Fără buletin

◎ Muguri şi flori

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/05/10

(continuare de aici)

Fotografiile de mai jos înfăţişează numai muguri şi flori de arbuşti şi arbori.

Solul şi ciutele Miyajimei nu permit dezvoltarea vegetaţiei ierboase. Regimul hidrologic este mai degrabă torenţial. Apa este drenată relativ rapid de pe versanţi. Anotimpurile ploioase aduc precipitaţii abundente, uneori de peste 300mm/24h.

Alternanţa uscăciune-umiditate (ambele excesive) a dus preponderent la selecţia plantelor cu frunze cerate, tari. Plante rezistente atît la deshidratarea hibernală cît şi la demineralizarea estivală. Nu mă întrebaţi, vă rog, cum se numesc plantele.

Taifunurile frecvente, pe lîngă ploile torenţiale, sancţionează orice tendinţă de gigantism. Doar cîţva pini au scăpat nemutilaţi eolian.

Am observat că azaleea şi cameila sunt niţel tardive. nu ştiu dacă e din cauza sălbăticiei (cauză genetică) sau a regimului termic (mai rece la altitudine).

Cîteva flori au diametrul de numai 3mm. Am făcut eforturi în mărirea profunzimii, însă focala lungă a obiectivului nu prea m-a ajutat.

Cer iertare celor interesaţi de parametrii expunerii, însă toate pozele au fost trase pe film. Întrucît nu iau notiţe, nu am posibilitatea de a lista cifre. Ca regulă generală, la flori, o uşoară subexpunere (-0,3; -0,5EV) face culorile mai vii şi fondul mai misterios.

(va urma)

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mélanie said, on 2011/05/11 at 01:08

  Minunate flori… de câte ori calatorim, fotografiem atât plante cât si flori; cele din ultima poza seamana cu lacrimioarele, erau peste tot prin Hokkaido, nu stiu cum se numesc si nici n-am vazut pe-alte meridiane… cele „pamatuf”-alb aduc mult cu unele din Islanda…

  ah, Miyajima si 10′ cu bacu’… am petrecut noaptea într-un ryokan, iar dupa caprioare, am vazut un mini-resto:”Saint-Tropez”(era închis!), ceea ce ne-a amuzat… 🙂

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/11 at 01:55

   Lăcrămioarele alea sunt arborescente.

   Despre căprioare, poate mîine. Am descoperit cu ocazia şederii de săptămîna trecută o mică simbioză. Vreau să fac o „comunicare ştiinţifică”, dar fără bibliografie şi alte plictiseli.

   • Mélanie said, on 2011/05/11 at 02:22

    O.K. arigato & oyasumi nasai!

 2. Mih said, on 2011/05/12 at 23:57

  Omului cu aparatul sau fotografic:
  Frumoase flori, frumoase fotografii, dar ceea ce ma impresioneaza inca si mai mult este omul care isi daruieste si daruieste si altora incantare si bucurie…Sa stii sa opresti clipa si sa o inchini frumosului efemer…
  Multumesc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: