Fără buletin

● Neamurile proaste legiferează

Posted in Drepturi individuale, Scatoalce de Stat by Marius Delaepicentru on 2010/03/17

În urma incidentului Tokio am cerut de la statul român garantarea drepturilor mele fundamentale, sub forma scuzelor publice din partea unuia din primii doi oameni în Stat. Căutînd o ieşire onorabilă din scenă, pentru cazul în care niciunul din cei doi vizaţi nu-mi va fi satisfăcut revendicarea, am prospectat eventualitatea renunţării definitive la cetăţenia română. Nu mică mi-a fost mirarea cînd am descoperit că statul român nu mă lasă să renunţ la cetăţenie pînă nu mă umileşte cu o taxă exagerat de mare, în raport cu aceeaşi taxă de sens contrar. Am hotărît să lupt, cel puţin acum, în al 12-lea ceas, pentru instaurarea unei minime echităţi. De aceea, am atacat via Avocatul Poporului prevederea legală prin care, arbitrar în opinia mea, s-a fixat cuantumul taxei consulare cu pricina. Primul răspuns sosit de la AvP a fost unul de neputinţă. Am verificat textul de lege la care m-a trimis chiar AvP în motivaţie, şi am constatat că AvP ARE căderea să pretindă egalizarea cuantumului taxei de dobîndire/renunţare (la) cetăţenie, drept care am insistat. În sfîrşit, AvP declară că ia în calcul atacarea prevederii legale. Se petrecea în august 2009. Termenul acordat statului român pentru garanţii de natură morală a expirat pe 7 ianuarie 2010. Suntem în martie 2010, iar cuantumul taxei consulare rămîne neclintit. Aplic mai jos corespondenţa mea cu Avocatul Poporului în această chestiune. Probabil curînd voi scrie un nou memoriu, de data aceasta, noului ministru de externe, Excelenţa-sa dl. Baconschi.

–– Original Message ––
From: Marius
To: avp(la)avp.ro
Sent: Tuesday, July 07, 2009 6:13 PM
Subject: Despre suprataxe

Rog, redirecţionaţi mesajul către departamentul PROPRIETATE, MUNCĂ, PROTECŢIE SOCIALĂ, IMPOZITE ŞI TAXE

Stimate domnule Ionel OPREA – Adjunct al Avocatului Poporului

Anomalia pe care o semnalez de data aceasta, se află în lista taxelor consulare, afişată la http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37952&idlnk=4&cat=5
La capitolul Servicii diverse, sunt listate (în Euro):
1) Inregistrarea cererii pentru redobandirea cetateniei romane 60
2) Inregistrarea cererii privind renuntarea la cetatenia romana 600

Observaţi desigur, raportul de 10 la 1.

Întrebări: De ce este mai scumpă renunţarea la cetăţenie, decît (re)dobîndirea ei? Care poate fi raţiunea înzecirii unei taxe?

Unul din motivele raţionale ar putea fi costul operaţiilor. Totuşi, ambele operaţii angajează riguros, aceleaşi costuri, chiar dacă sensurile sunt opuse. Chiar şi costurile de publicitate sunt aceleaşi. Un nume pe o listă din MO. Aşadar, nu este o problemă de diferenţă de costuri.

Dacă ar fi să analizăm modul de dobîndire a cetăţeniei, el poate fi: prin naştere (teritorial), prin filiaţie (familial), sau prin (re)naturalizare. Din cele trei situaţii, doar cea de-a treia este rezultatul indubitabil al voinţei titularului. Naturalizarea persoanei majore. Renunţarea la cetăţenie, prin natura ei, este un act unilateral de voinţă. În lumina principiului echităţii, ar fi de bun simţ ca tariful la renunţarea la cetăţenie, la rîndul ei un act de voinţă, să fie egal cu cel perceput la (re)dobîndirea ei.

Se poate susţine că suprataxarea prilejuită de renunţarea la cetăţenie are rol preventiv, de descurajare a jocului: „uite cetăţenia nu-i cetăţenia”. Hm! Prevenţia se poate face mult mai raţional prin suprataxarea REnaturalizării. Cu alte cuvinte, într-o atare situaţie, inversarea raportului, în sensul suprataxării REnaturalizării ar fi raţională. Voi arăta mai jos şi de ce.

Suprataxarea renunţării la cetăţenie poate fi considerată ca un act punitiv. O contravenţie. Este contravenţie exercitarea unui drept fundamental, ce prin definiţie nu poate fi îngrădit decît în condiţiile Art. 53 (CR)? Nu. Aşadar, o atare interpretare face neconstituţională îngrădirea exercitării dreptului prin suprataxarea lui.

Cetăţenia poate fi considerată obligaţie cetăţenească? Nu. Calitatea de cetăţean atrage ŞI obligaţii cetăţeneşti, dar dreptul la cetăţenie este un drept fundamental, ce-i conferă titularului inclusiv dreptul de a renunţa la acel drept. De ce să condiţionăm pecuniar renunţarea la un drept, mai aspru decît dobîndirea aceluiaşi drept? Putem însă sancţiona demersul în sensul REdobîndirii dreptului, ceea ce se leagă bine de principiul prin care, în registrul penal, de pildă, se măreşte pedeapsa la recidivă. Din acest punct de vedere, nu aş avea nicio obiecţie dacă s-ar suprataxa renaturalizarea.

Renunţarea la cetăţenie poate fi tratată ca un act de trădare. Dar trădarea nu se pedepseşte decît penal, şi numai în urma unui proces penal. Aşadar, cade şi interpretarea extremă.

Stimate domnule Ionel OPREA, ţinînd seama de interpretările expuse mai sus, am ajuns la concluzia că suprataxarea renunţării la cetăţenie este rodul unui proces iraţional. Legiuitorul pare să fi întocmit normele de aplicare în mod arbitrar, ca rezultat al unui afect, iar nu al raţiunii, ceea ce contravine principiilor statului de drept. Prin suprataxarea renunţării la cetăţenia română, legiuitorul vădeşte un comportament de neam prost, din categoria celor care, cînd sunt părăsiţi de muiere, se răcoresc trăgîndu-i şi două zmetii.

În consecinţă, vă rog să iniţiaţi demersurile necesare pentru ca legiuitorul să-şi spele obrazul, aducînd corecţia necesară. Sunt conştient că NU am dreptul constituţional de a cere modificarea valorii unei taxe, dar pot atrage atenţia asupra încălcării unui drept prin dimensionarea exagerată a taxei, în relaţie cu aceeaşi taxă, dar de sens contrar. Vă rog să observaţi că nu aduc nicio obiecţie în legătură cu valoarea absolută a taxei. Ea poate fi menţinută la valoarea actuală, poate fi scăzută, nu are importanţă pînă la ce limită. Poate chiar (de ce nu?) crescută. Nu aceasta este problema mea. Ceea ce doresc este ca taxa, în ambele sensuri, să fie riguros egală cu ea însăşi, şi să reflecte principiul echităţii ce guvernează legile unui stat ce se consideră de drept.

Vă mulţumesc.

Cu stimă,

Marius Mistreţu
Hiroşima

Răspunsul de la AvP

Replica la 6508 AvP
–– Original Message ––
From: Marius
To: avp(la)avp.ro
Sent: Tuesday, July 14, 2009 11:48 AM
Subject: Re: raspuns cerere 6508/2009

Stimate domnule Ionel OPREA – Adjunct al Avocatului Poporului

Vă mulţumesc pentru răspunsul prompt la sesizarea înregistrată cu numărul 6508/2009.
Totuşi, vă rog să observaţi că, la art.13 din legea 198/2008, invocată de dumneavoastră, (citez):

„Cuantumul taxelor consulare prevazute in anexa poate fi revizuit prin ordin comun al ministrului afacerilor externe si al ministrului economiei si finantelor. ”

(am încheiat citatul). Aşadar, ajustarea cuantumului nu ţine decît indirect de Legislativ. Ca să o spun mai clar, iniţierea modificării propriu-zise a cuantumului taxei ţine de Executiv. Ajustarea poate fi ulterior aprobată de Legislativ.
Cu riscul de a vă răni, afirm următoarele: dacă instituţia pe care, cu onoare o reprezentaţi, nu poate interveni nici măcar la nivel de ministru, pentru îndreptarea nedreptăţilor, încep să cred că ea nu reprezintă poporul în raport cu Statul, ci viceversa. Vă rog, şi, m-aş bucura să mă puteţi contrazice.
Vă mulţumesc.

Cu stimă,

13 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. despinavestea said, on 2010/03/17 at 04:25

    Marius,
    Tu nu vezi ca nu suntem in stare sa aplicam un Referendum?

    D’apai altele mai marunte : un buletin ,o suspendare abuziva a unui de carnet de conducere etc, etc, etc. …..

  2. delaepicentru said, on 2010/03/17 at 04:40

    Ei uite, numai aşa, de-al dreaqu’, mă încăpăţînez! Noul paşaport e valabil 10 ani. Dacă pînă la expirarea lui nu se va egaliza taxa consulară, le dau peste bot cu cei 600 de euro, cît mă costă renunţarea la cetăţenie, că oricum mă scoate mai ieftin decît un paşaport, şi să nu mai aud de mocirla asta scitică.

  3. despinavestea said, on 2010/03/17 at 05:01

    Stiu ca n-ajuta,dar te inteleg perfect…
    Ne zbatem ca pestii pe uscat

  4. Daniel M. said, on 2010/03/19 at 02:34

    Natiunea romana ar fi mai saraca fara dumneavoastra. Sper sa luati in considerare si varianta pastrarii actualului statut.

    • delaepicentru said, on 2010/03/19 at 03:29

      Mulţumesc, Daniel! Însă actualul statut este că nu mă mai consider cetăţean român. Mi-am fondat republica mea. Dacă amicul meu, statul român mă va vrea, trebuie să facă un pas. Eu nu-l mai fac. De răspicat nedreptăţile rezultate din legi strîmbe însă o fac şi o voi face cît voi putea. N-aş putea spune cu ce rezultat.

  5. despinavestea said, on 2010/03/19 at 03:25

    Marius ,ai inteles,nu-i asa?
    Adica sa nu mai avem noi un compatriot la epicentru ,in Hirosima,ca tine ?
    Asa ceva nu putem concepe!
    Uite, iti acordam noi buletin pe hyperspatiu ramanesc.
    Te legitimam noi, cetatean de onoare al hyperspatiului in limba romana.

    Apai asa ceva este de mii de ori mai important decat biata hartie pe care o astepti tu de la autoritatile reci si seci.
    🙂

  6. delaepicentru said, on 2010/03/19 at 03:48

    Păi, Despina, i-am spus şi Preşedintelui că sunt cetăţean româno-internet. Cît despre paşaport, l-am primit în februarie, după ce, la alegerile din noiembrie, m-a aşteptat la consulat un titlu de călătorie făcut special pentru votare, ca urmare a gălăgiei pe care am făcut-o după incidentul Tokio. P-asta am rezolvat-o cumva. Rămîne problema votului la distanţă. Iar renunţarea oficială la cetăţenie o ţin ca atuu. În povestea mea, atacarea inechităţii din taxa consulară este doar marginală, dar nu mai puţin legitimă.

    Acuma vreau să acţionez statul român în judecată, ca să-mi restituie cheltuielile cu drumul făcut cu ocazia alegerilor din noiembrie. Am chitanţa prinsă-n cui. Aşteaptă doar îndosarierea. Mă bazez pe faptul că, în Constituţie, distanţa pînă la urnă nu e pe lista situaţiilor în care drepturile fundamentale să fie îngrădite. Distanţa este o piedică ce trebuie surmontată pe cale administrativă, aşa cum toate ţările civilizate o fac. Pe scurt, vreau să fundamentez atît raţional şi principial, cît şi printr-un precedent juridic, votul la distanţă. Acum caut un avocat care să mă reprezinte. Am contactat ONG-urile „de resort”, dar mă tratează cu mîlc. Tac ca porcu-n păpuşoi, din moment ce nu pot stoarce de la mine nici măcar un post de consilier pentru nevasta vreunuia din ONG-uri.

  7. despinavestea said, on 2010/03/19 at 03:55

    Da , votul electronic .Grea poveste .
    Te sustinem si noi ,ceilalti cetateni romano-interneti 🙂 🙂

  8. delaepicentru said, on 2010/03/19 at 04:05

    Nici măcar electronic. Prin poştă e suficient. Pentru că, să nu crezi că parola pentru votul electronic ţi-o trimite cineva prin e-mail. Tot prin poştă o primeşti. Ţi-o spun, pentru că am văzut cum se procedează la o autentificare la distanţă, cu nivel de securitate cel puţin egal, atunci cînd cineva deschide un cont la o bancă ce lucrează numai online. Schimbul de informaţii sensibile se face numai prin poştă. Diferenţa e că parola de la bancă poate fi folosită de mai multe ori. Cea pentru votul eletronic, numai o dată.

  9. despinavestea said, on 2010/03/19 at 04:23

    Ai dreptate.

    Am vazut si cu certificatul de inregistrare ( un fel de card cu USB)

  10. neinfectat de comunism said, on 2010/03/21 at 03:14

    ii dau cetatenia mea…cu alde nastase, voicu, ilici drept romani de frunte, ma lipsesc de asa „renume”…

    Necolaiciuc ar vrea sa ciripeasca dar asteapta oferte de liberare din partea PDL…detalii la mine pe blog..

  11. […] Documentele, precum şi interpretarea axiologică – în urma căreia am solicitat egalizarea cuantumului taxei consulare – pot fi găsite pe blogul meu. […]

  12. […] Documentele, precum şi interpretarea axiologică – în urma căreia am solicitat egalizarea cuantumului taxei consulare – pot fi găsite pe blogul meu. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: