● Schizofrenia domnilor Baconschi şi Voinescu
Scrisoarea se adresează deopotrivă domnilor Baconschi (numit mai jos Executivul) şi Voinescu (numit mai jos Legislativul)
Stimaţi domni
Încep cu rugămintea de a mă ierta pentru titlu. L-am întocmit aşa din motive de marketing – să-i zicem – … politic. Dacă vă simţiţi ofensaţi, cel mai nimerit lucru pe care l-aţi putea face ar fi să acţionaţi în sensul principiilor pe care nu ezitaţi să le expuneţi pe la conferinţe simandicoase despre stat ca realitate morală, despre Dumnezeu ca izvor de libertăţi, despre libertatea dobîndită prin naştere.
În precedenta scrisoare adresată Executivului, precum şi în nenumăratele apeluri trimise pe adresa de la Cameră a Legislativului, arătam că taxa consulară percepută la descetăţenire este de 600 euro (!). De 10 ori mai mare decît aceeaşi taxă la încetăţenire. De altfel, la 7 iulie 2009 am sesizat şi Avocatul Poporului în aceeaşi chestiune.
Astăzi am primit un răspuns de la Divizia de Relaţii cu Publicul a MAE. (Îl anexez la coadă.) Ca de obicei, un răspuns tipizat, prin care sunt anunţat că Executivul este impotent, că Legislativul a hotărît ceva, şi că Preşedintele a promulgat. Pe scurt, prin recent publicata lege 78/2010, Legislativul a dizlocat o parte din prevederile legii 198/2008, dar nu a abolit raportul de 10:1. Nu am mai stat să verific dacă Art.13 din L198/2008 îi mai lasă Executivului puterea de a modifica cuantumul taxelor consulare, întrucît m-a luat somnul. Fie-mi iertat. Nu sunt decît un biet cîrciumar autoangajat. Mă ia somnul cînd citesc legi ordinare. De aceea îmi permit să bag în aceeaşi oală (oameni şi legi). Doar n-o să-mi pierd întregul meu capital de timp apelînd la doamna „Judecătorească”, atîta timp cît domniile voastre sunteţi în vigoare şi la îndemînă.
Stimaţi domni, întîmplarea a făcut să pot compara taxele omologe din normele canadiene: 200 dolari canadieni – încetăţenirea şi 100 – descetăţenirea. După cum vă puteţi da seama printr-o aritmetică elementară, raportul este: şi echilibrat şi inversat. De ce e mai ieftin să renunţi la a mai fi canadian?
Iată interpretarea mea:
Sunt cetăţean român prin naştere, iar nu din propria-mi voinţă. Trei decenii am fost sclav al statului totalitar. După revoluţie, era de aşteptat ca statul să devină o entitate morală, aşa cum susţine Legislativul (inclusiv pe blogul dumnealui) iar pe alocuri statul a devenit moral*. Dumneavoastră cu ce credeţi că poate fi asemuit un stat care-i pretinde cetăţeanului 765 de dolari canadieni sau 72.000 yen pentru a-l elibera? Aţi ghicit. Cu un stăpîn de sclavi. Negustoria de sclavi este atunci cînd preţul de vînzare/ răscumpărare a unui om e mai mare decît cel de achiziţie. În cazul meu, achiziţia s-a făcut zootehnic. Profit maxim. Cu alte cuvinte, (actualizat) ne naştem liberi, dar apa curge la deal.
Vă anunţ solemn că îmi rezerv dreptul inalienabil de a renunţa la cetăţenia română atunci cînd voi considera eu de cuvinţă, dar NU voi plăti taxa consulară atîta timp cît ea este inechitabilă, imorală, şi întocmită precum o politică guvernamentală ordinară, de contingentare a exporturilor**. Mai devreme sau mai tîrziu, bariera legală (prelungire a statului totalitar) va cădea, chiar de va fi ca eu să mor între timp. Am lăsat fiilor mei, cu limbă de moarte, să continue demersurile. Voi închide în testament ultima mea dorinţă. Dacă ea va fi să renunţ la cetăţenia română, fiii mei vor acţiona în judecată statul român, pentru descetăţenirea mea postmortem, deîndată ce ruşinoasa taxă consulară va fi raţionalizată.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu!
Stimaţi domni, apa trece, pietrele rămîn, spune o vorbă din bătrîni. Geologia însă o contrazice. Este viceversa. Ar fi timpul să vă temeţi. Barajul are crăpături. Apa dizolvă anrocamentul. Lent, dar va răzbi.
Think of it, always. (Mahatma Gandhi)
Ţinînd seama de cele de mai sus, domnule Executiv, domnule Legislativ, vă cer (dar nu vă rog) să prelungiţi în practică teoria cu care încercaţi să adunaţi oamenii în proiecte nobile, de dreapta. Iată, vă irit adrenergic, spunîndu-vă că, pentru mine cel puţin, legitimitatea puterii dumneavoastră este vax, şi riguros egală cu ea însăşi, atîta timp cît improvizaţi. Este vax şi din moment ce statul român, nu numai că nu a fost în stare să-mi pună la dispoziţie procedura de vot prin corespondenţă, dar nici nu m-a recunoscut drept cetăţean român la recentele alegeri europene. Cu alte cuvinte, sistemul politic românesc îşi subminează nu numai baza morală, dar şi pe cea de reproducţie. Şi va crăpa.
Cu stimă,
Marius Mistreţu
Hiroşima
––––––––-
* Din lectura legii, am constatat că taxa consulară percepută la înregistrarea cererii de identificare la distanţă a persoanei a fost abolită. Îmi place să cred că am avut şi eu o contribuţie prin demersurile anterioare, ce l-au făcut pe fostul ministru de externe să convoace precipitat, duminică (!) 21 iunie 2009, o conferinţă de presă în care să anunţe relaxarea procedurii de identificare a persoanei la consulatele MAE.
** ceea ce o transformă într-o formă de inginerie socială, întîlnită în statele totalitare ce nu ezitau să vîndă evrei, saşi şi şvabi
–––––––––––
ANEXA
–––––––––––
–– Original Message ––
From: DRCO – Directia Relatii Consulare
To: Marius
Cc: relatii_cu_publicul
Sent: Wednesday, May 19, 2010 10:10 PM
Subject: Raspuns mesaj inregistrat la Divizia relatii cu nr. Publicul – MAE nr. H3/P/Co/631/13 mai 2010
Vă rugăm confirmaţi primirea.
Vă mulţumim,
DRCo.
(în continuare, textul fişierului)
Urmare petiţiei dumneavoastră, înregistrate la Divizia Relaţii cu Publicul cu nr. H3/P/Co/631/13 mai 2010 şi la Direcţia Relaţii Consulare cu nr. P/ 1457/13 mai 2010, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Legea nr.198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, act normativ la care faceţi referire în mesajul dumneavoastră, a fost recent modificată prin Legea Nr. 78 din 6 mai 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.
Iniţiativa legislativă aparţine unui număr de parlamentari, textul legii nr. 78/2010 fiind ulterior adoptat de cele două Camere, promulgat de Preşedinte, iar apoi publicat în Monitorul Oficial.
Actul normativ îşi propune diversificarea modulului de utilizare a taxelor consulare de urgenţă, pentru a oferi sustenabilitate activităţii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea asigurării de servicii consulare optime şi asistenţă consulară de înaltă ţinută profesională.
În acelaşi timp, Legea nr. 78/2010 nu are implicaţii financiare în sensul de a diminua veniturile bugetului de stat realizate din taxele consulare, ci prevede creşterea cuantumului taxelor aferente unor anumite servicii consulare, având în vedere inflaţia din majoritatea ţărilor unde activitatea consulară este semnificativă.
Totodată, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, continuă să se efectueze o serie de servicii consulare în regim de gratuitate (ex: înscrierea în registrele de stare civilă româneşti a certificatelor de deces emise de autorităţile străine, înregistrarea naşterii copilului român în străinătate).
În sensul celor menţionate, întrucât obiectul petiţiei dumneavoastră nu este în competenţa Ministerului Afacerilor Externe, vă recomandăm să vă adresaţi autorităţilor române competente în materie, respectiv legiuitorului român.Cu stimă,
Direcţia Relaţii Consulare,
Ministerul Afacerilor Externe
(Continuarea, aici.)
Eh… aproape simultan cu Era Meiji (ba chiar mai înainte cu vreo doi ani) am avut Era Carol I. Apoi, n-am mai ţinut pasul… 🙂
Ce vrei sa rostogolesc? Am sesizat mai demult ca te lupti cu sistemul. Vrei sa sustin si eu ieftinirea renuntarii la cetatenie? Este un aspect la care nu m-am gandit niciodata. Cred ca faci o mare risipa de energie pentru o cauza particulara cu care nu vei starni un curent de opinie. Sau poate gresesc eu, cine stie… Succes oricum, mi se pare corect ce spui.
Mulţumesc, Gino. Dacă crezi că merită, rostogoleşte-o.
Admirabila initiativa, cu tot cu risipa de energie. Rationamentul culturii etatiste de sclavi, desi speculativ intr’un registru stilistic nonjuridic, sta destul de bine pe picioare atata timp cat nu exista reactii dinspre reprezentantii legali sau macar dinspre membri ordinari ai celor 2 puteri- legislativul si executivul.
Oricum ar fi, simt ca ma trage curentul, si as renunta deopotriva si la pseudo-cetatenia europeana.
Mulţumesc, euNuke. Aşa e, nu m-am băgat în păsăreasca juridică. În orice caz, le iau pe rînd. Întîi îmi asigur ieşirea demnă, dacă celelalte iniţiative eşuează. Una e chiar ambiţioasă. Propune, nici mai mult, nici mai puţin, decît abolirea buletinului de identitate. Găseşti cîteva texte în cuprinsul blogului. Următorul subiect va fi să contest legitimitatea cartelului traducătorilor autorizaţi. Fii pe fază!
[…] aceasta, Marius îşi continuă povestea sa personală cu statul român (nu cu România!) printr-o nouă scrisoare adresată domnilor Voinescu şi Baconschi. După ton şi scriitură se vede că nu e prima adresă, dar nici […]
Cand am sa ma asez si eu intr-o tara straina, am sa renunt si eu la cetatenie chiar daca trebuie sa platesc mai mult decat face. Pana la urma, pretul pare mare doar daca ai impresia ca statul nu e stapan de sclavi si tu nu esti sclav. In cazul in care realizezi ca esti un sclav intr-un stat care se comporta ca un stapan de clsavii, pretul incepe sa devina rezonabil. Adica, eu as da 600 de ce-or fi ca sa scap din sclavagie. Si am sa dau cand o sa vina vremea sa ma eliberez.
Asta înseamnă că nu vei fi niciodată liber, chiar dacă vei plăti preţul.
Marius, ce nu ai observat este faptul ca legea 78/2010 modifica taxele consulare in sensul maririi acestora (unele aproape s-au dublat altele sunt de 4 ori mai mari).
Ironic, legea a fost adoptata recent de actuala majoritate parlamentara la propunerea Guvernului si promulgata de Presedinte, probabil in semn de recunostinta pentru votantii din diaspora!
Bună observaţie, Adrian. Aşa e. Nu m-am uitat la dinamica celorlalte taxe. Se vede că statul se comportă ca un securist mercantil şi resentimentar. Sinteza dintre Voiculescu şi Vadim.
statul se comporta asa in sensul micsorarii numarului de renuntari la cetatenie. procesul demografic nu au cum sa-l controleze, dar pot micsora numarul de evadari din sistem (600E nu-i de colo nici pt un capsunar)
De acord, dar asta face ca întreaga poveste să fie incompatibilă cu statul de drept. Oamenii nu sunt marfă şi nici bunuri de patrimoniu neînsufleţite. E vorba despre un drept fundamental. Dacă, de pildă, statul găseşte util ca, prin impunerea unei taxe mai mari să reducă accesul pe o autostradă pentru a mări vizeza, asta nu lezează niciun drept fundamental. A circula pe drumurile publice la volan nu este un drept, ci un privilegiu. Însă cînd îţi pune o barieră pecuniară la exercitarea unui drept fundamental, asta e de-a dreptul penal. Are mai multe în comun cu luarea de ostateci.
Salut Marius,
Unde ai vazut cei 600 euro? Mie imi apar 600 RON (vezi link).
http://blog.adrian.mihalcioiu.ro/2010/primiti-cu-curcubeul.html#comment-3570
Nu ca nu ar fi exagerat si asa … si extrem de birocratic tot procesul ..
Salut, Dr.A! Sunt euro. Uite aici, sursa primară: http://mae.ro/index.php?unde=doc&id=37952&idlnk=4&cat=5