Fără buletin

▲ Olympus

Posted in Chestii by Marius Delaepicentru on 2011/12/03

La cererea unui grup de oameni ai muncii, permiteţi-mi să prezint ceea ce ştiu despre scandalul Olympus.

În linii mari, e vorba despre un şir de achiziţii făcute în fericita şi iresponsabila epocă a economiei-băşică. Achiziţii ce ulterior s-au dovedit neperformante. Totul ar fi fost OK, dacă Olympus nu ar fi ascuns pagubele în bilanţurile contabile, înşelînd astfel încrederea investitorilor. Cifrele exacte le puteţi afla din alte surse.

Valul s-a ridicat ameninţător acum aproape o lună, cînd o instanţă londoneză s-a pronunţat asupra achiziţiei unui producător britanic de echipament medical, achiziţie făcută de Olympus cu ani în urmă, şi pentru care a plătit la timpul său, echivalentul a cca 600ml.USD. E drept, semnele se vedeau mai demult. Cîteva mişcări tectonice fură şi prin primăvară, cînd s-au înregistrat primele căderi semnificative ale preţului acţiunilor Olympus. Dar, să revenim.
În toţi aceşti ani, Olympus a căutat să astupe găurile prin intermediul unor companii-fiice. Însă, de cînd preşedinte a devenit un nejaponez, complicata schemă contabilă de acoperire a celor peste un miliard de paraille a fost dată în vileag. Ca de obicei, cînd vine vorba de corporaţii, responsabilitatea se duce undeva în nisipuri. Preşedintele adjunct (japonez) zice că ar fi ştiut ceva vag, dar nu mare lucru. Cel actual îl ia pe „nu-ştiu” în braţe.

To big to fall

Pe plan mondial, Olympus deţine o cotă importantă din piaţa echipamentului medical, în special pe endoscopie şi microscopie. De altfel, primele fotografii ale mucoasei gastrice au fost luate la sfîrşitul deceniului 5 al secolului trecut, de către un grup de entuziaşti de la Olympus, cu tehnologie revoluţionară* la acea vreme.
Laurii trecutului nu sunt însă suficienţi pentru a atenua tensiunile apărute în interiorul corporaţiei. Cercetătorii institutelor patronate de Olympus sunt negrii de supărare: -„Ia, uite băi! Noi dăm aici tot ce avem mai bun, ne stoarcem creierii să menţinem competitivitatea, iar grangurii îşi bat joc.”
Ancheta (penală) este în curs, iar toată lumea se roagă să se încheie mai repede, pentru a se stabiliza şi preţul acţiunilor.

Observaţie personală: Aproape că nu e zi în care NHK să nu informeze cel puţin în două fraze, despre situaţia corporaţiei. Semn că pocinogul este mare, iar protagonistul, rău văzut. Curios, nimeni de la Olymupus nu a conferenţiat, precum Adrian Severin despre realitate şi mit în corupţia la japoni.

Un pic de mitologie 


Marca Olympus are o istorie uşor superstiţioasă. Numele iniţial era Takachiho Seisakusho (1919). Takachiho este numele unui vîrf montan din Kyushu** unde se spune că nuş’ce kami descălecă (de pe Amaterasu) şi înfipse spada. (Nu mi-e clar cu ce „scoop”).
În 1942 compania şi-a schimbat numele în Takachiho Kogaku Kogyo (Industria Optică Takachiho). În 1949, s-a simţit nevoia internaţionalizării, odată cu deschiderea unui cîmp nou în domeniul endoscopiei. Botezătorul a găsit că omologul muntelui Takachiho (Înălţimea-celor-o-mie-de-daruri-divine) ar fi Olimpul. Întotdeauna, preşedinţii anteriori , spuneau că (de acum) corporaţia este protejată de zeii Olimpului. Anul acesta, Grecia însăşi hurducăie. Şi nici zeii din Olympus nu se simt prea bine.

––––––––
* O sondă uşor de înghiţit, formată dintr-un micro-aparat foto (cu film) şi un micro-bec, totul legat la un cablu flexibil. Pînă atunci, endoscopia se făcea cu o ştangă înfricoşătoare, de circa 1 m lungime, ce se îndesa pe gîtul pacientului. Manevră ce uneori provoca moartea pacientului.

În cartierul Shibuya din Tokio, cîteva zeci de companii de becuri electrice, produceau în draci pentru piaţa americană, milioane de seturi de iluminat bradul de Crăciun. Unul din sticlari a cooperat cu cercetătorii şi a obţinut cel mai mic bec cu incandescenţă de la acea vreme. Cine şi-ar fi închipuit că expertiza sticlarilor din Shibuya va duce la salvarea a milioane de vieţi omeneşti? (poate voi mai avea ocazia să povestesc despre invenţia cu pricina)

** În Japonia sunt mai multe vîrfuri intitulate aşa.

Tagged with:

10 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ștefan A. said, on 2011/12/03 at 03:02

  Salut Marius .
  Bag sama ca „ieconomia” asta mondiala e toata bazata pe spagi si masluire de bilanturi . Olympus nu e decit o noua veriga in acest lant al minciunii ridicate la rang de virtute .
  Noi sa fim sanatosi ca belelele nu lipsesc . 🙂

 2. skorpion said, on 2011/12/03 at 06:10

  salve,

  peste tot coruptie,
  este moda de inceput de mileniu, dar cu origini din sfirsitul mileniului trecut.

  apropo: de omron ai auzit?
  firma a fost putin zdruncinata din cauza tsunami-ului din martie crt.
  (tot aparatura medicala)

 3. ipo said, on 2011/12/03 at 18:57

  Oamenii muncii iti multumesc pt articol. 🙂
  E interesant ca e presupsa si implicarea fortelor antisociale, adica miroase si a Yakuza in tot scandalul asta.
  Am gasit un film politist interesant pe CNN: http://edition.cnn.com/2011/12/01/business/olympus-woodford-boardroom-drama/index.html?hpt=hp_c1

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/12/03 at 20:39

   Nu e imposibil, dar e greu de crezut. Deocamdată, comisia independentă de audit încă nu e gata cu raportul. Se aşteaptă săptămîna viitoare.

   Altfel, au trecut numai 17 ani de cînd CNN nu mai e o sursă credibilă. De la masacrele din Rwanda, cînd CNN a preferat să se ocupe de scandalul Lewinski. 17 ani e prea puţin pentru recîştigarea încrederii.

   Am observat dume periodice aruncate pe piaţa media americană. A devenit deja politică de stat proclamarea încălzirii globale ca iminente, a gripei porcine drept „gripă fără precedent”, a orezului japonez drept fosforescent de cît de contaminat radioactiv e, iar recent Olympus, drept vîrf de lance al lumii interlope.
   Ce dacă citricele îngheaţă în pom? Ce dacă gripa porcină nu a fost mai virulentă decît un guturai sezonier? Ce dacă orez peste limita de admisibilitate a fost găsit numai la doi fermieri, iar din vînzări doar 9Kg de orez a scăpat neîngropat? Ce dacă mişcarea preţului acţiunilor la bursa din Tokio este atent monitorizată, iar patternurile indicatoare de fraudă au curbe demult cunoscute?
   Americanii vor să vîndă instalaţii de amestecat apa cu zahărul, automobile cu tehnologie de pe vremea lui Ford-bătrînu, vaccinuri noi-nouţe, orez koshihikari din Arkansas, şi aparatură medicală din producţia proprie. Iar pentru asta au de gînd să deschidă pieţe cu acţiuni de PR mincinos sau exagerat.

 4. ipo said, on 2011/12/03 at 23:02

  Okay, nu am dat linkul CNN din propaganda zeloasa, a fost cea mai descriptiva poveste pe care am gasit-o despre caz [si prima, de la nwradu.ro].
  Asa cum spuneai mai demult, yakuza este o institutie cu influenta importanta in cultura japoneza, asistenta sociala e un domeniu al lor de activitate, imi amintesc parca de actiunile lor din timpul tunamiului.
  Nu sunt conspirationist, dar nu se poate ascunde sub pres de ex influenta mafiei italiene in guvenare, poate [mdeah, aici devin usor conspirationist] in institutiiile europene.
  Bottom point: desi am ca biblie in conspirationism Zeii cei rai [G. Voicu], nu se poate nega influenta organizatiilor de crima organizata in politica, chiar si in democratii avansate. Bine, sau daca vrei influenta serviciilor in trusturi media gen CNN. 🙂
  PS:sesizez un patriotism japonez?

  • Marius Delaepicentru said, on 2011/12/04 at 09:16

   Yakuza NU este o institutie importanta in cultura japoneza. Cine imita modul de viata mafiot este marginalizat. Cit despre pretinse ajutoare in timpul calamitatilor, actiunile mafiei nu difera de cele ale altor organizatii criminale, ce nu scapa prilejul de PR. Asadar, atentie cu mitul haiducului urban pe scari!

   • ipo said, on 2011/12/05 at 04:05

    OK, hai sa ne linistim. 🙂
    Citisem pe undeva, nu mai stiu daca nu am pornit de aici, despre institutia mafiei japoneze si cum sunt ei autoproclamati ca niste facatori de bine, un fel de cum spui haiduci urbani ai celor slabi. Poate ar fi bine pt clarificare sa ne scrii un articol si despre asta.

 5. Sare'n Ochi said, on 2011/12/05 at 00:27

  nu ma asteptam sa aiba probleme. am prieteni medici anatomopatologi care sunt in limba dupa microscoapele olympus. eu folosesc olympus la fotof=grafia subacvatica si primul aparat digital mi-a fost tot un olympus – si am ramas impresionat de cum stia sa „adune” lumina din nimic pentru a-mi face mie fotografii reusite.

 6. zalex said, on 2011/12/11 at 05:11

  Pentru ca s-a discutat aici subiectul… 🙂

  http://www.economist.com/node/21541486


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: