Fără buletin

● Ghid de restaurare a statului de drept după meci

Posted in Drepturi individuale, Scatoalce de Stat by Marius Delaepicentru on 2012/01/16

Oricine a văzut felul în care mass media a preluat imagini şi comentarii despre recentele fapte antisociale petrecute în pieţe urbane, poate identifica efectul catalitic al declaraţiilor liderilor politici parlamentari, aflaţi în opoziţie parlamentară, asupra virajului spre violenţa stradală. Rămîne să luăm atitudine.

Ţinînd seama că liderii politici nu sunt şefi de galerie, ci lideri ai partidelor parlamentare, atitudinea lor nu mai ţine de libertatea de exprimare, ci reprezintă fapte antistatale, îndreptate împotriva ordinii constituţionale. Nu greşim atunci cînd asimilăm recentele dezordini sociale provocate, cu mineriadele. Ceva mai mititele, dar, în principiu, cam aceleaşi metode de intimidare.

Acuma, ce vreau de la dumneavoastră este să vă clamaţi exercitarea liberă a drepturilor constituţionale. Fiecare, în nume propriu, poate depune o plîgere la Avocatul Poporului.

Violenţa a fost augmentată de factorul politic PARLAMENTAR. Este o realitate. Partidele parlamentare sunt parte a statului român. Dar să analizăm spusele liderilor lor. Victor Ponta, mai hîrşit prin chichiţe gramaticale, salută protestele, dar respinge violenţa. Ponta nu vede însă că a saluta ceva ce nu mai are obiect, din moment ce proiectul de lege cu bucluc a fost retras. Ceea ce acreditează ideea că protestele fuseseră premeditate. Aşadar, intenţionalitatea nu poate fi omisă.

Antonescu însă e mai tranşant şi expune PNL la sancţiuni cel puţin pecuniare:

PNL este solidar cu cei care au ieşit în stradă, dar nu este implicat în organizarea protestelor

(14 Ian 2012 de agerpres.ro)

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă că PNL este solidar cu cei care au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta atât susţinerea pentru doctorul Raed Arafat, cât şi protestul faţă de modul în care un proiect de lege „s-a încercat a fi impus neconstituţional”.

Observăm că PNL se solidarizează, dar nu organizează. A te solidariza nu este numai o vorbă în vînt, ci, ţinînd seama de responsabilitatea ce îţi revine ca parte a statului, nu poţi face apologia violenţei fără să fii pedepsit. Nu te poţ opune, altfel decît prlamentar, intervenţiei celeilalte părţi a statului, pentru că altfel se numeşte tentativă de lovitură de stat. Nu ar fi prima. Dar trebuie să fie ultima.

Răul s-a făcut. Are un cost pe care societatea îl va suporta împotriva voinţei ei, dacă dumneavoastră nu vă reclamaţi drepturile, în aşa fel, încît, vinovatul să plătească. Sunt sute de metri pătraţi de caldarîm distrus, bunuri de utilitate publică distruse (coşuri de gunoi etc.) bunuri private distruse. Au fost provocate răni ce se vor lăsa cu sute de zile de spitalizare, ce vor însuma milioane de lei risipiţi pe apa sîmbetei (şi a duminicii). Cineva trebuie să plătească. PNL pică la zar. Care ar fi baza legală? Citez:

Art. 365 Instigarea publică
(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune.

Art. 369 Tulburarea ordinii publice prin adunări neautorizate
(1) Participarea la o adunare publică neautorizată, în cadrul căreia se comit acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează refuzul de a se supune somaţiei efectuate, potrivit legii, de către organele de ordine, pentru dispersarea unei adunări publice neautorizate prin care s-a blocat traficul pe un drum naţional ori pe calea ferată.

Art. 366 Incitarea la ură sau discriminare
Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Aşadar, sunt fapte cu urmări penale şi pecuniare. Nu e treaba noastră să le evaluăm. Treaba noastră este să reclamăm că ni s-au lezat drepturi constituţionale legitime, că ni s-a limitat libera circulaţie, că ni se pune sănătatea şi viaţa în pericol prin acte huliganice augmentate de factori politici, că, partidele ce s-au solidarizat cu derbedeii, au încetat să mai fie persoane juridice de drept public, şi că, susţinînd activităţi private neautorizate, violente, în spaţiul public, au devenit de facto persoane juridice de drept privat, în coliziune flagrantă cu Codul Penal. Atîta timp cît, un cetăţean paşnic este forţat, sub ameninţarea cu violenţa, ba, chiar prin aplicarea violenţei, să strige Jos, (cutare)!, aceasta reprezintă o violare flagrantă a demnităţii umane, violare augmentată de partidele din opoziţia parlamentară. Nu poţi preamări (extraparlamentar) violenţa, fără să fii pedepsit.

Cam astea ar fi valorile şi principiile batjocorite de partidele parlamentare în zilele acestea. Aveţi tot dreptul la siguranţa fizică şi la pacea minţii, pe care Constituţia vi le garantează.

Întocmai ca la fotbal, vandalismul galeriei duce la penalizarea clubului. Clubul se numeşte PNL. Este responsabilitatea dumneavoastră să cereţi răspicat ca, în următoarele etape, PNL să joace numai „indoor”, fără mediatizare. Ca la fotbal.

Adresa de mail este: avp(la)avp.ro. Fiecare dintre dumneavoastră să trimită pe adresa indicată cîte o petiţie, în nume personal, ataşînd în clar adresa domiciliului stabil. Îngropaţi Avocatul Poporului în petiţii!
Nu vă aşteptaţi la minuni. Cereţi-i doar să sesizeze Parchetul în legătură cu faptul că factori politici au instigat la punerea în pericol a vieţii, demnităţii şi avutului cetăţenilor. Dar pentru asta trebuie ca dumneavoastră înşivă să îi dovediţi AvP – altfel decît cu buletinul – că sunteţi cetăţeni.

Ţineţi minte! Atitudinea mioritică nu rezolvă, ci agravează.

9 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. ela said, on 2012/01/16 at 19:41

  Multumesc, Marius!

 2. dictaturajustitiei said, on 2012/01/16 at 19:47

  Eu zic că și televiziunile sunt vinovate de instigare la violență.

 3. […] Oricine a văzut felul în care mass media a preluat imagini şi comentarii despre recentele fapte a…. Rămîne să luăm atitudine. Ţinănd seama că liderii politici nu sunt şefi de galerie, ci lideri ai partidelor parlamentare, atitudinea lor nu mai ţine de libertatea de exprimare, ci reprezintă fapte antistatale, îndreptate împotriva ordinii constituţionale. Nu greşim atunci cînd asimilăm recentele dezordini sociale provocate, cu mineriadele. Acuma, ce vreau de la dumneavoastră este să vă clamaţi exercitarea liberă a drepturilor constituţionale. Fiecare, în nume propriu, poate depune o plîgere la Avocatul Poporului. Share this:Like this:Like2 bloggers like this post. This entry was posted in Țara bizonului liniștit and tagged Bucharest, Bucuresti, Crin Antonescu, Dinu Patriciu, huligani, proteste, Raed Arafat, Relu Fenechiu, Romania, sanatate, suporteri de fotbal, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc. Bookmark the permalink. ← Păcat, păcat, de domnul Calfat! (bonus: domnuleprimar.ro s-a transformat în tovarășulvasiledâncu.usl) […]

 4. Cantemir said, on 2012/01/17 at 12:14

  A inceput Marea Urecheala:
  http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/01/16/marea-urecheala/

 5. blog de caine rau said, on 2012/01/17 at 16:36

  E mai simplu sa dai cu pietre decat sa scrii. De ce oare?

  • Marius Delaepicentru said, on 2012/01/17 at 16:48

   Nu ştiu. Ştiu că maimuţele pot da cu pietre, dar nu scriu.

  • Bucur said, on 2012/01/18 at 18:14

   Pentru unii e invers, crede-ma, desi cand ma atacau cainii prin Bucuresti…. Dar acum circul cu un spray la mine…

 6. ivanG said, on 2012/01/19 at 02:54

  Dupa informatiile lui Dan Tapalaga, manifestatiile si PNL-ul nu au fost chiar atat de spontani… ( http://tinyurl.com/73uavzh )

 7. andi said, on 2012/01/21 at 22:16

  Daca Rovana Plumb ataca spre Europa, CTP ataca Piata Universitatii in cre daca intra in 1990 ar fi scos politicos afara:

  Asta ce umeaza daca se incearca va fi un abuz impotriva Locului liber de comunism care a fost si este Piata Universitatii:

  Se face deja o incercare de a se confisca Piata si este anuntata de azi dimineata(am auzit la Radio Bucuresti) de CTP, drept care spun:

  Un prieten mai in varsta de la AFDPR( a fost mana dreapta a lui Ticu) atunci cand i-am spus ca CTP vrea sa se infiinteze(poate ca vrea sa o faca chiar el) un soi de organizatie nepartidica a societatii civile, deci un ONG , in care sa nu fie primiti membrii de partid ( o prima discriminare)si care sa pota permanentiza juridic un soi de organ al Pietii Universitatii, care sa se numeasca Organizatia Pietii Universitatii sau asa ceva, mi-a spus :asadar kgbistii de aici vor sa mai confiste un simbol al neamului spera sa mai infinteze cumva un alt partid politic anexa a diversiunii.
  Sunt de acord cu aceasta evaluare si deja am actionat spre persoane din conducerea unor organizatii civice care, ele, ar putea eventual emite cu o cat de cat acoperire morala o asemenea pretentie, dar care nu o fac si care sunt revoltate de o asemenea idee, caci o zona mitica, un simbol al eliberarii de comunism nu poate fi confiscat sau sa intre in subordinea nu numai a unui ticalos patent precum CTP, dar nici macar a unui Coposu sau Ratiu daca ar trai , a unei Doina Cornea sau Blandiana.

  PS. Imi amintesc ca in 12 ianuarie 1990 la marele miting dedicat comemorarii mortilor din decemrie 1989, tinut in piata guvernului pentru Iliescu sau Dumitru Mazilu, erau mult mai multi decat cei care striga asta azi in Piata Universitatii sau cred asta chiar daca nu striga sau sunt prezentati ca atare in media, ca Noi Suntem Poporul!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: