● Fantoma lui Guţă Tătărăscu pe Dealul Arsenalului
Într-un fel, recent adălmăşita USL este produsul actualei Constituţii, ce permite virajul la un regim parlamentar pur, numai pe durata unei legislaturi, şi numai cu condiţia formării unei majorităţi absolute verificate electoral (v.art.103).
Desigur, aglutinarea cu pricina are raţiuni pragmatice (citeşte oportunism), cu bătaie scurtă, dar nefirescul ei nu o scuteşte de asemănarea structurală cu cioporul politic ce a dus la formarea guvernului Groza (martie 1945 – noiembrie 1946). Iar asta, fără scuza prezenţei lui Vîşinski şi a trupelor sovietice de ocupaţie. Oare mai trebuie să adaug că interesele ruseşti nu mai au nevoie de prezenţe chirilice, din moment ce se găsesc atîtea cozi de topor şi atîţia idioţi utili, cît să le satisfacă?
În cazul unui succes electoral în 2012, sunt curios cine îl va reîncarna pe Zăroni la Agricultură. Dar pe Teohari Georgescu la Interne? Şi ce ciutac/ tudor-popesc, pe Constantinescu-Iaşi, la Propagandă?
Sunt doi (jumate) pe un loc, trebuie o selecţie :
„Principiul parităţii” PSD-UCD.
Salut! Marius, semnificativă comparaţie, posibil, orice e posibil. Apropo de cozi de topor şi de cozi în general, pe mine mă duce gândul la o greblă pe care au mai călcat-o şi altădată şi au lăsat-o tot acolo. Pesemne uslaşilor le place săpatul şi greblatul ca lu’ zăroni agricultura, uitând de cozile încasate-n scăfârlie, asemenea”idioţilor utili” care-i susţin.
Scuze pentru întîrziere. Văd că Bombonel îl sprijină deja pe Ponta să reînfiinţeze gospodăria de partid. Cred că au primit aprobarea de la PNL şi PC să o pună de o frăţie patronat-sindicate.
De multa vreme am banuit ca intamplarile din 1945 s-au datorat datorat si caracterului „de fier” al politicienilor romani.
Pe de alta parte, dupa 45 de ani de intuneric, cu ce credeai ca am ramas?
P.S. Intrebarea nu se referea la securitate, ca aia e tot acolo, si chiar s-a asezat mai bine.
„ce permite virajul la un regim parlamentar pur”
Ai pus punctul pe i, bravo! Acesti supranumerari burtosi si îmbuibati sunt niste personaje care depind prea mult de massele de prostime lihnita de foame si înca purtatoare ale cicatricelor rosii! Si asta înca nu ar fi o tragedie daca aceasta dependenta nu s-ar traduce în acte oficiale, legi, norme care sunt obligatorii pentru noi toti.
Sistemul actual în care guvernul legifereaza prin ordonante este mult mai convenabil, cu amendamentul (pe care l-ai observat perfect) al eliminarii art. 103 din Constitutie, articol care poate introduce derapaje periculoase, implicând parlamentul într-o chestiune cu care nu are nici o legatura.
În afara de art. 103 care clarifica numirea premierului ar mai fi de rezolvat si problema demiterii premierului (o problema de actualitate), art. 113 care în formula actuala cade tot în responsabilitatea parlamentului! Ca ce chestie ?! De ce pot niste oameni cu o legitimitate de 10 mii de voturi sa se opuna unuia cu o legitimitate de 10 milioane? Nu vreau sa mai pomenesc de art 95 si 96 privind suspendarea si punerea sub acuzare a presedintelui! Astea trebuie sa dispara cu totul!
Dati-mi voie, sa spun si eu, precum nemuritorul Goethe: ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer! O singura viziune coerenta, un singur Plan finantat si convenit cu prietenii nostri, o singura Patrie prospera si dezvoltata în care Poporul traieste din ce în ce mai bine!
Iata avantajele progresului! Iata binefacerile unui sistem constitutional!