Fără buletin

O nouă formă de biblioclastie

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/03/02

Răspîndirea computerelor mobile a făcut ca oamenii să prefere formatul digital la lectura cărţilor. În special cei ce locuiesc în spaţii strîmte recurg la digitizarea lor.

Legea drepturilor de autor permite copierea cărţilor dacă: există acordul autorului, drepturile de autor au expirat, lucrarea este de la bun început destinată consumului liber, sau copierea se face (de către proprietarul exemplarului), pentru uz personal. Restricţiile nu au împiedicat însă apariţia în ultimul an a cîtorva zeci de companii ce fac serviciul de scanare-digitizare cu aparate de mare productivitate. Tarifele sunt modice. Circa 100 yen/exemplar. Trimiţi cutia cu cărţi, şi după cîteva săptămîni (luni, în cazul companiilor ceva mai ocupate) primeşti copiile în format PDF-imagine şi PDF-text (în urma prelucrării OCR). Aşadar, un format indexabil. Alte companii oferă doar spaţiul şi maşinăria, iar clientul îşi digitizează cartea cu mîna sa.

Se pune problema traseului cărţilor după digitizare. Fiind purtătoare de drepturi de autor, teoretic ele ar trebui date la topit. Companiile însă le vînd la mîna a II-a (spre a III-a). Cărţile sunt cumpărate de către terţi, preponderent pentru scanare. Şi din nou abandonate. Se constituie astfel un microcircuit economic ce alimentează deopotrivă companiile de digitizare, şi anticariatele (uneori în aceeaşi companie) dar nu se regăseşte nimic din cifra de afaceri în buzunarul autorilor.
JASRAC este destul de activă la protejarea materialului AV, dar rămasă mult în urmă la partea tehnică de protejare a drepturilor de autor aferente materialului tipărit. Legea însăşi va trebui amendată în spiritul echităţii. Probabil, forma de copiere permisă va rămîne doar cea în regim de autoservire. Clientul îşi ia astfel şi răspunderea asupra efectelor legale ale operaţiei.

Nu este singurul domeniu în care telefonul celular a lăsat în urmă legea. Săptămîna trecută, Universitatea Kyoto a fost zguduită de un scandal iscat la examenul de admitere. Unul sau mai mulţi candidaţi a(u) dat alarma unui grup de discuţii de pe Yahoo!, sub forma: zi-mi răspunsul la… Iar răspunsul a venit. Conducerea universităţii a depus sesizare la Procuratură. Pedeapsa ar fi între 500.000 yen amendă penală şi pînă la 3 ani de puşcărie.

La o analiză mai atentă, alte trei universităţi s-au confruntat cu aceeaşi problemă. Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei are deja măsurile de prevenire. La următoarele probe, efectivul personalului de supraveghere va fi sporit, iar accesul cu terminale informatice interzis.

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. niku_elektriku said, on 2011/03/02 at 23:21

  ce lume rea, dom’le, ce lume!
  salut, marius!

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/03/03 at 23:58

   Salut, Niku! Scuze pentru întîrziere. Sunt pe fugă. Mai am vreo 700 de rînduri şi termin declaraţia de impozit. Termenul mi l-am fixat pentru 9 martie (voi fi al 41-lea mucenic). 🙂

 2. Dumitru lui Nae said, on 2011/03/06 at 00:00

  Salut Marius!
  A propos de drepturi de autor:https://dumitruluinae.wordpress.com/2010/09/18/despre-autori-si-drepturi-de-autor/
  Ma refer la desenul lui Octav Mardale.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: