferers may withdraw their funds from bank/credit union/securities companies with proper ID but without passbook/personal seal

  Totusi nu poti merge asa la banca si sa ceri bani fara nici un act. Ai nevoie de act de identitate. Ai lasat sa se inteleaga altceva.

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 22:14

   Se considera act pina si o notade plata la electricitate. Iar card de sanatate chiar si un plic in care farmacia unui spital i-a livrat in trecut medicamentetitularului. Orice dovada cit de slaba e acceptata. La nevoie, chiar si date personale produse verbal.
   S-ar putea ca la banca Shinsei sa nu fie valabila recomandarea premierului. Aia sunt mai capsomani.

 34. Ovidiu said, on 2011/03/13 at 21:45

  Ba ia mai dati-va dracu’ de ofticati!!!! Acuma va gasirati sa va luati de omu’ asta????
  Marius, sterge-le comm astora ca ma infurie!!

 35. SM said, on 2011/03/13 at 21:57

  @Ovidiu:
  Marius face o treaba buna. Dar postul meu vizeaza si alte lucruri pe care Marius le scrie pe blog.

  P.S. Cine e mai ofticat eu sau tu? 🙂

 36. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/13 at 22:00

  Pentru a preveni o pana de proportii, de miine incepe oficial rationalzarea electricitatii prin intreruperi controlate pe clustere.

  Toate alertele si atentionarile de tsunami au fost retrase.

 37. Ovidiu said, on 2011/03/13 at 22:05

  @SM mergi la postul respectiv si scrie acolo. Nu ma refeream neaparat la tine.
  Ma infurie cand vad ca, in situatii d-astea, ii apuca pe multi invidia, Pai e frumos asa????

 38. alin m said, on 2011/03/13 at 23:20

  Omu va lasa sa treaca si comentariile, nici macar nu vi le cenzureaza, asta inseamna ca sunteti demni de mila, voi astia care il injurati.
  Omu scrie un blog, pe care puteti sa NU il cititi, dar neuronul singuratic ce se zbate in capu vostru nu bate asa departe.
  Oricum, bine ar fi ca sa fiti ignorati …

  • Mihaela said, on 2011/03/14 at 00:36

   @ Markus44
   Deci misiunea ta e sa identifici vedete si sa te iei de ele. De unde ai primit acest ordin? De la omuletii verzi cu care te trezesti in pat dimineata?

 39. Andrei said, on 2011/03/13 at 23:28

  Trollii de pe realitatea.net s-au mutat aici?

 40. alin m said, on 2011/03/14 at 00:08

  Am uitat de realitatea :)) .. indeed! …. si’a scos postacii din letargie.

 41. Oli said, on 2011/03/14 at 00:38

  Oamenilor!!!! Va credeti pe mirc? Lasati-i pe cei care au ceva de spus sa scrie pe blog. Pe cei care pot da valoare informatiilor expuse de gazda noastra. Va puteti face propriul blog doar pentru deversarea dejectiilor din mintisoara voastra.
  Ma aflu pe acest blog pentru a ma informa si nu pentru a urmari balacarelile voastre!
  Decenta si daca nu… ADIO!

 42. mirela said, on 2011/03/14 at 01:21

  felicitari pentru acuratete, tenacitate si pentru informatiile concrete pe care le transmiti. sanatate si stabilitate acolo pe bucata aceea de pamant atat de rascolita de zguduielile pamantului

 43. Red Cross said, on 2011/03/14 at 01:30

  Poluarea e mai nociva cu marsavi ca voi. Sa va dea Dumnezeu ceea ce meritati.

 44. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 01:32

  S-ar putea ca pe firul de comentarii, pe segmentul din 13 martie (cît a stat nemoderat) să găsiţi cîteva comentarii aparent fără sens. Ele sunt reacţii ale cititorilor normali, la invazia unui nemernic „polinominal”, ce a postat circa 60 de mesaje injurioase, de la IP 184.160.30.213. Am şters toate comentariile de la IP-ul citat.

  Este, foarte probabil, acelaşi tablajor de pe la Secu (iar ulterior aciuit pe la STS). Un tip care mă urăşte de moarte. Ultima sa „intervenţie” pe care i-am publicat-o la vremea respectivă, o făcuse pe bani publici, de la Biblioteca Naţională. 🙂

  Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre el, îl găsiţi uşor. Este un pacient vechi, cunoscut iniţial cu nick-ul „bibi cucernicu”, şi dat în gît de către jurnaliştii unui cotidian central. Numele adevărat al pacientului este Gheorghe Neacşu – colonel în rezervă şi pensionar.

 45. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 01:35

  S-ar putea ca pe firul de comentarii, pe segmentul din 13 martie (cît a stat nemoderat) să găsiţi cîteva comentarii aparent fără sens. Ele sunt reacţii ale cititorilor normali, la invazia unui nemernic “polinominal”, ce a postat circa 60 de mesaje injurioase, de la IP 184.160.30.213. Am şters toate comentariile de la IP-ul citat. Le cer scuze celor ce şi-au pierdut timpul răspunzîndu-i troll-ului.

  După amprenta „stilistică”, este, foarte probabil, acelaşi tablajor de pe la Secu (iar ulterior aciuit pe la STS). Un tip care mă urăşte de moarte. Ultima sa “intervenţie” pe care i-am publicat-o la vremea respectivă, o făcuse pe bani publici, de la Biblioteca Naţională. 🙂

  Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre el, îl găsiţi uşor. Este un pacient vechi, cunoscut iniţial cu nick-ul “bibi cucernicu”, şi dat în gît de către jurnaliştii unui cotidian central. Numele adevărat al pacientului este Gheorghe Neacşu – colonel în rezervă şi pensionar.

 46. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 01:43

  După consultarea folderului de „gunoaie”, pe 11 martie la ora 18:30 (UTC+9), acelaşi nemernic mă înjura de la IP 77.36.50.50. Cu pseudonimul „biliboy”.

 47. gupi said, on 2011/03/14 at 01:55

  Marius, sa aveti o noapte linistita.

 48. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 02:27

  După cum spuneam şi cu alte ocazii, aici unde sunt, nu am televizor. Nu stau să caut imagini pe net, avînd adesea, fie mîinile, fie ochii ocupaţi cu altele. Ţin însă radio NHK permanent deschis.

  O supravieţuitoare (nu am reţinut vîrsta) îi povestea reporterului cum a scăpat de tsunami. S-a refugiat la etajul 1 al casei. Cînd apa a crescut şi casa (de lemn) stătea să se prăbuşească, a ieşit pe fereastră în căutarea unei căi de evadare. S-a apropiat o ambarcaţiune de dimensiuni medii în derivă (posibil un vas de recoltat konbu – o algă) cînd, clădirea s-a prăbuşit. Femeia s-a agăţat de ambarcaţiune şi a reuşit să urce pe punte. Vasul s-a proptit vreo 400m în amonte, pentru cîteva clipe, în clădirea (de beton a) unui azil de bătrîni. În acel moment, femeia a reuşit să sară în clădire, tot pe fereastră, şi tot pe la etajul 1. De acolo a şi fost ulterior salvată.

  Apropo, mai sunt încă refugiaţi nesalvaţi. A treia noapte… 😦

  Sper să nu fiţi contrariaţi de lipsa cifrelor despre morţi şi dispăruţi în telegramele mele. Sunt convins că sunt parametri preluaţi mult mai acurat*, de către agenţiile de ştiri.

  ––––––-
  * acurat şi totodată caduc, într-o perioadă destul de confuză, în care cifrele statistice evoluează de la minut la minut.

  • ela said, on 2011/03/14 at 03:04

   Am vazut la bbc salvatori care aduceau in brate din ruine copii si animale care au supravietuit. Este impresionant! Stii ca s-au gasit trenuri cu pasageri care au supravietuit,dupa ce fusesera dati disparuti? reusisera sa coboare la un moment dat, si s-au adapostit pe o inaltime.

  • Flory - Texas said, on 2011/03/14 at 03:39

   Marius, esti absolut fantastic, dincolo de tot ce cunosc despre omenie, fair play, acuratete a informatiilor, educatie, bun simt…

   Vad abia acum, citesc pe burtierele canalelor de stiri americane imagini/informatii ale caror descrieri le „vad” deja de doua zile, cu ajutorul tau, cu Mozilla logata incontinuu la blogul tau, de teama sa nu te pierd. Te stiu demult, parca de o viata, din „baraca9” (cu care habar nu am ce s-a intamplat si careia ii simt si acum lipsa)

   Ai facut o treaba extraordinara, ai redesenat pur si simplu felul in care se face jurnalism la cald, cu mintea si constiinta treze, cu grija de aproapele imprastitat pe peste tot, pe toata planeta

   Japonia… acest colos care nu se lasa ingenuncheat, care Nu stie sa moara, care se reface din mers, cu o uluitoare viteza

   ma uit la imagini, muta, plangand

 49. Mihaela said, on 2011/03/14 at 02:44

  IP 184.160.30.213 e din SUA iar IP 77.36.50.50 e din Romania. Ce-i asta, retzea? Cu siguranta, tovarasul Neacsu si prietenii lui au nevoie de medicamente.

 50. Ramona-Sandrina Ilie said, on 2011/03/14 at 02:45

  Nu pot să cred ce se întâmplă… E din ce în ce mai trist. Ca şi cum nu au fost de ajuns cutremurul, tsunamiul acum şi reactorul… Mă întreb cum mai pot rezista oamenii? Eu cum am spus mă rog în continuare şi încerc să adun ajutoare să le trimit la centrele unde se află refugiaţii.

  Ceea ce faci tu aici Marius este deosebit… Mulţumim..

 51. Diana said, on 2011/03/14 at 03:03

  Salut Marius!

  Imi spune prietena mea ca ar exista o declaratie a Red Cross Japonia cum ca sunt on hold cu acceptarea ajutoarelor din strainatate. Noi am fi incercat sa contactam Crucea Rosie de aici si sa colectam apa potabila prin ei, iar ei sa se ocupe de asigurarea transportului in Japonia.

  Poti ajuta cu o confirmare/infirmare privitor la pozitia Red Cross Japonia?
  Mentionez ca nu (mai) inteleg mai deloc japoneza si m-am uitat aici http://www.jrc.or.jp/english/, unde nu scrie mare lucru.

  Multumiri!

  PS: eu plec miercuri spre Asia de sud-est, dar mai departe de Japonia. Daca pot ajuta cu ceva chiar de la distanta aia, te rog sa-mi spui

 52. Andrei said, on 2011/03/14 at 04:46

  Ambasada României din Japonia a contactat Centrul de Urgenţă din localitatea Sendai care a comunicat că trei cetăţeni români se află în adăpostul din localitate şi că sunt în siguranţă.
  Printre aceştia s-au numărat şi buzoienii Ciprian (32 de ani) şi Aurelia Bălbărău (51 de ani), care au reuşit în cele din urmă să ia legătura telefonică cu rudele din România.

  http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Femeia_din_Buzau_si-a_gasit_sora_si_nepotul_din_Japonia_0_443355883.html

 53. claude said, on 2011/03/14 at 06:56

  Salutare si felicitari pentru munca continua! Cred ca e necesara deschiderea unui nou topic. Multumesc

 54. Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 07:09

  Centrala Fukushima: Pericolul acumulărilor de hidrogen persistă. Specialiştii asigură că, deşi combustibilul pare să se fi topit parţial, cuirasa reactorului e proiectată să reziste chiar şi la cîte o explozie (atenţie!) pe zi. Se fac eforturi de înlocuire a motoarelor electrice la pompele de (re)circulare a agentului de răcire desemnate prin proiect.

  Despre hibaku în rîndul populaţiei: Se raportează persoane din locurile de refugiu, ce nu apucaseră iniţial să părăsească zona de protecţie, persoane ce cer să fie controlate radiologic. În situaţii de acest fel, deşi, la majoritatea, contaminarea (peri)corporală nu poate fi obiectiv prea mare, dorinţa le este satisfăcută. La urma urmei şi ipohondria merită atenţie. Însă sunt şi persoane cu motive serioase, ce au traversat chiar norul radioactiv. Solicitanţii sunt introduşi în corturile de decontaminare (în fapt, camere cu duş) iar hainele presupuse a fi contaminate sunt scoase definitiv din uz. Li se dau solicitanţilor alte haine. Apoi sunt triaţi actinic. Pentru cercetarea contaminării au fost aduşi din Chiba, de la un centru de cercetare de profil, specialişti radiologi, precum şi medici radiologi şi ingineri (ultimii, probabil specialişti în defectoscopie în metale, reprofilaţi ad hoc, precum şi metrologi). Pentru orice eventualitate, s-au făcut pregătirile de primire a eventualilor pacienţi inclusiv la spitalul Genbaku din Hiroşima.

  Spitalul are experienţă îndelungată în tratarea efectelor contaminării radioactive. Pacienţii vechi s-au împuţinat din motive mai mult sau mai puţin biologice. Rămîne o capacitate de tratament disponibilă. De aceea, în ultimele două decenii, capacitatea este acoperită cu programe umanitare de tratament, la Hiroşima, pentru copiii din regiunile încă afectate, din Ucraina şi Belaruş.

  Este ora 06:30. La radio se difuzează programul de exerciţii fizice de dimineaţă. 10 minute. Mai este unul la ora 12. NHK nu a renunţat la ele, deşi ar părea de mică prioritate. De ce nu a renunţat?
  Iată motivul: din cauza supraaglomerării incintelor de refugiu, au rămas în vecinătatea lor persoane ce preferă să se adăpostească în automobilul personal. Şederea îndelungată în spaţii strîmte poate duce la apariţia sindromului economy class. Cînd şederea depăşeşte două ore, staza sanguină devine periculoasă. Se pot forma cheaguri, ce, odată puse în mişcare, pot provoca infarcturi de cord sau cerebrale. Pentru reducerea numărului de victime colaterale medicii recomandă frecvente exerciţii fizice uşoare. E suficientă chiar şi o mică plimbare de 5 minute, cu rotirea mîinilor şi a capului. Ora de gimnastică trezeşte reflexe vechi, ceea ce face ca oamenii să îşi amintească recomandările difuzate altminteri şi la radio.

 55. claude said, on 2011/03/14 at 07:15

  Dan, te rog, deschide alt topic. Si baneaza tot ce nu are legatura cu aceste stiri.

 56. Ionut said, on 2011/03/14 at 07:51

  Salutare!

  Am dat de un articol foarte detaliat, dar la obiect, despre ce se intampla la Fukushima: http://morgsatlarge.wordpress.com/2011/03/13/why-i-am-not-worried-about-japans-nuclear-reactors/ . Concluzia este ca nu trebuie sa ne facem griji, cu cat ne indepartam de momentul accidentului cu atat riscurile sunt mai mici.

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/14 at 08:02

   Păi zice cu mult mai fluent şi mai detaliat cam ce am scris. Bună referinţă! Traduce în română (deşi e engleză) cam ceea ce ar fi trebuit să spună telviziunile catastrofage.

 57. Monica said, on 2011/03/14 at 13:16

  Saluti de pe partea cealalta a Pacificului, multumita ca sunteti bine. Numai bine si, cum am auzit ca se spune pe acolo in aceste momente, capul sus!

 58. thetimeismine said, on 2011/03/14 at 16:24

  Am si eu o curiozitate ..Daca la tsunamiul din Indonezia au fost trimise ajutoare din toate tarile , in Japonia a trimsi cineva ? Pentru ca la tv a aratat ca doar SUA au trimis niste substante de racire. Lumea celor dezvolatati e mai rea ?

 59. Ana said, on 2011/03/15 at 17:21

  Marius,

  Tu cum eşti?

  Care este adevărul în privinţa nivelului radiaţiilor şi al unui iminent pericol nuclear?

 60. […] De asemenea poti arunca o privire si pe aceasta pagina: https://delaepicentru.wordpress.com/2011/03/11/eroism/ Tags: cutremur, cutremur 2012, in caz de cutremur, supravietuire […]

 61. […] din 11 martie 2011, se ştia că mai mulţi senzori de ţunami de pe uscat nu au transmis niciun fel de date întrucît au fost distruşi. A rămas ca imaginea să fie reconstituită “manual”, ex […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: