▲ Ciocan final în procesul Aum Shinrikyo
Astăzi se închide un complicat dosar penal ai cărui subiecţi sunt membri ai sectei criminale Aum Shinrikyo.
În şedinţa de azi, Curtea Supremă a Japoniei va da verdictul final în recursul inculpatului Endo, chimistul ce a sintetizat substanţa neurotoxică, numită curent Sarin, folosită de membrii sectei, atît într-un incident soldat cu morţi şi răniţi în vara lui 1994 în oraşul Matsumoto*, cît şi în atentatele de pe liniile Eidan Chikatetsu din Tokio, din dimineaţa de 20 martie 1995. La proces, inculpatul Endo fusese condamnat la moarte, însă avocatul apărării a invocat disproporţia mare între „inocenţa” făptaşului şi pedeapsă. Tare nevinovat trebuie să fi fost, atîta timp cît a sintetizat sarinul la baza logistică a sectei, din satul Kamikuishiki din Yamanashi.
În cei 16 ani de proces, s-au consumat 267 de înfăţişări, au fost audiaţi 540 de martori. Au fost condamnaţi 189 de membri ai sectei, din care, 13 – printre care şi şeful sectei, condamnatul Matsumoto (pe numele de scenă Asahara Shoko) – condamnaţi la moarte.
A fost un proces, prin complexitate, fără precedent, proces ce a pus la grea încercare Justiţia.
Pe lîngă cei 189 deja condamnaţi, mai sunt cel puţin 4 fugari încă neprinşi. Însuşi Asahara a încetat să mai scoată vreun cuvînt la trei ani de la încarcerare. Avocatul său a încercat să îl scoată iresponsabil, însă nu a reuşit să convingă instanţa cu certificate credibile. (observaţi cui i-a revenit sarcina probei).
Rămîn multe aspecte nelămurite. Poate de aceea, condamnatul Matsumoto nu a fost încă executat. S-ar putea ca tasta „Enter” să urmeze la scurt timp după sentinţa de azi.
Pe lîngă actele de terorism din 1994 şi 1995, secta criminală este responsabilă şi de o crimă anterioară asupra unui avocat pe numele său Sakamoto, din Yokohama.
În total, secta a produs 29 de morţi din rîndul populaţiei civile. Peste 6500 de victime au rămas invalide, cu sechele neurologice şi psihice severe, ireversibile.
EDIT
NHK 2011-11-21-10:52
Curtea Supremă menţine condamnarea la moarte a ultimului inculpat. Şi cu asta, cazul a fost încheiat. Urmează executarea.
–––––
* Nu a fost găsit mobilul atacului de la Matsumoto. Se pare, lansarea sarinului a fost doar o tentativă de „calibrare” a armei folosite în atacul multiplu, cîteva luni mai tîrziu. Atunci, suspectul a fost iniţial un riveran ce avusese cîndva o licenţă de farmacie comercială, şi al cărui soţie a rămas paralizată viaţă. Pentru el, atacul de la metrou a venit ca dovada supremă că nu el este autorul.
Eficacitatea neurotoxică a fost favorizată de anotimp. Majoritatea victimelor dormeau cu ferestrele deschise.
cumplita a fost povestea asta…
pare cu atat mai de neinteles cu cat nu exista, inca, nici un mobil al masacrului, la atata timp de la producerea lui. secta asta ce principii de baza avea? poate aici ar putea subzista vreun mobil?
16 ani procesul?
mult, mult, mult……
Lung, dar dacă judecăm în termeni specifici, 189 de condamnări în 16 ani înseamnă un condamnat la mai puţin de o lună şi un condamnat la moarte la fiecare 14 luni.
Salut Marius
Ani multi de proces dar nimeni nu poate spune ca nu au avut acces la justitie astia .
Desi nu sint un sustinator al condamnei capitate , sper (in subconstient 🙂 ) sa moara gazati cu acelasi gaz produs de ei. Prea periculosi pentru societate pentru a avea sansa unei inchisori pe viata care poate oricind sa elibereze legal niste monstri . Cu astia morti sinteti toti mai in siguranta . 🙂 Si altii poate se vor gindii inainte de a realiza niste substante in garajul casei . 🙂
Salut, Ştefan
Au avut parte şi de justiţie şi nici nu le-a dat vreun judecător liber să se caute de graviditate la genunchi.
😆
… sau cum sa mai „traiesti” 16 ani.. chiar daca in inchisoare 🙂
Mi-e foarte neclar de ce a vrut secta asta sa omoare oameni (nevinovati). De obicei incearca sa-i atraga de partea lor pe credinciosi, nu?
De nebuni. Secta avea de cîteva ori mai mulţi enoriaşi, în Rusia, decît în Japonia. Nu e exclus ca înseşi serviciile ruse să le fi alimentat nebunia. Cert e că Matsumoto e un fel de dumnezeu pentru ei.
Actualmente mai sunt circa 1500 de enoriaşi, împărţiţi în două secte rulate de doi locotenenţi mai mărunţi de-ai lui Matsumoto. Unul este fostul avocat al sectei şi vremelnic purtător de cuvînt după atacurile de la metrou, pînă l-a săltat şi pe el procuratura. A făcut cinci ani de puşcărie. Un sofist din clasa Cozmin Guşă. Tupeist, nesimţit şi gură-mare. Din fericire, nu îi mai mediatizează nimeni.
Marius 🙂
Am fotografiat pomul de craciun pe care il ai in casa . 🙂
http://www.repubblica.it/esteri/2011/11/22/foto/tokyo_albero_di_natale_d_oro-25409466/1/?ref=FRAG-1
Chiar asa , de 2,5 milioane dolari valoare nu ma asteptam . 😆
[…] noiembrie 2011, cel mai complex proces pe care Justiţia japoneză l-a avut, a luat sfîrşit. Este vorba despre procesul de după atacul […]