Fără buletin

▲ Noutăţi de la centrala Fukushima #1

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/04/19

(Actualizare pe coloana de comentarii)
După cum ştiţi deja, ieri a fost prezentat planul de stabilizare a reactoarelor nucleare afectate de ţunami. El are două faze.
Faza I izolarea. Termenul este de 3 luni.
Se vor reconstrui cele trei clădiri-căciulă, pentru minimizarea volumului de aerosoli radioactivi scăpaţi în atmosferă. Circulaţia aerului în interior va fi una forţată, în aşa fel, încît, prin filtrarea la evacuare, contaminarea să fie minimă.
Problema scăpărilor de apă radioactivă este (sau va fi) rezolvată astfel: în condiţii normale, răcirea se făcea în două circuite, intersectate în condensatoarele de abur. Agentul primar de răcire era apa dulce, ce se recircula, iar agentul secundar de răcire, apa de mare, în circuit deschis. (Apa de mare se pompa în condensator şi apoi se întorcea în mare.) În configuraţia actuală, răcirea se va face nu într-una, ci în două trepte, în trei circuite, din care unul semiînchis. Semiînchis, în sensul că apa din trench (puternic radioactovă) este recirculată ca agent secundar de răcire, dar trecută printr-un al doilea schimbător de căldură, alimentat cu apă de mare (devenită astfel agent terţiar de răcire). Prin recircularea scugerilor, „producţia” de apă radioactivă la ieşire se diminuează, ceea ce face mai simplă decontaminarea ei ulterioară.
Faza a II-a răcirea avansată a combustibilului şi decontaminarea generală a împrejurimilor imediate. Termen 6-9 luni.
Se continuă fixarea pulberilor prin înglobare în polimeri. Se vor prelucra şi molozurile în aşa fel încît să poată fi stocate în condiţii de siguranţă. Se vor cerceta şi opri alte eventuale infiltraţii şi scurgeri de apă radioactivă.

S-a intensificat monitorizarea radioactivităţii în apele freatice, de la o probă pe săptămînă, la trei.

Un lucru rămîne cert: populaţia evacuată de pe raza de 20Km nu se poate întoarce acasă mai curînd de 6 luni.

––––––––
La Hiroşima a înflorit glicina.

11 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu said, on 2011/04/19 at 04:12

    Vesti bunisoare de la voi, ma bucur! 🙂

  2. val_one said, on 2011/04/19 at 05:23

    Veşti bune de pe frontul de…est. 🙂

  3. Sieglind said, on 2011/04/19 at 05:52

    mă încurajează ce scrii; eu nu am vrut să scriu despre cîte altele citesc!

    vă ţin pumnii, tuturor!

  4. Adi said, on 2011/04/19 at 06:45

    Vesti bune, dar chiar si asa, costurile mutarii (cel putin pentru 6 luni) a 200 mii (?) de oameni trebuie sa fie substantiale. Se stie deocamdata cum se va proceda cu (sau ce alternative va avea) populatia dezlocuita?

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/04/19 at 12:42

      Afectaţi direct de măsurile de protecţie din jurul centralei sunt circa 50.000. Pe semne vreo agenţie a dat cifra globală, ce include şi sinistraţii direcţi (cca. 140.000) încă aflaţi în adăposturi colective. În coroana (semi)circulară dintre R=20 şi R=30Km locuirea este permisă pe riscul propriu, cu condiţia ca valiza să fie gata oricînd. Ajutorul-arvună (kari teate) este, după cum aţi aflat, de 1ml.Yen de familie, sau 750.000 la persoanele singure. Însă vor fi destule cazuri de litigiu, ţinînd seama că linia trasată cu compasul pe hartă trece pe alocuri prin oraşe. Va fi destul de frustrant să afli că vecinul tău aflat cu cinci metri mai aproape de centru a fost despăgubit, iar tu nu.

      În cazul în care un proprietar îşi plăteşte singur cheltuielile de degajare a terenului beneficiază de o reducere de impozit. Un program rabla regional va fi pornit. O parte din diferenţa de preţ unitar al benzinei va fi de asemeni suportată de stat. La simulările de taxare, în ipoteza în care TVA va creşte conform planificării, s-a pus condiţia ca pentru locuitorii din zonele calamitate cifra globală să rămînă constantă timp de unul doi ani. Aşadar, socotelile sunt făcute în aşa fel, încît, locuitorii nici să se îngraşe din pomană, nici să se simtă furaţi.

      Pînă la sfîrşitul lui mai, vor fi gata 30.000 de locuinţe provizorii. Sunt necesare 72.000, prevăzute a fi gata pînă la sfîrşitul lui august.

      Popularitatea Executivului (jurnaliceşte) arată aşa:

            susţine/ nu susţine
      NHK 27 (21) / 59 (64)
      Asahi 21 (20) / 60 (62)
      Mainichi 22 (19) / 54 (60)
      Nikkei 27 (22) / 67 (67)
      NTV     24.0(22.1) / 61.6(63.1)
      Shinhoudou 26.6(30.6) / 70.0(61.8)
      Kyoudotsushim 28.3(19.9)/ ?

      Suze pentru formatarea strîmbă. Cifrele din paranteză reprezintă popularitatea înainte de cataclism. Se observă o uşoară creştere a popularităţii, semn că Executivul s-a mişcat binişor. De altfel, la şedinţa de ieri a Comisiei Senatoriale de Protecţie Împotriva Calamităţilor, obiecţiile PLD au fost mai degrabă inconsistente. Marginale. Kan era acuzat de lipsă de leadership (o chestie prea relativă pentru a trezi un curent potrivnic) şi de lipsă de curaj. Ultima „dovedită” de anularea din motive meteorologice a unei vizite în zona calamitată în 21 martie.

  5. Mihaela said, on 2011/04/19 at 11:01

    De ce-aş fi trist, că toamna târzie mi-e frumoasă ?
    Pridvoarele-mi sunt coşuri cu flori, ca de mireasă.
    Fereastra mi-este plină
    De iederi împletite cu vine de glicină.
    Beteala şi-o desface la mine si mi-o lasă,
    Când soarele rămâne să-l găzduiesc în casă.
    O prospeţime nouă surâde şi învie
    Ca de botez, de nuntă şi ca de feciorie…
    (Tudor Arghezi, De ce-aş fi trist?)

  6. Marius Delaepicentru said, on 2011/04/19 at 17:34

    Date suplimentare pentru situaţia la zi am aplicat şi aici.

  7. Marius Delaepicentru said, on 2011/04/19 at 17:46

    Pentru că tot am amintit de viaţa în adăposturi colective; una din problemele cu care se confruntă bătrînii din adăposturi este imposibilitatea de a-şi duce rufele la spălătorii şi rude. Bătrînii ştiu să mai spele şi de mînă, însă nu totdeauna au şi apă caldă.
    Unul din marii producători de maşini de spălat industriale, împreună cu un grup de voluntari a pus la punct spălătorii pe autospeciale. Pe un şasiul unei camionete de 2t e fixată o maşină de spălat cu capacitatea de 25Kg/şarjă, împreună cu două uscătoare cu tambur perforat. Sursa de energie este propanul din butelie. Conectată la sursa de apă, instalaţia e capabilă să încheie un ciclu de spălare-uscare în mai puţin de o oră.

  8. Marius Delaepicentru said, on 2011/04/19 at 22:16

    Pentru cei ce întrebau ce e cu roboţii de nu intervin să pună degetul pentru a opri robinetul de cesiu, trebuie să spun că roboţii nu au decît rolul de iscoade. Au venit din SUA, şi au intrat în pîine alaltăieri. Strîng informaţii, dar se mai udă şi pe la şenile, ceea ce le limitează spaţiul de manevră. Cu atît mai nasol, cu cît, la cele 94% umiditate li se cam aburesc ochelarii.
    Dacă vreţi să îi vedeţi în acţiune, puteţi intra aici.

  9. Marius Delaepicentru said, on 2011/04/19 at 22:46

    Spuneam deunăzi că pariez că cineva caută cu înfrigurare o cale de floculare a impurităţilor radioactive din apele scurse de la centrala nucleară. Ajutorul a venit din Franţa. Cel mai mare nuş-ce în domeniul planificării chestiilor nucleare, (Aleva? Areba? Aleba?) a venit cu o metodă de separare a cesiului şi a iodului. Apele epurate pleacă din instalaţia de separare cu între 1/10.000 şi 1/1.000 din valoarea radioactivităţii la intrare. În iuni, cînd va fi gata staţia de epurare, vor putea fi decontaminaţi 1200mc/zi.

  10. Marius Delaepicentru said, on 2011/04/20 at 13:42

    Date comprehensibile, actualizate, despre situaţia radiologică în zonă pot fi obţinute şi în limba enleză de pe pagina METI.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: