Fără buletin

● 15 iunie 2009 – Avocatul Poporului

Posted in Chestii, Drepturi individuale, Talanga de identitate, votul prin corespondenţă by Marius Delaepicentru on 2009/12/23

Textul mailului de mai jos a conţinut iniţial şi o secţiune de discuţii şi soluţii, pe care, din motive de cursivitate, am postat-o separat.

–– Original Message ––

From: Marius
To: avp(la)avp.ro
Sent: Monday, June 15, 2009 8:13 PM
Subject: Despre procedura de identificare a persoanei
Caracterul documentului: discurs neoficial, nesecret, cu proprietăţi de petiţie, fără revendicări de compensaţii materiale.
La nevoie, oficializarea poate fi realizată prin ataşarea informaţiilor din header, ce jurnalizează originea şi traseul documentului. Pentru afişarea header-ului apăsaţi simultan tastele Alt+Enter.
Clauze restrictive: Prin natura lui, documentul nu poate fi secretizat.
Autorul interzice expres folosirea conţinutului documentului, în integralitatea sa, sau a părţi din document, în scopul de mărire a prestigiului personal sau profesional, fără acordul autorului, prin scopul de mărire a prestigiului, înţelegînd: tratate, monografii, studii de caz, teze şi alte lucrări cu autor(i) ce semnează explicit.
Documentul nu poate fi folosit în public, în scopul luptei de idei sau în cel al luptei politice, în mass-media unidirecţionale, fără acordul autorului.
Orice restricţie formulată de autor, şi încălcată de o terţă persoană sau organizaţie, îi dă autorului dreptul moral de a-l face de ocară pe cel ce nu-i respectă voinţa.
Documentul nu poate fi opus autorului, în eventuale cauze penale şi/sau civile conexe sau terţe.
Clauze permisive: Documentul poate fi utilizat, fără acordul autorului, în scopul fundamentării de proiecte de legi, a iniţierii, ca urmare a unei sesizări, sau din oficiu, a procedurilor de atac, de contestare a constituţionalităţii oricărei prevederi legale în vigoare în legislaţia României, cu care conţinutul documentul are tangenţă, inclusiv a oricărui text constituţional, a omologării oricărui articol de jurisprudenţă, precum şi în oricare alte situaţii oficiale, în care utilizatorul consideră că Binele Public este servit de utilizarea parţială sau integrală a textului de faţă.
–––––––––––––––––-
(urmează documentul propriu-zis)
Despre bunul simţ şi procedura de identificare a persoanei
Stimată Doamnă  Erzsébet RÜCZ   –  Adjunct al Avocatului Poporului
Înainte de a binevoi să treceţi la o eventuală lectură a textului de faţă, vă rog, fiţi îngăduitoare cu stîngăciile de exprimare ale unui cetăţean simplu, nespecialist în chestiunile de Ştiinţe ale Dreptului, dar care apelează la dumneavoastră cu inima deschisă, şi cu încrederea că veţi acţiona din toate puterile, punîndu-vă în slujba Naţiunii Române şi a statului de drept, în tot ceea ce angajează competenţa dumneavoastră legală şi profesională, în aşa fel, încît, lucrurile expuse mai jos să se îndrepte, în numele raţiunii, al libertăţii, al omeniei şi nu în ultimul rînd, al legi. Sunt conştient că problema expusă mai jos este complexă, şi că rezolvarea ei nu depinde numai de instituţia Avocatul Poporului, de aceea, am îndrăznit să aduc la cunoştinţă cazul meu, şi altor instituţii al statului, în speranţa urgentării procedurilor necesare evaluării şi corectării anomaliilor semnalate de mine. Vă rog, de asemeni, să-mi iertaţi puseele de ironie, din paragrafele mai puţin importante, prezente în corpul textului. Ele sunt doar elemente strict retorice, ce mă definesc ca individ unic şi irepetabil, însă fără intenţia de a leza demnitatea cuiva.
Stimată Doamnă  RÜCZ Erzsébet
Îndrăznesc să vă supun atenţiei un caz, în opinia mea, emblematic pentru modul în care sunt întocmite legile în baza cărora autorităţile statului gestionează exercitarea drepturilor cetăţeneşti, şi drepturile fundamentale ale omului, cu referire directă la dreptul de vot, înscris în Constituţia României (CR) la art.36(1) precum şi la efectele perverse, ce decurg dintr-o formalizare excesivă a procedurilor. Am descoperit deunăzi, o anomalie flagrantă, ce evidenţiază, în opinia mea, fără putinţă de tăgadă, neconstituţionalitatea unor prevederi legale, referitoare la procedura de  identificare a persoanei, prevederi ce, îndrăznesc să speculez, vor isca într-un viitor previzibil, acte de nesupunere, răzmeriţe şi alte dezordini sociale, cu atît mai probabile, cu cît cetăţenii români descoperă, şi vor descoperi, că lucrurile pot fi, şi trebuie să fie uşurate în favoarea lor.
În fapt, dumincă 7 iunie 2009 am călătorit din oraşul de reşedinţă, Hiroşima, la Tokio, (900Km) unde am avut două tentative de a-mi exercita dreptul de vot, (numit mai jos „incidentul Tokio”) în secţia de votare, din incinta Ambasadei României în Japonia. În ambele tentative mi s-a refuzat exercitarea dreptului de vot, refuzul fiind motivat de expirarea valabilităţii documentelor mele de identitate.
Nedumerit, şi indignat, convins de legitimitatea, dar nu foarte sigur de legalitatea demersului meu, am căutat fundamentul juridic al refuzului, în Constituţia României. Am găsit următoarele:
La 36(2) stă scris:

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Vă aduc la cunoştinţă că nu mă simt nici debil, nici alienat mintal, nu ştiu să fi fost pus sub interdicţie. Şi chiar dacă, subiectiv, m-aş simţi debil sau alientat mintal, sau cumva, punibil, nu am cunoştinţă de existenţa vreunui document adminsitrativ care să ateste, în mod obiectiv, starea de degradare a capacităţilor mele cognitive, şi nici vreo sentinţă judecătorească prin care să mi se interzică drepturile electorale, drepturi fundamentale. Nefiind specialist în Drept, am gîndit că, poate, de fapt, nu mi s-a refuzat dreptul de vot, ci doar mi s-a restrîns. Prin restrîngere, înţelegînd împiedicarea temporară a exercitării unui drept. Temporară, temporară, dar de ce tocmai în ziua de votare?
Mergînd mai departe cu căutarea, am descoperit că, în anumite condiţii, drepturile cetăţeneşti pot fi restrînse. Îmi zic: „ia, să vedem ce nenorocire am produs prin lăsarea paşaportului să expire”. Aflu la 53(1).

Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

„Aha!, care va să zică, paşaportul meu expirat ameninţă securitatea naţională, ordinea, sănătatea sau morala publică şi libertăţile cetăţenilor. Sau, expirarea unui paşaport este cel puţin „la fel de deosebit de gravă”, ca o calamitate naturală, dezastru sau sinistru.”
Stimată Doamnă  RÜCZ Erzsébet
Lăsînd gluma retorică la o parte, eu, Marius Mistreţu, cetăţean român, declar următoarele:
Din motive procedurale, şi numai din motive procedurale, am fost în situaţia de a nu-mi putea exercita dreptul de vot, de aceea, mă simt profund lezat în drepturile mele cetăţeneşti şi în demnitatea mea. Sunt în posesia tuturor dovezilor că mi s-au încălcat, unul sau mai multe, drepturi fundamentale. Nu aduc nicio învinuire nimănui, ci doresc doar ca spiritul ce guvernează legile Uniunii Europene să se regăsească nealterat, în spiritul legilor României, totul reflectat în litera legilor, în numele cărora statul de drept este administrat.
Menţinerea procedurii actuale de identificare a persoanei, ce obligă funcţionarul la orbirea voluntară , în dauna evidenţei pure, şi duce la impunerea, fără moderaţie, contrar drepturilor omului, a mii, poate milioane de adevăruri juridice false, ce sfidează bunul simţ, ce cască prăpăstii din ce în ce mai mari între legitim şi legal, devine, în mod flagrant, un act de proastă administrare, ceea ce contravine unor prevederi ale tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.
La cerere, voi depune probele strînse cu ocazia incidentului Tokio, la dispoziţia oricărei instanţe de analiză a cazului meu, inclusiv comisiilor Parlamentului, în competenţa cărora intră rezolvarea anomaliei descrise mai sus. (…)
Stimată Doamnă  RÜCZ Erzsébet
Încă o dată, doresc să vă asigur de respectul sincer şi de consideraţia mea, de încrederea în autorităţile statului român, în care includ la loc de cinste Avocatul Poporului, în calitatea mea de cetăţean ce ia în serios consecinţele ce decurg din art.54(1)(CR).
Cu stimă,
Marius Mistreţu
Hiroşima
––––––––
precizare:
Diintr-un scrupul ce ţine de structura mea, am grafiat, în corpul textului: RÜCZ Erzsébet  în loc de Erzsébet  RÜCZ, cu credinţa că respect astfel identitatea culturală a persoanei căreia m-am adresat, iar nu din altă cauză.

Am împărţit sesizarea către AvP în două posturi distincte. Restul sesizării îl găsiţi aici.

–––––––

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. fadryans said, on 2011/05/20 at 07:29

  Aici in Suedia am invatat un lucru fundamental (ce in Romanica noastra va trebui sa treaca generatii sa se aplice ) : Nu trebuie sa dovedesti ca esti nevinovat = trebuie sa tii se dovedeasca vinovatia!!!!
  In Romanica noastra draga (si scumpa) , multe legi sunt bune , dar sunt aplicate gresit (sau folosite gresit de oameni care nu inteleg explicit situatiile pentru care sunt incluse in legislatie) .
  Cand ti-am scris ultimul comentariu , m-am gandit ca ai putea sa gasesti mult mai multe valori (umane, spirituale si naturale in lumea asta, deoarece avem o singura viata si asta cam prea scurta) decat sa te lupti cu morile de vant ca Don Quijote , dar acum realizez ca totusi trebuie sa fie cineva care sa atraga atentia asupra multor lucruri si situatii care se intampla in Romania si diaspora romana si care nu ar trebui sa se intample intr-o tara civilizata.
  Totusi iti doresc cat mai multa liniste sufleteasca si fii alaturi de familia ta , deoarece este o vorba la noi in Ardeal : ” Mai uita-te in buletin , la varsta”
  p.s. daca imi repar scaner-ul iti voi trimite un buletin eliberat de politia romana in 2004 valabil pana in 2064!!!!! prietenul de aici , care este posesorul buletinului , acum are 63 de ani . dupa ce iti trimit scanarea , voi astepta comentariile politiei romane vis-a-vis de greseala lor sau cand trebuie omul sa mearga sa isi „schimbe” buletinul . deobicei e la 10 ani nu la 60!!!! (acest lucru l-am aflat dupa ce i-am povestit prietenului meu despre „dreptul la vot si buletinul tau expirat” , deoarece , daca nu deschideam discutia, nu ar fii genul de om care sa se laude ce buletin are el!!!!!)

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/20 at 21:51

   Salut, Fadryans! Scuze pentru întîrziere.

   Să ştii că m-am făcut praf doar în primele luni după pălitura în cap trasă de statul român contemporan. În prezent este doar un hobby. Îmi place al naibii să îi zgîndăr pe (i)responsabilii cu chestiile simple, dar complicate (complicate în mod vinovat). Ştiu că a purta buletin NU este o datorie cetăţenească şi merg pînă în pînzele albe. Buletinul face parte din arsenalul dictaturilor. Nu vreau ca un virtual regim dictorial să se instaleze prea uşor. De aceea vreau ca oamenii să se dezobişnuiască de a se milogi de administratori vremelnici.

   La urma urmei e tot despre valori. Universale.

 2. Adi said, on 2011/05/21 at 07:23

  Ce zici de cazul de la Iasi, unde s-au gasit camere de luat vederi in birourile vicepresedintilor CJ? Nonsalant, DNA si-a recunoscut paternitatea ochilor din pereti. A fost chemat si SRI-ul, care au bocanit in pereti, au scrijelit cu surubelnita, dar nu au gasit alte ‘mijloace de supraveghere’. Chiar si asa, un au audit electronic anti-supraveghere pentru o cladire de acest tip nu ar iesi deloc ieftin (undeva pe la mai multe 10K EUR), si ar dura mai multe saptamani.

  Dar asta e un simptom al unei probleme mai mari: instaurarea dictaturii supraveghetoare. Capacitatea de a stoca informatii sensibile pentru mai multe zeci (sute?) de mii de oameni ofera o putere extraordinara cui are acces la bazele de date. Spre deosebire de fosta Securitate, sistemul poate fi mentinut cu un numar mult mai mic de ‘controlori’ si costuri mult reduse (nu mai e nevoie de arhive, ci doar de niste rack-uri aici si-acolo).

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/05/21 at 14:23

   Nu ştiu ce să zic. Dar dacă acele camere au fost instalate într-un spaţiu public, plătit din bani publici (iar nu în budă sau în vestiar), nu văd care ar fi problema. Aşa cum sunt camere de supraveghere pe stradă pentru a-i da în gît pe tîlharii privaţi, ce-ar fi aşa scandalos dacă tîlharii publici ar fi la fel de vizibili? Nu ne interesează cît se scarpină funcţionarul în nas, ci dacă ia şpagă. Iar pentru asta e nevoie de probe.

   Pudibonderia în astfel de situaţii ne împiedică tocmai pe noi, plătitorii de impozite, să folosim instrumentul prin care arătăm că banii ne sunt furaţi. La DNA orice privat poate depune o sesizare dacă se simte furat. Cum vrei să o şi dovedească, fie şi printr-un organ dedicat cum ar fi DNA? În locul tău, aş fi mai revoltat de obligaţia de a purta la volan şi permisul de conducere şi buletinul. Ăla, da, abuz.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: