Fără buletin

Medicul primar Oprescu e penal. Soluţia? Cacotanasia

Posted in Chestii, Drepturi individuale by Marius Delaepicentru on 2010/05/07

Anul acesta este prima sesizare trimisă Avocatului Poporului. Pun problema maidanezilor în termeni penali. Profit de noile reduceri la fondul de salarii în sectorul bugetar, anunţate de Preşedinte, pentru a arăta că acesta e momentul potrivit stîrpirii maidanezilor. Economiceşte, cu banii cheltuiţi pe suflarea în (pardon!) popoul cînilor vagabonzi şi cu cei cheltuiţi pe tratamentul oamenilor după muşcături canine, s-ar putea face 500 de transplanturi de rinichi. De aceea, îi îndemn pe pacienţii supuşi actualmente dializei (chiar mai costisitoare decît transplantul) să pună problema în termeni de raţionalizare a fondurilor pentru Sănătate. Cine doreşte, poate depune o sesizare la AvP în nume personal. Iată şi modelul:

–– Original Message ––
From: Marius
To: avp(la)avp.ro
Sent: Friday, May 07, 2010 3:25 AM
Subject: Despre igiena publica in spatiul urban (UTF-8)

Vă rog, redirecţionaţi sesizarea către doamna Erzsébet RÜCZ – Adjunct al Avocatului Poporului

Stimată doamnă,

Mă numesc Marius Mistreţu, cetăţean român cu domiciliul în străinătate. De această dată, doresc să vă supun atenţiei o problemă de sănătate publică, ce nu mai suportă amînare. Problema cîinilor vagabonzi.

Împreună cu fiul meu în vîrstă de 9 ani, intenţionez să îmi vizitez ţara după mai mulţi ani. Nu vă ascund faptul că una din cauzele pentru care am părăsit-o este că oraşele sunt bîntuite de cîini vagabonzi, animale de care îmi este frică, date fiind: imprevizibilitatea generală a afectelor cîinilor, precum şi faptul că în copilărie am fost muşcat de un cîine. Experienţă traumatizantă, ce mi-a indus o fobie ireversibilă. Am o vîrstă la care tresăririle cauzate de un lătrat de cîine lăsat liber ar putea să-mi provoace chiar moarea.

În ţara de imigraţie am marele noroc să nu existe cîini vagabonzi (exterminaţi la timpul lor) iar cei cu stăpîn să fie în lesă. Desigur, cîini sălbăticiţi există în junglă. Ei umplu nişa ecologică rămasă după exterminarea lupului (în secolul al XV-lea) dar niciunul nu se apropie de om. Aşadar, delimitarea spaţiului civilizat de sălbăticie este netă. Lucru pe care îl doresc înfăptuit şi în România. Mă sprijin pe textul constituţional, care, la articolele: 22 (1), 34( 2) şi 35 (1) spune:

22 (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.
34 (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
35 (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

Aşadar, statul garantează şi totodată este obligat să ia măsuri. Nu numai în baza art 34 (2), dar şi în virtutea dreptului natural. Responsabilitatea pentru vătămarea unui om aflat pe o proprietate funciară în care omul are acces de drept, îi revine proprietarului. Cum cîinii vagabonzi se află preponderent pe domeniul public, statul, prin Primărie, devine responsabil de calitatea mediului urban. Chiar dacă nu aş avea fobia pomenită mai sus, tot s-ar ridica o problemă gravă de igienă publică. 30% din terenurile publice de joacă sunt infestate de paraziţi cu vector canin. Cîinii risipesc gunoiul mai rău decît ciorile. După cîinele vagabond nu trece niciun funcţionar public să-i colecteze fecalele, aşa cum proprietarii de cîini sunt obligaţi prin lege, ceea ce reprezintă o discriminare flagrantă. Responsabilitatea controlului şi lichidării focarelor de zoonoze revine statului, în spiritul aceluiaşi articol.

Vă reamintesc, intenţionez să merg în România împreună cu copilul. O asigurare de viaţă pe durata şederii în România m-ar costa enorm, ţinînd seama de frecvenţa incidentelor cu deznodămînt fatal pe teritoriul românesc. Lucru de care, sincer, îmi este ruşine ca cetăţean român.

În consecinţă, vă rog să le cereţi autorităţilor de sănătate publică responsabile, precum şi primarilor, în special primarului Bucureştilor, să aplice norme de igienă publică identice celor ce duc la stîrpirea altor mamifere parazite din spaţiul urban. Dată fiind dubla sa calitate, (de medic primar) Primarul General al Bucureştilor, sunt convins, va înţelege la ce se expune dacă ignoră revendicarea mea, şi eventual a altor cetăţeni aflaţi în situaţii similare.

Ca urmare a unei sesizări oficiale, a nu asigura igiena publică devine faptă penală. De aceea îmi îngădui să pun şi un termen: 15 septembrie 2010. În cazul în care sesizarea prezentă nu va produce efecte nete, nu vă ascund, următoarea mea sesizare o voi trimite direct Parchetului General, căruia îi voi cere să acţioneze întru instaurarea ordinii de drept.

Vă doresc putere de muncă în folosul cetăţenilor României.

Cu cele mai bune gînduri,

Marius Mistreţu

Hiroşima

–––––––-
Răspunsul a venit în termenul legal.

EDIT (25 iulie 2011)

15 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. DespinaVestea said, on 2010/05/07 at 15:45

  Bravo Marius !

 2. Antiteze said, on 2010/05/07 at 15:48

  Subscriu. MN

 3. turnofftheglory said, on 2010/05/07 at 16:15

  Bravo Marius. Perfect legal si bine sustinut cu argumente.

 4. delaepicentru said, on 2010/05/08 at 04:33

  Mulţumesc, băieţi şi fete! Următoarea epistolă o voi adresa Excelenţei Sale, Ministrul de Externe Baconschi, pe tema echilibrării unei taxe consulare. Se face mintenaş anul, iar AvP nu pare să fi intervenit la MAE, deşi i-am arătat cum s-o facă. Să vedem cu ocazia asta cît înţelege dl. Baconschi din manifestul creştin democrat pe care tocmai l-a semnat în 22-Plus.

 5. ek said, on 2010/05/08 at 17:51

  [off-topic – nu e pt publicare,ci pt. tine Marius] http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/povestea-japonezului-astrei-takayuki-imi-imaginam-romania-ca-tokyo-cu-autostrazi-suspendate-nu-cu-vaci-si-cai-pe-strada-s-189037.html

  interviu cu un fotbalist japonez care joaca la Ploiesti!

 6. zarzarelu said, on 2010/05/09 at 00:33

  Da putina …UE nu vrei tu mai dobitocule? (IP: 77.36.50.50)

  ––––––––

  inetnum: 77.36.50.0 – 77.36.51.255
  netname: ART-TEL-SERVICII-SRL
  descr: Art-Tel Servicii SRL
  country: RO
  admin-c: GVM-RIPE
  tech-c: GVM-RIPE
  status: ASSIGNED PA
  mnt-by: GVM-MNT
  mnt-lower: GVM-MNT
  mnt-routes: NEWCOM-MNT
  source: RIPE # Filtered

  role: GVM SYSTEM
  address: Aleea Diham, Nr. 5
  address: Bucuresti, Sector 2
  e-mail: office@gvm.ro
  admin-c: BG1231-RIPE
  tech-c: BG1231-RIPE
  nic-hdl: GVM-RIPE
  mnt-by: GVM-MNT
  source: RIPE # Filtered

  % Information related to ‘77.36.50.0/23AS35002’

  route: 77.36.50.0/23
  descr: DCT-COM
  origin: AS35002
  mnt-by: NEWCOM-MNT
  source: RIPE # Filtered

  Summary

  gvm.ro is a domain controlled by four nameservers. Two nameservers have the same IP number. Two of them are on the same IP network. Incoming mail for gvm.ro is handled by one mailserver at gvm.ro themselves. gvm.ro has one IP number , which also has a corresponding reverse pointer.

  http://www.gvm.ro point to the same IP. dsc.de, srdp.ro, irak.ro, insize.ro, tbsauto.ro and at least 33 other hosts share nameservers with this domain. ns1.gvm.ro, ns2.gvm.ro, mail.gvm.ro, 77-36-0-2.gvm.ro, 77-36-0-6.gvm.ro and at least 100 other hosts are subdomains to this hostname.

  gvm.ro is ranked #10241850 world wide and is hosted on a server in Romania. It has five inlinks.

  • delaepicentru said, on 2010/05/09 at 00:52

   Ţi-am afişat şi pedigree-ul ca să nu creadă cineva că eşti vreun cîine vagabond, după cum ţi-ai lătrat scurtul mesaj.

 7. DespinaVestea said, on 2010/05/09 at 03:09

  Acum o saptamana m-au spamat si pe mine.Am incercat sa scap raportand la gmail, dar degeaba.Mailurile vin mereu in duplicat din care un exemplar se duce dirent la spam.
  Niste nemernici …

 8. tibi said, on 2010/05/10 at 20:26

  salut !
  Ar fi super daca din ce in ce mai multi oameni ar face astfel de sesizari; s-ar crea probabil o presiune asupra autoritatilor.

  • delaepicentru said, on 2010/05/10 at 21:21

   Mulţumesc pentru susţinere, Tibi. Poţi trimite şi tu ceva asemănător. Am înţeles că eşti la studii. Poţi face o paralelă similară în sesizarea către AvP, adaptînd niţel datele.

   AvP primeşte sesizări via e-mail şi le înregistrează ca pe cele scrise pe hîrtie. Trebuie doar să specifici o adresă fizică la care vrei răspunsul. Eu am trimis vreo patru sesizări în ultimul an*. Sunt convins că, odată cu primul megabyte de sesizări, AvP va fi pus în situaţia, fie să-şi ia rolul în serios, fie să demisioneze.

   ––––––––––––––––
   * Au fost chiar mai multe, întrucît nu toate răspunsurile primite m-au mulţumit. Doar temele au fost patru. Ele pot fi găsite în cuprinsul blogului de faţă.

   • tibi said, on 2010/05/10 at 22:02

    Cu placere Marius

    Imi pare rau ca nu am fost mai explicit : fiul meu a emigrat in Canada, anul acesta.
    Si m-a sunat ingrijorat sa vada daca nu suntem in pericol; atita tam-tam fac antenele si irealitatea, ca o parte dintre romanii din strainatate au inceput sa nu mai stie ce se intimpla in tara.

    Despre sesizare, cred ca o sa o fac. Am vazut cele patru teme de pe blogul tau, o sa le citesc cind voi avea ceva mai mult timp. OK ?

 9. neinfectat de comunism said, on 2010/05/12 at 06:54

  eu as fi mai degraba pt eutanasierea politicienilor corupti…poata asa fura mai putin…

  te astept la mine pe blog unde discuam despre noul prim ministrul al marii britanii.

 10. Bucur said, on 2011/03/14 at 16:49

  Te rog spune-ne ce raspuns ai primit de la Avocatul Poporului.

 11. Revista presei. said, on 2011/07/29 at 03:51

  Te recunosti, Marius ? Iata ca efortul tau incepe sa de a roade si una dintre cele mai autorizate voci ti se alatura. Bravo !

  http://www.revista22.ro/varujan-vozganian-sub-clar-de-lun259-11005.html


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: