Fără buletin

● Morala publică şi televiziunea publică

Posted in Chestii, Soluţii alternative by Marius Delaepicentru on 2010/07/06

NHK are standarde ridicate de moralitate. Nu mediatizează orice ţîţă vorbitoare, oricît de silicoană mare ar fi ea. Iar cînd vreo vedetă calcă pe bec, îşi poate lua adio de la apariţia la NHK. Astfel, mai acum vreo 10 ani, o crainică ce nu-şi anunţase superiorii că a divorţat, a fost nevoită să stea pe bară vreme de doi ani, răstimp în care i s-au permis doar cîteva coloane sonore la radio NHK, dar nu la TV. Acum vreo 13 ani, un vestit cîntăreţ de muzică pop a fost prins cu ceva amfetamine în nas sau în buzunar. Cîţiva ani  nu a mai apărut la nicio televiziune, fie ea publică sau privată.

Recentul scandal ridicat de apropierea unor luptători de sumo de grupurile de criminalitate organizată a dus, nu numai la pierderea unor sponsori, dar şi la boicotarea turneului de la Nagoya. La un sondaj, 11.000 de telespectatori au răspuns în proporţie de 68% că sunt de acord ca tradiţionala preluare în direct de către NHK să nu aibă loc. În acest fel, mafioţii sunt ţinuţi acolo unde le este locul. La periferia societăţii.

Compar cu sofistica „prezumţiei de nevinovăţie” omniprezentă la televiziunile româneşti. Păi, cum să nu jubileze Dan Diaconescu, atunci cînd procurorii, în solida lor stupiditate, îi maschează pe mascaţi, în loc să facă tot posibilul ca arestatul să nu apară în bătaia obiectivelor optice? Deocamdată, cu toţi cagulaţii ameninţători, lipsa unui culoar opac de manipulare şi transport al deţinuţilor face ca imaginea să fie cea a unui stat slab, defensiv, într-o luptă inegală cu mafioţi-haiduci. Putrezi, dar fotogenici. Pînă cînd vom tolera ascensiunea satirilor în Legislativ, strecuraţi prin lentile de obiectiv?

Tagged with: ,

4 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. canadianul said, on 2010/07/08 at 02:11

    Pina cind vor hotari singuri sa’si faca seppuku ! Adica cind demisia va face parte din onoarea de zi cu zi a romanului ! Adica pe la calendele grecesti !

  2. canadianul said, on 2010/07/08 at 02:12

    Cind vin la Hirosima te calc pe la circiuma ! Am pus’o in planul pentru urmatorii 3 ani . Excursia in Japonia !

  3. Tiberiu Orasanu said, on 2012/11/18 at 17:30

    Reblogged this on Tiberiuorasanu's Blog and commented:
    Add your thoughts here… (optional)


Lasă un comentariu