Fără buletin

Ai cui sunt maidanezii?

Posted in Chestii, Drepturi individuale by Marius Delaepicentru on 2010/04/27

Problema maidanezilor se poate clarifica punînd bazele teoretice ale „soluţiei finale”. Cum scăpăm de maidanezi? Propunerea mea este: prin acţiune cetăţenească.

Statutul juridic al maidanezului este deocamdată parazitat de o lege contrară, cea a protecţiei animalelor, prost interpretată. Animalul nu poate fi niciodată subiect de drept, decît, poate, în minţile ecologiştilor radicali. Maidanezul poate fi considerat animal de companie doar în situaţia în care are un stăpîn cu acte în regulă. Responsabilitatea actelor maidanezului revine stăpînului. În toate celelalte situaţii, este o sălbăticiune ce nu-şi are locul în ariile locuite. Orice vînător poate spune că un urs nărăvit la şeptel, sau la gunoi, e un urs mort. E valabil şi pentru maidanezi. Întrucît maidanezii acţionează pe domeniul public, responsabilitatea actelor maidanezului revine proprietarului, recte, statului/ primăriei. Logic, proprietarul (de drept natural) al maidanezului, adică Statul, trebuie obligat: fie să cureţe locul, fie să educe maidanezul în sensul inocuităţii. Puteţi profita de profesia de bază a primarului Bucureştilor, pentru a pune problema în termeni de igienă publică.

Există cel puţin două clauze constituţionale ce legitimează lichidarea maidanezilor. Cea legată de dreptul la un mediu sănătos, şi cea care se referă la sănătatea populaţiei. De aici trebuie pornit.

Sunt două ministere ce pot forţa lichidarea maidanezilor. Ambele dispun de toate datele epidemiologice, de mediu*), şi despre costurile aferente reparării daunelor produse se maidanezi. Trebuie doar forţate să acţioneze. Cum? Prin presiuni, prin Avocatul Poporului, prin toate pîrghiile pe care cetăţeanul le are la dispoziţie. Dar nicio autoritate nu se va autosesiza numai citind forumuri şi bloguri. La limită, acţiunea în instanţă este calea.

Aşadar, maidanezii sunt condamnaţi la moarte, şi orice cetăţean trebuie să înţeleagă că a abandona un cîine pe domeniul public echivalează cu a-l ucide cu mîna proprie. Iar dacă s-ar opune cineva lichidării maidanezului, nu există decît două soluţii: fie „se căsătoreşte” cu acte, aşa cum, mai demult, condamnaţii la moarte puteau fi salvaţi, fie e amendat pentru împiedicarea aplicării normelor de igienă publică. La treabă!

Succes!

–––––––––––
*) mă refer la ariile urbane, infestate de paraziţi cu vector canin. Un studiu epidemiologic arăta că, în urma analizelor de sol din parcuri, peste 30% din probe conţineau ouă de paraziţi periculoşi pentru om.

12 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Riddick said, on 2010/04/27 at 23:42

  Ne-am lăsat prostiţi de ecoterorişti şi de intervenţiile lui Brigitte Bardot.

  Curăţenie ! O fetiţă a fost omorâtă recent de o haită de maidanezi.

  • delaepicentru said, on 2010/04/27 at 23:48

   Salut, Riddick! Poţi trimite un mail la AvP pe tema maidanezilor? Bagă-l, că ţi-l înregistrează ca sesizare. Îndeamnă-i şi pe alţii să facă la fel. Nu uita să pui acolo şi adresa ta. Pentru răspunsul de la AvP. Rock’em all!

 2. Riddick said, on 2010/04/28 at 03:38

  Ţi-am trimis acum vreo lună un e-mail pe site-ul „nipon”, despre blogurile unui ciudat. Nu-i nevoie să-mi răspunzi, as fi mulţumit dacă mi-ai confirma că a ajuns e-mail-ul

 3. delaepicentru said, on 2010/04/28 at 03:46

  Îmi pare rău, Riddick. Cred că l-am şters din greşeală. Retrimite-l cu confirmare de primire şi cu ceva uşor de identificat în titlu.

 4. joness said, on 2010/04/28 at 15:46

  Da, ar fi chiar interesant de vazut cate suflete sensibile ar salva preaiubitii lor catelusi prin adoptie daca s-ar enunta clar, public, cum ca eliminarea maidanezilor este la fel de legitima precum eliminarea gandacilor sau a sobolanilor.

  Cand e vorba de trancaneala nu e suflet mai sensibil decat romanul, dar atat.

 5. Oana said, on 2010/04/28 at 18:20

  Domnilor, toate ar fi bune şi frumoase, dacă această „eutanasiere” ar fi una făcută cu compasiune şi fără a face animalele să sufere inutil. Dar aţi văzut vreodată cum arată un hingher? Ştiţi cum se ucid animalele din adăposturi? Omorâte în bătaie cu bâte şi ţevi de metal, udate şi apoi electrocutate, arse cu lampa de sudură, şi ar mai fi şi alte metode. Vi se pare normal???

  • delaepicentru said, on 2010/04/28 at 23:02

   Nu mi se pare normal, dar normalul depinde de cîţi bani sunteţi dispusă să alocaţi uciderii cîinilor vagabonzi. Dacă credeţi că, să zicem, noua staţie de epurare a apelor uzate este la fel de importantă, aţi fi gata să vărsaţi o sumă dublă la bugetul primăriei? Dacă, nu, nu vă rămîne decît ca dumneavoastră, cetăţenii, fie să adoptaţi cîinii cu acte în regulă (şi să preluaţi responsabilitatea igienizării), fie să-i ucideţi cu compasiune, eventual, în acord cu propriile dv. prinicipii estetice. Nimic nu vă opreşte. Un lucru e cert. Cîinii vagabonzi se află pe domeniul public urban, şi ocazional curmă vieţi omeneşti. Şi constituie un pericol public permanent.

   • Oana said, on 2010/04/29 at 02:42

    În contrapartidă, propun eutanasierea homeleşilor, a beţivilor care borăsc pe banca din parc, a ţiganilor care înjură ca porcii în auzul nostru şi care mai bagă cuţitul în om din când în când – sunt şi ei pe domeniul public, şi sunt cel puţin la fel de periculoşi. Ce ziceţi, vă băgaţi? Că ar fi cam totuna… ba chiar mai justificat, că sunt bipezi umani, şi se presupune că au discernământ, ceea ce câinii nu au.

   • Oana said, on 2010/04/29 at 02:43

    A, şi ca să lămurim chestiunea: eu am adoptat 2 maidanezi, care locuiesc la mine în curte, sunt hrăniţi şi îngrijiţi.

   • delaepicentru said, on 2010/04/29 at 03:44

    Oana, ceea ce spui tu aici cu sarcasm, este un sofism, şi ştii că e un sofism. Lucrurile nu au niciun punct de similitudine, decît în capul ecologiştilor radicali.

    Un om care susţine uciderea cîinilor fără stăpîn, te asigur, poate face deosebirea între subiect de drept şi obiect de drept, ceea ce face ca demnitatea oamenilor bătuţi de soartă să nu fie niciodată pusă la îndoială. Omul conţine în fiinţa sa toate drepturile fundamentale ce decurg din demnitatea umană. Animalele nu pot fi decît obiect de drept. Recent am făcut chiar o pledoarie în sensul înţelegerii diferenţei. Şi am exemplificat prezentînd situaţia unor oameni cu statut juridic incert, tocmai din cauza confuziei pe care autorităţile o fac şi azi.

    Faptul că ai adoptat doi maidanezi este un lucru lăudabil. Mi-aş permite doar să te întreb: i-ai înregistrat?

    Dacă, da, ai făcut ceea ce trebuia, atît din punct de vedere moral cît şi legal.

    Dacă, nu, milostenia ta este incompletă. Vezi tu, Oana, ne dorim să fim o comunitate civilizată, dar ne e greu să recunoaştem că pînă şi a fi milos cere niţel mai mult decît automulţumirea. E nevoie să garantezi pentru maidanezul adoptat condiţia de obiect de drept. Pe scurt, trebuie ca, în virtutea dreptului natural, să obţii recunoaşterea dreptului tău de proprietate asupra celor doi cîini. Şi să-ţi asumi legal obligaţiile ce-ţi revin ca proprietar.

 6. Bucur said, on 2011/03/14 at 16:55

  Oana, stii, exista Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Nu exista Curtea Europeana a Drepturilor Maidanezilor – in contrapartida.

 7. Fara Maidanezi said, on 2013/05/29 at 08:19

  Maidanezii fac legea in romania …si vor face mult timp .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: