Fără buletin

● Manual de sprijin cetăţenesc pentru primării

Posted in Drepturi individuale, Soluţii alternative by Marius Delaepicentru on 2011/11/29

ARTICOLUL 35
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

(*** – Constituţia României)

Sunteţi desigur exasperaţi de omniprezenţa maidanezilor şi a excrementelor aferente. Vă propun să vă oferiţi voluntar a asana domeniul public, dacă nu de prezenţa maidanezilor, cel puţin de excrementele lor. Iată de ce şi cum.

Să vedem întâi care este statutul maidanezilor. Ei sunt animale de pe domeniul public pe care nu le revendică nimeni în mod legal. Fiind vorba despre o faună vătămătoare ce produce anual mii de victime directe şi alte sute de mii indirecte, lucru ce se lasă cu mai multe sute de mii de zile nelucrate şi cu alte cheltuieli publice şi private, cineva trebuie să răspundă pentru pagube.

Legislaţia este însă încâlcită, autorităţile leneşe, interesate mai mult de conservarea fondului canin, pentru că şi firmele căpuşă trebuie să sugă. Exterminarea maidanezilor le-ar scoate de pe piaţă. Aşadar, primăria nu va fi niciodată interesată să extermine maidanezii, deşi, teritorial şi formal, este proprietara lor. Un proprietar care nu vrea să răspundă pentru proprietatea sa poate fi însă forţat să o facă. Legal, am încercat şi via Avocatul Poporului, însă nu am reuşit să clintesc vreo cută de şorici de pe faţa proprietarului. Ce rămâne de făcut? Rămâne să cooperăm cu proprietarul, recte, cu primăria.

Cum? E simplu. Fiecare dintre dumneavoastră să ridice de pe domeniul public excremente de maidanez, să le împacheteze frumos, eventual să le închidă în borcane etanşe şi să le trimită sau să le depună personal la primărie.

Fiecare colet va fi însoţit de o scrisoare, căreia i se va ataşa harta Google Earth, indicîndu-se locul prelevării excrementelor. În scrisoare, fiecare îşi va exprima temerile (altminteri justificate) că excrementele de maidanez s-ar putea să conţină germeni patogeni, că se teme pentru sănătatea copiilor săi şi că vrea să fie sigur că membrii familiei sale sunt în siguranţă. Dacă nu aveţi excremente la îndemână (greu de crezut) puteţi trimite probe de nisip, de noroi de pe trotuar, probe de sol. Solicitaţi certificat de inocuitate pentru materiile trimise la “analiză”.

Vă arătaţi în scrisoare disponibilitatea de a coopera întru însănătoşirea mediului citadin într-o ţară membră UE, bla bla. Mă rog, lozincile le puteţi lua din foarfecă cum doriţi. Puteţi consulta presa şi declaraţiile grangurilor locali în această materie. În orice caz, trebuie să fie o acţiune concertată şi întinsă pe luni de zile, până la alegerile locale (şi după). Puteţi repeta “procedura” ori-de-câte-ori doriţi şi puteţi.

Scrieţi la repetarea acţiunii că aţi aşteptat o rezoluţie de la primărie, că vă e teamă nu care cumva să se fi alterat proba pe traseu, şi mai trimiteţi un borcănel… Şi tot aşa, până se fac 10.000 de “probe” pe lună. Pentru 10.000 de probe e suficient ca 2.500 de oameni să depună o dată pe săptămână câte un colet.

Dacă duceţi probele personal, puteţi cere în prealabil şi o audienţă la ADP, la direcţia de sănătate sau, de ce nu, chiar la primarul general. Îi puteţi sparge borcanul în faţă, trântindu-l de planşeta biroului. Vă scuzaţi pentru cât de “neîndemânatici” sunteţi şi “îl liniştiţi” pe grangur spunându-i că, dacă de decenii nu ridică nimeni rahaţii, înseamnă că nu sunt chiar dăunători, dar nu sunteţi siguri. Mă rog, o întoarceţi cum vă convine, pentru că şi aleşii voştri fac la fel.

Nu veţi putea fi acuzaţi de răspândirea cu premeditare a germenilor patogeni, întrucât nu aveţi un certificat de analiză, şi nici primăria nu are. Susţineţi că borcanul s-a spart dintr-un accident.

Şi dacă nu veţi putea fi amendaţi, vă puteţi aduna în grupuri de câte 4-5 inşi, vă faceţi că nu vă cunoaşteţi unii cu alţii şi mergeţi la primărie. Sigur, după primele şarje, bodigarzii vor fi mai vigilenţi şi vă vor întreba ce aveţi în sacoşă. Nu vă fie teamă să spuneţi că aţi adus probe de fecale la analiză. Dacă vă vor opri la intrare, nu e nicio problemă. Staţi de vorbă cu ei şi, la primul zgomot de motocicletă sau la primul claxon de automobil, “tresăriţi” şi “scăpaţi” borcanul pe treptele primăriei. Daţi vina pe poluatorul fonic. “A fost un concurs de împrejurări, dom’le!” Motivaţi că nu aveţi echipament pentru strângerea cioburilor şi faceţi stânga-mprejur. Să se descurce ei, că de aceea sunt în serviciul cetăţeanului.

Dacă nu vă e lene (ca de atâtea alte ori) să participaţi la acţiunea antipolitică propusă, puteţi cel puţin să răspândiţi mesajul către alte organizaţii.

Drepturile nu se cer, ci se smulg.

Norme metodologice la prelevarea excrementelor de cîine

Această prezentare necesită JavaScript.

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. zalexro2 said, on 2011/12/01 at 03:33

    Haahhaaaa… M-am amuzat rau citind asta! Reality check: toti oamenii isi fac calcule de eficienta – cu pixul si hartia sau mental. Acum… eu cred ca spiritul romanismului e al dracului de rezistent la astfel de metode de protest. Scenariu: ma duc, adun rahatii cainilor de pe strada (in locul altora) – timp, ma duc cu el la posta (unde-l ambalez intr-o cutie daca-i borcan sau plic mai consistent daca-i punga) – timp si bani, la primarie angajatul care deschide coletul poate ca ia in serios mostra mea prima oara, dar sigur incepand al doilea pachet cu rahat de caine il arunca la cos si / sau ii spune portarului sa deschida coletele si unde vede rahati sa nu se mai oboseasca sa-i mai aduca la el in birou. Ca sa nu mai zic de numarul celor dispusi sa faca aceasta „munca” (ma refer la protestatari) !

    • Marius Delaepicentru said, on 2011/12/01 at 06:09

      Nu poti sti pina nu incerci. „Luciditatea”, nu e decit paralizanta. O poti duce si asa pina la adinci batrineti, dar nu iti oferi sansa, nici tie, nici copiilor tai, de a transforma in bine spatiul in care traiti.

  2. Tiberiu Orasanu said, on 2011/12/01 at 18:57

    La Mulţi Ani românilor, oriunde v-aţi afla!

  3. ipo said, on 2011/12/02 at 18:10

    *offtopic: Salut Marius,
    At fi foarte interesant daca ai scrie un articol despre scandalul Olympus, eu azi am aflat de poveste is pare desprinsa din filmele de la Hollywood. Sunt curios care e perceptia la fata locului.

  4. […] Norme metodologice la prelevarea excrementelor de cîine &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp &nbsp Postat în Societate […]

  5. alejandro said, on 2013/02/15 at 06:13

    da, e si asta o metoda. dar mai este una mai directa.
    legea maidanezilor 391/2006 pevede ca dupa 7 zile de adapostire maidanezii sa fie eutanasiati.
    Trebuie prinse aceste servicii de ecarisaj ca nu-si fac datoria, iar apoi date in judecata in contencios administrativ, care implica taxe zero de judecata (exceptie timbrul de 50 de bani). Este o solutie sigura care da rezultate.
    Ideea e sa gasiti o modalitate in care sa aratati ca serviciul de ecarisaj nu-si face datoria si nu eutanasiaza dupa 7 zile. Poze, filmari cu aceeasi caini, etc/
    Ft important e ca aveti nevoie de 2 martori care sa ma sustina ideea.
    Solutie sigura, judecatoria va va da castig de cauza. Succes 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: